Ауторски текст Политика

Биће само један кандидат

Биће само један кандидат опозиције или нам следи 5 година мрака, што Доста је било нема намеру да дозволи. Грађани траже да на председничким изборима опозиција предложи једног јединственог кандидата. Грађани су у праву. То је једини пут.

Грађани кажу да, ако се гласови намењени опозицији распу, Вучић побеђује у првом кругу. Грађани су опет у праву. То је пут у понор.

Овога пута грађани боље анализирају политичку ситуацију од актера политичке сцене. Ми се апсолутно слажемо са грађанима, али нажалост стање на терену је такво да више кандидата жели да трчи своју трку. А то је оно што не смемо да дозволимо, иначе стиже још 5 година СНС мрака са купљеним дипломама, притисцима на запослене у јавном сектору, партијског запошљавања, 5 година медијског мрака, исељавања из Србије по пар десетина хиљада људи годишње, раста намета, смањења зарада и пензија… Не треба да вам описујем тај мрак. Живите у њему заједно са мном.

Ми нећемо трчати кампању у свом партијском интересу. Ми ћемо трчати кампању чији је једини циљ да кроз целу председничку кампању врши притисак на остале кандидате да се договоре и да на изборима гласачи заокружују тог једног договореног кандидата. Кроз све емисије, јавне наступе свих врста, представници покрета Доста је било ће подвлачити управо то – мора бити само један, договор је неизбежан, слабији нека одустану и најјачем дају подршку. Ово је питање од највећег интереса. Вучић мора да оде. 

Једини начин да приђемо кандидатима и понављамо им ово, једини начин да постигнемо да нас медији примете и јавност препозна и једини начин да се ова порука (идентична оној коју поручују и грађани) пробије јесте да један од нас спроведе континуиран притисак кроз медије, а грађани схвате и појачају притисак. Једини начин да тај један од нас из Доста је било уопште буде заступљен у јавности је да он/она буде још један кандидат и тако по закону добије приступ медијима који му/јој припада и то искористи за ову поруку. За то нам треба председнички кандидат, јер кандидат има право на реч и медији не могу да га игноришу, па неће моћи ни остали кандидати. Ако га немамо, нема нас нигде и нема поруке и неће бити заједничког кандидата.

Наш председнички кандидат ће бити спреман да својим гласачима препоручи да од њега лично одустану и гласају за јачег опозиционог кандидата, ако он сам не буде најјачи. Наш председнички кандидат ће бити фактор договора, његово постојање је алат да се остале стране на договор приволе. Он ће се борити искључиво против још 5 година мрака. Биће ту због промоције идеје рушења Вучића, а не своје личне промоције. Он је средство договора, а не наша ситна партијска корист.

Ето, то је наша намера. Наша намера је да Вучић нестане са политичке сцене што пре. Алтернатива је да буде још 5 година мрака. Бирајте. Или подржите ову можда вама мало необичну политичку акробацију, или гледајте братију на власти и поднесите ћутке све што ће разједињеност опозиције да нам стави на леђа.

Мени још 5 година Вучића није прихватљива опција. Ја сам за било какву акробацију да га више не гледам и учинићу све да акробација успе. А, ви?

Светлана Козић
посланица у Скупштини АП Војводине
чланица “Доста је било”

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Jedan kandidat u prvom izbornom krugu nije moguća opcija. Ne bavite se nemogućim, jer je politika veština mogućeg. Jeremić i Janković su oformili timove i počeli kampanju. Ako istaknerte svog kadidata umanjujete šansu jednom od njih dvojice da budu drugi u prvom izbornom krugu i radite u korist Vučića. Vaš kandidat će imati za ciljnu grupu isto biračko telo ono koje se opredeljuje ili za Jeremića ili za Jankoviće.

  • “Naš predsednički kandidat će biti spreman da svojim glasačima preporuči da od njega lično odustanu i glasaju za jačeg opozicionog kandidata, ako on sam ne bude najjači. Naš predsednički kandidat će biti faktor dogovora, njegovo postojanje je alat da se ostale strane na dogovor privole”. Zato se ne treba plašiti takvog “trećeg kandidata”, već ga bolje što pre poslušati!

  • Koliko ja razumem, ovde je još uvek – moguće. Ne-moguće bi bilo, recimo, reći: rešenje je da Đinđić vaskrsne? Ili (još manje nemoguće): Vučić će se pokajati, povući u manastir da kaje grehe, svi mediji će se naglo okrenuti fer informisanju o svima pa nek ljudi na miru odaberu od dobrog boljeg. 🙂 Ali reći da nije moguće da neko odustane (ne govorim koliko je izvesno već da li je moguće), je naprosto netačno.
   Da i ne govorim koliko svaka druga opcija osim imati jednog kandidata znači mnogo, mnogo, mnogo olakšati pobedu Vučiću.
   Kad smo kod političke veštine, po nekoj mojoj analitici, to što se DJB juče matematički jasno izjasnio, predložio, a sada i drugi iz DJB krenuli da lobiraju u tom smeru, je em primer koordinisanog em zrelog nastupa. Bez rasipanja energije na bilo šta što nije središte središta. Da li će to biti dovoljno, isključivo zavisi od volje ove dvojice. DJB radi što je do njega.

  • Pa nisu valjda gradili strategiju na birackom telu DJB ? Neka motivisu i uzmu apstinente i glasace onih stranaka koji su ih podrzali . Ako vec ne zele da se ujedine iza samo jednog kandidata.

  • Ako nastavite da propagirate ovu dvojicu,kunem se da cu iz principa glasati iz vucica, smao da vama sebicnim bandoglavcima bude sot teze i gore (on ce i ovkao dobiti). Za jankovica nije culo 94% populacije, trgnite se. NIje Srbija Beograd

  • A što bi DJB morao da se opredeli, što se oni ne opredele za jednog kandidata? Zašto su im funckije odnosno fotelje predsednika važnije od sudbine naroda? Zar stvarno mislite da ih DJB još ranije nije kontaktirao kada se nije bilo u kampanji!?

  • I Toma je najavio kandidaturu pa odustao kako vidim za kucu i funkciju za svog sina. Dacic je u startu odustao da slika ne bi dobila ton. To su njihove vrednosti. Pa sto u opoziciji ne bi neko odustao kad su u pitanju mnogo vaznije vrednosti za Srbiju. Zar je moguce da se oni lakse dogovore oko kriminalnih radnji nego opozicija oko buducnosti.

 • Само један који пробуди највише неопредељених бирача и има значајну предност а истраживање то недвосмислено потврди. Нека се направи истраживање од екипе састављене од сва три кандидата. Сви ће то видети и осетити у својој средини, свако зна ко су му блиски а неопредељени. Мој ближњи, неопредељени, даје предност кандидату покрета у односу на оба постојећа “на бланко”!

 • naravno i ja sam za to,a kao sto vidite gospodjo svetlana sa ds nema dogovora.oni su ubedjeni da ako sasa jankovic sam trci trku da moze u drugi krug,cak su se okomili na podrsku djb koji im jos nije dao podrsku posto nema jednog kandidata.

 • Прво што се на часовима политичког маркетинга учи јесте да “Ја сам за било какву акробацију да га више не гледам” за бирачко тело није прихватљив, а нарочито није мотивишућ став. Бирачима морате рећи шта умете и желите ви да (у)радите, уместо што их убеђујете у очигледно (да је Вучић лош) као да су дебили. Може бити да немате паре за спин-докторе, али побогу – анализирајте туђе кампање, учите нешто, пун је интернет примера.

  • Ako im treba motivišući stav da bi izašli na izbore i glasali za nekog drugog osim Vučića onda je kod nas stanje odlično, nema potrebe da izađu na izbore. A koga god da pitate da li mu je dobro sad ili bolje nego što je bilo 9 od 10 će reći da im je gore. Zar treba veći motiv?

  • Hvala na podeljenoj perspektivi. Kao laik komentarišem: u slučaju Miloševića je takav stav upravo – upalio, zar ne? Glasalo se da ga se skine, toliko je dogorelo do noktiju. U slučaju Vučića mislim da je još više TO ujedinjujući faktor od svih ostalih. Ali realno.

  • Zar Milosevic nije skinut upravo na taj nacin? A Vucic je los makar koliko I onaj. Nece li se kohezija birackoga tijela najpre I najbolje postici fokusiranjem protiv Vucica?

 • Najbolje je ako postoji dogovor i svi iza jednog. Ako jedna strana odbija da udje u dogovor , jasno se deklarisala. Mozda onda treba uci u dogovor sa svim preostalima , koji su stvarno za rusenje Vucica ? Najbolje je da se svi ucesnici izjasne ko je stvarno za rusenje Vucica i da onda izaberu i stanu iza jednog kandidata.

 • Srpska opozicija ako nemože uspjeti zajedno da se dogovori, treba da podnese ostvku na opozicionu ulogu u Srbiji. Kada su polusvjetovi, ološ, fukare i šljam uspjeli naći zajedničog kandidata, ne vidim ni jedan opravdan razlog da opozicija nema zajedničkog kandidata. dolaskom proljeća led puca i strah među ljudima polako opada. Opozicija mora zajedno, sa zajedničkim štabom, zajedničkom strategijom i da se sruši šljam. Poslije se može razgovarati o stvarima sa kojim se slažemo i sa kojima se ne slažemo. Sada se cijela opozicija slaže sa tim da AV ode. ako se ne slože oko zajedničkog kandidata onda nisu za taj cilj ili su “trojanski konj” od AV. Nama djeluje da Evropa i svijet, pa i Rusija podržavaju AV. Nije istina, čim vide alternativu znaju oni ko je i šta je AV. Zajednički kandidtat bi bio dobar pokazatelj svima nabrojanim da Srbija ima alternativu. Zar mi iz koji je Andrić, Domanović, Dučić, Obradović Dositej, Jakšić, Šantić, Meša i da do sutra nabrajam. Zar mi potomci nemožemo naći zajednički dogovor da se riješimo zla.Pozdrav i biće sve dobro. Vučiću odlazi. Idemooooooooooooooooooooooooo……………………………………………

 • U Djb jedino što sada treba da izaberu jeste – ko će da čupa kosu umesto svih, kada, posle svega, posle toliko istupljenih zuba od priče i nebrojanih pojašnjenja, kao i toliko polomljenih nokata od kucanja uvodnih tekstova poput gornjeg – pročitaju komentar, recimo, Mićin ili nekog (a ima ih) poput njegovog… Predlažem da u ime svih to učini Branislav Mihajlović, jer bi šteta bila najmanja :)))

 • Ponuda DJB je jasna i blagovremena za razumne ljude koji ako hoće da se dogovore – imaju vremena da se dogovore.
  Nisu još ni raspisani izbori, ali nema vremena za bacanje.
  Nema vremena za još jednu propuštenu priliku.
  Odgovornost je ključna reč. Vazda bila.
  Gospodo predsednički kandidati opozicije u najavi, dogovorite se:
  – Može proći samo jedan, pa neka se i kandiduje samo jedan da znamo na startu broj koji ćemo zaokružiti!
  Nije važno njegovo ime i prezime.
  Važan je broj koji zaokružujemo u ime nade za opstanak zdravog razuma!

