Војводина Саопштењe

Вршац: Ко омета рад покрета Доста је било?

Један од основних предуслова за обављање политичке активности на локалу јесте просторија за рад политичке организације. Иако законски то није прописано, правило је да странке и групе грађана које су прешле цензус и имају представнике у локалној скупштини, добију на коришћење просторију у јавном (државном) власништву. Тако је у Вршцу, до сада, увек било.

Усељењем у простор у јавном власништву странке себи обезбеде радни простор на период од десет година по закупнини која је теже подложна наглим и неочекиваним изменама. Приватни локали су далеко мање сигурна опција.

Од прошлогодишњих избора, вршачки одбор „Доста је било“ у локалној скупштини има два одборника. Једини посланик из Вршца у Скупштини АП Војводине, такође је изабран са наше листе. То нам је нарочито дало за право да од представника локалне СНС власти тражимо на коришћење просторију у власништву града. Али, препреке се од тада само нижу.

Од последњих избора нас локална власт онемогућава у заступању грађана због којег су нас грађани бирали, први пут стављајући једну политичку организацију у неједнак положај у односу на друге, а по питању баш добијања простора за рад.

Први захтев за доделу просторије, под истим условима који важе за све друге странке и групе грађана, упутили смо градоначелници 19. маја 2016. године, одмах по именовању новог градског већа. Контактирали смо начелника градске управе и запослене у ЈП „Вршац“ које управља локалима, и са њима почели договоре. Понуђена су нам два локала, уз предлог да пошаљемо нов захтев, у којем ћемо тражити да нам се додели један од та два. То смо урадили у јулу. У октобру смо сазнали да наш захтев није ни упућен градском већу на разматрање, јер га је референт задужен за обраду – изгубио! Речено нам је да упутимо још један захтев. Тако смо и поступили.

У међувремену се угасила група грађана „Вршачка регија“, чији су сви одборници прелетели у СНС. Локал који су користили је сада празан. У градским локалима су седишта и оних странака које у последња два изборна циклуса нису ни имале локалне листе, и практично их не користе годинама. Тражили смо списак локала у власништву града, са статусом закупа и евентуалним дуговањима. Такав списак нисмо добили, али смо сазнали да постоје локали за које нема уговора о закупу, као и корисници чији се дугови за режије плаћају из градског буџета. Директор једног предузећа чији је оснивач град Вршац, приватно је отворио кафић у локалу у власништву града у строгом центру. Када смо у јануару питали како за овакве намене има локала, а за „Доста је било“ нема, од запослених у градској управи добили смо одговор да лично градоначелница Драгана Митровић наш захтев одбија да стави на дневни ред градског већа.

Замајавања локалних политиканата, који производе јавашлук и неред како би могли да злоупотребљавају јавну имовину, не могу нас спречити да сарађујемо са грађанима. Они имају апсолутну већину у скупштини, поткупљене медије, војску послушника, буџет и друге јавне ресурсе на располагању. И поред свега тога, не осећају се сигурно и онемогућавају да се чује опозициона реч. Плаше се да са два одборника брзо не нарастемо на много више. Зато нам не дају просторију и отежавају рад.

Нећемо их више чекати, нити било шта од њих тражити, иако због наших бирача имамо на то право. Закупили смо приватан локал у Дворској 46. Састанци са грађанима Вршца одржавају се од 6. марта сваког радног дана од 16 до 20 часова. Поред информација о програму и активностима сада странке „Доста је било“, грађани ће моћи да се састају са нашим одборницима и послаником, да постављају питања и траже помоћ.

„Доста је било“
Одбор Вршац

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zasto se jos uvek govori jedan clan, jedan lokal, neke stranke. Verujem da je normalnije da se kaze imenom. Tada se sve lakse razume… Ovako nije dobro.