Здравство Источна Србија Саопштењe Финансије

Градоначелница Смедерева измислила поклон

Крајем прошлог месеца, грађани Смедерева су могли да прочитају вест да је град „поклонио нова возила“ Дому здравља Смедерево. Као и прошлом тексту где смо указали на сличан проблем, ова информација није истинита и власт опет медијски манипулише Смедеревцима.

Издвајамо само део:

„Град ПОКЛОНИО НОВА возила Дому здравља у Смедереву – На иницијативу др Јасне Аврамовић, градоначелнице Смедерева, локална самоуправа је део буџетских средстава поново определила за куповину возила за Дом здравља у Смедереву, чиме је показана друштвена одговорност према овој здравственој установи, али и брига за очување здравља грађана Смедерева“.

Овде заправо нема никаквог поклона, нити се ради о било каквој иницијативи градоначелнице Смедерева због које је локална самоуправа поново део буџетских средстава определила за набавку возила, ово је обавеза која је предвиђена Законом о буџету града Смедерева, коју исти мора да испуни према Дому здравља Смедерево.

Да појаснимо – новац из буџета града Смедерева се не користи за набавку лекова, енергената, санитетског, медицинског потрошног и стоматолошког материјала, већ се истим финансирају текуће поправке и одржавање, набавка медицинске, лабораторијске и стоматолошке опреме, превозна средства и плате за потребе ангажовања лекара и стоматолога, како је и наведено у буџетском плану града Смедерева.

За овај поклон, није био потребан било какав додатни напор ни иницијатива градоначелнице, локалне самоуправе, нити било ког „посебног“ органа, већ је град дужан по закону, да планирани новац из буџета, само преусмери ка примарној здравственој заштити, у овом случају ка Дому здравља Смедерево.

Да се не ради о поклону, већ о куповини возила, може се јасно видети када се оде на сајт Портала за јавне набавке и погледа ребаланс плана набавки, добара услуга и радова Дома здравља Смедерево за 2016. годину (портал набавке). У табели, у тачки 1.1.10 опрема за саобраћај – санитетско возило, у колони напомена и предлог измене пише, да оснивач, град Смедерево, из буџета издваја 3.000.000,00 динара за ову набавку, а да ће преостали износ, уколико то буде било потребно, финансирати сама установа из сопственог прихода. Да се ради о набавци два половна путничка возила, као што је и наведено као могућност у самом плану, можете се и сами уверити на следећем линку – портал набавке.

Нажалост, ово је још један покушај јефтине пропаганде градоначелнице Смедерева, која покушава да се нашим новцем изрекламира као неко ко наводно брине за очување здравља грађана у Смедереву.

Ово није новац власти или новац градоначелниче – ово је наш новац који издвајамо свакодневно за наше здравље, здравље наших суграђана и грађана Србије.

Покрет Доста је било Смедерево се као и досад једини залаже отворено да се не дозволи појединцима из власти да јавним новцем манипулишу као личним својином и злоупотребљавају га за личну и страначку промоцију. Спречимо их у томе увођењем потпуне транспарентности и одговорности за јавни посао.

Ознаке
ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар