Politika Saopštenje

EU u Vučićevoj kampanji

Danas je najavljena poseta Aleksandra Vučića, kao predsednika Vlade i ujedno i kandidata za predsednika Srbije, Angeli Merkel u sred predizborne kampanje. Neshvatljivo je da lideri EU na ovakav direktan način učestvuju u zloupotrebi funkcije predsednika Vlade i kampanji Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Nezabeležno je u istoriji demokratskih društava da predsednik Vlade suspenduje Skupštinu i da se sa mesta predsednika Vlade kandiduje za predsednika Srbije. Ovo izgleda nimalo ne smeta ni Angeli Merkel, ni Frederiki Mogerini niti bilo kom drugom EU zvaničniku. U Nemačkoj je odlukom Saveznog suda iz 1977. godine zabranjeno upravo ovo što Vučić radi. U svakom Dnevniku RTS-a, Vučiću kao predsedniku Vlade i ostalim ministrima u njegovoj Vladi posvećeno je više od polovine ukupnog trajanja Dnevnika što predstavlja očiglednu i besramnu zloupotrebu aktuelne političke funkcije. U uređenim demokratijama, to je nezabeležena i nedozvoljena praksa. Nakon ove očigledne zloupotrebe, ostali predsednički kandidati ne dobiju više od 30 sekundi da iznesu svoj program.

Apelujemo na EU zvaničnike da sačuvaju makar privid neutralnosti u aktuelnoj predsedničkoj kampanji i otkažu sve predizborne posete nelegitimnog predsednika Vlade Republike Srbije. EU birokratija je potpuno izgubila kompas i žrtvovala sve proklamovane vrednosti zarad svojih kratkoročnih interesa. Ti interesi su na žalost duboko suprotstavljeni životnim interesima građana Srbije za uređenom zemljom.

Zahtevamo od Aleksandra Vučića da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade i prestane da zloupotrebljava tu poziciju u predizbornoj kampanji. Zahtevamo od predsednice skupštine Maje Gojković da prekine suspenziju Skupštine i nesmetano nastavi redovno prolećno zasedanje.

Spoljni linkovi
Vučić i Merkelova, daleko od rutine i protokola

 

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kako nacionalistima nije jasno da je IZDAO KOSOVO. Ovakvo ponašanje Nemačke može se protumačiti kao isplata za dogovor u vezi Kosova ili je Vučić dao ogromne pare (naše pare) vladajućoj stranci u Nemačkoj……nema treće.

  • Verujem da bi odbijanje legitimne kandidature Belog, zajedno sa potpunm, kontrolom medija i tela za kontrolu medija, u uslovima neskrivene podrške EU Vučićevoj diktaturi, moralo da bude povod pokretu “Dosta je bilo” da bojkotuje predsedničke izbore, pri čemu on ima dovoljno “municije” da na to privoli i ostale predsedničke kandidate.

    Dakle, Vučiću se mora postavii uslov, jasna granica do koje može da ide, a preko toga – BOJKOT. Ukoliko to ne bude učinjeno, on će mirno uraditi sve što treba, direktno će pokrasti izbore ako bude trebalo (možete li da ga zamislite da prizna izborni poraz), a opozicija će mu samo pružiti legitimite KOJI ON VEĆ NEMA (upravo zbog kontrole medija, tela za provođenje izbora, potpuno kontgrole nad pravoosuđem, zbog suspenzije skupštine i ulaska u trku sa mesta premijera).

    • Zar misliš da bi Saša Janković bojkotovao izbore, pa on se kandidovao da izgubi, da da legitimitet Vučićevoj pobedi i da reciklira DS kako bi DS na sledećim izborima prešao cenzus.

  • Kom nemačkom SS oficiru je smetao bilo koji domaći izdajnik? Oni ih, naravno, ne cene, naprotiv, po njihovim svedočenjima (SS oficira) – gade im se čak, smatraju ih otpadom, ali – uvek su im pružali podršku u devastiranju sopstvenog naroda i države. Tako je bilo 41- 45. Tako je i danas, tako će biti i sutra.

  • Podrška EU Vučiću je višegodišnja i nedvosmislena. Zašto EU podržava DIKTATORA u Srbiji?????!!! Sa kojim namerama i ciljem???!! Da li je Vučić borac za vrednosti EU???!!!
    Zbog podrške EU Vćiću postao sam OGORČEN protivnik pristupanja Srbije EU. Verujem da nisam jedini. Iz EU neće biti nijednog posmatrača na izborima u Srbiji! Znači li to da će EU zažmureti pred činjenicom da su izbori u Srbiji NELEGALNI, NELEGITIMNI I NEDEMOKRATSKI!!!!
    Znači li to da će EU licemerno podržati Vučićevu krađu na izborima koje će SIGURNO biti!!!
    DOLE VUČIĆ! DOLE EVROPSKA UNIJA!!! ŽIVELA SRBIJA!

    • To je upravo ono što Vučić (i Dačić, Nikolić i Šešelj) žele. Da ogade ideju EU velikom broju građana Srbije, posebno onima koji su opoziciono nastrojeni. Njihovo formalno zalaganje za EU i za pristupanje Srbije je lažno. Oni pokušavaju da taj proces pridruživanja otegnu u beskonačnost, a da u međuvremenu od Evrope dobijaju novac kojim će finansirati svoju strahovladu i njene mehanizme.

  • U gornjem apelu navodimo, mislim na naš DJB, jednu nimalo naivnu optužbu protiv najmoćnije žene svete Merkel.
    U apeli se navodi – da je EU birokratija načisto izgubila KOMPAS radi svojih kratkoročnih interesa. Zašto nisu navedeni ti kratkoročni interesi?
    Ovakva saopštenje nisu naivna stvar, ako nemaju argumentovano pokriće, njen čitalac i potencijalni glasač DJB se priupita.
    Šta će o DJB misliti Mogerini, Merkel, Putin, Kinezi zbog karikature kineskog trojanskog konja, itd.
    Ovakve apele WikiLeaks Serbian istovremeno prenosi na sve portale i važnije centre moći, gde se pomno analizira rečeno. Zbog čega je rečeno i kakav je cilj rečenog.
    Bez spoljnih prijatelja i podrške dobronamernih političara i vlada budućoj vlasti u Srbiji, ma ko je vršio, neće moći stabilo da provodi svoje programe.
    Zato dobronamerno zaključijem da ovakvi apeli gde se prozivaju snažni politički lideri nije nam od koristi.
    Tako misli Vilogorski, zadužen za spoljnu politiku.
    Pozdrav

    • Mislim da je potrebno da se zapitate da li su tzv snažni politički lideri stvarno snažni ?
      Kada pogledate u kakvim su problemima očigledno je da nisu savim sigurni u to što rade. Posledice su vidljive.
      Merkel je prvo prihvatila migrante pa se predomislila. Veoma snažno.

    • sasvim ste u pravu Vilogorski. Ne ujedaj ruku koja te hrani, to je barem stvar opste inteligencije. Ne znam sta se postize tim pljuvanjem Zapada. ma koliko da su nepravedni, mislite li da ce da se pretrzu oko nasih kritika i da kazu “jao, u pravu je DJB, bas smo nepravedni. Odma cemo da se popravimo”…besmislica!

    • Koliko su snažni vidi se prema stanju u Grčkoj. Jedna tranša finansijskog transfera ako izostane Grčkoj pada u kolaps bez jenog jedinog metka.
      Politika nije zabava. Politika nije šou program. Politika nije cirkus. Politika nije kljucanje po tastaturi.
      Od politike zavise ljudski životi, napredak države, razvoj naroda i budućnost svih nas i našeg potomstva.
      Naš mudri narod je skovao fantastičnu izreku: “KOGA JE MOLITI NEMOJ GA LJUTUTI.”
      Ta mudrost je nekad poštovana u svakoj seokoj kući. Stefan Nemanja je Barbarosu dočekao u Nišu počastio i ipratio.
      Takav podvig prave vizionari koji vide vekovima u napred. I stvori Nemanjića sarstvo koje trajaše 265 godina.
      Pozdrav

    • Vilogorski nemoj mi zameriti ali tvoje zaduzenje za spoljnu politiku je negde zakazalo propustio si dosta..
      Hocu da te podsetim na dve cinjenice.
      1. Evropska unija je od svog osnivanja pa sve do danas prosla
      kroz cetri faze i zamisljena je prvenstveno kao bezbedonosna
      zona a potom i ekonomska.
      Tokom svoje evolucije EU-a je zastranila u svojim osnovnim nacelima. Sta je EU-a u zadnjh 27 godina.

      2. Ogromni birokratski aparat u kome caruje korupupcija i zel
      zelenastvo. Ekonomija vodecih zemalja EU-a se transform
      misala u najgori mogici oblik, korporativnu ekonomiju .

      Trulez iz Danske se prosirio po celoj EU-ji. Samo ko zeli i hoce da mesetari ,petlja i mulja ispod zita njima je dobro dosao.

      Danas ti je to EU.

      Ovo ti javljam direktno sa terena.

      Pozdrav.

    • @Lana
      Kazete da zelite da pomognete Srbiji. Lana, pomozite Vi sebi, jer ocigledno da ni Vama nije lako, kada iz tog raja na Zemlji bistrite srpsku dnevnu politiku. Ili vas grize savest sto placate porez oligarhiji koja vec 100 godina sprovodi fasisticke zlocine nad jugoslovenskim narodima, kao sto je mene bilo sramota 90-ih sto mi zemlju vode kontrarevolucionari fasisti koji ubijaju neduzne ljude samo zato sto su druge vere, nacije. A vidite, fasisti iz EU i fasisti iz Srbije odlicno saradjuju. A i Milosevic je bio jedno vreme dobar saradnik. I Jovica Stanisic je bio na vezi jedno vreme. A to da treda da se ponizimo pred fasistima iz EU birokratije ne prihvatam nikako. Pa evo, oni kazu – dobar je Vucic. Pa poslusajte ih, zasto onda skacemo na Vucica ako oni kazu da je dobar i da napredujemo. Treba, mislite, da ih zamolimo da ne podrzavaju Vucica i da pitamo smemo li da se borimo protiv Vucica i njegovih poslodavaca iz nase zemlje?Nemojte se potresati sto neko kritikuje EU, ne kritikuje Vas licno, kao sto ni Vucic nije svi mi.
      A da vas pitam, kako da napredujemo, kada EU radi u korist fasiste, uzurpatora, autokrate, diktatora? Kako kada MMF zabrani zaposljavanje lekarima u Srbiji, ali ih organizovao autobusima odvodi u Nemacku, kao svojevrstan danak u krvi. Kako kada podrzava ono sto mlade tera iz zemlje? Koliko nas ima mladih i spremnih za promene, koliko uopste ovde ima mladih i obrazovanih, nakon sto su nam unistili vise od trecine populacije u WW1 i uradili sve ono u WW2, da ne pominjem i fasisticke udruzene zlocine nasih i EU fasista 90-ih, sto je takodje projekat zapocet od u njihovoj kuhinji, a usled cega smo ostali bez stotina hiljada mladih, lepih, pametnih, vrednih, obrazovanih, koji su otisli da Angeli placaju porez? Kako da se izborimo? Nakon 100 godina fasistickog izivljavanja nad Srbijom i jugoslovenskim narodima uopste, sta je od nas ostalo? EU sprovodi vec 100 godina biolosko ciscenje Balkana, s tim da su unistili i svoje bioloske potencijale, pa sada cede ovo sto je preostalo od naroda Istocnog bloka koji se najlakse integrisu u njihove sredine (citaj: mnogo bolje od Turaka i Arapa), prazneci tako te iste prostore sa kojih odvode decu da bi oni tamo imali dovoljno radne snage da odrze svoj socijalni sistem jos neko vreme. Mnogo su lukavi! Nama su prodali pricu o kapitalizmu, a Nemaca je najsocijalistickija zemlja u Evropi. Djindjic ih je slusao, pa su ga pustili niz vodu nakon upotrebe. I ja sam isao za Djindjicem, a pogledajte njegov poslednji intervju pred smrt na TV Galaksij Cacak. Potpuno druga retorika, kada je udario u zid fasizma EU prema nasem narodu. Oni su nas izali i sve su uradili posle 2000. samo je islo na ruku nasim fasistima, a to im je i cilj, neprestano odrzavanje Balakana na tihoj vatri. Igraju se s nama, mi smo ljudi ciji zivoti manje vrede.
      Ostavite se Vi saveta da se ponizimo i sagnemo i tih fazona da nas oni hrane. Nemojte molim vas vise ovako da nas hranite. Ili ste mislili da su milosrdni, pa da nece da nas ubijaju ako budemo dobri i poslusni. Znate, danas odrzavaju Vucica, ucestvuju mu u kampanji, a sutra ce nas bombardovati zbog Vucica ako im se on ne svidi, a vec pre negde i jesu, ali nece stradati Vucic, nego neko dete na nosi. To je fasizam, Lana, fasizam! Mene je sramota tog fasizma iako nisam fasista, niti podrzavam fasiste! Rekli ste da nas oni hrane, mislite verovatno i da nas Vi hranite odatle kao nekakve bolesnike, ali bez zelje bolesniku da ozdravi, vec da bude hranjen, ponizan i poslusan i da sluzi kao nizi oblik zivota za geopoliticke igre sa fasistima iz Turske i Rusije! Nemojte nas, molim vas, ovako hraniti! Hranu su dobijali i u Ausvicu i Dahau, dobijali su hranu, ali su dobijali jos ponesto! Ponosan sam na DJB i Radulovica zbog izjava prema EU birokratiji! To je narodni predsednik, to je narodna vlast.

    • @Smrt fasizmu
      Gospodine ako Vi stvarno mislite kao što pišete i sa takvom nekoegzistentnom prestavom političke stvarnosti sa ubeđenošću u nepograšivost PAPE, doktrine Saše Radulovića, a ovaj vaš komentar pročita desetine hiljade drugih ljudi koji svrate na blog odna je to jalova potrška intelektualnoj vrhuški pokrata.
      Uvažena Lana, hvala na Vašoj odvažnosti i hrabrosti za kako Vi kažete – stvar opste inteligencije.
      Pozdrav za oboje, bez obzira ne suprostavljena gledišta

    • Smrt Fašizmu, pretpostavljam da znate da smatrati druge krivima, a sebe nevinom žrtvom, jeste znak ozbiljne infantilnosti, a ponekad čak i teže psihičke bolesti. Ne kažem da se ovo poslednje odnosi na vas, ali svakome bi trebalo u glavi da zazvoni alarmno zvonce ako samo i načas pomisli da smo kao narod nemoćni a da su svi ostali zli momci koji nas ugnjetavaju. Zapamtite: mi i samo mi odlučujemo o vlastitoj sudbini. Svako od nas, u zavisnosti od toga koliko se angažujemo u svom domenu da se loše stanje popravi.

  • Meni uopšte nije neshvatljivo da funkcioneri EU rade to što rade, jer oni su u ozbiljnoj krizi, pa je licemerno insistiranje na proklamovanim vrednostima suviše neisplativ luksuz, kada su u pitanju banana države kao što je Srbija…

    • Svuda su na prvom mestu interesi. Isto tako EU koristi Srbiju za neke svoje interese i naravno da žmuri pred kršenjem svih vrednosti koje i sami zastupaju. Ista analogija može da se napravi i sa predsedničkim izborima. Opozicija je mogla da bude složna i pobedi Vučića ali ipak su lični interesi u prvom planu. Evo Saša Janković sa svojom Demokratskom strankom samo gleda sebe i svima podmeće nogu kako bi sebe što više promovisao. A navodno se bori za narod. Nema, politika je definitivno prljava stvar, na to moramo da se naviknemo. Retke su partije kao DJB koje opšte dobro stavljaju iznad ličnih interesa.

    • Ne samo to ,nego lojalnijeg podanika od AV nisu mogli ni da sanjaju. Oni su tu da cerupaju trziste tj narod,a on im je sv eomogucio,zajedno sa sigurnom lukom za migrante kada kod njih dovoljno zagusti. Pravi termin je ” izdajnik”. Nemci su uvek voleli takve.

    • Jako je bitno da se razvijaju i licni prijateljski i poslovni kontakti sa ljudima u drzavnim strukturama na Zapadu. Zivim na Zapadu i zabluda je da na primer posao dobijas tako sto prosto konkurises, pa se primaju najbolji po konkursu. I ovde poslodavac prima radije nekog ko mu je preporucen ili poznat (sto je logicno). Sta hocu da kazem? Mislim da bi DJB mnogo vise trebao da koristi licne kontakte koje dijaspora ima u zemljama prebivalista. To nije cisto lobiranje (za novac) ali jeste network-ovanje. Network je mozda krucijalan za uspeh. Dzindzic je bio prijatelj sa studija sa Joskom Fiserom. Mislite li da to nije bilo bitno, ako ne i krucijalno za podrsku Zapada opoziciji u 90-tim? Pogledajte kako Izrael uspeva zahvaljujuci svojoj dijaspori…ne znam…ne vredi govoriti, stecem utisak. Mislim da ni ovo nece biti objavljeno. Zao mi je Srbije i volela bih da pomognem, ali sam na ivici da dignem ruke od svega. Sve najbolje.

  • Pa to je sve sasvim logično iz nekoliko prostih razloga:

    1. EU nema nameru da bilo koga spasava od diktature. To treba sami da uradimo, a onda će oni prihvatiti novo stanje na terunu.
    2. Pružanje podrške Vučiću ga drži makar delimično i jednom nogom u EU. Kada bi mu otkazali podršku, dobili bi opet male Ruse na balkanu, što im nije u interesu.
    3. Bilo kakve promene im nisu u interesu, jer EU važi pravilo “ne drmaj kavez ako ne moraš”.

  • Nemam iluziju o dobrim namerama eu birokratije i političara eu prema Srbiji.Koliko je potrebno eu da pomogne Srbiji da bude pristojna uređena država i bogata država?Sat?Ili dva?

  • Onaj koji iskače iz svakog televizora,računara, frižidera u poslednjih 5 godina je RADNIK . Tacka.

    Radnik radi ono sto mu se kaze. Tacka.

    Radnik slusa gazdu i radi prema gazdinim planovima/željama/naredjenjima. Tacka.

    Gazda Radnika-a hvali (Evo bas danas na sva usta, sve poljupci iz Nemacke stizu. Radnik je uspeo jednu od menadžerki vlasnika da uhvati “na hodniku” , a ova ga je pohvalila, i potapšala po ramenu kao jesenas isti onaj koji je gazio bombama ovu zemlju pre 18 godina. Isti onaj zbog čije supruge Radnik ispade “pametan”).

    Ova frka oko Belog, sve i da je Beli dizajniran od strane Srdje P. (svi znamo ko je dasa) , mnogo je unervozilo “ove” , jer je Mr.White na 8% , oni ispod 40% , a napali su ih potpuno neprimetno misleći da je Mr.White neki “klinja iz palanke gde smrde svinjci a traktora ima taman koliko i automobila”.

    Nije tako, Mr. White je projekat, na kome se ozbiljno radi.

    Sto se tice price o 2-gom krugu , Sasa Radulovic pogadja suštinu kada kaze da je izlaznost kljuc Radnikovog neuspeha. 50% Radnik nece dobiti pa se 2-gi krug smeši.

  • Merkel: Reforme u interesu privrednog razvoja Srbije
    nemoralno je od Kancelarke sto ovako nesto izjavljuje
    pored nje stoji covek koji je predsednik vlade i kandidat za predsednika
    a ima manju platu (ono sto je zvanicno) od radnika u gradskoj cistoci Berlina
    uz to da kilo kvalitetnijeg krompira u Berlinu je jeftinije od kilograma losijeg u MAXI-ju

  • EU uglavnom ne voli da menja stvari koje njima idu na ruku. Vucic im se pokazao kao odličan saradnik po mnogim pitanjima i prosto ih ne zanima šta se dešava u samoj Srbiji, bitna je ta spoljna saradnja koja ide na ruku EU. Slično USA radi sa S. Arabijom koja je oličenje diktature i gaženja ljudskih prava. Zašto bi EU sada menjala bilo šta i rizikovala da neko novi prosto ne ide uz dlaku i da mora poceti ceo proces ponovo? Jasno je da je nas put ka EU vrlo spor, znatno tezi nego sto su imali Rumuni i Bugari pa se čak čini i na trenutke planski rastegljiv bez neke želje da postanemo deo EU. Mi mu dodjemo kao nova Turska, tu smo na vratima, ali niko ne otvara. Ovo jeste ciljno uradjeno i kritika jeste na mestu, ali nije ovo prvi put da se daje podrška odredjenim ljudima bili oni iz EU ili van nje. Politika je to i EU radi ono sto je u njenom interesu makar u ovom trenutku. Ako Vucic ode sa vlasti oticice u zaborav vrlo brzo i EU će sve poceti iz početka sa nekim novim. Zašto su zagrizli za Vucica ovoliko? Zato sto je uradio sve sto su tražili! Vucic je lupio potpise u ime gradjana Srbije tamo gde se Tadić niti bilo ko pre njega nije usudio! SNS je i nastao kao kukavicje jaje jer je EU shvatila da neće uspeti u svojoj ideji ako na vlasti bude bilo ko iz demokratskog bloka, prosto im je trebao ubačeni element poput “nacionaliste” Vucica. Nisam protiv EU, ali nisam ni za po svaku cenu. SNS je nastao i vrlo brzo finansijski veoma ojacao, a te pare nisu dosle od clanstva već iz nekih drugih izvora. Kampanja 2012 je bila veoma skupa i veoma profesionalno sprovedena. Inače tužno je sto EU čuti na medijski mrak u Srbiji gde su skoro svi mediji i veliki deo novinara pod sapom jednog čoveka koji ih koristi da se obračuna kako sa politickim protivnicima tako i sa članovima svoje partije. Da li ste videli Tomu idalje aktuelnog predsednika makar jedan minut u medijima u poslednje vreme? Nema ga! U zemlju propao! Skoro svi mediji samo pišu negativno o svim opozicionim kandidatima (ne o Seselju) pa čak i o Belom koji je navodno eto sprdnja kako bi neki rekli. EU gazi neke sopstvene principe radi održavanja Vucica na vlasti jer je jasno da im se ne zamajava sa nekim novim. Zašto bi menjao nešto sto funkcioniše za nesigurnu opciju? Milosevic je jahao i nije imao podršku EU dobrim delom svog političkog života, a sada imamo situaciju da odredjeni aspekti vladavine Vucica su na istom ili gorem nivou nego kod Milosevica samo je način sprovodjenja nešto suptilniji. Uvijena nam je demokratija prvo kroz oligarhiju SNS i SPS, a sada se taj krug smanjuje i ide ka autokratiji. Sve manje je u medijima Dačića, Vulina, Mihajlović i ostalih, a njihovo mesto zauzima samo i samo Vucic! Opasna je igra koju igra EU jer ovakve priče se retko završavaju prostom pobedom na izborima već dovode do scenarija u kojem umisljeni autokrata radi sve dozvoljeno i nedozvoljeno da sebe zadrži tu gde jeste jer naravno posle njega nema sutra.

  • @Vilogorski
    Nas mudri narod je sa devizom “koga je moliti nemoj ga ljutiti” trpeo Turke 500 godina, dok su nam silovali zene, odvodili decu i terali nas da vodamo opanke. Nas mudri narod sa ovom devizom cuti i trpi AV. Trpi njegovu ekipu koja nas sve vise javno zlostavlja.Sloboda se ne dobija, moras se za nju boriti i nikada ne prestati. Autokrati i ljudi koji su skloni pretnjom sile i njenim koriscenjem se najvise boje sile. Zato svaki gradonacelnik autokrata puzi i drzi kisobran likovima poput AV. Strah je najace sredstvo manipulacije, oni to najbolje znaju, najvise se boje. A mudrost koju si pomenuo je prosta seljacka, egocentricna, zamoodrzajna nagonska potreba koju danas nazivamo kukaviclukom, strahom, ili poltronizmom. Poltroni su ljudi bez dostojanstva, samopostovanja, integriteta i upravo takvo postovanje imaju i od onih kojima se ulizuju i dodvoravaju, samo sto imaju iluziju da su mudri. Covek koji ima status onog koji moli, ne moze ga nikad promeniti ako se ne izbori.Mora se izboriti da ne bude onaj koji mili vec dostojan sagovornik, bez obzira koliko novca, moci i oruzja imao.Ugled ti se ne daje njega moras steci. Nema veze sa statusom siromaha. Molis iz pristojnosti jerje zahtev imperativan. Molis cak i za ono sto mozes da uzmes, zato sto si pristojan.A kudis nezavisno od toga jer tako mislis da treba, stojis iza toga i nije ti namera da nekog naljutis. Namera ti je da kazes istinu.
    @Smrt fasizmu
    MMF nije najsjajnija institucija i uglavnom ti ne dolazi ako je ne zoves.A zoves je jer zelis od njih da uzmes novac.A njihov novac ti treba jer svoj ne mozes steci, prosto nisi sposoban. MMF koriste nasi politicari da ti objasne kako smo mi, a pre svega oni koji nas vode super, a MMF je jena od sila koje nas pritiskaju. MMF ti nista ne zabranjuje, on te uslovljava. Ako zelis moj novac, moraces i da mi ga vratis sa kamatom. Ta kamata je uglavnom povoljnija od onih koji daju neke privatne banke i “zemlje prijatelji” iako kolaju drugacije price. Problem je sto MMF zeli da osigura svoj novac i to je sasvim O.K. MMF ne vodi racuna o tvojoj privredi, socijalnoj zastiti, politici i dr. MMF vodi racuna o svom novcu i tu nema nista nekorektno. MMF ne zabranjuje da zaposljavas lekare, on samo kaze da ti nemas toliko para koliko sada dajes za zdravstvo, ako tako nastavis neces moci da vracas moj novac, pa ako zelis moj novac ti moras manje para da dajes na javni sektor, na zdravstvo, policiju, vojsku jer ti nemas toliko novca. Ako nastavis da dajes toliko necu ti dati mog novca jer neces moci da mi vratis. A to nije samo moj novac to je novac svih nas i zbog toga ti ne dam. MMF ne kaze koliko je tebi potrebno lekara, on procenjuje koliko ti mozes da platis lekara, kolike plate da imaju i da pri tome mozes da vracas svoje dugove, kojih ne bi bilo da nisi uzimao novac. A novac si uzimao jer nisi bio sposoban da se izboris sa partokratijom, sa neefikasnim i korumpiranim sistemom, sa namestenim tenderima i burzerskom ekonomijom. Zbog toga je deo novca i to veliki koji danas predstavlja javni dug srbije i dug izmedju ostalog prema MMFu zavrsio kod ovih cije optuznice danas padaju, kod brace kojima remonte za avione placamo vise nego sto oni prodaju novije i modernije avione, kod porodica koje zive kod te brace i “tamo investiraju ogroman novac”, takodje novac koji si duzan si trosio na gas i naftu koju si braci uglavnom skuplje placao nego ostali koji nisu braca, a veliki brat je tebi davao manje za rentu nego bilo kome drugom, jer ispada da ti treba da polozis zivot za velikog brata, a ne oni tebe da cuvaju. Placena “zastita” se zove reket. Nasi lekari odlaze tamo jer je tamo na zalost bolje, a celog zivota ih vuce nostalgija i tuga, ne zato sto je tamo gore nego sto su ocekivali, nego zato sto su zeleli da ovde bude bolje. Niko ih ne odvodi.
    @DJB
    Mislim da niste ispravno, odnosno potpuno ispravno protumacili posetu Merkelovoj. Iako je degutantno kako su se upleli u izborni proces, na osnovu saopstenja koje kaze otprilike – centralna tema su bili razgovori o gradjanskom drustvu, vladavini prava i slobodi medija, izmedju redova ja citam da ga je merkelova zvala da ga pita “sta radis ti bre sa nevladinim organizacijama, nezavisnim regulatornim telima, medijima i sa ostalim koji cine temelj demokratije?Sta je bilo sa savamalom”. Kada se kaze “centralna tema”, ja to citam kao “razlog zbog kojeg smo se u stvari sastali”. Kad kaze “gradjansko drustvo, vladavina prava, mediji i da tu postoji jos puno prostora za napredak” ovo puno prostora znaci da je situacija u tim oblastima losa. Dakle, zastali smo se jer je situacija losa po pitanju vladavine prava, slobode medija, izgradnje gradjanskog, odnosno drugacije receno civilnog drustva.(i sam vodja je jedno dva tri puta napravio lapsus gov orci da bi neprijatelji ove zemlje hteli od nje da naprave “civilno drustvo”, na kapirajuci sta je rekao, pretpostavljam da je hteo da kaze nevladinu organizaciju i vise je nego ocigledno da on brka ove pojmove, cime posredno dovodi u sumnju i njegov pravni fakultet, gde je bio “jedan od najboljih studenata ikada”, ali ta njegova sumnjiva biografija-u kojoj je za 4 godine diplomirao, odsluzio vojsku, i bio duze od godinu dana na usavrsavanju engleskog jezika, radeci u radionici-gvozdjari za vreme dok su ovde pljustali pozivi za mobilizaciju- je udaljavanje od teme, o tome neki drugi put).Drugim recima, kada su ove oblasti koje sam naveo slabosti onda govorimo o necemu sto je dalekom od demokratije, onda govorimo o rezimu. Ono sto sam hteo ukratko da kazem, ali nisam jer sam se zaneo:), je to da iako je ova poseta udarac opoziciji, to trebate pretvoriti u poen.Dakle “Merkelova zvala Vucica da mu ukaze da zemlju pretvara u diktaturu i da to evropa nece tolerisati” bi trebao biti tabloidni naslov. Dakle “centralna tema” znaci- zato sam te zvala, “postoji veliki prostor za napredak”-znaci da je situacija jako losa, “u oblastima izgradnje gradjanskog drustva, vladavine prava i slobode medija” znaci- u izgradnji demokratije i sloboda, tones brate u diktaturu. U dobroj nameri

    • @Bobovac Predrag
      Peđa, ne želim polemisati jer je to bespredmetno na tako udaljnim stavovima koje dva srbina zauzimaju po istom problemu. Znam da se ne možemo složiti u osnovnim načelima izgradnje Srbije.
      Evo ja ći pokišati kroz par pitanja odnosno racionalnih dilema “braniti Vučića” pošto je Vučić odgovoran za sadašnje stanje u Srbiji,
      Mi vidimo njegove rezultate. Tačno je, da nije dobro. Svi važni pokazatelji stanja nacije katastrofalni. Šta je dobro. Dobro je što nema nacionalnih sukoba,građanskih i klasnih trvenja u samoj Srbiji.Vučić kontaktira, makar paradno, sa zvaničnicima uticajnih zemalja. Vučić redovno dobija strane finasnsijske infuzije koja ovu rasklimanu Srbiju kako tako drži na površini uzburkamog političkog haosa da ne potone. Nije ovo pohvala Vučiću. Daleko od toga. Ovo je upitanost one Lane i njene zdrave logike, koje danas gotovo u svesti naroda i nema.
      Pitam ja Vas i sve ostale koji se ne slažu sa ovim zaključcima, kako bi se u ovoj konstelaciji političkih odnosa na Balkanu trebala da vodi bolja, brža, i uspršnija politika.To niko , ama baš niko ne pominje. To je dovoljan dokaz za totalnu nemoć brzih i uspešnih reformi. Ponekad moj Peđa često najlepši snovi vode u pakao gori nego ovaj.
      Vilogorski je snažan da ono što misli i kaže, danas, u vreme brbljanja neodgovornih, to je nepopularno, ali je lekovito makar za glasnogovornika.
      P.S.
      Sutra u zoru da se pojavi u Hramu na Vračaru Bogougodnik Sveti Sava i kaže.
      “Čeda moja pođite za mnom da vas sprovedem u obećeni zemlju Srbiju.”
      Ko bi i koliko njih poslušalo Sveca?
      Ovakva upitanost daje i više od polovine odgovora.

