Државна управа Правосуђе Саопштењe Скупштина

Вучић хоће да спречи прикупљање потписа

Изборни процес ће бити под недозвољеном контролом владајуће странке уколико се хитно не промени рок у Закону о оверавању потписа, рукописа и преписа по коме ће од 1. марта само нотари моћи да оверавају потписе и изјаве бирача за подршку председничког кандидата или изборне листе. Јавни бележници су бирани у коруптивном процесу и по партијском кључу СНС-а тако да ће ова странка имати апсолутну контролу над изборном регистрацијом кандидата или странака. Ово је неприхватљиво. Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић је у циљу заштите уставног права на слободне изборе јуче поднео Предлог закона којим се захтева хитна промена Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа.

У предлогу који је данас предат Скупштини Србије захтева се да основни судови и општине наставе да оверавају потписе којим бирачи подржавају изборну листу за републичке, покрајинске, локалне изборе, потписе којим бирачи подржавају председничког кандидата, као и потписе оснивача политичке странке. Предлогом закона се захтева и продужетак рока за још годину дана за све овере, односно да нотари тек за годину дана добију ексклузивно право на овере изјава и потписа, јер јавнобележничка мрежа није попуњена.

Од Скупштине захтевамо да хитно усвоји предложене измене јер ће у супротном доћи до недозвољене блокаде регистрације кандидата и странака за изборе. Нотара нема довољно, а на основу досадашњег искуства знамо да је власт манипулисала јавним бележницима да би онемогућила опозицији да овери потписе. Многи одбори Доста је било суочавали су се са опструкцијом приликом прикупљања потписа за оснивање странке јер су нам били ускраћивани јавни бележници. Знамо да нотара нема довољно и то значи да ће у многим крајевима Србије бити онемогућено прикупљање потписа за изборе, а то је директно кршење Уставом загарантованог бирачког права.

Јавни бележници су бирани у нетранспарентном и коруптивном поступку. Никада нису отклоњене сумње да су јавнобележнички испит положили само они са чланском картом СНС, да је “уписнина” плаћана папреним партијским рекетом, као и да су прилику на добру зараду добијали само послушни и интересно увезани кадрови који нису имали потребне квалификације ни искуство за тај посао. Недопустиво је да изборни процес буде под контролом једне странке и да се СНС-у омогући да блокира прикупљање потписа за опозиционе кандидате. Зато хитно тражимо промену Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа из 2014. године јер ће се у супротном цео изборни процес одвијати у неуставним и недемократским условима.

Прилог

Предлог закона и изменама и допунама закона о оверавању потписа, рукописа и преписа

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mislim da ste u pravu .Kod nas se nijedna vlast nije promenila na izborima.Kostunica nije pobedio-dokazi spaljeni,Nikolic takodje .Pa nije onaj Blagojevic iz cesida tek teko uznapredovao,dosta toga je znao.A njihovi prethodnici toliko su bili “masni” da su se jednostavno povukli da ne bi bili ruseni pomocu ulice.

  • Uvaženi,
   Milutin Mladjenoc potpuno ste u pravu. Treba omladina izaći iz kladionica, kafića i sličnih destinacija i otvoreno vlasti reći.
   Odlazite, upropastište nam živote, hoćemo da pošteno i časno radimo i živimo u voljenoj Srbiji. Izlazimo na ulice, a ako nas spriječite u tome odošmo u šumu, kao i naši preci u doba Turaka, a isti ste zulum kao i turski, ako ne i veći. Olovke u ruke na izbore, ako se nemože ulica, ako Vam i to zabrane proljeće stiže i “Markov dan” se bliži, iz šume se dizala buna protiv Dahija i Osmanlija i na njih smo ponosni. Ovaj šljam smislite djeco nekako da otjerate, udružite se u grupe i otjerajte marvu, stoku, šljam, ološ na smetlište istorije. Pa ispred očiju djeco mlati Vam predsjednik kupljenim diplomama, plagijati su svi tzv. dr., a plagijat je krađa. Ukradoše Vam život, kao i moj koji je već u “sudijskoj nadoknadi vremena”. Ne predajem se ni ja, Bajern daje više golova u “sudijskoj nadoknadi vremena”, nego regularnoj minutaži. Računajte na nas i mene i NAPRIJED.
   Dosta je bilo. Idemoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo…………………………………………………………………………..

 • Поштујем што сте уочили, мада касно за моје поимање улоге једне партије која претендује да буде стожерна партија српске политичке опозиције, да је А.Вучић предвидео процесноправне ресурсе за спровођење избора које не иду у прилог опозицији, напротив стоје искључиво Њему у прилог и изразито га фаворизују, а све друге потенцијалне кандидате дискриминишу, можда и елиминишу у старту изборних радњи…, али сте ипак уочили. О овом проблему сам писао коментар на колумну проф.др Антонића објављену на сајту Нове српске политичке мисли “Кандидатска драма и како је разумети”, моји коментари објављени су потом у 22,46 часова на истом сајту…, дакле дан након мојих коментара Ви сте као нарони посланик предали на писарници Народне скупштине текст предлога измена и допуна Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа…, хвала Вам што сте мени као грађанину Србије посветили пажњу и узели у обзир моје политичко право да изразим сумњу у намере законодавца који је још далеке 2014. усвојио овај Закон с јединим циљем, а који се састоји у томе да се А.Вучићу у завршној одредби Закона, на један елегантан и перфидан начин да недостижна предност у изборном процесу. Сада се може закључити зашто је Н.Кубуровић “аванзовала” у влади. Пуно успеха у даљем раду, и хвала Вам што сте испратили мој коментар. Он је потписан истим именом којим се потписујем на Вашем сајту. Хоћу да верујем да Вам адв.Гајић и даље пружа стручну помоћ и да сте га консултовали приликом израде Вашег текста предлога. Добро је да сте га предали у Скупштину. Одговорно с Ваше стране, а бојим се доцкан. Поздрав из града на Бегеју.

 • Mnogo mi je krivo i znajući koliko iz SNS-a mrze DJB a i svaku demokratsku opciju,
  mislim , da će u svim koracima koji su potrebni da nešto dođe na dnevni red Skupštine,
  maksimalno odugovlačiti i izmišljati raznorazne formalne i neformalne razloge
  za bilo kakve izmene u Zakonu o overavanju potpisa.
  Mnogo mi je krivo i sumnjam da će dozvoliti da bilo šta dođe na dnevni red što DJB predloži,
  a zadnji korak je kod izglasavanja dnevnog reda.
  *
  Jasno se vidi da se savršeno surovom psihologijom dripaca navijača Crvene Zvezde
  upravlja Srbijom sa jednog mesta.
  Možda ako DJB ima neki rezervni plan, ali ga ne treba saopštavati.

 • Politika je umetnost a ne inacenje, jasno je da se preko Jankovica zele vratiti u politicki zivot DS i jos neke stranke, ali to smo morali znati jos pre par meseci i na vreme reagovati, sada nam je kasno, mi cemo biti glavni krivci sto ce pobediti Vucic, mozda cak i u prvom krugu. Na ovim izborima nije nam cilj bio rusiti Sutanovca i Tadica vec jacati stranku kroz podrsku proeuropskog kandidata. Treba razumeti i shvatiti da nepismeni i neobrazovani gradjani podrzavaju SNS i Radikale a intelektualci ako izadju na ove izbore podrzace gradjanskog kandidata Jankovica, nazalost ovih prvih ima mnogo vise. A ovi drugi su shvatili sta je bilo nas cilj, koji na zalost nije prosao. Pokret nam se raspao, to ne vidi samo onaj ko to videti ne zeli, umesto da gasite pozar vi ga polivate benzinom. Razocaran sam sto sam prvi put u zivotu pristupio nekoj stranci u 60 godini i za samo godinu dana sam se razocarao i najverovatnije cu istupiti iz chlanstva. Na parlamentarnim izborima necu imati za koga da glasam jer za Vucica, Tadica, Sutanovca sigurno necu, vi politicari zbog svojih sujeta nas terate da na izborima ostajemo kod kuce, a sudbinu zemlje nam kroje ,,risticevici,,.

  • Neko ko može da napiše ovo što ste vi sada napisali je ili zlonameran ili nije pročitao ono što je na ovim stranicama sto puta jasno rečeno na više različitih načina.

  • Ana nisam zlonameran, a nazalost dobro vidim i osecam sta se desava, Citam sve komentare i vidim da su simpatizeri i clanovi VEOMA razocarani ovakvim odugovlacenjem, na kraju cemo videti koliko je to kostalo DJB, . Nije sve jedno dali nas podrzava 15% gradjana ili 3%, a samo zbog toga sto nismo bili u stanju da procenimo situaciju. Cenim ja to sto neko po cenu da nam se pokret ugasi ostanu dosledni svojih princima, ali principi nisu bili u pitanju vec strah da ce se oziveti neke stranke koje su bili na izdisaju. Znam ja da imamo i slicno biracko telo i da ce se pojedinci vratiti u DS, LDP, SDS, to nas nebi trebalo da brine, ukoliko smo dosledni, pametni i ako se drzimo principa. Mi nismo krali, nismo muljali, nismo zaposljavali, mi smo novi a to treba na svim promacijama da iznosimo. Ovo su predsednici izbori i tu je vazno podrzati coveka koji ima autoritet i kojeg podrzavaju PRISTOJNI, PAMETNI, ljudi. Na parlamentarnim je druga prica, tu mozemo i da napadamo deo opozicije, koja je lose radila.

  • Miško, ti nezadovoljni simpatizeri koje ti vidiš su botovi koji veštački prave takvu sliku ne bi li vršili pritisak na DJB da pokaže svoje karte kako bi to mogli da ubace u svoje kalkulacije. Po sredi je velika borba unutar opozicije i svi čekaju da vide šta će uraditi DJB. To upravo znači da se DJB smatra itekako bitnim faktorom u opoziciji. Pravi DJB simpatizeri znaju da iza tog “odugovlačenja”, kako ti kažeš, stoji razumna politika pozivanja na dogovor kako bi opozicija nastupila zajedno. Jedini kočničar dogovora je Saša Janković ali ne on lično nego ekipa za koju se uhvatio. Naivno je poverovao da uspeh može da dođe preko noći i ušao u kombinaciju sa Šutanovcem, Kenom, Čičkom i od tada je njegova kampanja krenula da bude prljava. Prvo što su uradili jeste masovno vrbovanje ljudi iz DJB tako da je DJB zbog toga izgubio nekoliko poslanika i odbornika. Navodno to nema veze sa Jankovićem nego im pokret najednom ne valja, a valjao je pre toga 2-3 godine. Generalno sam Janković nije loš čovek, čak ga i DJB smatra budućom političkom scenom ali se prešao što se spetljao sa tim ljudima. Takvi dilovi uvek imaju jaku pozadinu zasnovanu na interesima i pitanje je dana ko će kome prvi da zabode nož u leđa. Zato se DJB od svog nastanka drži podalje od loših ljudi, napredak možda jeste sporiji, možda je Janković sad preko noći došao do popularnosti koju je DJB gradio 3 godine, ali sve ima svoju cenu. Kako dođe, tako i ode. Kad mešaš čisto i prljavo, uvek ispadne prljavo. A to jednom kad krene na površinu, nema pomoći. Zato i prognoziram da se Jankoviću ne smeši dobra politička karijera osim ako ne nađe neki dobar plan kako da se odlepi od loših ljudi iz političke prošlosti Srbije i krene da gradi organizaciju na pravim vrednostima.

  • Miško, ja naprotiv ne vidim da su sipmatizeri Pokreta veoma razočarani, kao što vi kažete. Čak sam prijatno iznenađena koliko ljudi je dobro razumelo strategiju DJB-a i shvatilo da je to ispravna strategija. Suprotno od vas, ja recimo smatram da DJB najbolje, najrealnije i najzrelije procenjuje situaciju. Svi ostali se ponašaju kao da im je glava u pesku. Ja sam uverena da DJB nema strah da će stranke koje su na izdisaju ojačati jer je to naprosto nemoguće, osim ako se ne desi da recimo S. Janković preuzme vođstvo u DS i postavi stranku na nove noge, ali ja ne vidim da je to u ovom trenutku moguće. Ako se tako nešto i dogodi, to je dobra vest jer će DJB imati sa kim da uđe u koaliciju na republičkom nivou i da pravi vladu u nekoj, nadam se skorijoj budućnosti. Uvek postoji rizik da se neki ljudi iz DJB “vrate”, kako vi kažete, ili bolje rečeno priklone DS-u, jer ljudi su kvarljiva roba i malo je onih koji imaju toliko morala da ih nijedno iskušenje ne može pokolebati. Moja jedini bojazan, što se uspeha DJB tiče od sad pa nadalje, je da u ovoj zemlji nema dovoljno ljudi kojima su “prečice” ili dilovi “ja tebi ti meni” neprihvatljivi. Nekako uvek mislim da je većina takvih otišla u druge zemlje u kojima funkcioniše sistem i samim tim su takva muljanja svedena na minimum.

 • Sramota je kako je vlast nametnula javne beležnike, dala im ogromna ovlašćenja, degradirala vekovima staru advokatsku profesiju, a sada i ovo podmeću. U Americi i Kanadi su javni beležnici ljudi koji isključivo rade overu potpisa. Postoji kriterijum za njihov izbor, ali javni beležnik može da bude i službenik u banci, službenik u pošti itd. Tako na primer Bank of America overu potpisa nudi besplatno svojim klijentima. Poenta je da overitelji potpisa budu ŠIROKO DOSTUPNI građanima. Kao i svaku novinu uvezenu sa zapada, vlast je i ovaj servis izdegenerisala i praktično uskratila građanima – time što je notare pretvorila u nad-advokate i poslala njih stotinak u narod!!! UŽAS!!!

  • I još da dodam, jeste da je i Američko/Kanadsko zakonodavstvo drugog tipa, ali je generalna ideja notara da budu dostupni narodu – a kod nas su oni mala zaštićena kasta povlašćenih. Zamislite redove iz svih opština i sudova koje srećete na overi dokumenata kada se presele kod notara! Kakva arogantna država, totalno nezainteresovani za realne probleme naroda.

 • Čitam komentare i opet vidim sujetu.Čika Miško, vi deklarišete političare da su sujetni i kažete da ćete istupiti iz članstva.Ako ste primetili Vi, kao član zašto niste upozorili. Vraćamo se na sujetu.
  Dakle ne treba da postoji nikakva sujeta u ovim vremenima. Ako pogledate čistu matematiku, zaposleno je 1.7miliona ljudi i to 2/3 u javnom sektoru a ostatak u privatnom sektoru.Svin zaposlenim u privatnom nije dobro, visoki su porezi,male plate, velika siva ekonomija.Ovih 2/3 zaposlenih u javnom u velikom broju nisu zadovoljni ali se plaše da ako DJB dodje na vlast da će ih otpustiti.Tako je bar DJB predstavljen u medijima.Zato stalno i ističu Radulovića kao stečajnog upravnika.Nezaposleno je oko 750 hiljada ljudi i oni svakako nidu zadovoljni.Broj radno sposobnih i broj glasača se uglavnom poklapa.Ovi koji su nezaposleni gledaju na dnevniku kako se otvaraju neke fabrike pa se nadaju.Medjutim niko im ne priča kakvi su uslovi u ovim fabrikama.Takodje zacaravaju mlade sa nekim privatnim fakultetima i akademijama sa čijom diplomom neće moći ništa da urade.Dakle treba ljudima otvarati oči u tom pravcu i razjasniti sve te prevare.Treba obećati ne otpuštanje radnika nego neradnika i Lopova.

