Ауторски текст Политика

Стевановић: Договор 2017

Уважени господин Зиројевић, у силној жељи да докаже да Доста је било (ДЈБ) чини непочинство којим “искључиво брани свој појединачни партијски интерес на уштрб општег опозиционог интереса”, написао је један текст који претендује да буде аналитичан, али који је суштински обичан памфлет увређеног бившег члана ДЈБ.

Сам текст полази од погрешног питања: „Зашто ДЈБ не подржи Сашу Јанковића“? ДЈБ не намерава да подржи било кога због тога што је Саша Јанковић или било ко други, него да подржи кандидата који се уклапа у црвене линије ДЈБ (које су линије елементарног разума, са чим ће се и господин Зиројевић сигурно сагласити), који би био једини кандидат опозиције (а ту смо јасно рекли кога сматрамо опозицијом) и који има највеће шансе да победи кандидата позиције (наша претпоставка да ће то бити Александар Вучић је потврђена).

Ми смо много пута рекли да ћемо подржати било кога од два кандидата који се својом политиком уклапа у црвене линије ДЈБ, ако би било ко од њих био једини кандидат опозиције. Оно што можемо са сигурношћу тврдити је да је јавна подршка Демократске странке која се врло јасно огледа у говорима људи на конвенцијама и присуству у изборном штабу једног од кандидата, а који су одговорни за стварање лошег система који и данас постоји у Србији, значајно смањила шансе тог кандидата. Да ли је Демократска странка одиграла паметно је њена ствар, они имају велик проблем са рејтингом који је око 3%, а нас занима какве последице то има на шансе опозиције да победи Александра Вучића. Њима је остало јако мало људи који им имају било шта опростити, а шансе за тај опрост су вероватно већ потрошене. Идеја да се може било чија база вратити кроз мимикрију је суштински промашена, али опет, да ли ће се ДС опет домоћи 5% или неће је њен проблем, нас интересује да ли ће шансе опозиције за победу оваквом подршком расти или опадати. Такође, ми мислимо да су председнички избори на којима се бира између година мрака и нормалног живота погрешно место да неко почиње своје страначке планове, да се спашавају странке које су упропастиле многе шансе Србије, а још мање место где би ДЈБ требало да заради још неки проценат гласова. ДЈБ заиста има сврсисходније начине да доказује супериорност над странкама које нестају или се грчевито боре да опстану, ми знамо свој идентитет и вредности, баш као што знамо да је њихова изградња кроз супротстављање било чијем идентитету и вредностима промашен пут.

Ми сматрамо да подршка кандидату мора бити део стратешког плана чији је резултат пораз кандидата позиције, а не јалово подржавање неког зато што се зове Саша Јанковић или Вук Јеремић. Ћутање до објаве Вучићеве кандидатуре је такође плод стратешког планирања које је, очигледно, господину Зиројевићу далек концепт. Кампање у случајевима када имате слабог или јаког кандидата власти, када имате једног или два кандидата власти и када имате/немате истовремене председничке и парламентарне, потпуно су различите. Била би ужасна грешка да им, у условима када СНС има све полуге моћи и када се утрка води у потпуно неравноправним условима, помогнемо да они даље развијају своје погрешне стратегије, као што је рана кандидатура. Иначе, Френк Андервуд, кога господин Зиројевић помиње, је, као што сви знамо, фиктиван лик, лишен икаквог морала, али неспорни мајстор стратешког планирања и тактичког прилагођавања. Боље је имати и осредњу стратегију него лутати, а аутор својим пежоративним освртима на стратешко промишљање показује да је то слабо савладао.

Питање да ли ДЈБ има времена за подршку Саши Јанковићу је промашено, једино питање је да ли је он заједнички кандидат опозиције са највећим шансама да победи Вучића. Потпуно иста логика важи и код евентуалне подршке Вуку Јеремићу. Оно што господин Зиројевић превиђа, а што ми знамо јер смо урадили истраживање на стратификованом узроку од преко 2000 грађана Србије, јесте да мањина гласача ДЈБ преферира Сашу Јанковића и да је то око 35%, исто колико и код Вука Јеремића. Ако треба можемо још једном поновити, нас интересује пут до победе и само пут до победе. Такође, много пута смо рекли да ми поздрављамо формирање нове политичке сцене, а партије Саше Јанковића и Вука Јеремића би биле идеалне да добијемо партнере са којима ћемо вршити власт, будући да одбацујемо да икада направимо политичког мастодонта који би укључивао све могуће и немогуће идеологије. Такође, измишљати анкете који су други радили или измишљати анкете које смо ми урадили, је сигуран пут у пропаст када је реч о планирању раста и развоја било које организације, а још сигурнији пут за лош изборни резултат. Потпуно је друга ствар да ли се неком ти резултати допадају. Ми смо отворени да видимо до којих су налаза дошли други председнички кандидати и посебно да чујемо да ли имају боље стратегије од наше. Много пута смо рекли да бисмо били изузетно срећни да неко докаже да грешимо и да тај неко уради све што је потребно да Србија буде срећна и богата земља у којој се лепо живи. Како то господин Зиројевић сигурно зна, сви у врху ДЈБ су имали врло испуњене и успешне животе пре политике и врло радо бисмо радили много пријатније ствари од, на пример, одговарања на штетне памфлете.

Из погрешних премиса нужно долазе погрешне конклузије, па макар биле запаковане у једну од лепих матрица теорије игара. Партијски интерес ДЈБ је увођења реда у Србији и стварање земље у којој се лепо и радо живи, а пут за то је, између осталог, победа опозиције на овим изборима. Ако се победа због лоше стратегије испусти, онда губимо, иако би могли добити неки проценат гласова другачијим позиционирањем које смо без проблема могли извести.

Господин Зиројевић нам такође објашњава и да су два кандидата опозиције „општи опозициони интерес“, а да три кандидата представљају „партијски интерес ДЈБ“. То је наравно легитимна премиса, иако из ње тешко да могу изаћи озбиљни закључци. То је видљиво кроз поређење једине ствари које ценим код СРС, а то је да су увек излазили самостално на изборе и одбацивали „цензус“ или „мастодонт“ коалиције кусог и репатог. Поставка да странка увек излази самостално на изборе, осим ако постоји неки изузетно велик интерес (на пример, „Година прекретнице“) основ је да вас ваши бирачи оцене. То је основ здравља једне политичке сцене, односно пут да на њој постоје странке са јасном политиком и јасним бирачким телом. Један од елемената те политике је кандидатура за председника. Само због претње година мрака ако победи кандидат позиције, ДЈБ је одлучио да уложи све ресурсе да имамо заједничког кандидата опозиције и ово су сигурно последњи председнички избори на којима ће то икада радити. На свим наредним ће имати партијске изборе и после њих ће кандидовати свог председничког кандидата.

На сву срећу господин Зиројевић је нешто и погодио, трећи кандидат јесте начин да се изврши притисак, посебно што су се други методи до сада показали слабим. Ми и мислимо да су три кандидата пут до једног заједничког кандидата опозиције јер он ствара синергију и повећава мотивацију бирача. Да ли ће се неко повући из кампање зависи од резултата који је на видику, то би био разлог за озбиљне људе. Далеко је боље одустати од губитничке кампање, а посебно је битно разоткрити да ли неко води кампању без жеље да победи и надамо се да је то само црв сумње који ће блиска будућност одбацити. Нас категорије храброг супротстављања режиму, апели 100 људи, уводне конвенције и тако даље, мало интересују јер су то само коцкице у мозаику који има само једну слику – победу опозиоционог кандидата. Посебно, јер смо и ми одржали десетине конвенција, супротстављали се режиму три године када је то мало ко смео или хтео и добили подршку 10.000 изврсних људи пре само две седмице.

Дошли смо и до тога ко треба да се повуче. Једноставно је, сви кандидати који немају шансе да победе Вучића. Како знамо ко су ти кандидати? Тако што сви урадимо анализу јавног мнења. Шта је циљ? Победа опозиције на изборима. Врло је једноставно, нема потребе кривити твитове или се бавити патетичним фаворизовањем ичијег лика и дела, будући да патетика одмаже у доласку до добре стратегије, а врло мало мотивише бираче да гласају.

ДЈБ заступа тезу да су два кандидата јалов пут до победе. У најмању руку чудно је што Николић (или Дачић) и Вучић нису искористили овај чудан и ничим доказан оптималан број. Истина је да су два оптимална кандидата после скоро месец дана охрабрила премало људи да гласају и да је готово немогуће да се то претвори у било шта осим победе Вучића, небитно да ли у првом или у другом кругу. Наше врло свеже анализе показују да њих два заједно немају више од 60% гласова Александра Вучића и да је апстиненција висока. Они испуштају кључ избора, гласање против режима и извесност да је та акција плодотворна. Два кандидата су хармоничан пут у дебакл и зато је и потребно унети немир у ту дивну хармонију извесног губитништва и створити услове да се пређе на победнички колосек. Ми имамо наше аргументе, нашу стратегију и наше бројеве, а жарко би желели да видимо стратегију којом два кандидата долазе до победе. Били би срећни да грешимо, али без да је доказивање кроз много емоција, жеља и неодређених места, него тако што ће нам неко презентовати супериоран и чињеницама поткован пут до победе. Исто тако, бићемо врло немилосрдни према хармонији гласања за кандидата који извесно губи и вуче све друге у пораз.

Драго ми је и истовремено застрашујуће што господин Зиројевић сагледава могућност да Вучић победи у првом кругу. Међутим, Вучићева победа превасходно зависи од способности опозиције да осмисли и реализује победничку стратегију. Баш тако, победничку стратегију, без кукања на лоше услове и чекање да неки неодређени период, баш у маниру мудре Андрићеве реченице коју је господин Зиројевић употребио на другом месту.

Да финализирам, ми гледамо свој интерес. Он је врло јасно дефинисан у овом тексту и поновили смо то много пута. Врло смо срећни што се стварају нове алтернативе режиму. Забринути смо што су им стратегије за сада губитничке. Уопште нас не интересује како ће се позиционирати јер имамо нашу политику која је добро позната и коју за сада успешно објашњавамо нашим суграђанима којима подносимо рачун на парламентарним изборима. Немамо ништа против широких грађанских/демократских савеза, наравно, без нас. Врло би били срећни да имамо висок морал у политици код свих актера политичког живота. Врло би тужни били да кажемо да смо били у праву да стратегија два кандидата може донети само ново сиромаштво и исељавање из Србије.

Избор је јасан, барем за људе који имају амбицију да буду запамћени као победници, а не као губитници који су рекли много ствари због којих су били у праву.

Александар Стевановић
народни посланик
потпредседник покрета “Доста је било”

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Prestacu da citam komentare po domacim portalima, jer je neverovatno sta se tamo pise. Najbolje ocenjen komentar , vezan za opoziciju, je onaj koji u isti kos svrstava Dacica, Canka, Vucica i ostale propale politicare i zajedno sa njima gospodina Radulovica. Neki ljudi STVARNO nemaju mozak. I tu se naravno pominje gospodin Jankovic kao jedina svetla tacka. Eto, imamo i radikalna gledanja ljudi koji se zalazu za neku normalnu Srbiju. Ako nisu u stanju da odvoje zito od kukolja, bojim se da takvi glasaci ne mogu doneti pobedu opozicionog kandidata.

  • Tako je. Ili se najčešće iza togu kriju neke (emotivne) agende, kao kod g. Zirojevića. Ili prosto površnost – na moju žalost, kao kod Kesića u nedavnoj emisiji na TV Šabac, čini mi se. Ili su to ubačeni ljudi da truju.

  • Apsolutno se slazem!
   I mnoge stvari prevazilaze cak i botove (cije god): mnogi misle da je DJB onako odokativno osmislio plan, sumnjaju u validnost istrazivanja javnog mnjenja koje ima DJB (sto neprekidno rade apsolutno sve stranke) dok nikome ne padne na pamet da pita druge (pre svega SJ i VJ) koje su njihovi procene i podaci trenutno o podrsci ako vec zele da dokazu da DJB nije u pravu?
   I sa onim zahtevima da se objave istrazivanja se zapravo i pokazuje koliku je promenu napravio DJB: sa svojim delovanjem i dostupnoscu informacija za razliku od drugih, ljudi su poceli da ocekuju tu transparentnost i gde treba i gde ne treba. Ali sta ces, covek se uvek vrlo lako navikne na dobre stvari (a da verovatno ni ne sanjaju kriticari da sami daju primer toga sta znaci ispravan sistem). Tako da – samo napred DJB!

 • Najbolji tekst na temu predsjedničkih izbora.Iskreno se nadam da će strategija pristojnog pritiska uroditi plodom.Naš kandidat u slučaju da svi ostanu u trci bit će dobra kontrola štete i priprema za parlamentarne izbore.

 • Pa i politički pritisak je oblik političke borbe, legitiman naravno.
  Prilika za pobedu je tu, iskoristimo je.
  U dogovoru oko jednog kandidata svako nešto daje (“gubi” u terminologiji senzacionalističke štampe) ali svi dobijaju. Dobijaju politički prostor da iskažu svoje stavove i interese i da ih štite, podržavaju, nude i sl. To je strateški pristup. Doduše on zahteva mudrost, strpljenje i upornost na drugom mestu a na prvom mestu doslednost svojim političkim stavovima. Kroz taktičke poteze to se ne daje već usklađuje sa drugima koliko je to moguće.
  “Tvrdi” ili “ljigavi” stavovi kandidata koji su već krenuli u kampanju su samo njihovi taktički potezi. Koliko će biti mudri i upotrebiti strategiju ostaje još nekoliko dana ili sedmica da se vidi. Dan objavljivanja izbora je najvažniji datum. Tada se još može uticati na građane kako bi izlaznost dostigla bar 70%.
  Drugi datum je 10 dana pre samih izbora. To je već malo kasno jer se tada i pored žestoke kampanje može postići “samo” 60-65% zbog ljudske osobine koja je sociolozima dobro poznata (inercija kod odlučivanja).

 • Sto puta sam napiso da je politika veština mogućeg i ko nije svestan toga ne treba da se bavi poitikom. Gospodo iz DJB, niste sami na političkoj sceni Srbije. Opozicija je heterogena slaba i nejedinstvena. Sa tom činjenicim ideste da pobedite na predstojećim izborima?! Teško! Uporediti ujedinjenje opozicije koja je smakla Miloševićev režim sa sadašnjim stanjem opozicije je smešno. U to vreme je opozicioni blok bio takođe heterogen ali jak. Sve stranke opozicije imale su dobro razvijenu infrastranačku strukturu, profliisane lidere i izgrađenu politiku. Postojale su više godina, neke i celu deceniju u političkom životu Srbije. Njihovo ujedinjenje oko zajedničkog cilja je bilo relno i moguće. Jedinstvo je postignuto i Milošević je pao. Ujedinjenje oko zajedniočkog kandidata protiv Vučića je neralno očekivanje. Napustite ideju koja je neostvarljiva. Legitimno pravo svake političke ideje personifikovane u ljudima i strankama je da imaju svoju metodologiju političke borbe. Nema načina da ikome nametnete svoje ideje ma koliko ih smatrali ispravnim. I drugi svoje ideje smatraju ispravnim jednako kao Vi svoje. Vučićev režim može pobeti samo jaka ujedinjena opozicije. Nje nema. Nije se još politički profilisala i ojačala. Nema razvijene stranačke baze sa brojnim odborima niti jaku infrastrukturu. Utopija je, ideja o zajedničkom kandidat. Zaboravite! Krenite da gradite SVOJ put na političkoj sceni Srbije. Da bi se rat protiv Vučićevog režima dobio neminovno je izgubiti neke bitke. Imali ste pogrešnu političku procenu da je moguće ujedninjenje salabe opozicije oko jednog kandidata. Priznajte grešku i kreirajte Svoju politiku na duže staze. Vučić će biti politička prošlost ali će borba biti duga i teška!

  • Pozdrav Mićo. Mi ništa ne namećemo. Mislimo da je dogovor najbolje rešenje za izbore a ako to ne uspe, izlazimo na izbore isto kao i svi ostali. Naravno, i tada ćemo biti otvoreni za dogovor. Cilj je pobeda a ne učestvovanje.

 • Dogovor 2017?
  Nema ga pa tako ni u ovom tekstu, koji
  više je apologija crvenih linija i odbrana interesa pokreta! Imajte borbu o interesu gradjana i kursa zemlje i unutrašnjem i spoljasnjem takodje,ali vaš interes pokreta treba biti najmanji u ovom trenutku! Gospodine Stevanoviću takodje jasno uvidjam vaš trogodisnji trud u politickoj igri i borbi i promeni sistema u državi a sa druge strane vaš pokret zanemaruje neoborivu činjenicu vrednosti 5-og oktobra koji po mnogo čemu ima veću vrednost od vaše trogodisnje borbe! Vaš predsednik sa velikim žarom priča o nestajanju korpusa stranaka iz tog perioda sa naše politicke scene sto je istovetno sa izjavama Aleksandra Vučića! Kako to gospodine Stevanoviću?

  • Једине реалне заслуге за 5. октобар имају грађани, Отпор и покојни Ђинђић.
   Сви ови су се ис…и на целу ту идеју и наду у боље сутра.
   Тако да и треба да нестану са све овима које је Таки, политичар са биографијом, оживео.
   Сви су они “политичари са биографијом” и још се тиме брецају, уместо од срамоте да ћуте.

 • Navodite načelni stav DJB – “Crvene linije DJB to su linije elementarnog razuma”
  Ovaj iskaz, pravilo, načelo, politicki postulat, je kamen spoticanja i izvor svih zablida propagatora tih istih crvenih linija, koje omeđavaju jedan beskonačan diskurs političkih opcija. I te linije su ono što nas posledično gura u ozolaciju.Te crvene linije su smo fikcije svesti i ništa više. Da su nešto više rukovodstvo DJB dalo bi bilo kakav odgovor na pitanja i dileme o pragmatičnoj politici koja bi uverila glasače u životvornost tih crvenih linija.Te crvene linije su Kantove aporije
  Politička delatnost je neograničena i rezultanta te neograničenosti ne podrazumeva crvene linije koje smetaju političkoj aktivnosti i prilagođavanju.
  Što pre se odreći “crvenih linija” (do skupštine i formiranja Stranke) jer one će na samoj skupštini mogu eskalirati i razdvojiti političke teoretičare i intuitivne pragmatiste. Nema te političke inteligencije i naobrazbe koja može zameniti izbrušenu političku intuicionu slutnju.
  Lep istorijisji primer te političke pragme i intuicije je politika Miloša Obrenovića.
  Tako o tumači i objašnjava Vilogorski jer vremenski kod je intuitivne prirode.

  • Uvaženi Vilogorski;
   Lično mislim da Vas pokret Dosta je bilo simpatiše i pušta Vam komentare. Ja se isto mogu pohvaliti, mislim da ni jedan moj komentar nije obrisan. Lično bih Vam sugerisao, pošto ste dobar čovjek izgleda, gledajte da pročitate svoj komentar prije nego što objavite. Ima gramatiči grešaka, ali to ima svako. Ali recimo pišete “ozolaciju” umjesto izolaciju pretpostavljam. Misli su Vam “nepovezane” i teško Vas ljudi razumiju. Recimo stavite pojam “Kantove aporije”. To obični svijet nemože razumjeti, a pojam se prije pojavio i više odnosi na nerješivu teškoću, kao problem u filozofiji Zenona. Zenon je živio negdje oko 2300 godina prije Imanuela Kanta i oko 500 godina prije Hrista. Pojam je više matematičke prirode i matematički je riješen, Zenon je ga misaono postavio kao problem. Tako pročitjte tekst, nedostaju Vam slova. Nećemo Vam zamjeriti gramatiku, imamo svi problema, ali budi konkretni i jednostavniji. Pozdravljam Vas srdačno i očekujem Vaš napredak u u budućim komentarima i sugestije mojie su dobronamjerne. Sretno…

 • Mozda vrh pokreta zna i nesto vise od zainteresovane javnosti ali ono sto ja vidim je da su obojica kandidata istupila van partijskog sistema, kao gradjani, pa samim time i sumnjam da ce slediti savete partija. Trka je vec davno pocela i sa strane njih dvojice onaj koji bi se povukao bi samo mogao da izgubi. Zamislite sutra da se SJ pojavi i objavi ‘povlacim se iz trke jer nemam sanse’… Zasto je napustao mesto ombudsmana? Zasto je povukao tolike ljude sa sobom? Prikaci ce mu da je poslusao savet DJB, recimo. I za mesec dana ga se vise niko nece secati. Ovako ce zabeleziti neki rezultat, mozda oko 10%, sto je dovoljna osnova da krene sa nekom svojom strankom… Isto vazi i za VJ… Mislim da je pritisak za dogovor strategija koja nece uroditi plodom jer nije u interesu svih ucesnika u trci. DJB ce morati izaci sa svojim kandidatom, a tu se bojim da ce problem biti sto ce taj kandidat osvojiti manje glasova od same stranke. Mnogo glasaca DJB ce glasati ili za SJ ili za VJ.
  Usput, nadam se da ce formiranjem stranke DJB konacno formirati i politiku i neki svoj brend. Recimo, na dogadjanja oko revizije u BiH su reagovale skoro sve stranke – ja nisam video reagovanje DJB. I mnogo drugih stvari na koje DJB ne reaguje. Politika mora da gadja malo sire od same ekonomije. Sasa Jankovic je dobio prostor zbog iskrenog insistiranja na pravnoj drzavi i zakonitosti. Ne vidim to kod drugih. DJB malo insistira na tome. Sto se brenda tice, Aleksandar je po mom sudu mnogo bolja licnost za javni nastup od Sase. Mozda malo vise ljudi da se isturi napred – ne mora Sasa da ide na sve intervjue. Ne treba nam jos jedna liderska stranka… Takodje, priznati i po neku gresku ili pogresan potez nije znak slabosti. Na protiv – znak je velike snage i sposobnosti sagledavanja…. A gresaka je bilo…

 • Dok se ne bude jasno čuo tihi,
  umirujući glas Aleksandra Stevanovića
  od buke raznih spekulanata,
  neće ni biti šanse da ljudi razumeju šta on govori.
  Realno, ovo su samo još jedni izbori u nizu.
  Brzo ćemo zaboraviti šta je ko činio, a kamoli govorio.
  Ljudi ne shvataju, potreban je samo jedan predsednički kandidat.
  Ali, shvatiće da samo jedan može biti predsednik, nadam se ne suviše kasno.

 • Уплашио сам се у једном тренутку да се и Стевановић нешто измиче из ДЈБ, јер ми није био у видном пољу : )))…
  А он ми је сууупер лик!
  А сад, мени се лично чини да од постојећих прихватљивих кандидата опозиције, Вук има неупоредиво веће шансе од Саше.
  А ови ДС радикали по порталима стварно претерују. Наносе огромну штету комплетној опозицији, а посебно Саши Јанковићу. Толико су иритантни, да ће ми на крају од потпуно прихватљивог кандидата направити потпуну одбојност.
  Учинише човеку медвеђу услугу.
  Тачно га вуку на дно са собом, а хтли су да се докопају површине помоћу њега.
  Некако ми Вук игра много паметније. За сада. Не да много Вељама и Тадићима простора за таласање. Зна да могу само штету да му нанесу ако буду превише видљиви.
  Много је озбиљнији,играч, са много озбиљнијим ванстраначким ресурсима.
  Чекам да видим кога ће “моји” (дјб) да промовишу, па да видим кога ћу ја промовисати у мом свету…када проценим ко по мени има највеће шансе за други круг и коначну победу. Јер само нас победа занима, зар не.
  За сада је то Вук.
  Слушао сам га. Мислим да би слистио АВ у неком дуелу, ако овај буде смео да се појави и између два круга.

 • ja mislim da to sto DS ima 3% trenutno ne utice previse na glasace jer ne glasaju za partiju ili Sutanovca vec Sasu Jankovica. Mali je procenat glasaca koji nece glasati za Jankovica zato sto je iza njega DS. Jer se ljudi pecaju na licnosti, i ovo je izbor licnosti a ne partije. Pitanje je da li DJB moze da pronadje licnosti koja ce biti prepoznatiljivija od ove dvojce trenutno aktivnih opozicionih kandidata.

  Udarite crvenu liniju, neki datum do kad ulazete energiju za dogovor. Ako ga nema, dajte svoj kandidata. Ma nek ih bude sto vise, povecace se izlaznost. Npr. i Canak da se kandiduje povecace se izlaznost za odredjeni % a to jedino bitno za prvi krug.

  To sto vi hocete dogovor, to ce sam sistem nametnuti u drugom krugu, pa cemu onda trositi energiju na to. Bolje je trositi na povecanje izlaznosti a onda podrzati opozicionog kandidata koji udje u drugi krug.

  Npr. Canak je pozvao kandidate na razgovor, i Jankovic ga iskulirao kao ne polazem racuna partijama, a Vuk se odazvao. Verovatno bi bilo isto ako bi i DJB pozvao obojcu na live tribinu, gde bi gradjani mogli da postavljaju pitanja. Ako je neko i rovario po pokretu, to moze da bude samo dodatno pitanje.

  Poenta je da cela opoziciji, kakva takva, sa ili bez proslosti stane u jedan blok, kao sto je uradio SNS. Nek bude vise kandidata ali nek ideja bude da se srusi Vucic sa vlasti.

 • Slucajno sam otkrio kako da promenite javno mnjenje – ponesite brojke na N1 – ali ne vase nego sa Wikipedije.

  Medju vasim glasacima danima kao “vernik” vodim polemiku sa “skepticima”. Oni misle da ste sujetni i da radite protiv opsteg interesa.

  Dobio sam polemiku tek kada sam im tresnuo iz aprila 2016 zbirove : pozicija 2200K, desni 500K, nas korpus 650K, ostali 300K

  Iz momenta su ukapirali ! Niko ne zeli da sabere sam, svi se voze na ovaj besmisleni optimizam : imamo 2 dobra, bice super, proci ce dalje neko.

  Prezentujte brojke na TVu i ukapirace. Ali ne vase, tu ce biti “navlacite na vasu vodenicu” nego samo prikazite sliku wikipedije i zbirove. Dokazite da nema sanse ni najoptimistickiji scenario.

  Meni uspelo, nadam se da cete da prosirite, pozdrav i samo napred.

  • Svaka cast. Meni je to sto si rekao u vezi brojki sve vreme u glavi, i pitao sam se kako je moguce da ljudi ne mogu da saberu 2+2?
   Onda sam pogledao “Necenzurisano” , emitovano 26.02. Gosti Gordana Susa i Teofil Pantic i sve mi postalo jasno. Njima jednostavno nije bitno da se dobiju izbori i oni to vise i nekriju. Gordana Susa je izjavila sledece:
   “Mozda ne bih trebalo da se izjasnjavam, ali zasto da ne, ja podrzavam Sasu Jankovica”
   Skroz legitimno I za postovanje. Niceg spornog u tome ako se neko javno izjasni. Medjutim kasnije na samom kraju diskusije ona kaze:
   “Najbitnije od svega sto su se ovog puta glasaci mobilisali u vecem broju i ako Sasa Jankovic ne pobedi nije strasno bice prilike kasnije”.
   Oni su kompletno svesni onog sto DJB tvrdi, ali ih to apsolutno neinteresuje. Njima je samo bitna reinksrnacija DS, sto vise i nekriju. A baljezgarije Teofila Pancics ne mogu ni da komentarisem.

 • Stvar je jednostavna,stvar je u moralu.Bio si 12 godina na vlast,unistio si 5 oktobar,izgubio si poverenje naroda,doveo si najgore na vlast 2012 godine,i ti hoces i dalje da se bavis politikom a samostalno da izadjes na izbore nemas ni 3%.Ako zbog ikoga Vucic bude vladao do 2022 to je zbog Sutanovca,Tadica,Jovanovica,Canka i ostalih nekadasnjih satelita DS.

 • Definitivno sam hteo da glasam za Jankovica, cak sam i potpisao apel, ali sada posle ponasanja njihovih glasaca cu razmisliti, jedan od razloga zasto glasam za djb je zato sto ovaj posao ne rade savrseno, za razliku od iskusnih stranaka koje su nam izneverile poverenje (sns, ds, sps, dss itd). Takodje biraju tezi put, imaju plan i prate ga, mnogi ga ne shvataju i ne veruju u njega na pocetku ali na kraju se ispostavi da su bili u pravu. Mogli ste i vi kao tadic juce da kazete podrzavam tog i tog ali niste. Zato samo hrabro i sa molbom da sledeculi put iznesete malo ranije sve vasim glasacima.

 • Ja napisah prošlog puta moje viđenje koje moram da korigujem, i to zbog toga što u prvom krugu mogu da se pojave za sledeći krug Šešelj i AV. Onda nastaje katastrofa. Onda je sve propalo.Da li je moguće naterati dvojicu kandidata na preliminarne “izbore”, tj, neku zajedničku anketu kako bi jedan od njih odustao u ovom momentu.

 • Kazete da ne zelite da spasavate post-petooktobarske politicare koji nisu ispunili ocekivanja gradjana. Ako je to istina, Vuk Jeremic ne bi smeo da udje ni u razmatranje za bilo kakvu podrsku, zar ne. Hvala na odgovoru.

  • @flegma

   Sasa Jankovic nije bio post-petooktobarski politicar, vec se bavio vaznim javnim poslom i nikada nije izneverio ocekivanja gradjana.
   Vuk Jeremic jeste (bio i ostao) post-petooktobarski politicar i izneverio je ocekivanja gradjana.
   Ako zelimo da budemo dosledni, lako je doci do zakljucka koga treba da podrzimo.

  • Molim te reci mi kako je to izneverio ocekivanja gradjana? Covek je bio ministar spoljnih poslova i nije imao nikakve veze ni sa Dacicem, ni sa Dulicem, ni sa Obradovicem, ni sa gomilom ostalih “strucnjaka”. Razumem da ti je favorit Jankovic i glasaj za njega, ali nemoj da pljujes nekoga bez dobrih dokaza. To rekla-kazala nije dovoljno. Pozdrav!

 • Kandidati opozicije sasvim sigurno biće Saša Janković, Vuk Jeremić, Boško Obradović. DJB je, po mom mišljenju, načinilo pogrešnu procenu da će se moći napraviti dogovor oko jednog kandidata. Isticanje kandidata DJB je nezgodno jer su ostali već duže u kampanji, a jedini koji bi imao, hajd’ da kažemo prepoznatljivost, i samim tim šansu da ostvari kakav rezultat, Saša Radulović. Međutim, to povlači kasnije prozivke da je kandidaturom Radulović namerno oštetio opoziciju. Sa druge strane, neki drugi kandidat ne bi ostvario dobar rezultat već bi oni koji su simpatizeri DJB glasali za druge opozicione kandidate i dugoročno ni to ne bi bilo dobro jer bi se glasovi DJB-a prelili DS-u. Jasno je da ovim izborima nije cilj da se Vučić skine sa vlasti, već da se izvrši konsolidacija opozicije, što je i logično. Posle izbora Saša Janković najverovatnije prelazi u DS, a Jeremić, osniva stranku. Glavno pitanje je kako da se podrška DJB ne okrnji nakon ovih izbora jer će dosta članova pokreta podržati nekog od 2 kandidata (Janković, Jeremić). Vučićeva odluka da se ne održavaju parlamentarni izbori u istom trenutku, dobrodošla je. Hmmm, nezgodna situacija, moje mišljenje je da ipak treba Radulović da se kandiduje. Sva buduća spočitavanja su manje bitna od toga da DJB bude praktično nevidljvo na sledećim izborima. Na kraju, svaka ozbiljna stranka mora da ima svog kandidata. U drugom krugu, (mislim da će ga biti u svakom slučaju) opozicija treba da stane iza onog kandidata koji je dobio najviše glasova.

  • Svojom eventualnom kandidaturom Radulović ne može da ugrožava opoziciju ništa više nego i ostali. I Radulović i Janković i Jeremić imaju podjednaka prava da se kandiduju. To što se neko kandidovao prvi ne znači da je on bolji pa da ispada da ga ovaj drugi, ili treći ugrožava.

  • Ako izbori budu, a sva je prilika da hoce. za 23.04. onda ima jos vremena za kampanju. Cak sta vise mislim da ce kampanje Jeremica i Jankovica biti preduge i bojim se da ce preci u dosadu. Mislim da rezultat kandidata DJB, ako bude isao do kraja, ne ovisi toliko od sadasnje situacije koliko od toga koliko moze da animira trenutno neodlucnih, uspavanih, apaticnih glasaca. Naravno uvek se moze odustati i reci svojim simpatizerima pokusali smo sve da ujedinimo opoziciju oko jednog kandidata ali nije uspelo, pozvati ih da izadju u sto vecem broju i opredeliti se za onoga koji bolje kotira u tom momentu ili preporuciti glasanje po vlastitoj savesti. Ne teba mesati predsednicke i parlamentarne izbore kad ih Vucic nije izmesao. Koliko god ova situacija izgledala konfuzna do sledecih izbora ce se stvari srediti i doci cemo na svoj teren. Vucicevo objasnjenje zasto nema parlamentarnih izbora je da imaju stabilnu vecinu. To znaci da ta vecina ne bi bila vise stabilna posle novih izbora, a to opet znaci da su procene o padu njegovog rejtinga tacne. Upada mi u oci i to sto ni on, ni njegovi glasnogovornici pa cak ni botovi po novinama uopste ne spominju situaciju na opozicionoj strani. Ocigledno da im ta situacija odgovara pa mudro cute i navode mlin na svoju vodenicu, a mozda su i njihovi ljudi odradili zadatke. Ako bude drugog kruga i u njemu bude Jeremic ili Jankovic svakako ih treba podrzati.

 • To sto Psiho Fasistoid nije raspisao parlamentarne, jasno govori da ima opasan pad rejtinga i da su mu ONI skrenuli paznju da se ne igra, jer ce u suprotnom morati da mu traze zamenu. Ispostavilo se da je DJB odlicno odigrao cekajuci da se prvo Psiho izjasni o svemu, a ne da nas sve zavlaci, ceka i testira nase raspolozenje. Ovo poluvreme DS-a sa SJ na krilu, nekako mi ga je udaljilo, koliko god on pricao sve sto i ja mislim i koliko god imao postovanje za njegov dosadasnji rad i otpor NJIMA i Psihu! Pricali su neki od “nasih” tako i pre, pa smo dosli ovde gde jesmo, jer nisu radili ono sto su nam obecavali. Ja im vise NISTA ne verujem! Eheeej, Sutanovac, Kena, ma dajte molim vas…
  Cekam konacni stav DJB i tako cu i glasati!

 • Ne mislite li da je bolje da jedan kadidat (Janković) odglumi (svesno ili ne sve jedno) gromobran drugom kandidatu (Jeremiću)?
  Ukoliko ne bude tako svi gromovi će biti usmereni na jednog kandidata, a onda teško njemu. Pored toga kako mislite da motivišete ekstremno građanske glasače i one koji su više nacionalno orijentisani da u prvom krugu glasaju za jednog kandidata? Dosta teško zar ne? Drugi krug je referendum i tu je sve mnogo lakše moguće. Tri kandidata je, zbog velikog rasipanja glasova, prava katastrofa i nadam se da to nikome nije ozbiljno palo na pamet već da je to samo deo pritiska na ostale učesnike u izbornom procesu.

  • Da, postoji mogucnost da 3 kandidata sprece pobedu Psiha u prvom krugu, ali da u drugi krug odu on i tata mu Bolesnik licno. I ova prva dva argumenta iz Vaseg odlicnog posta mozda imaju smisla, Ja sam odlucio ipak da nakon svih ovih godina ponovo nekom verujem, tj. da verujem DJB, pa cu uraditi kako oni procene, a sve zbog dobrih procena sa prethodnih izbora i zbog principijelnosti, a drzacu ih sutra za rec da zele da demontiraju ovaj sistem! Sve sem potpune demontaze ovog sistema me ne zanima i za mene predstavlja poraz i izdaju, iako iskreno nisam optimista i ne verujem da je to moguce ostvariti u mirnodopskim uslovima.

 • Dosta tuzna posledica ovih izbora je ta sto ce DJB biti kazenjen sto je bio otvoren za dogovor i zbog toga nije pozurio da sebicno istakne svog kandidata kao neke druge strane pa kud puklo da puklo. Jeremic, zaista verujem, je sam svoj kandidat – on je odlucio da se kandiduje sve i da ga niko ne podrzi, na racun svog prethodnog iskustva i prepoznatljivosti. Jankovic, sa druge strane nije uopste sam izasao. Koliko god da se Jankovic profilise kao “kandidat gradjana” to je samo imidz koji je unapred osmisljen za njega – o tome da su se gradjani spontano setili da pisu apel ne zelim da trosim reci. Ovde se ne bi spontano desila neka reakcija gradjana sve i da krenu da im otimaju prvorodjenu decu. Izgurao ga je Zivkovic, ali je lukavo osmislio da ga predstavi kao gradjanskog kandidata i da ode u pozadinu. Svaka cast za to! Ali to ima svoje posledice.
  Druga tuzna posledica je ta sto vise nikakav dogovor nece ni biti moguc – jer sada svi znaju da ko prvi izleti sa kandidaturom izgleda ima legitimno pravo na nju, a drugi nemaju vec “ruse i rasipaju glasove”. Tako da sada vise niko nece cekati na dogovor vec ce se utrkivati ko ce pre da izadje (posto je je li DJB-ova glavna greska sto je cekao, kako to neki kazu). A to zaista prelepo predvidja i teorija igara – upravo zatvorenikova dilema. Kada jedan od zatvorenika izda drugog on ima koristi, izaci ce brzo iz zatvora i na prvi pogled deluje da to nije losa strategija – on je pobedio. Medjutim ako se ta “igra” ponavlja – a u zivotu se ponavljaju “igre” – to nije dobitnicka strategija jer mu drugi zatvorenik nece verovati, pa ce mu odmah istom merom vratiti. Steta…

 • Ne slazem se da je jedan kandidat resenje. Naprotiv.
  Takodje, Vuka Jeremica gledam isto kao i Tadica i za njega ne bih mogao da glasam ni u prvom ni u drugom krugu, koliko god da zelim (a mnogo zelim) da AV izgubi.

 • Puna podrška stavovima pokreta DJB. Odličan tekst gospodine Stevanoviću. Koliko se sećam priču o jednom kandidatu pokret je lansirao još jesenas, ali nema sluha od drugih, već su se samonametnuli kao Bogom dati kandidati. Kada se sada jasno vide pokvarene namere DS ne treba da odustajete od svojih principa, Kao najjača opoziciona stranka imate pravo na kandidata sasvim regularno kao i ostali. Gle čuda, sada će tri kandidata da rasipaju glasove, a dva će da budu fantastični. Pazi molim te da ne poverujem. Držite se jasno postavljenih ciljeva, ne posustajte vreme radi za Vas. Ovo Vam govori bivši član DS (u vreme pokojnog Premijera), direktni učesnik petog oktobra, koji ne bi želeo opet da se razočara u jedinu trenutno zdravu opciju u Srbiji. (tu su i Dveri, ali oni mi još nisu profilisani i jasni).
  Pozdrav iz N. Varoši