Intervju Politika

Radulović za Nedeljnik: Ako ovako ostane Vučić pobeđuje u prvom krugu uprkos znatnom padu podrške

Prenosimo vam intervju Saše Radulovića za novi broj Nedeljnika.


Samostalno, ni Vuk Jeremić ni Saša Janković ne mogu da pobede. Ne samo to. Ako ne bude dogovora o jednom kandidatu, Vučić će pobediti u prvom krugu.

Srbiji je potrebno temeljno čišćenje sadašnje i nastanak nove političke scene. Nova levica, desnica i centar. Potrebni su novi ljudi i sveže ideje. Političari koji su sa nama od 90-tih moraju da siđu sa političke scene i omoguće društvu da prodiše. Pod njihovim vođstvom smo i došli do ovde.

A gde smo? Partokratija je razorila celo društvo. U našoj zemlji je za sebe napravila svoju državu. Državu koja ne radi u interesu građana već u interesu i po diktatu političara na vlasti. Državu u kojoj nema vladavine prava, u kojoj nema nezavisnih institucija sistema, u kojoj nema slobodnih medija, državu partijskog zapošljavanja, burazersko-mafijaške ekonomije, kriminala i korupcije. Država u kojoj je napravljen partijski parazitski sistem. Država u kojoj su partije i njihovi članovi privilegovani u odnosu na sve druge građane.

Kao odgovor na stanje u društvu i očiglednu želju i potrebu birača za promenom je i nastao pokret Dosta je bilo 2014.godine. Mi smo pokret centra. Svesni činjenice da ni Dosta je bilo niti bilo koja druga politička opcije ne može da predstavlja celo biračko telo, već duže od godinu dana zagovaramo i aktivno radimo na tome da nastanu i nova levica i desnica. One ne mogu biti napravljene od starih stranaka sa njihovim starim stranačkim strukturama, navikama, politikama i liderima.

Pre godinu dana smo jasno definisali nove crvene linije politike koje razdvajaju zdravo do nezdravog, društveni interes od partijskog. Te crvene linije politike su vladavina prava, nezavisne institucije sistema, slobodni mediji, ali i potpuna transparentnost države, zabrana partijskog zapošljavanja i demontaža partijsko-burazerske ekonomije. Za kompletiranje političke scene na novim principima nedostajali su kredibilni lideri levice i desnice i njihove nove kredibilne politike.

Predsednički izbori su na političku pozornicu izveli dva nova lidera i konačno stvorili pretpostavke za nastanak nove političke scene. Njeno kreiranje je u toku i to je izuzetno dobra stvar za Srbiju. Pored kandidovanja za predsednika, i Saša Janković i Vuk Jeremić prave svoje političke opcije. Jedna je na poziciji levog centra, drugi na poziciji desnog centra. One još nisu jasno definisane, ali birači to jasno osećaju i prema tome se i opredeljuju.

O nastanku te nove političke scene razgovaramo sa oba politička lidera već duže vremena. Sa Sašom Jankovićem od leta, sa Vukom Jeremićem od novembra. Ti razgovori su se intenzivirali u decembru i tada sam im obojici predložio da napravimo dogovor oko zajedničkog plana za pobedu na izborima, smene katastrofalne vlasti i uspostavljanja nove političke scene.

Naš plan za godinu prekretnice je poznat javnosti već duže od godinu dana. Po tom planu nova levica, desnica i centar treba da se saglase oko crvenih linija politike i uvažavajući različitosti u političkim stavovima i programima dogovore zajednički nastup na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima sa zajedničkim programom. Znači jedan zajednički kandidat na predsedničkim, jedan na beogradskim i jedan nosilac liste na parlamentarnim, zajedničke kampanje i zajednički cilj. Ponudili smo kao početnu tačku naš plan od 20 tačaka sa parlamentarnih izbora u aprilu prošle godine. Dogovorom bi se utvrdila strategija ko je najbolji kandidat za koje izbore. Ne po ličnim ambicijama, već po podršci u biračkom telu. Birači imaju poslednju reč.

Umesto dogovora oko strategije za pobedu, kandidati su odlučili da izađu na izbore samostalno, što je naravno njihovo legitimno pravo. Saša Janković je u razgovoru jutro pre nego što ga je podržao DS uz zahtev da ga podržimo kazao da on i Šutanovac misle da ukoliko bude i parlamentarnih izbora, on treba da bude i predsednički kandidat i nosilac zajedničke liste za parlamentarne izbore na kojoj bi bili DJB, DS i sve ostale stranke i lideri koji ga podržavaju. Jer DS ima dobar brend i treba ga sačuvati i u DS-u još ima dobrih ljudi. Ja sam mu rekao da mu je dogovor sa Šutanovcem velika greška, da spašavanje DS-a nije projekat u kome ćemo učestvovati i da tako nije moguće pobediti na izborima, ako je to cilj. A naš jeste.

Pokret Dosta je bilo ima svog kandidata za predsednika Republike za koga mislimo da je daleko najbolji kandidat za obavljanje te funkcije, kandidat koji nosi naše vrednosti, naše principe i naš program. Naš kandidat nije ni Saša Janković, ni Vuk Jeremić. Obojica su prihvatljivi sa stanovišta naših crvenih linija politike i postizanja cilja: poraz Vučića znači priliku da promenimo sistem. Bez nje nemamo ništa.

Tema ovih izbora nije ko izgleda da bi najbolje obavljao posao predsednika ili ko se nama najviše sviđa ili koji kandidat najbolje predstavlja naše vrednosti i program. Jer to je nesumnjivo naš kandidat.

Tema ovih izbora je pobeda i spašavanje Srbije od novih 5 godina mraka Aleksandra Vučića. Tema i glavni zadatak ovih izbora je dogovor oko nove političke scene i dogovor oko plana za promenu sistema. Bez pobede na ovim izborima nećemo doći u priliku da bilo šta promenimo. Stvari će postati još gore. Zato mora pobeda.

Zato smo odlučili da još uvek ne ističemo našeg kandidata. Sačekali smo druga dva kandidata da krenu sa kampanjama, da pokažu šta i koliko mogu. Jer možda mi nismo u pravu i oni znaju bolje od nas da mogu samostalno da pobede. I ako to pokažu, da zasluže i našu podršku.

I kakva je situacija danas nakon gotovo dva meseca kampanja? Podrška Vučiću u celom biračkom telu je oko 30%. Gotovo 50% glasača kaže da ili neće izaći na izbore ili ne znaju za koga da glasaju.

Sašu Jankovića i Vuka Jeremića podržava između 5% i 10% biračkog tela. Gotovo svi birači koji podržavaju SJ u prvom krugu kažu da bi glasali za VJ u drugom, i obratno. Ovo nam jasno govori da opozicioni birači žele pobedu protiv Vučića i da sam kandidat nije najvažniji. Podrška Bošku Obradoviću i Vojislavu Šešelju je između 2% i 3% ukupnog biračkog tela.

Ovo znači nekoliko stvari: da Vučić pobeđuje u prvom krugu uprkos značajnom padu podrške, da kampanje opozicionih kandidata nisu uspele da animiraju biračko telo i da je zbog toga apstinencija velika. Glavni razlog za nezainteresovanost opozicionih birača je to što ne veruju da je pobeda moguća. Ogromna većina opozicionih glasača misli da je uslov za pobedu dogovor oko jednog kandidata. Mi se slažemo.

Na izbore u aprilu 2016.g. je izašlo preko 3,7 miliona glasača što je oko 64% od 5,8 miliona punoletnih građana Srbije. Na ove izbore bi moralo da izađe barem toliko, a verovatno i više birača, da bismo uopšte došlo do drugog kruga.

Samostalno, ni VJ ni SJ ne mogu da pobede. Ne samo to. Ako ne bude dogovora o jednom kandidatu, Vučić će pobediti u prvom krugu. Podrška DJB bilo kom kandidatu ne bi ništa značajno promenila. Kada bi bilo koji od dva kandidata imao ikakve šanse da samostalno uđe u drugi krug mi bi ga bez razmišljanja podržali.

Zbog ovoga više nije dovoljno da kandidati kažu da će podržati jedan drugog u drugom krugu. Jer mora dogovor pre prvog kruga da bi uopšte bilo drugog kruga.

Mi smatramo da bi bilo neodgovorno da do dogovora ne dođe i da zbog toga Vučić pobedi u prvom krugu. Jedino dogovor podiže izlaznost. Zbog toga i zahtevamo dogovor. Odsustvo dogovora znači da kampanje ne trče da pobede, već trče da se pozicioniraju za formiranje svojih stranka nakon izbora. To im nećemo dozvoliti. Jer poraz na izborima za građane znači pet godina mraka.

Drugi način da se podigne izlaznost je da bude parlamentarnih izbora. Oni bi u značajnoj meri povećali šansu za drugi krug. Zbog toga Vučić i beži od parlamentarnih izbora i zato je i morao da prihvati dogovor sa Tomislavom Nikolićem. Tražimo od kampanja da glasno zahtevaju da Vučić podnese ostavku i da se raspišu i parlamentarni izbori.

Kako ćemo kandidate naterati da se dogovore ako neće? A izgleda kao da neće jer izgleda kao ne vide svoj interes u dogovoru i kao da ne trče da pobede već trče za pozicioniranje. Nama bi bilo najlakše da se ne mešamo, da kažemo biračima da svakako sami odlučuju i da pustimo Vučića da pobedi u prvom krugu.

Ako do dogovora ne dođe do dana raspisivanja izbora, DJB će na izbore izaći sa svojim kandidatom. Odluku o tome ćemo doneti na skupštini stranke koja će se održati 4.marta. Trenutno oko 40% DJB birača u prvom krugu podržava VJ, 40% SJ. Oni misle svojom glavom i hoće dogovor i pobedu.

Zahtevaćemo od svih opozicionih kampanja da ne bude međusobnih napada, ni direktnih ni indirektnih, da vode pozitivnu kampanju, kritikuju lošu vlast, da animiraju biračko telo i podižu izlaznost. Deset dana pred održavanje izbora ćemo tražiti od svih kampanja da podrže kandidata koji ima najviše šansi i da se druga dva kandidata povuku. Naš kandidat će se povući ukoliko druga dva kandidata budu bolji. Što se nas tiče, dogovor može da se postigne i pre tih 10 dana pred izbore i mi smo spremni da se povučemo u svakom trenutku ukoliko se postigne dogovor.

Dogovor za pobedu će ujedno i biti glavna tema naše kampanje. Ukoliko bi se deset dana pred izbore dva kandidata povuka u korist trećeg, to bi značajno povećalo interesovanje birača, izlaznost i omogućilo drugi krug. U drugom krugu postoji velika verovatnoća da bi Vučić izgubio jer bi se stvorila potrebna referendumska atmosfera.

Onaj ko na kraju ne prihvati dogovor oko jednog kandidata će snositi političke posledice pobede Vučića u prvom krugu. Mi ćemo se u kampanji postarati da to bude očigledno. Tri kandidata će imati priliku da 10 dana do pred izbore ubede birače da su oni najbolji. A onda dva moraju da se povuku. Jer mora da ostane jedan kandidat da bismo uopšte imali šansu da uđemo u drugi krug.

Tema ovih izbora nije ko će biti predsednik, niti je tema spašavanje propalih petooktobarskih stranaka i njihovih lidera. Tema ovih izbora je dogovor oko nastanka nove političke scene i pobede. Birači traže jednog kandidata. Jer jedino tako je moguća pobeda. U protivnom, Vučić će pobediti u prvom krugu i imaćemo 5 godina mraka.

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • 64% izlaznost je prosecn evropski standard, u Belgiji, ako se ne varam, zakonom je regulisano obavezno glasanje. U tom okviru se morate boriti, dogovorite se jedan kandidat, rezultat dramatican, sta posle, svako u svoje salonske kabinete?

    • U redu, recimo da ja i svi ostali podrzimo DJB i opozicija ima samo jednog kandidata. Ako taj JEDAN ne pobedi Vucica, hoce li DJB da kaze – pogresili smo, procena nam nije bila dobra, necemo vise da se bavimo politikom jer to ne umemo?

  • Žalosno bi bilo ne riješiti se zauvjek AV i njegovi surogata iz 90-tih, koji žive na račun patnje i nade napaćeni građana. Ako su ove procjene zaista osnovane, a mislim kao laik da ima zaista smisla. Ološ i šljam se ujedinijo, koji nam na usta dušu čupa od 90-tih i neće stati, ako ih sad ne zaustavimo. Onda lagano dizati društvo i stvarati državu. Gdje će se znati šta je časno, a šta je sramotno. Gdje će se časno i pošteno nagrađivati, a sramotno i nemoralno, kriminalno kažnjavati. Stvorimo normalnu državu gdje će se cijeniti znanje, a ne kupljana diploma. Toliko su bezobrazni i drski da predsjednik ima sve diplome kupljene i to dobio džabe političkim uticajem i obećanjima….. Dođimo pameti… Idemoooooooooo————————–

    • Mi se nismo resili ni jednog jedinog lopovcine koji je uzjahao na gradjane prethodnih 30 godina. Jedino smo se resili nekih tako sto su ti isti UMRLI. Mi i dalje glasamo sa Gljivicu Pacica, coveka koji je magalopovcina, sada smo iz naftalina izvukli i kosovskog muzicara Bogoljuba. Postoje desetine i desetine glavesina i sitnih i krupnih lopova koji se pritaje 5-6 godina, a neki i manje, i mi ih OPET IZGLASAMO. Mi smo narod enormno glupih ljudi.

  • Obratite pažnju na “kapilarne” glasove. Malo publikovanja s tim u vezi – nije ne odmet. Naprotiv. Demaskiranje tog sistema, a on je – udrana pesnica osvajanja i utemeljenja i ovog nivoa vlasti, kao i javna “pažnja” i zborenje o načinima izborne kradje – već u i samoj najavi – može podići nivo revolta.

  • Standardno kao i uvek, DJB nudi razumnu politiku. Cilj im je pobeda a ne lični interesi. Zato i nisu brzopleto uleteli u izbornu trku. Nažalost, Srbija i dalje neće dobiti novu garnituru političara jer je DJB usamnjen u svojim stavovima da politika mora da služi za dobrobit građana a ne ličnim interesima. Za sada vidimo dvojicu opozicionih kandidata kojima je “voda u ušima” i ne j*** živu silu da naprave neki dogovor već nastavljaju svoje soliranje. Još jednom se pokazuje da su lični interesi ispred opšteg dobra. Čak se i nisu udostojili da odgovore na ovaj predlog. Najradije bi otkačili Radulovića i nastavili da rade po svome ali ne smeju jer znaju da je u pravu, pa sada sramno ćute i pokrivaju se ušima. E, Srbijo, nećeš se ti dočekati kvalitetnih političara, osim DJB tu nema ništa da valja. Blago onima koji mogu da odu iz zemlje.

  • Predsednički izbori se razlikuju od izbora za Skupštinu. Na njima se birači opredeljuju za LIČNOST kandidata. To važi za sve Države, bilo da su one sa razvijenom demokratskom tradicijom ili ne. Vučić je u trci za ove predsedničke izbore skoro 5 godina. Radio je na ličnoj promociji više nego na bilo čemu drugom. Zapravo samo je na tome i radio. Nije realno očekivanje da bilo ko može da Ga pobedi na ovim izborima. To je jasno i Jeremiću i Jankoviću. Zbog toga se samostalno kandiduju sa ciljen da im ovi izbori budu odskočna daska za formiranje stranaka čiji će Oni biti lideri, kako god da na izborima prođu. Jedino DJB insistira na zajedničkom kandidatu za prvi izborni krug i s obzirom da se radi o jedinoj takvoj inicijativi među trenutnim političkim akterima, ona neće uspeti. Trenutna procena ko će koliko dobiti u prvom izbornom krugu je nemoguća i verovatno netačna. Procenti će se menjati kako kampanja odmiče i zavisi će od mnogih faktora, kako razumnih i racionalnih tako i od potpuo nerazumnih i neracinalnih. Srbija je ,,tamni vilajet,, u svakom pogledu. Nemogiće je zaviriti u glave birača i proceniti šta oni smeraju. Pobeda Vućića je verovatna, ali stoji činjenica da je birač u Srbiji enigma!
    Do dogovora oko zajedničkog kandidata neće doći. Ne postoji politička volja kod većine politički relevantnih aktera. Svako ima pravo da se kandiduje a Jeremić i Janković su već uveliko u izbornoj kampanji. Tvrdnja da ni jedan od Njih neće ući u drugi izborni krug može za neki broj birača da bude povod za odustajanje od glasanja i ne treba davati takve prognoze.
    DJB treba da se pomiri sa ČINJENICOM da neće biti jednog kandidata u prvom izbornom krugu i da ubrzano pravi svoju političku platformu u vezi predstojećih izbora. Ona može biti u pravcu podrške bilo Jeremiću ili Jankoviću ili kandidovanje svog kandidata. Prva varijanta je politički ispravnija, ali ako se DJB odluči za drugu varijantu ( kandidovanje svog kandidata) ona će biti potpuno legitimna.
    SNS i Vučića mogu na izborima pobediti samo ujedinjene JAKE opozicione stranke. Trenutno takvih stranaka nema. Ovi izbori neće biti sasvim izgubljeni. Poslužiće za promovisanje i pofilisanje kako novih stranaka tako i novih lidera. Velike promene i veliki ciljevi ne ostvaruju se ni brzo ni lako. Za velika dela potrebno je velika upornost .

  • Da bi se ostvario neki cilj najčešće ima više načina. Neće biti da se do pobede na ovim predsedničkim izborima stiže samo na jedan način.

    Potpuno je jasno da dva kandidata (SJ, VJ) kao prioritetan cilj imaju pozicioniranje svojih budućih partija za neke sledeće (parlamentarne i beogradske) izbore. Ako usput padne Vučić, dobro je, ako ne, nema veze, razmišljaju oni. Sa druge strane, znaju građanin SJ i građanin VJ da bi za obaranje Vučića morali da se udruže sa političkim partijama u opoziciji, ali što bi se oni, sa aspekta svog prioritetnog cilja, ‘prljali’ sa onima koji su (neki od njih) dobrano uništili Zemlju. Prema tome, njihov stav da se ni sa kim ne udružuju (ako ih neko podrži, ne smeta) je, sa aspekta njihovog prioritetnog cilja, pragmatičan i legitiman.

    Kako oboriti Vučića ? Pa nekim alternativnim rešenjem. Npr: 1. DJB sa ostalim pol.strankama (što više njih) odrede zajedničkog kandidata;2. DJB i ostale pol.stranke (što više njih) izađu svako sa svojim kandidatom; 3. DJB odredi svog kandidata bez obzira šta odluče ostale stranke. Šta od ovih varijanti (ili neke nove) primeniti (jer sve varijante imaju i dobrih i loših strana), odgovor naći uz pomoć Fon Noimanove Teorije igara (g-din D.Pavlović se time bavi).

    • Potpuno je legitimno da DJB je bilo ima svog kanditata,ali je neozbijno pricati protiv dva kandidta opozicije a onda izaci i sa trecim.Ako je dva kandidata lose,pa sta je onda tri,duplo lose.Sa druge strane DJB mora da prihvati cinjenicu da njihovo odugovlacenje koga ce podrzati i kalkulisanje je dovelo do toga da se vecina njihovih biraca opredelila za jednog od dva kandidta opozicije i da oni mogu da oceuju glasove jednog malog broja svojih clanova i nikog vise.Kandidat DJB ce jako lose proci,priznajte to sebi.Jedno od pitanje koja se namecce jeste ko je to opozicija,stalno se insisstira ne jednom kandidatu opozicija a videli smo da Radulovic pod tim smatra sebe i svoj pokret i dvojicu vrlo istaknuti pojedinaca koji su vec u kampanji.Oni su otpisali ostatak opozicija,ma kakva ona bila a ni ja nedlim bas lepo misljnje o njima oni su opet neka opozicija.Praviti paralelu sa 2000 nije na mestu ukoliko smatrate da su samo DJB,Jankovic i Jeremic treba da se dogovore oko jednog kandidata jer te 2000 godine je iza Kosutnice stalo 18-19 manjih ili vecih partija i organizacija.Opet ponavljam da najveca opoziciona partija u to vreme SPO je imala svog kandidata,i da Kostunica iako kandidata veceg dela opozicija nije bio kandidat u to vreme najvece opozicione partije.Sto se tice ideje o povlacenju u sred kampanje,mislim da je ona prvo nemoguca,ima tu i do licnog ega svako misli za svog kandita da je najbolji i da on ima najvecu podrsku.Setimo se da je po istazivanjima Koustnica bio iza Avramovica i Dinkica,pa opet je on bio taj koji je bio kandidat i to pobednicki iako je glasacko telo opozicije smatralo da su ova dvojica sa veceom podrskom i da oni trebaju da trce tu trku za predsednia SRJ.To ko je najaci kandidat opozicije i ko ima najvecu popularnost to ce pokazti prvi dan izbora,e tad mozemo da kazem e taj je najaci i najpopulaniji podrzimo ga kao takvog u drugom krugu.To je jedini garant da cemo biti u pravu kad za nekog kazemo da je najaci i da ima najvecu podrsku.Inace mi posle dugo vremena cujemo da konacno ljudi imaju za koga da glasaju,znaci ovo nije period 2012 kad su ljudi glasali za Nikolica zato sto su protiv Tadica.Stvarno ogroman broj ljudi veruje u Jeremica i Jankovica,i jako bi im tesko bilo objasniti posle mesec dana kampanje e znate ipak nemojte glasati za njega glasajte za onog koji je popularniji i koji ima vecu sansu u prvom krugu i opste da pobedi.Ljudi prosto ne dozivljavaju izbore kao matematiku,kao referendum za ili protiv,to je jedan oda razloga sto opste nece da izlaze na izbore to jre razlog sto eto 300 000 manje glasa nego pre 4-5 godina,razocarali su se u sve.I onda takvim ljudima nametnuti ove izbore kao matematiku,ako eto glasajte za jednog kandidta samo zato sto on ima sanse da pobedi pa to je nemoguce.Ja sam jos pre nego sto je Sasa Radulovic izasao sa svojm stretegijom smatrao da ce njegov odgovor na ovu situaciju biti da nece podrzati ni jedno kandidata u prvom krugu,i da ce se na neki drugi nacin ukljuciti u izbornu kampanju tako sto ce podrzati pre svega izbornu volju gradjana i demokratiju.Odnosno da ce zajedno sa ostalima cuvati 8000 i nesgo birackih mesta,alarmirati glasace da izadju i da glasaju kako Vucic nebi pobedio u prvom krugu.Nazalost to se nije desilo,nego se desila pretnja trecim kandidatom kao malo dete kad nesto ne dobije sto smatra da treba pa place i sili se tako i DJB preti ako ne bude jednog bice ih onda i vise jer ce i oni svog kandidata da istaknu.To je po meni neozbiljno.DJB treba da ucestvuje u procesu sto vece izlaznosti i cuvanja svakog glasa da ne bude pokraden.A onda svi zajedno treba da stanemo iza onog koji je najaci i koji budu bio u drugom krugu.Vuk Jermic je tu rekao jako dobru recenicu kad je na par mesta ponovio da njemu niko ne treba da trazi podrsku ukoliko Jankovic bude u drugom krugu nego da je on sam sad daje ukoliko se to desi.Ova prepucavanja izmedju DJB i Jankovic nisu dobra,kao posledicu imamo danima naslovne strane Kurira gde se na naslvonici nasladjuju tim prepucavanjem ove dve opozicione strane i to je ono sto jako raduje rezim.Ali kad bi svako vodio svoju kampanju sa jednim ciljem,a to da sto veca izlaznost bude i da na kraju bezrezervno da podrskom onom ko bude najbolje kotiran od strane opozicije u drugom krugu to ce biti nocna mora Aleksandra Vucica.Znaci vise kolona je ok,ali sa jasnim stavom da necemo dati priliku rezimu da se nasladjuje razmiricima unutar opozicije.

    • Insistiramo na dogovoru jer je to pobedničko rešenje. Ako nema volje za dogovorom, svako nastupa solo. Da li su dva ili tri kandidata, ne menja stvari.

  • Vucic nikada nije pobedio na izborima, ON IH JE KUPIO, od siromasnih gradjana za kilo brasna, secera ili litar ulja, nazalost tako ce biti i ovoga puta, rastrcace se po selima ativisti SNS sa lanc paketima.

  • Saša je apsolutno u pravu.Svako rasipanje glasova opozicije nije dobro.Ako se setimo Koštunicu skoro da niko nije znao pre izbora 2000 godine.Svi su ga podržali ali je to došlo opoziciji tek na pameg nakon 10 godina vladavine Slobodana Milośevića.Za to vreme nas je takva politika vratila 50 godina unazad.

    • Svaka paralela izmedju ovih izbora i izbora 2000 godine prosto nije na mestu.Prvo Kostunica je bio kandidat 18-19 opozcionih partija,ali najveca opoziciona partija u to vreme SPO nije stala iza njega i imala je svog kandidta.Znaci nije Koustinica bio jedini kandidat,bilo ih je dvojica,mislim opoziciona.Drugo kao sto sam rekao stalo je 18-19 partija,a na drugoj strani sad Sasa Radulovic predlaze da samo pokret DJB stane i samo su oni opozicija i da nece opste da saradjuje sa drugim partijama.Znaci ni to nije isto kao pre 16 godina.Treca i najvaznija stvar jeste da da ciljevi petoog oktbora i danasnji nisu isti.Tad je cilj bilo pobediti u prvom krugu,danas je da dodjemo do drugog kruga.I zato se postavlja pitanje sto se insitira na jednom kandidatu,zasto se smatra da je taj jadan garant vece izlaznosti i opste da dodjemo do drugog kruga.Imate tekst u danasu mislim da je Jasmina Lukac autor koji objasnjava na vrlo precizan nacin sta su prednosti vise kandidata i kako je moguce da upravo nih vise privuku ljude razlicitih politickih opredeljenja da izadju i glasaju opste i da se taj cilj o drugom krugu ostvari.Znaci nije cilj pobediti Vucia u prvom krugu,nego je cilj da do se dodje do drugog kruga.Inace dacu jedan primer iz prakse koji pokazuje da jedna lista ili jedan kandidat ne daju uvek najveci broj glasova.1992 godine opozicija je izasla u dve kolone imala je ispod milon glasova,a godinu dana kasnije i u tri i imali su preko miliona glasova.Posle tri godine na saveznim izborima svi su ujedinili u kolaciju zajedno i ostvarili su oko 900 000 glasova za nekih 200 000 glasova manje nego kad su tri godine pre bili u cak tri kolone.Kandidat opozicije Sasa Jankovic ne moze da dobije moj glasa dok sovinista i ekstremni separatista Odzic i Berisavljevic ga podrzavaju i kraj.U drugom krugu bi napravio kompromis ,ali u prvom nema kompromisa glasao bi onda za Obradovica i kraj.

  • Ne bih da previse spekulisem i sirim neke teorije zavere ovde ali mozda je sve ovo neki medjusobni dogovor izmedju Vuka Jeremica, Sase Jankovica i DJB da stvore ovakvu kataklizmu izmedju sebe kako bi se SNS i njegovi poltroni opustili i manje aktivno vodili svoju kampanju kako bi na kraju ipak pored svega izasao samo jedan kandidat povukao veci broj glasov za sobom. Sto bi iznenadilo i razocaralo SNS jer onda ne bi im ostalo dovoljno vremena da kupe sve moguce glasove na prodaju. Ma da i meni ovo zvuci previse ne verovatno ne zato sto bi ovo bilo nasuprot DJB-ovom stavu o otvorenosti, transparentnosti i iskrenosti nego zbog toga sto se dosada SNS jos nije ustrucavao da neodgovorno i silno trosi veliki novac na male i nebitne stvari, a kamoli sada na ovako velike.

  • Glasao sam na prošlim izborima za DJB, verovatno ako budu i parlamentarni izbori sada ću to uraditi još ovaj put. Ali ovakav stav mi se uopšte ne dopada.
    Do sada je Saša Radulović pogrešio xx puta, često je bio u pravu. Zašto misli da je njegovo mišljenje jedino ispravno ovaj put?
    Jeremić je deo stare garde kojih nam je pun …… andrak, ovde u Srbiji, kada ne mogu ništa kulturnije da kažem.
    Ja da sam na mestu Jankovića se nikada ne bih povukao u korist Koštunice, ovaj pardon Jeremića, isti … andrak.
    Svi znamo šta je posle neinformisani radio ili neradio.
    Da li je Janković mogao da se ogradi od podrške DS-a, ne znam, Šuntavi je tu ispao bolji taktičar od ostatka opozicije.
    100% ljudi koje ja znam a da podržava DJB, će glasati za Jankovića, zašto je DJB toliko taktizirao nije mi jasno.
    I ova priča oko toga da pretpostavljam VJ je hteo dogovor a SJ nije mi j esa strane VJ šuplja. Posle poziva intelektualaca da SJ izađe na izbore i 99% verovatnoće da će to i da uradi, VJ član stare garde političara, se takođe kandiduje za predsednika, ali bi se povukao ako treba, ajde molim te.
    A tek treći kandidat ako se pojavi od strane DJB onda bih razmišljao da li uopšte i da izađem na izbore.
    Dosta mi je već glasanja protiv i svaki put se samo ista …. andraci okreću.

    • Poštovani Dejane, meni se iznova čini da mnogi od nas nisu uradili domaći zadatak, za početak – proučiti ono malo ali jasnih saopštenja koje je DJB dao. Izvinite ako sam pogrešio u vašem slučaju. Dakle, ono što zovete taktiziranjem nije to već – stav, jasan, proziran, zasnovan na ISTRAŽIVANJIMA , ponovljenim i ukrštenim, da SJ i VK zajedno ne mogu da dobace do 20% i još da ogroman broj apstinenata u OVAKVOJ postavci sa dva i više kandidata ili NEĆE da izađu ili NE ZNAJU za koga da glasaju. Ja ne razumem šta ovde nije jasno. AKO je ovo tačno, onda je stav DJB jedini ispravan. Jedino što možete, sa pravom, da dovedete u pitanje je da li su ova istraživanja tačna. Samo to. I na konferenciji za medije je DJB ostavio prostor – ako neko ima bolju strategiju kako da postignemo jedini razgovora vredan cilj a to je pobeda nad Vučićem, tu smo, jedva čekamo da čujemo. Ali takvih predlgoa jednsotavno nema. Za sada.

  • Stava sam da je radi animiranja glasaca pametnije ici u vise kolona, koje ce se u drugom krugu spojiti u jednu. I to treba da bude stav svih opozicionih partija. Evo i zasto. Kao neko ko podrzava politiku DJB znam da je vecina clanstva vise naklonjeno SJ , a opet vrh stranke mi deluje da bi pre sa VJ.
    Mnogi imaju misljenje da je VJ svih ovih godina radio vise na licnim interesima i promociji, nego za drzavu i nece glasati za njega. Za njih je SJ pravi izbor. Time sto ce izaci ukupno vise biraca , jer mogu glasati i za jednog i za drugog, svakako ce neko od njih dvojice uci u drugi krug. Tada vrlo izvesno mozemo ocekivati ujedinjenje glasaca u borbi protiv AV, izuzev radikala.
    I to je to.

    • Djb udružen sa ostalim opozicinim i ‘opozicinim’ pol.strankama sa zajedničkim kandidatom imaju veće šanse za ulazak u drugi krug i od VJ i od SJ.

  • Imam utisak da je vecu motivaciju medju biracima izazvala konferencija za stampu DJB od pre neki dan nego dosadasnja kampanja oba opoziciona kandidata zajedno.

  • Izbori su neregularni i to svi znaju. Prvo fer uslovi i slobodni mediji, pa onda izbori! Ovako, svi koji na bilo koje izbore, predsednicke ili parlamentarne, izlaze pod ovim uslovima – rade za Vucica.

  • Problem je apstinencija potencinalnih birača koji vrlo retko ili nikad ne izađu na glasanje. Da bi njih izvukli da glasaju potrebno je da opozicija ima jednog kandidata ma ko to bio. Manja izlaznost ide vučiću na ruku. Ne vidim smisao da više opozicionih kandidata može da animira one koje nisu redovni glasači na izborima. Poznajem neke koji su takvi i znam njihovo mišljenje. oni ne veruju da može nešto da se promeni jer kandidate za predsednika opozicije gledaju kao na ljude kojima je važniji lični interes nego da vučić izgubi na izborima.