  • @Gradjanin
   Zanimljiv komentar,
   Ima istina da kontrolisani mediji plaše zaposlene i javnom sektoru od otkaza koje bi podelile vlasti DJB.
   E ta dilema, koko se rešiti viška zaposlenih u javnom sektoru DJB nikad nije ni pomenuo u svom programu ili u javnoj diskusiji. To je najteži problem i on se bez jasnog plana ne može rešiti a dok se on ne raši nema boljitka.
   Osnovno načelo svih načela ozdravljnja društva je – VIŠE RADITI MANJE TROŠITI.
   Ko to reši bez velikih lomova, ako je to uopšte rešivo, taj će zaslužiti titulu reformatora.

 • Pozdrav svima.
  Kako bih voleo da nas DJB izgubi popularnost, cak i da nestane sa politicke scene, a da su i Vuk J I Sasa J, i Ds, Nova i Tadic i mnogi drugi u pravu.
  Dilemu oko ispravnosti stava DJB nemam. Pokusajte isforsirati jednog kandidata.
  Ipak se nadam se da ce posle raspisivanja izbora, kandidovanja SNS kandidata, opozicione stranke izaci sa jednim kandidatom. Iako po vestima ovih dana sve govori da od toga nema nista.
  Najverovatnije nema nista ni od parlamentarnih izbora. Notari ce mozda zakomplikovati predsednicke izbore. Samo od Nove Godine nekoliko afera stoje “na cekanju”.
  Sledeca nedelja “zgusnuta” odluka o izborima, zasedanje skupstine, pa mozda i pretstavljanja kandidata za Predsednika naseg DJB-a.
  Strpljivo pratimo, mi koji samo pratimo situaciju a Vi direktni ucesnici nasi DJB-ivci, pregovaraci, sigirno radite i delujete ispravno.
  Samo tako nastavite.
  Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike.

 • Drskostima , obmanama i manipualcijama Vucica nema kraja, a ostali svi cute i nista ne preduzimaju.Politicarima je dobro jer su se na vreme “nafatorali” i sada samo podizu glas da se glasa za njih.Nije ih briga sta se desava u Srbiji i po Srbiji.I tako ce se desavari sve dotle dok Srbima ne prekipi i pukne pred ocima,Zato Vucic, vrseci apsolutbnu kontrolu i zloupotrebe( medija, notara, finansija itd) ucrvscuje svoju poziciju a stado trcka za njim i pase, odnosno jede zrnevlje koje im on baca.To je apsolutna mizerija naseg naroda.A necemu puci sve dok ne nestane, jer nije gladan, ima mesa i slanine i kokosaka kod kuce, a voli da kibicuje TV i slusa , a bas ga briga za druge.Znaci u Srbiji treba da se javi jedinstvo patriota dobrih namera koji zaista zele da Srbija krene drugim putem.Citao sam neke od tih zagovronika ali se oni ne pojavljuju u javnosti( Dejan Lucic, Branko Dragas).Oni su idealisti i dobri poznavaoci nasihg prilika, ali nemaju lidersku moc i ambicije,Nama treba novi Karadjordje.Mozda bi Princ Aleksandar trebalo da poskoci i uzvikne “”Srbi moji, moj narode, Quo Vadis”, Kojekude! Ali nij on kod nas odrastao ali dobro uci jezik.Dok on nauci i osamostali se nestace pola Srbije,Gde li se krije NOVI KARADJORDJE!!GDE SI VOJZDE KOJEKUDE, TREBAS NAM SPASI NAS I SVOJ SERBSKI NAROD!!!