Zdravstvo Istočna Srbija Saopštenje Finansije

Gradonačelnica Smedereva izmislila poklon

Krajem prošlog meseca, građani Smedereva su mogli da pročitaju vest da je grad „poklonio nova vozila“ Domu zdravlja Smederevo. Kao i prošlom tekstu gde smo ukazali na sličan problem, ova informacija nije istinita i vlast opet medijski manipuliše Smederevcima.

Izdvajamo samo deo:

„Grad POKLONIO NOVA vozila Domu zdravlja u Smederevu – Na inicijativu dr Jasne Avramović, gradonačelnice Smedereva, lokalna samouprava je deo budžetskih sredstava ponovo opredelila za kupovinu vozila za Dom zdravlja u Smederevu, čime je pokazana društvena odgovornost prema ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali i briga za očuvanje zdravlja građana Smedereva“.

Ovde zapravo nema nikakvog poklona, niti se radi o bilo kakvoj inicijativi gradonačelnice Smedereva zbog koje je lokalna samouprava ponovo deo budžetskih sredstava opredelila za nabavku vozila, ovo je obaveza koja je predviđena Zakonom o budžetu grada Smedereva, koju isti mora da ispuni prema Domu zdravlja Smederevo.

Da pojasnimo – novac iz budžeta grada Smedereva se ne koristi za nabavku lekova, energenata, sanitetskog, medicinskog potrošnog i stomatološkog materijala, već se istim finansiraju tekuće popravke i održavanje, nabavka medicinske, laboratorijske i stomatološke opreme, prevozna sredstva i plate za potrebe angažovanja lekara i stomatologa, kako je i navedeno u budžetskom planu grada Smedereva.

Za ovaj poklon, nije bio potreban bilo kakav dodatni napor ni inicijativa gradonačelnice, lokalne samouprave, niti bilo kog „posebnog“ organa, već je grad dužan po zakonu, da planirani novac iz budžeta, samo preusmeri ka primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u ovom slučaju ka Domu zdravlja Smederevo.

Da se ne radi o poklonu, već o kupovini vozila, može se jasno videti kada se ode na sajt Portala za javne nabavke i pogleda rebalans plana nabavki, dobara usluga i radova Doma zdravlja Smederevo za 2016. godinu (portal nabavke). U tabeli, u tački 1.1.10 oprema za saobraćaj – sanitetsko vozilo, u koloni napomena i predlog izmene piše, da osnivač, grad Smederevo, iz budžeta izdvaja 3.000.000,00 dinara za ovu nabavku, a da će preostali iznos, ukoliko to bude bilo potrebno, finansirati sama ustanova iz sopstvenog prihoda. Da se radi o nabavci dva polovna putnička vozila, kao što je i navedeno kao mogućnost u samom planu, možete se i sami uveriti na sledećem linku – portal nabavke.

Nažalost, ovo je još jedan pokušaj jeftine propagande gradonačelnice Smedereva, koja pokušava da se našim novcem izreklamira kao neko ko navodno brine za očuvanje zdravlja građana u Smederevu.

Ovo nije novac vlasti ili novac gradonačelniče – ovo je naš novac koji izdvajamo svakodnevno za naše zdravlje, zdravlje naših sugrađana i građana Srbije.

Pokret Dosta je bilo Smederevo se kao i dosad jedini zalaže otvoreno da se ne dozvoli pojedincima iz vlasti da javnim novcem manipulišu kao ličnim svojinom i zloupotrebljavaju ga za ličnu i stranačku promociju. Sprečimo ih u tome uvođenjem potpune transparentnosti i odgovornosti za javni posao.

Oznake

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar