Autorski tekst Beograd

Ombudsman na Zvezdari maska za partijsko zapošljavanje

Na 6. redovnoj sednici skupštine GO Zvezdara 17. februara odbornička grupa Srpske radikalne stranke je pripremila do tančina razrađen okvir u kome bi delovao novi organ na teritoriji opštine, kancelarija Zaštitnika građana. Obzirom na program i smerove delovanja Srpske radikalne stranke sve je delovalo kao neslana šala, ali odmah nakon prvobitnog šoka, otkriven je pravi razlog takvog predloga.

Odbornička grupa SRS već nekoliko meseci aktivno podržava vladajuću većinu na opštini Zvezdara, glasajući za sve predloge koalicije SNS, SPS i GG „Mirijevo“. Vladajuća opštinska većina je na prošlim sednicama izglasala povećanje broja većnika, sa postojećih devet na jedanaest, čime su dodatno opteretili već prenapregnut budžet opštine sa novih dva miliona dinara. Usvojen je i kadrovski plan sa budžetom koji takođe predviđa više od deset radnih mesta u okviru opštinskih službi. Osnivanje novog opštinskog organa – Kancelarije Zaštitnika građana u toj situaciji bi naišao na još veće osude. Upravo zbog toga, zadatak je prebačen na „opozicionu“ Srpsku radikalnu stranku, koja stidljivo kao zadnju tačku dnevnog reda predlaže formiranje ove značajne institucija koja do sada nije postojala na našoj opštini.

Tekst o formiranju kancelarije obiluje rodno senzitivnim odrednicama „građani – građanke“, iako je SRS pre samo nekoliko meseci u skupštini opštine zatražio ukidanje svih naziva funkcija na pločicama kancelarija koje su formirane u skladu sa rodnim odrednicama. Teško da su tako veliki put besplatno prešli za samo nekoliko meseci.

Predlog je na sednici održanoj 17. februara usvojen i Zvezdarci će dobiti svog Zaštitnika u narednim mesecima. Odbijeni su predlozi da se Zaštitnik bira na fiksirani period od 5 godina, čime bi se garantovala nezavisnost u radu i politička nezavisnost. Većina može Zaštinika da smeni kada god poželi, uz pomoć proste većine u skupštini. Odbijen je predlog da opozicija predloži nezavisnog kandidata, kao i uslov da potencijalni zaštitnik građana nije bio član nijedne političke organizacije u prethodnih 5 godina. Takođe, ostalo je i da skupština bira i razrešava opštinskog Zaštitnika, bez javnog konkursa i poziva.

Ovaj zadatak, koji je uspešno obavila Srpska radikalna stranka, pokušava da prikrije činjenicu da vlast na Zvezdari uporno pronalazi sredstva za nove zaposlene i formiranje novih organa. Ovo je još jedan brutalan primer namirivanja koalicionih apetita i potpadanja velikom ucenjivačkom kapitalu manjih partnera naprednjaka. Brine podatak da će nova kancelarija zaposliti najmanje pet funkcionera i službenika, dok su izdvajanja za programe namenjenih za rešavanje problema izbelih i raseljenih lica na istom nivou kao i prethodne godine – nedovoljnih 400.000 dinara koji se raspoređuju na preko četiri hiljade ugroženih.

Odbornička grupa „Dosta je bilo“ nije prihvatila predlog koji će dodatno zadužiti Opštinu i omogućiti zaposlenje partijskim kadrovima, koristeći kao masku veoma važnu funkciju kancelarije Zaštitnika građana.

Nemanja Stojaković
odbornik u Skupštini GO Zvezdara
član pokreta “Dosta je bilo”, Beograd

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovaj SNS je vece zlo od sps-a 90-tih, ovakvo unistavanje Srbije iznutra ce imati dugorocne posledice. Nadam se samo da nece preziveti sledece izbore, da ne bude kasno.