 • Za ovaj poduhvat je pomalo kasno.Janković i Jeremić su krenuli u političku kampanju.Jedino ako se oni dogovore pa jedan pozove svoje glasače da glasa za ovog drugog.Druga opcija bi bila da DJB nadje jednog jako uglednog i poznatog gradjanina da se kandiduje za predsednika na predstojećim izborima.To je jako teško jer gradjani nemaju poverenje više ni u koga a i brzo bi mediji satrli bilo koju časnu,poštenu i uglednu ličnost.
  Ono što je jakp nepovoljno jeste sve veća apstinencija gradjana za bilo kakvu akciju i pokret.Nažalost to je tako.Jedina moguća opcija je raskol izmedju Aleksandra Vučića i Tome Nikolića koji kad bi izaśao na izbore mogao da uzme deo birača SNS i time učini uslugu opoziciji…

 • Predlog pokretu.
  Budite drugaciji.
  Ako na insistiranje za dogovor nema uspeha, recite ljudima..samo izadjite na izbore i glasajte za koga mislite da je najbolji.
  Ako budu i parlamentarni isto recite za predsednicke. Svi znamo ko nece postovati instituciju predsednika.
  Budite razliciti. Time cete i neopredeljene privuci.
  Plasim se da ovime (cak i podrskom nekom konkretnom) postajete kao drugi.
  I 10 posto je malo.
  Ako budu samo predsednicki i ako niko od ove dvojice ne odustane ovi izbori nisu bitni toliko. Vucic dobija u prvom krugu, a uz po meni ovakav predlozeni potez izdigli ste se iznad svega toga.
  Ako budu i parlamentarni jos vise ste se izdigli.
  MORA SVAKI COVEK DA SHVATI DA STE RAZLICITI.
  I onaj ko ne glasa i onaj ko je za sns jer ‘se bori protiv korupcije’ (a to je minimum milion ljudi)

 • Meni je ova “akrobacija” razumna taktika u nerazumnim uslovima izbora. Ne znam da li ce se cilj postici, ali DJB kandidat ce imati sta da kaze, a gradjani priliku da cuju. Drugo, ako AV i pobedi na ovim izborima, ne verujem da ce biti jaci posle njih niti da ce opstati narednih 5 godina. Stilom vladanja polako urusava sam sebe.

 • Nadam se da i ovog puta znate šta radite. Iskreno, ako do kraja ne ostane samo jedan kandidat, ne bih volela da se kandidat DJB povlači, jer sa njim bih mogla da glasam za opciju u koju verujem, a ne protiv Vučića.

  Puno toga zavisi od želje glasača SJ da se Vučić skine s vlasti. Ja nisam sigurna da je ona dovoljno jaka da bi se recimo prihvatilo njegovo povlačenje. A samo ako njegovi glasači to budu većinom tražili on to može učiniti, jer mu je u ovom trenutku očuvanje glasačke baze bitnije i od rezultata ovih izbora. Kompletan komunikacioni plan mora da se skroji prema njima, od njih sve zavisi. Napravite spisak razloga zašto birači SJ ne prihvataju da se on povuče iz trke i u skladu sa tim osmislite šta će biti u porukama koje im se plasiraju.

  • Mi ne guramo našeg kandidata i nemamo problem da se on povuče ako se proceni da je tako najbolje. Mi znamo da smo u politici ne zbog ličnih interesa nego da dođe do promena. Sve što radimo, radimo sa tim ciljem i to nećemo menjati, nebitno da li ide nama u korist ili štetu. Čak i sada kad ostali naš poziv za dogovor koriste za nastavak trčanja i da zauzmu što bolje pozicije kad se priključimo, mi strpljivo čekamo da se uradi ono što je ispravno. Na kraju će doći vreme da se povuče crta i vidi ko je kako radio. Politička cena mora da se plati. Vreme je za novu generaciju politike u Srbiji a to podrazumeva odgovornost za sve poteze.

 • Molim administraciju ovog sajta da pokuša danapiše komentar na stranici dnevnih novina Politika. Sram ih bilo ne žele da objave već dva dana. Napisao sam ovo na ovom linku i ne ćele da objave, a botova koliko hoćeš! Treba im se obratiti a Vi pokušajte sami da napišete nešto u Radulovićevu korist, pa ćete videti kako ćete proći.

  Link je:
  http://www.politika.rs/scc/clanak/374742/D-JB-ce-imati-svog-ako-ne-bude-zajednickog-kandidata#

  A komentar koji ne žele objaviti je:

  Saša Radulović, jedini političar u Srbiji koji se bori za dobrobit države, čije su ideje izgradnja pravne države, građanskog društva. To je i pokazao u nekoliko primera, poput Vračara, izlaska iz Ministartsva u kome je bio… Svi ostali političari ga se plaše, kako pozicije tako i opozicije, zbog toga i izbegavaju razgovor sa njim – dogovor. Ali džaba im sve, nakon izbora znaće Srbija da je Saša apsolutno bio u pravu i njegovo vreme tek dolazi. Srbija treba da bude srećna što ima ovakvog čoveka nakon mnogo godina. On nam je jedina nada i može da bude zapisan u istoriji kao jedan od najboljih vladara u Srbiji. Saši Raduloviću velika podrška da to i ostvari, da napravi sistem poput zdravih zemalja sa zapada! A propalim petooktobarcima i ovima iz 90-tih koji sada vladaju sledi propast, nažalost i u propaloj državi koju su upropastili. Saši će trebati mnogo rada!

  • Politiku ne kontroliše opozcijia, kontroliše je vlast. Ako oni odluče da ne objavljuju komentare u korist DJB-a a ostave ove koji se tiču ostale opozicije, to je dobar znak da se DJB shvata ozbiljno i da ga treba marginalizovati na taj način što se ne bi objavljivali komentari. Žele da postignu kako eto DJB više nije važan pa i niko ne priča o njemu. DJB ovim ima dobru potvrdu da su na ispravnom putu i da treba da nastave još jače.

  • Филтер ради, проверено, осим Политике и на Данас и Б92 али то само значи да је погодак у сриду!

 • Zanima me jedna stvar i molio bih Vas za odgovor. Kako komentarisete otvorenu podrsku akademika Dusana Teodorovica Sasi Jankovicu i da li ste razgovarali sa njim u vezi izbora? Takodje me zanima i da li ce Teodorovic zaista biti predsednik senata stranke? U svakom slucaju potez pokreta u vezi izbora je jako dobar i jedini moguci scenario i jeste da se izadje sa jednim kandidatom i ja zaista ne mogu da shvatim kako je moguce da bilo ko od opozicionih glasaca to ne vidi.

 • Predlažete – slabiji neka odustanu i najjačem daju podršku.
  Namera je dobra, ali zakasnela.Pitanje je, ko je slabiji i kao to utvrditi?
  Isto tako na glas naroda pozivati se isuviše je kasno.
  Od početka kampanja glas naroda je ignorisan dok voda nije došla do pod grlo.
  U ime naroda Vilogorsli.

  • U kom smislu je zakasnela, jel se mi trkamo ili žurimo negde pa je bitno ko je šta uradio prvi? Konstantno se u celoj stvari malo obraća pažnja na to ko je šta ispravno uradio dok se akcenat stavlja na to ko je šta prvi uradio i da li je nešto kasno. Ni za šta nije kasno. Izbori nisu ni raspisani. Ima dovoljno vremena za sve što se poželi. Redosled poteza uopšte ne treba uzimati kao nešto bitno. Treba uraditi pravu stvar.

  • Recimo bukvaln dan prije izbora može se raći nas dvojica odustajemo, a dajemo podršku najboljem.
   Prije toga par dana sprovesti zajedničko istraživanje i donijeti zajedničku odlukuna bazi istraživanja i nikada nije kasno.
   Čak Vučić da ne zna za ovaj dogovor i da već “slavi pobjedu”, a ono savjesna opozicija – STOP, AV, Dosta je bilo….

  • @Sale, pitanje je šta je to”Prava stvar?
   Očevidno je da od početka nije vođena koegzistentna politika.
   Mnogo komentara je pušteno sa podaštavanjem narodne svesti i njegovog bića. Često sam se bunio što se narod oslovljava sa stokom, nepismenim, glupim, krezavim, zatucanim, izmanipulisanim.
   Očevidno je došao trenutak kad taj narod treba on svojim glasom kreira političku scenu i plaća ceh svojoj zabludi.
   Ovaj članak vidno menja politički kurs DJB i poziva se na narod. Ali da ta nova paradigma zaživi treba zaboraviti stare promašaje i formirati novu političku platformu. Taj proces je spor za par meseci javnost bitnije ne moše da promeni način mišljenja.

 • Povlacenje bilo koga od ove dvojice kandidata je politicko samoubistvo za tog kandidata. Ovo pisem potpuno iskreno. Usli su u trku, krenuli sa kampanjom, pokusavaju da se probiju i sada neko trazi od njih da se odreknu toga, a vec su jasno rekli da ne zele da odustanu. Za gradjane takav kandidat je gotov u politici! Toma je potpisao svoju politicku smrt onog trenutka kada je rekao da se dogovorio sa Vucicem. Toma vise ne postoji. Ok, zadovoljice se nekom pozicijom i pozicijom za sina, ali to je kraj njegove politicke karijere. Od predsednika Srbije do sirotinje koju ti udeli Vucic jer Toma je sada zavistan od Vucica i njegove volje. Onog dana kada prodju izbori Toma moze samo da se nada da ce mu Vucic nesto dodeliti ili ne.
  Razumem zelju DJB da se dodje do dogovora, ali ako to nije uspelo prosle godine pre nego sto su najavili svoje kandidature nece uspeti ni sada. Nadam se da postoji plan u slucaju vise kandidata i da taj plan ukljucuje medjusobnu saradnju kandidata gde bi se fokus stavio na nesposobnost vlasti i pokusalo sa izbegavanjem direktnih sukoba opozicionih kandidata. Vlast ce se svojski truditi da namesta TV duele izmedju opozicionih kandidata i izbegavace bilo kakvo suceljavanje sa Vucicem do drugog kruga, a cak i tada ce emisija biti koncipirana tako da se sem Vucica niko drugi nece cuti.

  • Nema tu mnogo da se bira. Ili dogovor ili gubimo svi zajedno. Valjda mogu da izvuku računicu šta je bolje od ta dva. Ako ostane Vučić zato što se nisu dogovorili već su gledali svoje lične interese, sigurno će biti neko ko će ih na to potsećati u vremenima koja dolaze. Graditi organizaciju sa takvim puterom na glavi neće biti jednostavno. Pogotovo ako promovišeš vrednosti kakve promovišeš.

  • Politicko samobistvo bi bilo da je iznudjeno necim recimo slabim rejtingom. Medjutim ako je dogovor u pitanju gde je na stolu komplena strategija onda nema gubitnika. Znam da to moze da izgleda kao politicka trgovina ali i Jankovic I Jeremic sad jesu politicke licnosti sa nekakvim kredibilitetom, DJB koliko sam shvatio misli da resori u vladi ne trebaju biti predmet konkursa nego se dele prema nekakvoj jacini sto opet znaci da u tom paketu ide i strategija za beogradske izbore i parlamentarne izbore. Usudio bi se da podelim neke funkcije i recimo, predsednik Jankovic, ministar spoljnih poslova Jeremic, gradonacelnik Beograda neko iz DS-a, premijer Radulovic itd. Znam da ovo za gradonacelnika nije najsrecnije ali neke stvari moraju biti deo komprompromisa zarad dogovora. Sustina je da nema gubitnika, a svima je zajednicki jedan cilj a to je sklanjanje ove po Srbiju i njene gradjane pogubne vlasti. Normalno da crvena linija politike ne moze da se predje.

 • Predlog DJB:
  Parola “da se lepo i pristojni zivi” je sasvim na mestu. Mada su mnogi, posle nekoliko decenija zaboravili sta to znaci. Ipak, protiv ovih nemozete se boriti samo parolama. Dok bahato gaze preko drzave, naroda i politickih partija takvi i dalje pridobijaju ili zadzavaju svoje biracko telo. Sa njima se ne mozete boriti parolama. Kad onaj otvari novu fabriku Vi objavite sliku neke od spornih privatizacija u kojima je ucestvovao njegov brat. Kad se pojavi politicki spotom u avionu, Vi treba da prikazete sliku srusenog helikoptera… Sa njima se samo tako mozete boriti, ne mozete boriti samo recima.
  Jedan deo stanovnistva razume o cemu pricate. Drugi, cinjenica je, ne mogu ni da saslusaju dugacke recenice. Kamoli da razumeju sta ste hteli reci. Ovi rade upravo to, kratko, jasno i glasno. Znate kako se kaze: od svakog coveka se nesto moze nauciti kakav god da je!