  • Oni koji su zadovoljni glasace za Vucica, oni koji su nezadovoljni nece izaci na izbore jer su nezadovoljni. Ostalo je sve jasno

    • Oni koji su odustali od borbe, koji su lenji, koji misle da će time nešto uraditi, ostaće kod kuće, oni koji su nezadovoljni ali se bore, glasaće. Ogromna razlika.

  • Aman ljuudiii, sta vam vise nije jasno? Danima svi nesto beskrajno filozofirate a covek vam je sve jasno nacrtao. Nema nikakve velike filozofije, sve je kristalno jasno, ili jedan kandidat ili cao

  • Ne slažem se sa Sašom. Uzmimo pretpostavku da bude samo dva kandidata, onda pobeđuje Vučić, krađom kao i obično. Ali ako bude 25 kandidata onda će biti drugi krug. Ko od kandidata Jermica ili Jankovića bude drugo plasirani, e onda taj neka pridobije glasače da dobijemo Predesednika koji nije Vučić. Po mom saznanju svako glasanje je samo farsa a pobeđuju oni koje namesti zapad. Da li ima uticaja Rusija u to nisam siguran. Zapad ključnog čoveka ili ubije ili menja sa novim za njih pouzdanijim licem. Tako su na površinu isplivali Koštunica i Nikolić. I Tadić je vikao da mu izađu na crtu. Sada to isto kaže Vučić, nešto mi to miriše na promene. Ovako više neće da može. Posle pet godina Vučić onim gladnim ljudima iz Niša kaže da nema pare. Pa gde su otišle za ovih pet godina 10 milijardi evra novog zaduženja države. Oni ljudi ne shvataju da ih može spasiti od umiranja ( glad i bolest ) samo nova revolucija. Način kako se Vučić odnosi prema građanima nije se tako odnosio ni Suleman Veličanstveni prema porobljenim Srbima.

    • Pozdrav Dragoslave. Mi upravo i nudimo dogovor, da se izađe sa jednim kandidatom. Sada opozicija ima 3 bitna kandidata: SJ, VJ i kandidata DJB. Dva kandidata nikada nisu bila opcija, pogrešno je verovanje da DJB ne želi da učestvuje na izborima. Samo ne brzamo i saopštićemo ime kad se raspišu izbori. Dakle, mi nudimo dogovor, ako dogovora nema, učestvujemo isto kao i ostali.

  • Kada bi bio samo jedan kandidat-ja ne mogu ni zamisliti kolike lazi, harange i hajke bi ovi usmerili na njega. Kao sto znamo njihova kampanja je iskljucivo negativna-jer oni ni onda ni sada niti imaju sta da ponude a kamoli da nesto i urade, jer jednostavno ne umeju. Posto su svi mediji njihpvi, opet ponavljam da je kampanja drugim sredstvima davno trebala zapoceti. A ovako, koliko vidim, kao da ni oni sami nisu svesni na koga najvise da okrenu svoje zle jezike, i ostavljam malo prostora da ipak Vucic ne pobedi u prvom krugu, setimo se samo slucaja Tadic-ipak je suvise nezadovoljnih u ovoj zemlji, koji se jos lome. Na njih treba da bude usmerena kampanja-kako bi makar u poslednjem trenutku odlucili.

  • jedna stvar mi nije bas najjasnija u vasoj logici…
    ako vec kazete da ce, ako se Jankovic i Jeremic ne dogovore da jedan odustane, Vucic pobediti u prvom krugu, zasto onda ipak ne podrzite kandidata koji se (posle Vucica) najbolje rangira, ne bi li maksimalizovali sansu za drugi krug…cemu guranje svog kandidata, koje ce samo doprineti pobedi Vucica u prvom krugu?!
    meni ta vasa prica o prevazilazenju licnih partijskih interesa nekako ne ide sa tom vasom strategijom…vise mi lici na “teranje inata”, a od toga, izvinite, nema niceg sebicnijeg!

    • Ovo smo već objasnili mnogo puta. Nas zanima samo pobeda. Podržaćemo svakog kandidata ko ima šanse da pobedi. Sad nema ni jedan. Pojedinačno imaju mali procenat podrške građana. Naša podrška tu ne bi mnogo pomogla. Zato je najbolje udruživanje. Ako to ne budu hteli, onda svi izlazimo na izbore svako za sebe pa kako ko prođe.

    • Ako podrska DJB ne bi pomogla ni jednom od dvojice opozicionih kandidata, kako bi pomoglo onda da DJB izadje sa svojim, trećim kandidatom?
      Smatrate da su dva mnogo, a ako ne moze jedan, onda uvodite trećeg (!?).
      Tek tada nema šanse za drugi krug, ako dobro razumem Vašu analizu, stoga se postavlja pitanje koliko sve stranke ovde prvo gledaju sebe, pa tek onda interes gradjana.
      Jasno je da sve gledaju najpre sebe i sve je oduvek bila samo kombinatorika zbog interesa. DJB se za prošle izbore predstavila drugačije. Izdigla se iznad ostalih, izmedju ostalog i po ovom pitanju “interes stranke na prvom mestu” i glasali smo za DJB. Budite veći od svih ostalih, pridružite se sada jednom kandidatu, bolje je pokušati nego sledećih 5 godina razmišljati da li smo ipak mogli nešto da učinimo, ali nismo. Ili budite kao svi ostali, kombinujte, kalkulišite svoje pozicije i nestaćete polako….Vaše pristalice su 90% meko jezgro i nemate jako čvrsto jezgro. Jedan loš potez DJB će da pošalje DJB u zaborav, jer meko jezgro se okreće veoma lako na drugu stranu i bira u tom trenutku opcije za koje smatra da su prihvatljivije.

