Ауторски текст Београд

Омбудсман на Звездари маска за партијско запошљавање

На 6. редовној седници скупштине ГО Звездара 17. фебруара одборничка група Српске радикалне странке је припремила до танчина разрађен оквир у коме би деловао нови орган на територији општине, канцеларија Заштитника грађана. Обзиром на програм и смерове деловања Српске радикалне странке све је деловало као неслана шала, али одмах након првобитног шока, откривен је прави разлог таквог предлога.

Одборничка група СРС већ неколико месеци активно подржава владајућу већину на општини Звездара, гласајући за све предлоге коалиције СНС, СПС и ГГ „Миријево“. Владајућа општинска већина је на прошлим седницама изгласала повећање броја већника, са постојећих девет на једанаест, чиме су додатно оптеретили већ пренапрегнут буџет општине са нових два милиона динара. Усвојен је и кадровски план са буџетом који такође предвиђа више од десет радних места у оквиру општинских служби. Оснивање новог општинског органа – Канцеларије Заштитника грађана у тој ситуацији би наишао на још веће осуде. Управо због тога, задатак је пребачен на „опозициону“ Српску радикалну странку, која стидљиво као задњу тачку дневног реда предлаже формирање ове значајне институција која до сада није постојала на нашој општини.

Текст о формирању канцеларије обилује родно сензитивним одредницама „грађани – грађанке“, иако је СРС пре само неколико месеци у скупштини општине затражио укидање свих назива функција на плочицама канцеларија које су формиране у складу са родним одредницама. Тешко да су тако велики пут бесплатно прешли за само неколико месеци.

Предлог је на седници одржаној 17. фебруара усвојен и Звездарци ће добити свог Заштитника у наредним месецима. Одбијени су предлози да се Заштитник бира на фиксирани период од 5 година, чиме би се гарантовала независност у раду и политичка независност. Већина може Заштиника да смени када год пожели, уз помоћ просте већине у скупштини. Одбијен је предлог да опозиција предложи независног кандидата, као и услов да потенцијални заштитник грађана није био члан ниједне политичке организације у претходних 5 година. Такође, остало је и да скупштина бира и разрешава општинског Заштитника, без јавног конкурса и позива.

Овај задатак, који је успешно обавила Српска радикална странка, покушава да прикрије чињеницу да власт на Звездари упорно проналази средства за нове запослене и формирање нових органа. Ово је још један бруталан пример намиривања коалиционих апетита и потпадања великом уцењивачком капиталу мањих партнера напредњака. Брине податак да ће нова канцеларија запослити најмање пет функционера и службеника, док су издвајања за програме намењених за решавање проблема избелих и расељених лица на истом нивоу као и претходне године – недовољних 400.000 динара који се распоређују на преко четири хиљаде угрожених.

Одборничка група „Доста је било“ није прихватила предлог који ће додатно задужити Општину и омогућити запослење партијским кадровима, користећи као маску веома важну функцију канцеларије Заштитника грађана.

Немања Стојаковић
одборник у Скупштини ГО Звездара
члан покрета “Доста је било”, Београд

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар