Ekologija Industrija Istočna Srbija Saopštenje

Naša šljaka, a kineski profit

Gotovo neopaženo je ovih dana prošla vest da je gradonačelnica Smedereva smirivala meštane Vranova saopštenjem da je “premijer našao firmu, ozbiljnu firmu, koja će ukloniti brda” (industrijskog otpada), koji se danonoćno dovozi iz Hesteel-a i odlaže u blizini njihovih kuća, bunara, bašti, njiva…

Premijer je našao firmu.  To bi, samo po sebi, trebalo da bude garancija da je problem rešen?

Sa obimom proizvodnje u poslednjih nekoliko godina, radi se o bezbednom odlaganju najmanje 4 miliona tona šljake, pune teških metala, sumpora i fosfora. Kineski vlasnik fabrike se nije obavezao da se bavi ovako skupim poduhvatom, pri čemu bi morao da vodi računa o očuvanju životne sredine. To je obaveza koju je na sebe preuzela Vlada Srbije.

A kad vlada Srbije preuzme brigu o zaštiti životne sredine i zdravlju svojih građana, onda moramo da priznamo da nam dobro ide i da jesmo među prvima u Evropi i šire, ali po broju obolelih od kancera i bolesti disajnih organa.

Gradonačelnica kaže da se ti milioni tona šljake mogu privremeno izmestiti, a zatim kasnije iskoristiti kao građevinski materijal. Verovatno misli na predstojeću izgradnju ogromnog broja fabrika, škola, bolnica i puteva –  čim izbori prođu.

A ona druga vrsta šljake, koja izlazi sa Čeličane, postaje upotrebljiva tek posle 2 godine. Takođe puna teških metala, fosfora, i, u zavisnosti od rude, možda i radioaktivna. Gde ona treba da stoji dok ne postane eventualno nečemu korisna?

Problem odlaganja otpada je star gotovo 20 godina. Do trajnih rešenja se nikad nije došlo, delom zbog tehnoloških zaostajanja, ali najviše zato, što manipulacija otpadom uvek uspešno puni privatne račune. Sat angažovanja mehanizacije je vrlo skup – meri se stotinama evra. A ona radi neprestano, odvozi sa jedne lokacije na drugu. Prvo u Radinac, pa u Vranovo, pa na neko treće mesto… a gde se to uopšte i može odložiti, a da nikoga ne ugrozi – najmanje 4 miliona tona šljake? Možda Godomin? Najveće izvorište podzemnih voda u Srbiji?

Najzad, za sve ove godine jedino je  US Steel  preduzimao bar nekakve mere zaštite životne sredine, (oblažući folijom površine  predviđene za odlaganje otpada, što je koštalo milione dolara – da bi se sprečilo da štetne materije dospeju u zemljište i vodu).

Možda su Amerikanci imali takvu obavezu ugovorenu sa Vladom Srbije. Možda i nisu, ali su bar pokušali da se odgovorno ponašaju prema okolini.

Pre nekoliko godina je objavljena vest da je britanska kraljica odlikovala vlasnika jedne od britanskih čeličana zbog izmeštanja prljave tehnologije sa ostrva u neku od zemalja trećeg sveta. Tako to rade razvijene zemlje. Nerazvijene pristaju da postanu njihove deponije.

Vlast se oslobodila tempirane socijalne bombe – Železare, prodala njenu imovinu i ne znamo čega se sve prihvatila, u to ime.

Čega god da jeste – mi ćemo plaćati. Kad Dosta je bilo dođe na vlast ovakve stvari se neće događati.

Gradski odbor pokreta Dosta je bilo – Smederevo

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pa tu je Superman Aleksandar Vucic da doleti sa maskom i u kostimu supermena sa svojim vojnicima iz SNS i da udarnicki jednim potezom izmeste taj otpad u stratosferu gde nece biti stetna za ljudsku okolinu.Blago nama sto imamo takve super ljude!!!

  • Bojim se da zato DJB neće lako doći na vlast, jer ova zemlja nije slučajno pretvorena u zemlju jeftine radne snage i deponiju opasnog otpada.
    Setimo se osiromašenog uranijuma, koji je umesto u zaštitnu foliju bio umotan u celofan zaštite demokratije i ljudskih prava.
    Svi svoje đubre bacaju kod siromašnijeg komšije u dvorište, a mi se trudimo da pijemo kafu sa svima koji su bogatiji. Srbija kao deponija multipolarnog sveta.

  • Uz svo uvazavanje kritickog stava prema zagadjivacima zivotne sredine moram da primetim da autori ovog teksta nisu isli do kraja u istrazivanju problematike otpada Zelezare .Pre svega nije potrebno da se bilo koja firma obaveze da ce ukloniti otpad jer tu problematiku regulise veoma striktni Zakon o zastiti zivotne sredine sa jos striktnijom podzakonskom regulativom.Po tom zakonu apsolutno sve vrste otpada su klasifikovane i za svaku vrstu otpada je precizno propisan nacin transportovanja, skladistenja ili unistenja.Ako je tacno to sto je navedeno u tekstu da gomile sljake prepune opasnih materija leze nadomak naselja na nepropisan nacin stvar je jos gora i znaci grubo krsenje zakona.

  • Daću svoj potpis za kandidaturu Saše Radulovića, ali, realno, nema ništa od toga. Jednostavno, narod je u potpunosti omađijan Vučićevim populizmom, eto, u mojoj porodici i rodbini svi su omađijani Vučićem, bukvalno su SVI za Vučića, sem mene. Medijski mrak čini svoje (da ne postoje Internet i www, DJB ne bi prešao cenzus) tako da najbolji ishod na koji možemo da računamo je da Vučić ne pobedi u prvom krugu, da bude drugog kruga i da onda u Radulović uđe u drugi krug i izgubi od Vučića. To je najbolji realno mogući scenario na koji možemo da računamo.