Ауторски текст Војводина

Хоће ли се градити ти станови у Кикинди?

Пре три године, тачније фебруара 2014. године тадашњи председник Општине (садашњи градоначелник) Павле Марков најавио експанзију станоградње у Кикинди и ево епилога.

По најави Маркова стамбени блок Ц2 градио би се на простору данашњег градског паркинга на потезу између улице Немањине и Трга српских добровољаца. Најављено је тада, да ће марта 2014. започети изградња прве од осам зграда.

Суграђани су били неповерљиви у вези овако најављеног бума у станоградњи, из разлога што у недавно саграђеној згради на углу улица Ђ. Радака и Немањиној станови годинама зврје празни.Потражња за становима у Кикинди минимална. Узгред, овакав нови блок нарушава изглед градског језгра, многи станари су се унапред бунили , јер им је изградњом нестао постојећи видик према градском тргу, а до прозора смањено допирање светлости.

План је био да се прва зграда сагради за годину дана. Након изградње зграда би располагала са 15 станова и два локала. Према тврдњама Павла Маркова цео стамбени блок је требао бити изграђен у року од 5 година тачније до фебруара 2019.Након окочања свих радова блок Ц2 би располагао са укупно 130 станова.
Део станова би био намењен издавању у закуп под повољнијим условима. Део станова по цени од око 550 ЕУР по квадрату биће на продају, а одређена квота намењена локалним кадровима. Најава станова у центру Кикинде

И тада је било потпуно јасно да обећање градоначелника неће бити испујено, и да од преосталих седам зграда у стамбеном блоку Ц2 очигледно неће бити ништа. Након 3 године у Кикиндским новинама бр 941 од 17.02.2017 се појавио несвакидашњи оглас за давање у закуп тзв кадровских станова у првој згради која је требала бити усељена у марту 2015. године.

Услови за конкурс су крање непрецизни:

1.Да је лице које конкурише запослено
Овде се не наводи о каквој врсти запослења се тачно ради. Да ли је потребан успостављени радни однос на одређено или не одређено време? Не прецизира се да ли запослено лице мора имати запослење на територији Кикинде или негде другде итд…
2.Да је лице или члан његовог породичног домаћинства без стана у својини на територији Града Кикинде
То практично значи да лице може имати више стамбених некретнина у другим градовима, једино у Кикинди не могу?
3. Да лице има БОРАВИШТЕ на територији Града Кикинде
Према званичном тумачењу термин боравиште се односи на тренутни боравак без намере сталног настањења, док је термним пребивалиште везан за место где је лице стално настањено.
4. Да је држављанин Републике Србије

Овако презентоване нелогичности у конкурсу за закуп кадровских станова остављају велики простор манипулације. Које лице заиста испуњава или не испуњава дате услове? У конкурсу се наводи да ће Стамбена комисија сачинити предлог ранг листе са резултатима бодовања. Не наводе се параметри који ће бити одлучујући за бодовање. Коначну одлуку о додели права на закуп стана доноси Градско веће које је политички орган, а не независно, стручно, нити неутрално тело.

Након овако презетованог конкурса, јасно је да ће кадровски станови свакако припасти неком кадру владајуће већине, а да ће стручни и образовани људи који нису део владајућег есаблишмента остати поново ускраћени да остваре право закупа стана под повољним условима. Инсистирамо на транспарентним критеријумима доделе ових станова, као и на избацивању политике из процеса одлучивања по овом питању.

Кикиндски тим покрета Доста је било                    

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар