Politika Saopštenje

Ustavni sud da spreči Vučićevu kandidaturu zbog sukoba interesa

Ustavom Republike Srbije je ustanovljenja zabrana sukoba interesa kod vršenja državne funkcije (član 6. Ustava) kao i pravo građana da pod jednakim uslovima stupaju na javne funckije (član 53 Ustava). Predsednik Vlade je slagao građane kada je izjavio da je dopušteno istovremeno da bude kandidat za predsednika Republike i predsednik Vlade.

Pokret Dosta je bilo će Ustavnom sudu podneti zahtev za privremenu obustavu akta o proglašenju kandidature Aleksandra Vučića, odnosno skupštinske odluke o izboru Vlade, sa pozivom na jasnu i nedvosmislenu demokratsku i ustavnu praksu evropskih država. Sigurni smo da Ustavni sud neće dozvoliti da Aleksandar Vučić tokom kandidature bude u sukobu interesa kao što neće dozvoliti da ne postoje jednake šanse za slobodan izbor ostalih kandidata, a to će se svakako desiti ukoliko Aleksandar Vučić istovremeno bude i predsednik Vlade i predsednički kandidat.

Nikada se u evropskim demokratskim državama nije dogodilo ovako drastično kršenje prava na slobodne izbore kakvo namerava da izvede Aleksandar Vučić sa svojom kandidaturom. U Nemačkoj, koja ima veoma slične zakonske uslove za izbore kao Srbija, Savezni ustavni sud je još 1977. godine, na inicijativu danas vladajuće CDU, istakao da nema slobodnih izbora ako ne postoji jasno razgraničenje između nosilaca državnih funkcija i kandidata na izborima.

Aleksandar Vučić se plaši izbora zato što mu je podrška u velikom padu i pribegava manipulacijima sa datumom za izbore, kratkom kampanjom, opstrukcijom overavanja potpisa i zloupotrebom svih državnih resursa da obezbedi sebi narednih 5 godina vladavine. Pokret Dosta je bilo će sve uraditi da ga u tome spreči.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo o čemu Vi pričate je upravo sadržano u mom osnovnom pitanju za sve političke stranke: Da li se političar ili politička stranka bore za boljitak sebi ili za boljitak građana Srbije? Takođe je pitanje svim opozicionim liderima: Da li čete ovlastiti Vrhovni sud da može smeniti političara, premijera ili predsednika države ako krši ili zloupotrebljava Zakone RS?

  • Sumnjam da će Ustavni sud odlučivati o zloupotrebama Aleksandra Vučića u ovim izborima, budući da on više od mesec dana uopšte ne zaseda (što potvrđuju saopštenja objavljena na sajtu Ustavnog suda). To potvrđuje i činjenica da Ustavni sud ne poštuje sopstvene odluke – koje su na osnovu Ustava i za njega podjednako “konačne, izvršne i opšteobavezujuće”, kao i za sve druge – niti poštuje obavezujuća shvatanja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, takođe suprotno Ustavu. Srbija danas je, nažalost, država bez institucija i bez vladavine prava i zato je neće obavezivati presude Saveznog ustavnog suda Nemačke.

  • Gospodine Radulovicu, ne znam da li cete ovo procitati, ali eto da probam da napisem par redova. Odlicno je sto je datum potencijalnog drugog kruga u vreme praznika. Zasto? Secate li se prosle godine i izbora 24. aprila? Nije mi jasno kako to nikome nije palo na pamet, ali izbori su bili nedelju dana pre 1. Maja sto je neverovatan potez Vucica, ili nekog ko je to osmislio. Koji ce to student, mlada osoba sa glasackim pravom doputovati u mesto svog prebivalista samo zbog izbora, potom nedelju dana biti u mestu boravista i onda za praznike ponovo kuci, da se malo odmori od aprilskog ispitnog roka i pripremi za jun. Nema se ni mnogo vremena, jos manje novca za takvu vrstu ekskurzija. Naravno, iz istog razloga mozda drugog kruga i ne bude, a onda gospoda sa trenutne pozicije rizikuju sindrom rulje.