Autorski tekst Ekologija Šumadija

Jastrebački masakr motornom testerom

Prema legendi, u davna vremena na visokom i golom planinskom vrhu, jastreb svio je gnezdo. Sa grančica koje je nosio u kljunu po planinskim goletima ispadaše semenke bukve, breze i četinara. Vremenom je na tim mestima izniklo visoko “jastrebovo” drveće. Tako nastade najšumovitija planina Balkana, kako ju je nazvao Josif Pančić, tačnije tako ova planina dobi ime – Jastrebac.

Zovu je još i zmajevitom planinom i kolevkom zmajevitih junaka.

Prema staroj legendi, potomak zmaja je bio despot Stefan Lazarević koji je rođen u neposrednoj blizini Jastrepca, u Kruševcu, tada prestonom gradu Srbije.

Veza koju ja imam sa ovom čudesnom planinom, neraskidiva je i posebna i traje gotovo 10 godina. Svaki svoj slobodni trenutak gledam da provedem tamo, duboko u planini. Od svih šumskih aktivnosti, najviše volim sakupljenje gljiva i gotovo da ne postoji kutak na Jastrepcu koji mi je nepoznat. Godinama unazad sam svedok divljačke seče i nestajanja šume na ovoj planini.

Na putu do Bele stene, hodajući kružnim putem od Mirčetove česme u dužini oko 2 km, fotografisao sam ove prizore. Ono što primetio je to da su posečena drva prve klase i to u ogromnim količinama. Šuma je na ovom potezu totalno devastirana, a situacija je verovatno ista i dalje duž kružnog puta (staza za Belu stenu se odvaja sa puta gore u šumu posle izvesnog vremena). Rekoh da vidim šta Gugl kaže o ovome i na nekom članku iz 2010., naiđem na sledeći komentar, koji je jako precizno opisao moje utiske povodom ovog slučaja, a koji kaže:

“Ja sam Kruševljanin i puno svog vremena, tačnije skoro svo svoje slobodno vreme provodim na Jastrebcu. Ovom prilikom bih ukazao široj javnosti na uništavanje ove prelepe planine od njenog domaćina “Srbija šume” kome je država Srbija poverila na čuvanje i staranje ovu Bogom datu lepotu. Ovako velika i nekontrolisana seča je samo bila od strane Nemaca za vreme okupacije u prvom i drugom svetskom ratu o čemu postoje i mnogi pisani podaci. U zadnjih nekoliko godina od dolaska na vlast ove zadnje vlade bukvalno se seče sve redom, a po rečima jednog od ljudi sa terena prva klasa drveta se obori, ostavi se tako da stoji neko vreme a onda se povlašćenim firmama prodaje bud zašto, a one to drvo izvoze na zapad i pare se dele sa ključnim ljudima iz “Srbija šume”. Veliki lopovluk i velika pljačka je u toku. Još jednu stvar sam primetio, uzme se najbolji deo drveta a ostatak se ostavlja da trune i tako po celoj planini. Molio bih javnost Srbije da digne svoj glas za spas ove prelepe planine. O ovome što se događa na Jastrepcu posedujem stotine snimaka.”

Sećam se vrlo dobro te 2010. godine na Jastrepcu i upoređujući tadašnju seču sa današnjom, dolazim do zaključka da je situacija dramatična i očigledno izmakla kontroli. Da li se ovako voli i čuva svoja domovina i njeno prirodno bogatstvo? Da li se sećamo gospodo ko je za našu domovinu umro i ko je sve izginuo? Da li se sećamo gospodo da su za naše pretke šume bile svetinja? Da li ćemo se svi skupa uzeti u pamet gospodo? Josif Pančić nas je davno upozorio ali smo mi izgleda malko zaboravili: “Posecite šume nekom narodu i vi ste uništili taj narod”. Nemamo još mnogo vremena.

Mladen Nikolić
član pokreta “Dosta je bilo”
grad Kruševac

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo za tekst.
    Bravo za temu.
    Nema pore našeg društva koja nije zatrovana.
    Isisaše nam sve sokove šivota.