Politika Saopštenje

Nedovoljan broj notara

Partokratija nam iznova i iznova pokazuje da jedna pravila važe za njih, a druga pravila za sve ostale. Kao što i građani znaju da su u svojoj zemlji građani drugog reda, dok su partijski kadrovi privilegovani u svakom pogledu, isto važi i za stranke koje se bore protiv partijskog parazitskog sistema i traže jednaka pravila za sve. Pokret DJB je prvog dana prikupljanja potpisa dobio 2, i slovima, dva notara. Jednog na 10 sati, drugog na 2 sata.

Notarima je potrebno oko 5 minuta za jedan potpis. Jedan notar, ako radi 10 sati, može da overi oko 150 potpisa dnevno. Da bi se prikupilo 10.000 potpisa za dva dana, potrebno je da više od 30 notara radi po 10 sati dnevno.

Izbornim štabovima SNS-a i DS-a očigledno notari stoje na raspolaganju od prvog dana u punom radnom vremenu. Nama, nažalost, ne. Dok se prave farse sa redovima podrške, prikupljanje potpisa se odvija mimo očiju javnosti po spiskovima i listama po zadatku i sa dovoljnim brojem notara.

Iako smo tražili notara na 35 lokacija, u petak, prvog dana prikupljanja potpisa, dobili smo dva notara, jednog na 10 sati u Novom Sadu, drugog na 2 sata u Vršcu. Drugog dana su notare dobile tri beogradske opštine: Zemun, Čukarica i Lazarevac, zatim Novi Sad i Kragujevac. Vršac je dobio notara na svega 2 sata, Prokuplje na 3 sata, a Kruševac i Negotin na 4 sata. Negotin je dobio notara samo na jedan dan. U Šapcu smo morali da postavimo štand ispred kancelarije notara.

Većina odbora je obezbedila notara tek od 5. marta. Odbor u Starom gradu je notara dobio tek za 11. mart. Odbor DJB u opštini Grocka još čeka da mu dodele notara. U Rakovici ćemo imati notara 2 dana po 3 sata, jedan dan 6 sati i jedan dan 7 sati. Nijedan naš odbor nije dobio notara u punom radnom vremenu za sve dane kada smo ih tražili iako je obaveza države da svim kandidatima obezbedi ravnopravne uslove.

U Prokuplju smo dobili notara na dva dana i to na 3 sata i 2 sata, u Apatinu na jedan dan na 3 sata, u Bačkoj Palanci 6. marta na 2 sata, u Senti 8. marta na 3 sata, u Sremskoj Mitrovici 9. marta na 3 sata, u Čoki 5. marta na 4 sata, u Požarevcu 3 dana na po 3 sata, u Užicu tri dana na 2 sata, u Čačku dva dana 6 sati, u Smederevu 4 sata jednog dana i još po 3 sata tri dana.

Zahtevamo od Ministarstva pravde i Komore javnih beležnika da prestane manipulacija notarima, prestanu opstrukcije, ometanje izbornog procesa i privilegovanje kandidatura. Nama je drago što se ponovo potvrđuje da smo drugačiji od drugih, da je za nas uvek teži put, ali znamo i da ćemo uspeti. Kada pobedimo na izborima, mi NIKADA nećemo opstruisati bilo čiju kandidaturu, napravićemo sistem u kome važe JEDNAKA pravila za sve.

DJB Mladi

DJB Mladi

41
Ostavite komentar

avatar
2500
23 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
DumboIvanaivanaDosta je bilovladimir Recent comment authors
najnoviji najstariji
Bosko
Gost
Bosko

Molio bi pojasnjenje, da li notar mora biti prisutan pri potpisu ili se prikupljeni potpisi nose na overu? Da li ce te uspeti u kandidaturi?

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Notar mora biti prisutan, on radi overu. Naravno da ćemo uspeti.

Bosko
Gost
Bosko

Nastojacu negde da dam potpis.

Pedja S
Gost
Pedja S

DS se hvali brzinom prikupljanja potpisa u svojim prostorijama, sjajnom organizacijom i infrastrukturom a računi su u blokadi, dugovi se ne plaćaju. Vlasnicima kuće u Krunskoj duguju za grejanje i struju milione, ne plaćaju godinama jer „nemaju“, a sa druge strane očigledno imaju. Kako nekog ko se zalaže za pravo i pravdu to uopšte ne zanima? DS očigledno mulja i dalje sa finansijama i računima, ne rade legalno sve u svemu….SJ to ne smeta.
Hoće li neko postaviti javno ovo pitanje!?

Sale
Gost
Sale

Janković je iskoristio DS infrastrukturu da mu skupe potpise. To su oni odradili i on im sada duguje. Već se zadužio a nije ni postao predsednik. Takve stvari su u politici veoma loše. Zato DJB ide polako, dolaze na vlast čisti, nikome ne duguju. To je mnogo bitno ako želite da zastupate prave vrednosti.

samuilo samarićanin
Gost
samuilo samarićanin

Odlična primedba Peđa S…., ujedno Janković S. a posebno Šutanovac D. odavno nisu „meta“ tabloida pod kontrolom AV. Notari/javni beležnici ne bi uopšte smeli da budu deo političkog procesa u Srbiji, a posebno je tragikomično sve u vezi s ovom „kastom“, a što se tiče „malih vrata“ u vezi političkog procesa kroz koja su „ušli“, primećujem da AV na vrlo diskretan način izbegao da menja Zakon o izboru narodnih poslanika, i Zakon o predsedniku republike, te je izbegao da menja Zakon o republičkim administrativnim taksama lišivši gradove i opštine u Srbiji prihoda izvornih taksi od overa!!!! Mislite o tome, i ističite ovu „golu“ činjenicu u izbornoj kampanji poštovani DJB.

samuilo samarićanin
Gost
samuilo samarićanin

Pardon, lišen je budžet Republke Srbije izvornih prihoda od taksi na overu potpisa, prepisa i rukopisa…, to je prava istina! To je odgovornost AV i njegovih ministara Brnabić, Kuburović i Vujevića.

Miljan
Gost
Miljan

Čisto da ne bude spekulacija: na dan 05.03.2017. 15:39:58, Demotraktska stranka je u blokadi ukupno 1072 dana. Tenutni iznos zaduženja je 85.304.109,65 . To su podaci sa sajta NBS.

Ana
Gost
Ana

Sale, Janković jeste iskoristio infrastrukturu DS-a, ali ne mora da znači da im duguje. Kao što su u DJB rekli i stalno ponavljaju da niko neće dobiti ništa time što će se učlaniti u Pokret ili bilo šta raditi u korist Pokreta, što je sasvim u redu, tako je i Janković mogao reći ljudima iz DS-a da ništa neće dobiti zauzvrat. Koliko ja procenjujem Jankovića, verujem da im je to jasno i rekao. Ja znam da DS nije navikla tako da funkcioniše, odnosno da i oni funkcionišu po principu „ja tebi ti meni“, ali ne verujem da bi Janković pristao na tu igru. Dovoljno je već što ih je vratio u život time što je pristao da imaju upliv u njegovu kampanju. Da ne bude zabune, ja ću svakako glasati za Radulovića, ali želim da odbranim Jankovića od neutemeljenih insinuacija, jer ga cenim kao osobu.

Sale
Gost
Sale

Svaki dil u politici se zasniva na interesima. Ja tebi, ti meni. U početku je sve super ali kasnije dođe vreme za ispostavljanje računa. DS je za Sašu Jankovića uradio veliki posao, toliko veliki da Saša Janković bez DS-a nikada ne bi ništa postigao. Infrastruktura neke organizacije se pravi godinama. Čak ni DJB posle 3 godine nije u stanju da skupi potpise za 1 dan. Dakle ogroman posao je ovde urađen u korist Saše Jankovića. Sad je samo pitanje kako će se to platiti. Moramo da znamo da nema besplatnog ručka. Pogotovo u politici. Zato i slobodno mogu da tvrdim da se Janković dobro „isprljao“ saradnjom sa njima iako to mnogi u ovoj euforiji negiraju, to će isplivati na sunce u vremenu koje predstoji.

Sale
Gost
Sale

Lepo ja kažem… mada ni sam nisam očekivao da će ovako rano da počnu:
http://www.teleprompter.rs/svada-zbog-potpisa-jankovic-gubi-glasace-zbog-demokratske-stranke-video.html

Peđa S.
Gost
Peđa S.

Ana, bilo bi lepo da si u pravih, i nadam se da jesi. Više bih cenio SJ da je poržao VJ i pored toga što mi dotični ni malo nije simpatičan. Zaista verujem da nam je jedina šansa da ovo ludilo koje živimo prestane…1 kandidat. Nije Đinđić mislio da je Koštunica bolji nego je znao da bez nacionalne komponente ne možeš pobediti autokratu u Srbiji i da je potrebna referendumska atmosfera. Građanski orjentisanih birača je nedovoljno. Čini mi se da je Janković inteligentan čovek i verujem da je toga svestan pa dolazimo do pitanja motiva koji je doveo do odluke da nema dogovora. Ja bih jako voleo da nisam u pravu i da za Uskrs pobedi Beli, jer ako bude drugog kruga to će biti njegova zasluga i Radulovića, pa da za parlamentarne podrži DJB 🙂

Boška
Gost
Boška

DJB hrabro i uporno do pobede! Dobra primedba gospodina Pedje!

nn
Gost
nn

Naslovna zloglasnog CCN-a, Vuciceva kanditura verifikovana, sa velikom slikom, drugi naslov, Sve osim pobede Vucica u prvom krugu senzacija.

ovozemaljka
Gost
ovozemaljka

Svi koji smo dali potpis za DJB obezbede još po jednog-dva iz svog okruženja ima da skupe više nego što im treba. To možemo ako hoćemo. Sad je u svemu bitan samo tempo.

Gane
Gost
Gane

Pitanje za Djb…. Da li će Saša Radulović gostovati u Leskovcu i da li imate odbor u Bojniku.

Pandora
Gost
Pandora

Ja sam mislio da glasam za Jankovića jer sam bio ubeđen da se Radulović neće kandidovati. Imate moj glas, pokušaću da ubedim i ljude iz okruženja. 😉 Prvi put u životu sam izašao i na parlamentarne izbore isključivo zbog DJB jer ste dali nadu da ovo ludilo konačno može da se završi. Nikad nam gore nije bilo.
Mislim da će ovi izbori biti totalno haotični…

Nebojša
Gost
Nebojša

Bravo za Pandoru. Tako se treba postaviti. Živeli1

Miloš
Gost
Miloš

Da li mora ostati tajna koliko je potpisa do sada prikupljeno? Gde stojimo?

Fox
Gost
Fox

Jankovic se uprljao samo tako sa DS-ovom pljackaskom hordom, ali oni su ga i postavili na mesto Zastitnika gradjana dok su bili na vlasti! Kada dodjete na vlast treba pretresti i ove notare, ima tu bagre kao retko gde!

DeAndreJ Jordan
Gost
DeAndreJ Jordan

Ovo treba da vidi cela Srbija! Delite svi po društvenim mrežama!!!!!! Video za rušenje diktatora!!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=K09t9-7ETcY

Pedja S
Gost
Pedja S

Vraćate se na kolosek…..videćemo kolika je šteta.

jedan Zika
Gost
jedan Zika

Pozdrav svima.
– Da li ce se sada neko setiti da pita Sasu J, ili Vuka J, DS ili SDS u mnoge jos (Canak barem) „koga bi podrzali ako u drugom krugu budu Sasa Radulovic i vucic?“
Da ih Sasa pita otvoreno, a mi pomognemo da Sasa dostigne drugi krug?
Ja cu se svojim glasom potruditi da tako bude. (Da nas Sasa Radulovic bude u drugom krugu.)
Ali ovo iznad samo uzgred.
– Nas DJB verovatno ima problema sa prikupljanjem potpisa. Nedostupni notari. Mnogi od nas kako znaju i umeju aniiraju i sire zastupanje vrednosti naseg DJB-a. Na tome mi simpatizeri treba da nastavimo raditi.
– Medijski mrak sto je mracniji „obije se o glavu onom ko ga stvara“, a nas DJB ga iskoristi u korist „politike na zdravim osnovama“
– Kratka i koliko je moguce efikasna kampanja. Jos ima vremena za nju.
– Nije SNS u prednosti sto je 5 godina u kampanji, a u stvari skoro 30 godina smo u nakaradnoj politici SPS-a, sa varijacijama. Sem veoma kratog perioda.
PODRSKA IZ SVE SNAGE od jednog Zike

vladimir
Gost
vladimir

Svi se zale da postoji problem sa notarima , jeste li sad videli da to nije istina . Evo SNS i DS su skupili potpise i verifikovali kod notara za 1 dan. A Seselj ce sutra . Znaci nema problema , nemojte da sirite paniku bez veze , sve je ok i pod kontrolom .

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Ne sumnjamo da za njih ima, samo nema za pravu opoziciju.

sumadinac
Gost
sumadinac

Vladimire, ako AV pobedi na izborima dobijaćeš prazan sendvič jer nema para potrošiće na kampanju 🙂

vladimir
Gost
vladimir

Sumadinac , ocigledno ne kapiras ironiju kao stilsku figuru , ali ti ne zameram. Necu je vise koristiti jer vidim da je malo tezi slucaj. Pozdrav.

vladimir
Gost
vladimir

Verovatno ce i Canak skupiti bez problema.

vladimir
Gost
vladimir

Izgleda da su notari stigli iz Albanije .

Nebojša
Gost
Nebojša

SNS i DS kao raniji vlasnici svih mogućih spiskova građana u ovoj napaćenoj Srbiji sada samo to koriste-zloupotrebljavaju i ostaloj opoziciji( DJB i Dveri) zagorčavaju život. Dokle? Dosta je bilo!

vladimir
Gost
vladimir

Izgleda da nas veliki prijatelj i partner Edi Rama kontrolise notare.Kako je to moguce ? Pa nije valjda on sef Aleksandru Vucicu ? A izgleda da jeste , samo to niko ne sme da kaze. To je tabu tema , kao i transport narkotika kroz Srbiju ka Evropi , koji je glavni izvor prihoda nekoliko novonastalih drzavnih tvorevina u pokusaju , a i lokalnih politickih oligarhija. Samo to isto niko ne sme da kaze.

Halonen
Gost
Halonen

Slažem se. Čitajući knjigu o organizovanom kriminalitetu, uvideo sam da je Kosovo centar organizovanog kriminala na Balkanu, a budući da sva roba ide preko Srbije u Evropu, ima smisla da je povezanost kriminala i vlade dostigla najviši stepen ikad. Lončareva slika je očigledan dokaz.

vladimir
Gost
vladimir

Moramo svi izaci na izbore u oba kruga i glasati za svog kandidata. Kome je dobro ovako , slobodno neka glasa za Vucica. Ali ne vidim ni jedan razlog , da velika vecina , kojoj nije dobro i nije po volji sta se radi sa drzavom i narodom, nema razloga da ostane kuci i ne glasa. Nema opravdanja za neizlazak.

Dumbo
Gost
Dumbo

A da li je moguće da Vas prevare tako što pošalju svoje ljude (koji su već dali potpise AV) da daju potpise i Vama? Ako sam dobro razumeo, isti ne bi bili važeći. To se odmah zna, ili kasnije, kad može biti prekasno?

Zbrka sa notarima govori da žele određene kandidate da izbace iz izborne trke. Srećno.

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Da, to je jedna od tehnika opstrukcije koja se koristi u izbornim procesima. Zato se uvek skuplja više potpisa nego što je potrebno kako bi bilo dovoljno kad se izbace nevažeći.

CAR
Gost
CAR

MOŽDA BI O OVOM PROBLEMU NEŠTO MOGLA DA NAM KAŽE GOSPOĐA MOGERINI.

vladimir
Gost
vladimir

Vidim da u pojedinim novinama unapred najavljuju kako je DJB u problemu sa prikupljanjem potpisa i kako je standardno neuredan sto se toga tice. Lici mi na pripremu terena unapred , morate biti jako oprezni .

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Loše najavljuju. DJB za sada odlično napreduje sa potpisima. Treba ih potsetiti da je DJB krenuo u kampanju poslednji i neplanirano (mi smo se nadali dogovoru opozicije) i da iza nas ne stoji ni jedna stranka (kao kod drugih) već sve radimo sami. Uvek je pošten rad bio najteži.

ivana
Gost
ivana

Pogledala sam upravo na yt emisiju na tv Sabac u kojoj je SR gostovao i rekao da overa potpisa od strane notara traje 6-7 minuta po potpisu. Mislim da imate problem sa notarima, ali na sasvim drugi način. Ni jednom notaru ne treba 7 minuta za overu potpisa, nisam sigurna zašto vam toliko razvlače potpisivanje. Potpisala sam podršku SJ, a u Palmoticevoj je bilo samo dva notara u tom trenutku, uz neka dva „pomoćnika“ , koji ne znam da li je iz notarske kancelarije ili iz njegovog tima. Procedura je sledeća:
Aktivisti uvedu istovremeno desetak građana, zbog brzine verovatno, očitaju njihove lične karte, odštampaju 2 primerka saglasnosti koje tih 10 ljudi popunjavaju istovremeno, a onda stoje u redu i čekaju da dva notara to „overe“: Sam deo koji notar ima traje manje od 60 sekundi. POmoćnik notara „nadgleda“ (ne znam zašto i da li je zaista pomoćnik notara ili neko od volontera ko sedi tu), dok notar popuni u nekoj knjizi ime, prezime, br.lk, datum i vreme upisa, i građani samo potpišu pored. I predaju im ta 2 primerka saglasnosti, koje notari odlažu na 2 gomile.
Deo popunjavanja saglasnosti duže traje i sporije ide, ali se to radi istovremeno, nekoliko volontera to radi, dok posao samog notra nije duži od 60 sekundi, nekad i mnogo kraći. Notaka je kad sam išla na potpis slučajno ili namerno često grešila, pa ko od ljudi primeti, isravi ih da su upisali pogršean br.l.k. i sl. ALi to su sitne opstrukcije na koje svi moraju računati.

Ivana
Gost
Ivana

Da li ste videli članak na sajtu Peščanika u kome Sofija Mandić pojašnjava Uputstvo za sprovođenje izbora, koje je RIK usvojio čim su izbori raspisani?
http://pescanik.net/nova-izborna-pravila/

Dumbo
Gost
Dumbo

Pljačka u najavi, i to „legalna“.