Правосуђе Саопштењe

Победа Доста је било пред Уставним судом

Уставни суд Републике Србије прихватио је иницијативу Доста је било и прекинуо вишегодишње принудно смањење пензија у Вршцу. Доста је било је поднео иницијативу за оцену законитости одлуке о самодоприносу у Вршцу којом се сваког месеца принудно узимао део пензија још од 1995. године. Одлука је предвиђала да се пензије принудно умањују до новембра 2025. године. Покрет Доста је било је пре три године поднео иницијативу Уставном суду да би заштитио права пензионера. Ово је прва победа Доста је било на Уставном суду.

Уставни суд је уважио све законске аргументе Саше Радуловића и утврдио да су делови Одлуке о самодоприносу за изградњу канализације у Вршцу у супротности са законом о порезима и доприносима и Законом о финансирању локалне самоуправе. Овом одлуком Уставног суда се укида ова неморална и нехумана обавеза за пензионере.

Све ове године различите политичке странке су се смењивале на власти у Вршцу, али су све одржале континуитет противзаконитог пљачкања пензионера. Спорном Одлуком о увођењу самодоприноса из 1995. године свим пензионерима на територији Вршца аутоматски је био обустављан износ од 1.30% од износа пензије на име доприноса. Иако је Покрајнски омбудсман дао препоруку да Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање престане са обуставом износа од 1,30% док им пензионери не дају писмену сагласност, иако се то у кратком периоду примењивало, политичким притиском јавног правобранилаштва општине Вршац наставило се ово неуставно отимање од пензионера.

Саша Радуловић и правни тим Доста је било до сада су поднели више важних уставних иницијатива, на пример да се поништи Вучићево неуставно смањење пензија којим се у буџету штеди 180 милиона евра, док се на субвенције и покривање губитака партијских управљачких кадрова расипа две милијарде евра годишње. Отимање туђе имовине, поготово отимање од пензионера је дубоко неморално и нецивилизацијско понашање власти. ДЈБ је покренуо Уставну иницијативу да се поништи међудржавни, кровни споразум Србије и Уједињених арапских емирата који је омогућио пљачку плодне земље у Војводини, штетан уговор са Етихадом за Ер Србију, отимање земљишта ЈАТ-а у корист Емирата, а најпознатији скандал је случај Савамале. Неуставним међудржавним споразумом са Емиратима суспендовани су закони Србије да би малобројни повлашћени појединци блиски Вучићу профитирали, узето је највредније земљиште у Савамали и дато “арапском” инвеститору. Очекујемо да Уставни суд прихвати и све друге уставне иницијативе Доста је било.

Прилози

Иницијатива Уставном суду

Ustavni sud_odluka za Vršac

Одлука Уставног суда

Inicijativa Ustavnom sudu DJB samodoprinos Vrsac

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nakon čitanja ove odluke ustavnog suda na 5 stranica, sledi da se nikome nikakve pare ne vraćaju. Samo će u narednih osam godina (do isteka komunalnog samodoprinosa u Vršcu) harača biti oslobođeni oni penzioneri koji su do sada bili u obavezi da ga plaćaju (oni čije penzije premašuju 70% prosečne zarade).

  • U obrazloženju odluke stoji da prestaje obaveza plaćanja samodoprinosa počevši od dana objave odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku RS. Dakle, nema vraćanja otetog novca.

  • Poštovani, poreska uprava može samo, da izvrši smanjenje poreza na imovinu koja glasi na Vaše ime, ali nikada ne vraća novac. Ovakav način smanjenja poreza, naziva se refakcija poreza. Pozdrav.

 • U međuvremenu se eks načelnica ginekologije vršačkog Doma zdravlja bavila svojom smenom i mahala stručnošću ispred politike, a politika DS-a je i dovela na to mesto. Bravo ljudi! Ponosna!

 • Šta se dogodilo sa akademikom Teodorovićem?
  Ulaskom u parlament i ponašanjem u njemu DJB nije opravdao poverenje mnogih iz mog okruženja koji su za njih glasali, .uz moju percepciju da se odluke donose samo od strane jednog čoveka, nepovratno su me politički udaljile od pokreta DJB. rekao je Teodorović – list Danas izvod iz intervjua.
  Ako je od Akademika ozbiljno je !!!

  • Sad kad se uključio u politiku porasli mu apetiti. Što bi bio u pokretu u kome nije moguće ostvariti nikakvu ličnu korist. Mnogi tako dođu, vide da nema ništa i onda odu sa nekakvim pričama kako u pokretu vlada jednoumlje itd…

  • Trebalo bi da jeste ali samu ozbiljnost dovodi u pitanje intervju koji je dao za Novi Magazin u decembru prošle godine u kojem tvrdi sve suprotno, Ne znam koji su motivi, mogu da nagađa ali to ne želim. Činjenica je da u 2 ili 2,5 meseca tokom kojih su izneta dva potpuno suprotna stava zapravo skoro da nije bilo zasedanja parlamenta, bila je pauza. Čudno jeste s’ obzirom da je čovek akademik ali tako je.

  • P. S.
   Нека сада пензионери схвате ко се бори за њихова права и да на основу тога гласају сада на изборима.

 • Veliko bravo! Ovo i ocekujem od DJB a na predsednickim izborima nista manje od pobede!Treba da se ide na pobedu i samo pobedu i na tome treba da se bazira strategija kampanje!

 • Bravo, ali kako sada isterati pravdu za penzije koje je umanjio ovaj režim (ako se ne varam) 2014. godine ? Ustavni sud se još uvek ne oglašava po ovom pitanju. A onda će po oprobanom sudskom receptu zastareti, ili će se čekati da se ova vlast promeni.

  • Ako mislite na prve inicijative Ustavnom sudu, koja su podnete odmah posle izglasavanja Zakona kojim se smanjuju penzije svima iznad 25000, Ustavni sud ih je odbacio. Posle odbacivanja inicijativa, stekao se uslov da se posalju tuzbe u Strazbur, sto su mnoge grupe gradjana i ucinile. Tuzbe su prihvacene za razmatranje i ceka se sudjenje. Zasto pokret Dosta je bilo nije poslao tuzbu u Strazbur u ime penzionera, iako je obecavao, nije poznato. Pretpostavljam da vi govorite o ponovljenim inicijativama na koje jos nije stigao odgovor.

 • Nemogu da shvatim da su penzioneri toliko glupi, da samo ćute, a po parkovima jedu ono što se ne jede, umesto da manifestuju, da se bune, da jebu mater onima što im nezakonito oduzimaju od sirotinjske penzije…ako treba i puške u ruke pa u partizane, u šumu, jebem vas glupave!

 • Nemogu da verujem da su penzioneri tol’ko glupi…zašto ćute, zašto se ne bune, ne protestuju, nek jebu mater onima što im oduzimaju od one sirotinjske penzije, a ovamo po parkovima jedu ono što se ne jede…ako trebai puške u ruke pa u partizane, u šumu, tamo vam je mesto jebem vas glupave…kako mislite da se borite protiv nezakonitih radnji ako ćutite…mnogo sam besan i ljut na vas!!!