Vojvodina Saopštenje

Vršac: Ko ometa rad pokreta Dosta je bilo?

Jedan od osnovnih preduslova za obavljanje političke aktivnosti na lokalu jeste prostorija za rad političke organizacije. Iako zakonski to nije propisano, pravilo je da stranke i grupe građana koje su prešle cenzus i imaju predstavnike u lokalnoj skupštini, dobiju na korišćenje prostoriju u javnom (državnom) vlasništvu. Tako je u Vršcu, do sada, uvek bilo.

Useljenjem u prostor u javnom vlasništvu stranke sebi obezbede radni prostor na period od deset godina po zakupnini koja je teže podložna naglim i neočekivanim izmenama. Privatni lokali su daleko manje sigurna opcija.

Od prošlogodišnjih izbora, vršački odbor „Dosta je bilo“ u lokalnoj skupštini ima dva odbornika. Jedini poslanik iz Vršca u Skupštini AP Vojvodine, takođe je izabran sa naše liste. To nam je naročito dalo za pravo da od predstavnika lokalne SNS vlasti tražimo na korišćenje prostoriju u vlasništvu grada. Ali, prepreke se od tada samo nižu.

Od poslednjih izbora nas lokalna vlast onemogućava u zastupanju građana zbog kojeg su nas građani birali, prvi put stavljajući jednu političku organizaciju u nejednak položaj u odnosu na druge, a po pitanju baš dobijanja prostora za rad.

Prvi zahtev za dodelu prostorije, pod istim uslovima koji važe za sve druge stranke i grupe građana, uputili smo gradonačelnici 19. maja 2016. godine, odmah po imenovanju novog gradskog veća. Kontaktirali smo načelnika gradske uprave i zaposlene u JP „Vršac“ koje upravlja lokalima, i sa njima počeli dogovore. Ponuđena su nam dva lokala, uz predlog da pošaljemo nov zahtev, u kojem ćemo tražiti da nam se dodeli jedan od ta dva. To smo uradili u julu. U oktobru smo saznali da naš zahtev nije ni upućen gradskom veću na razmatranje, jer ga je referent zadužen za obradu – izgubio! Rečeno nam je da uputimo još jedan zahtev. Tako smo i postupili.

U međuvremenu se ugasila grupa građana „Vršačka regija“, čiji su svi odbornici preleteli u SNS. Lokal koji su koristili je sada prazan. U gradskim lokalima su sedišta i onih stranaka koje u poslednja dva izborna ciklusa nisu ni imale lokalne liste, i praktično ih ne koriste godinama. Tražili smo spisak lokala u vlasništvu grada, sa statusom zakupa i eventualnim dugovanjima. Takav spisak nismo dobili, ali smo saznali da postoje lokali za koje nema ugovora o zakupu, kao i korisnici čiji se dugovi za režije plaćaju iz gradskog budžeta. Direktor jednog preduzeća čiji je osnivač grad Vršac, privatno je otvorio kafić u lokalu u vlasništvu grada u strogom centru. Kada smo u januaru pitali kako za ovakve namene ima lokala, a za „Dosta je bilo“ nema, od zaposlenih u gradskoj upravi dobili smo odgovor da lično gradonačelnica Dragana Mitrović naš zahtev odbija da stavi na dnevni red gradskog veća.

Zamajavanja lokalnih politikanata, koji proizvode javašluk i nered kako bi mogli da zloupotrebljavaju javnu imovinu, ne mogu nas sprečiti da sarađujemo sa građanima. Oni imaju apsolutnu većinu u skupštini, potkupljene medije, vojsku poslušnika, budžet i druge javne resurse na raspolaganju. I pored svega toga, ne osećaju se sigurno i onemogućavaju da se čuje opoziciona reč. Plaše se da sa dva odbornika brzo ne narastemo na mnogo više. Zato nam ne daju prostoriju i otežavaju rad.

Nećemo ih više čekati, niti bilo šta od njih tražiti, iako zbog naših birača imamo na to pravo. Zakupili smo privatan lokal u Dvorskoj 46. Sastanci sa građanima Vršca održavaju se od 6. marta svakog radnog dana od 16 do 20 časova. Pored informacija o programu i aktivnostima sada stranke „Dosta je bilo“, građani će moći da se sastaju sa našim odbornicima i poslanikom, da postavljaju pitanja i traže pomoć.

„Dosta je bilo“
Odbor Vršac

Oznake

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Zasto se jos uvek govori jedan clan, jedan lokal, neke stranke. Verujem da je normalnije da se kaze imenom. Tada se sve lakse razume… Ovako nije dobro.