  • Još uvek se ne izjašnjavaju ali to ne mora ništa da znači. Takve stvari ne mogu da se reše preko noći, dosta se tu zaglibilo pa mora mulj da se očisti. Svakako je bolje sad da ga očiste nego kasnije. Treba iskoristiti situaciju.

 • Posmatrajući situaciju zaključujem: da je tako dobro, pozicija bi izišla i s Nikolićem, i s Dačićem, zar ne? Ali oni sve karte stavljaju na iako najogavnijeg – najjačeg njihovog. Jednog nosioca. Mišljenja sam da je njihov strah ogroman. Ako dođe do promene, oni svi su nagrajsali, i to žestoko. Ovako im je prelepo. Zato se bore ko omamljeni, pod parolom: vole i hoće ovakav sistem u Srbiji, i za budućnost, da se ovaj pravac ne menja. Normalno za njih, to je ono što oni vole i hoće, ali baš to je ono što narod ne želi, i neće. Slažem se da bi bilo najbolje da i opozicija (Šešelj to garantovano nije, ni Čeda J.), iziđu s jednim kandidatom. I ne razumem opoziciju. Jer, šta je sada najvažnije? Rešiti se zla, ili nešto deseto? DJB je u redu, ali očito, previše fin. U ovom slučaju, nažalost, to možda nije najidealnije. Postoji i ona narodna: “Neprijatelja treba tući njegovim oružjem.” Kao najjača stranka prave opozicije, vaše bi trebalo da je to da vi diktirate. Vi ste trebali biti nosioc i organizator opozicije. Sa 2-3 kandidata, nek nam je Bog u pomoći. Možda je narod ipak daleko mudriji od svih partija. Videćemo. Samo da bude što manje krađe.

  • Da, vlast je glupa pa su se svi koncentrisali oko jednog kandidata i to najjačeg, a opozicija je pametna pa trči sa nekoliko kandidata gde se ne zna ko ima manju podršku. Ala ćemo da udarimo glavom o zid pa posle ima da bude “lepo je govorio DJB, trebalo je da se dogovorimo”.

 • Само један – Вук Јеремић. Разлози:
  1. ДС/ЛДП за Јанковића (буђење мртваца, након што су упропастили добру идеју и свели се на статистичку грешку)

  2. Наступ Оџића на Јанковићевом скупу, човека који се залаже за отцепљење Војводине, који Републику Српску назива “шумском” и “геноцидном”. Из Јанковићевог тиме поручују:

  “Након свега, из тима Саше Јанковића су поручили: „Саша Јанковић сматра да свако има право на ставове који нису законом забрањени“.

  So long, Jankoviću
  Неко ко “брани” Устав и законе (Саша Јанковић) мисли да су ставови о отцепљењу неутрално штиво. То једноставно не иде. Ако ДЈБ буду гласали за Јанковића ја сигурно нећу, па да сте најбољи на свету (а нисте). И не заборавите: имате подршку само док иоле штитите српске интересе, а уз транспарентност и поштовање закона. Да вам појасним шта подршка на Западу значи, ако то не капирате: није ми вас моја мајка родила, данас Социјалдемократе, сутра Данска народна партија.

  Имате моју пуну подршку, као и оних које сам на вас упутио. Пажљиво са избором. немам ништа против да ДЈБ кандидује и свог кандидата, јер сматрам да је то ипак НАЈБОЉИ и најаутетнтичнији представник оног друштва које желимо да изградимо, само што има једна цака: нема шансе.