    • Ako opozicioni lideri neće da se dogovore oko zajedničkog kandidata, zašto bi se DJB povukao njima u korist? Bitno je učestvovati, zar ne, pa ajde onda da svi učestvujemo. Ne vidim zašto ne valja da DJB učestvuje a valja za ostale?

    • @Mladene,
      Ako smem da odgovorim iako nije meni lično pitanje namenjeno.
      Za meko tkivo ste u pravu; ali mi zajedno samo možemo da konstatujemo to, na mekoću mekog tkiva se ne može uticati. E, sad, što se tiče toga šta će DJB da uradi, izbor je – ili da ide na sigurno kada je zadržavanje pristalica i njihovo ne iritiranje (pa da podrže jednog, recimo SJ) ili da ostanu na kursu – ne interesuje nas naša z_adnjica već da insistiramo na najboljem rešenju za zemlju makar nas to koštalo gubitka podrške jednog dela naroda. Te dve mogućnosti. Mislim da svi znamo šta su odlučili. 🙂 I sad jedan komentar iz šire vizure: imati političku organizaciju čije vođstvo toliko uporno zastupa kurs za koji je uvereno da je najbolje za sve, ne obazirući se na cenu koju će možda platiti zbog toga je ne samo kuriozitet u zemlji Srbiji već vredno aplauza. Ako i budu kamikaze u tome, kako neki predviđaju, mahom zlonamerno, pa neka budu. Od mene ostaje aplauz. A ako prežive, čemu se najsikrenije nadam, kontrast između mora sitnošićardžija i ove organizacije će biti bolno jasan.

  • Rimsko carstvose se raspalo iznutra kada je bilo najače. Opozicija je postigla dogovor, bolje je u prvom krugu ići u dve kolone. Obzirom da se sva politika SNS-a svodi na satanizovanje protivnika ( jer se rezultatima ne mogu hvaliti) zbunjeni su na koga više da se usmere, pa im je oštrica otupela. Vučić nema teoriskih šansi ( osim ako ne pokradu, što je malo verovatno) da pobedi u prvom krugu.Polako ali sigurno izdaje ga koalicija što je već vidljivo na terenu. Lideri koalicije su mu dali podršku ali ne i deo njihovog članstva i simpatizera ( kojih je iz dana u dan sve više). Svedoci smo da gde god ovih dana Vukovi aktivisti imaju problem sa odabirom članova biračkih odbora, deljenjem propagandnog materijala i dr. priskaču u pomoć Popovićevi, Ljajićevi…………. pa čak i članovi SNS-a. U drugom krugu svejedno da li sa Dačićem ili Vučićem, biva veća izlasnost i konačno na scenu stupa Nikolićeva osveta i Vučić gubi. Zašto, zato jer ga je zapad žrtvovao pošto on više nije konj za trku.

  • Silno sam razocarana u Sasu Jankovica. Aman, covece, VVi ste kandidat “Kruga dvojke, niste agitator, kamerni ste covek. Nek ne valja Vuk Jeremic, iako ne znam zasto, ali on ume da zapali ljude. Vi budite kad nova vlast dodje ministar pravde, covece, spasite sistem pravosudja, Pa zar bi Vam to bilo malo? A ako Vuk ne bude valjao, smenicemo ga, aman. On nece da krade glasove, bar se nadam.

    • Jeremic je jako obrazovan i ima sjajan CV ali ima jednu manu koja je losa za narod i za politiku- impulsivan je i nije diplomata! Narod je to video i to mu se ne svidja! Mora jos to da nauci i ako nauci za 10 god ce biti pecen politicar

  • Super je videti da u komentarima normalnu komunikaciju između ljudi koji se neslažu, bar se vidi da DJB pokreće ljude koji razumeju šta su demokratski procesi. Sa mnogim stvarima se neslažem ali ću ih sigurno ispratiti i glasati za njih.

    • Imam informaciju od ljudi iz SNS – Vucko se oooozbiljno ljudi , uprpao! Druga informacija je da su mu bliski ljudi otkazali poslusnost jer im je muka od njegovih lazi. Trece sto znam ( od kovinara Blica) a mislim da znaju i drugi da je u Blicu diktatura maximalna. Text novinari dobijaju da potpisu samo ili text dodje iz Vuckovog kabineta i takav u originalu mora da se objavi! Jos nesto, ko ne zna a evo mu infomacije tacne- Milo mu cuva ledja! Od tog trena je V, nos digao i nema straha jer Miki sa stranim sluzbama brise podatke o njemu i o svemu sta radi, koliko pljacka i sl. Uzeo je sa ostalima iz vlade 100 miliona eura za projekat B. na vodi. Carina u samoj upravi pod njegovom vlascu nikad korumpiranija. Sve krimosi po upravi. Direktor lopina. Njegova asistentkinja Sonja Lazarevic smice postene da ne vide sta oni maznjavaju na veliko- auta, stanove, stotine hiljada evra.Ljudi, za vreme Slobe je Kertes davao dzakove novca Marku M, svakog petka ali su radili strucnjaci. Danas je pakao dna! SMAKNIMO STOKU! Narod vise nema ni za lek! SMAKNIMO IDIOTE!