  • @Bobovac Predrag
    Slazem se apsolutno sa Vama. Naravno da MMF nikoga ne primorava i ne odvodi lekare i decu. Ali kako se zove to kada EU i NATO lobisti podrzavaju Vucica i ucestvuju mu u kampanji, pomazu mu da ostane na vlasti, a on zove taj MMF i time, i ne samo time, tera lekare i uopste decu van Srbije, sprovodi svojevrsno ciscenje Srbije od mladih obrazovanih, vrednih, sposobnih…? Oni su saucesnici. Mi nemamo snage da se odupremo, jer nemamo nivo svesti i obrazovanja za to, nemamo sistem vrednosti, izgradjenu jaku, opismenjenu i osvescenu srednju klasu, a to dobrim delom i jer smo gazeni, unistavani vekovima, naravno, ne samo zbog toga. U redu, MMF ima svoje interese, ali mene bas briga za njihove interese. Nasi interesi, barem ja tako vidim, su nesto drugo, upravo rasturanje ovoga sto oni svojim delima trenutno podrzavaju, zatim rasturanje partokratije, korupcije, ali toga nema dok se ne rasturi sistem koji to generise, a koji bazu ima u sluzbama bezbednosti, u delovima vojske i policije, u pravosudju, tuzilastvu. EU svojim delima podrzava taj sistem i daje mu gorivo, tapse ga po ramenu, zmuri na kriminal, na ugrozavanje ljudskih prava i sloboda, slobode govora i stampe, nezavisnosti medija itd. Sve sto su od 2000. pa na ovamo uradili EU i NATO, samo je pogodovalo nasim domacim fasistima i olosima. Ja ne verujem u iskrenost EU i NATO kada kazu da zele “mir i stabilnost na Balkanu”, jer se ponasaju suprotno. To sto smo mi ovakvi kakvi smo, ne abolira nji od losih namera prema Balkanu. Hvala na iscrpnom odgovoru na moj komentar, na korektnom tonu, cenim to, iako cesto nisam takav.
    @Vilogorski
    Molim Vas da mi objasnite sa cim se konkretno ne slazete u mojim stavovima. Da li negde gresim (osim sto malo karikiram i preuvelicavam da skrenem paznju na stav) ili mislite da je sila sila i da se treba ponasati kako oni kazu, pa bilo to suprotno nasem, a u njihovom interesu? Ili mislite da je Papa nepogresiv ako se taj papa zove EU birokratija, MMF, NATO, lobisti, sta god i ko god. Pozdrav i Vama. Ili mislite da je samo lose za DJB da pisem ovaj deo istine ovde, zbog osetljivosti trenutka ili zbog toga sto to treba jednostavno preskociti.

    • Moram da dodam, jer mi se cini da je vazno. EU u svom saucesnistvu sa Vucicem okrece glavu ne samo na kriminal vladajuceg kartela, vec i na ociglednu izbornu kradju, nesredjene biracke spiskove, cuvene glasove sa Kosova, podmicivanja, uslovljavanja, ucenjivanja, pretnje, razne razradjene metode ucena koje su opisane i u nasim krivicnim zakonima. Ponosan sam na DJB i na Radulovica zbog nastupa na sastanku sa gospodjom/icom Mogerini. Predsednicki izbori se mozda u referendumskoj atmosferi mogu dobiti na foru, ali na parlamentarnim izborima nije moguce osvojiti procenat glasova dovoljan za sprovodjenje politike bez glasova nacionalista. Nazalost, ali tako je, takva je truktura stanovnistva, takav je mentalitet, a ja dajem neke svoje poglede na uzroke takvog stanja nase svesti. Nije slucajno narod ogorcen, a i istorija je prilicno jasna. Ti ljudi nece glasati za nekoga ko samo i jedino za sve krivi nase politicare ili nas narod, pa sve i da ti politicari jesu olos, fasisti i sta sve vec ne, kao sto je bila Miloseviceva fasisticka kamarila. Ljudi ipak osecaju da nije sve i samo bilo do nasih olosa. A EU zna da Vucic vlada sa realnih 25% podrske u ionako nedovoljno pismenom birackom telu i da takav u nase ime dovodi MMF, umesto da se obracunamo sa korupcijom, partokratijom, kriminalom, da sredi javna preduzeca. Kako se to zove? Svako dobro i hvala na diskusiji.

    • @Smrt fasizmu
      Kažete:”Ponosan sam na DJB i Radulovica. ” Dobro ovo razumem, ali pitam se da li je Radulović ponosan na Vas kad ovo napišete na sajtu DJB i uklapa li se ova vaša izjava u koncept Radulovićave političke doktrine?
      Pišete:
      1. Kako da napredujemo, kada EU radi u korist fasiste, uzurpatora, autokrate, diktatora?
      2. Kako kada MMF zabrani zaposljavanje lekarima u Srbiji, ali ih organizovao autobusima odvodi u Nemacku, kao svojevrstan danak u krvi.
      Ovaj iskaz asocira na neka mračna vremena gde Vi nama saopštavate da nemci rade neke užasne eksperimnte nad našim lekarima i to sve pod patronatom MMFa.
      Odakle Vam ova tvrdnja?U drugom iskazu nema nikakve analogije osim veoma jakih reči koje raspaljuju negativne emocije.
      Ako ste sledbenik neke kulturne garađanske Srbije i ponosni ste na Sašu a da bi Saša bio ponosan na Vas izbacite izraze (danak u krvi, fašizam, Fašistički zločini, itd. Ovo je ipak 21 vek.
      Verujem da većini članova ovog građanskog pokreta to ipak smeta.Eto ja Vam odgovorih i obrazložih
      Pozdrav od Vilogorskog

  • Kakva zapadna demokratija, kakvi bakraci….. ni ljudskost osnovna a kamoli demokratija! Vec i ptice znaju da je prica o demokratiji obicna sarena laza, namenjena sirim narodnim masama (obicno neinformisanim, neiskusnim, mladim ili glupim… ili sva cetiri zajedno) !
    Zapadu treba poslusnik koji ispunjava bezpogovorno sve njihove zahteve a sta on radi kod kuce sa svojim narodom , da li je najcrnji diktator , boli ih zuta patka. Nema na zapadu vise ni d od demokratije… smes da gurnes patlidzan pozadi i tako se setas ulicom, smes da ozenis tapira ili labuda (poozeljno u crkvi) …. ali ako ozbiljno kritikujes NATO, EU, izneses dokumentovano u javnost prljave igre CIA, posumnjas i javno iznosis gomilu nelogicnosti, lazi i apsurda u izvestaju o 9-11, itd,… ode glava za cas.

  • Drug Luka kaže:

    “Trulez iz Danske se prosirio po celoj EU-ji. Samo ko zeli i hoce da mesetari ,petlja i mulja ispod zita njima je dobro dosao.”

    Prvo, mada znam da ne misliš tako, to da je nešto trulo u državi Danskoj, Shakespeare je morao napisati: nije se moglo isto reći za Englesku iz razumljivih razloga; ostao bi kraći za glavu. Prema tome ni kao figura ni kao fakat to ne stoji. Da je vama malo te “truleži”…

    Drugo, i kad se EU raspadne, ako se raspadne, ostaće sve isto: uređene države koje sarađuju mnogo više sa sebi sličnima; kao uređene su i ušle u EU, mislim na stare EU zemlje, pa će takve i ostati. PatriJotske priče ispred seoske prodavnice sa flašom “pive” u rukama o tome kako će pametni i bogati odjednom postati bedni i glupi, su retardirane kao i njihovi pripovedači.

    Treće, ono što meni smeta, baš kao i vama, je dvostruki moral EU zemalja, koje ovakvu svinjariju ne bi dopustile nikad u svojim državama. Da vam objasnim: ne zato što o tome odlučuju političari iz EU (o ukidanju demokratije i uvođenju strahovlade Vučić style u vlastitim zemljama), već zato to SISTEM u tim zemljama to NE DOPUŠTA! Stoga, u zemljama bez SISTEMA, odlučuju EU političari samo zato što se njihov EU SISTEM NE MEŠA, jer i nije zamišljen da uređuje bilo šta osim države porekla. Tu se onda vidi da su ljudi uglavnom STOKA (EU politčari prvenstveno) i ponaaju se isto u istim uslovima.

    Konkretno, u Danskoj je NEMOGUĆE ovo što se dešava u Srbiji, ali je sasvim moguće da EU političari (recimo Stoltenberg, Mogherini, Merkel) fekališu po zemljama poput Srbije, banana teritorijama (do banana države je dug put), jer su izvan domašaja SISTEMA iz koga dolaze. Stoga će danski političar (populizam ili ne) kada mu tviteraši prigovere na video post u kome se ovaj nije vezao u autu, da kaže kako će se koliko sutra prijaviti da plati kaznu kopenhageškoj policiji, jer je napravio glupost. Jasno, ako političari prave gluposti bez konsekvenci (krše zakon), to će ih na izborima skupo koštati. Kazna od 1.500 dkk je ništa prema gubitku respekta a sledbeno tome – buduće karijere. Da vidim to u Srbiji?!

    U svetlu svega napisanog, vraćam se na stav DJB, koji važi od osnivanja pokreta: uredimo sami naše dvorište, tuđa ruka svrab ne češe. Ne očekujmo da neko ima interes da brani naše interese osim ako mu to nije u interesu. Nama ne treba članstvo ni u jednoj organizaciji samo zbog članstva i sumanutog očekivanja kako će nam neko drugi urediti državu. To možemo i sami, postoji google, postoje države poput Danske recimo, koje bi rado, a jednom kad DJB dođe na vlast, asistirale kod transfera odavno izmišljene tople vode.