  Сада је битно да се ово велико ЗЛО скине, а то по мом мишљењу може само Вук Јеремић. Он привлачи гласове умерених, патриотске деснице, центра и доброг дела црноцрвених гласача (оних који нису натерани и уцењени послом да гласају за ЗЛО).

  • Pa dobro, zar nije Radulović reklao da ni pristalice jednog ili drugog kandidata (i eventualnog trećeg) ne treba da blate onog drugog? Zar to nije jedini put da se dođe do jednog kandidata? Pa zašto onda to radite? Hajde zajedno svi da se potrudimo da se omoguće uslovi da se odabere jedan kandidat, i to onaj koji ima najviše šanse na pobedu.

  • 1. LDP nije uz SJ, prevashodno jer je većina članova LDP upravo u DJB, to je opšte poznato, pitajte po gradu ljude koji mingluju.
   2. Odžić nije rekao ništa slično.

   Jeremić je dobio pare sa istoka. Inače je samo reč o Tomi sa diplomom Harvarda, nikakve suštinske razlike.

  • Ana je, možda, u pravu… Ne trebamo se deliti prostom deobom. Sačekajmo odluku Djb. Izbori nisu ni raspisani, a mi svi već (iznervirani) “udaramo” po dobošima, uključujući i mene. Zato, sačekajmo njih koji nešto više znaju od nas. Da li mi znamo ko je lopov, ko je nečastan, ko je umesto od Sns-a, maznuo poslanike od Djb-a – i time poradio u korist Vučića? .Ne znamo, ali Djb to (nadajmo se) zna. Zbog toga, hajd da probamo da ne navijamo, ali da svoju bližu i širu okolinu pripremimo – da izadju na izbore, da ne ostanu kod kuće, da ne slupaju i sebi i nama još pola decenije života. I ne samo tih pola decenije – već ceo život, jer će ovi za još tih pet , ostanu li tu gde jesu, napraviti “sprženu zemlju” od Srbije, koju niko i nikad oporaviti neće. Zamislite samo taj scenario… A “prženje ” je počelo… Pogledajte samo N1 tv… Od kada je bio onaj Amer zadužen za nas i kontrolu nad nama, g.din Palmer, pomenuta medijska kuća pravi rapidan zaokret – ka Vučiću. jasno je – Vučić je pristao na sve, i obećao – sve, i dobio podršku Amera – da nas zgazi. Sami smo. Obavestite to vaše komšije, prijatelje, rodbinu. Sami smo se i rodili, sami se moramo – i izboriti.

 • Ukoliko se nijedan od kandidata iza kojih stoji žuta (bivša i sadašnja) klika ne povuče, izaći sa najjačim mogućim kandidatom na izbore. Obavezno osmisliti dobru i smislenu, ljudima razumljivu kampanju.
  I nema povlačenja kandidature ukoliko ne bude jedan kandidat.

 • .Cak i u tri”opozicione” kolone(DJB,SJ,VJ)postoji sansa da se Vucicu otkine dovoljno glasova da se ode u drugi krug.Ipak mislim da ne treba potcenjivati ni B.O jer njegove Dveri ce sigurno oteti deo desnih glasaca a to su upravo glasaci Vucica i Seselja(pa i poneki SPSovac).Mislim da neopravdano zapostavljate glasace Boska Obradovica.Prepotencija i potcenjivanje ce ih oterati u apstinenciju u drugom krugu,a ta dva-tri posto u drugom krugu mogu napraviti cudo…

 • Ja sam ubeđen da dva ili čak tri “građanska” kandidata mogu da izvedu na birališta veći broj glasača nego što to može da učini jedan kandidat. Izlaznost mora biti veća od 61% kako AV ne bi odneo pobedu u prvom krugu. Moja procena je da maksimum koji vladajući kandidat može da dostigne je oko 2.000.000 glasova. Svaka izlaznost ispod 60% dovela bi u pitanje drugi krug bez obzira koliko ćemo imati kandidata opozicije.