Ауторски текст Војводина Политика

Колико кошта путујући аутобуски СНС циркус?

Предизборна кампања је у пуном јеку, па ни „позоришних представа” не мањка. Садашњи премијер, а уједно и кандидат за председника прибегава и уздизању слике о себи додатним триковима, широко му доступним. Исто тако широко су му, као преносници свега што му иде у прилог и оног што иде на штету опозиционих кандидата, доступни и велики медији. Медијска слика тобоже огромне посећености Вучићевих митинга, депримира и обесхрабрује опозиционе гласаче и подстиче их да не изађу на изборе путем илузије да је Вучић непобедив.

Tо је баш оно што оваква његова кампања има за циљ. СНС-ова дисциплинована, радним местима и потенцијалним стицањем радних места и других корисности мотивисана страначка армија, извешће своје сигурне и капиларне гласаче на биралишта. Са друге стране, популарношћу „великог вође“ разочарана гомила од јавног сектора и притисака у њему слободног света можда ће монтираним сликама огромне подршке Вучићу која се лансира преко свих великих медија бити изманипулисана да се на биралиштима не појави. Зато је излазност опозиционих бирача кључна за победу над Вучићем на овим изборима. Остати код куће и не гласати је исто што и гласати за њега.

Колика је стварна подршка Вучићу, тј. зашто му је  у опште потребна режирана представа сопствене моћи на сваком митингу? Хајде да то извучемо из оквирне анализе претходних избора. Око 50% грађана Србије са бирачким правом не излази на изборе. Они мисле да ништа не могу да промене и у том веровању у ствари сами директно и доводе до тога да се ништа не мења. Од оних других 50-ак процената који изађу на биралишта, пола гласова одлази СНС-у што нам говори да у најбољем случају по СНС укупна подршка овој странци не прелази 25%. Они који гласају за њих то чине што због уцењености бирача радним местом, што због личних интереса појединаца који у СНС-у виде прилику да нешто ућаре па повуку и своје фамилије да за СНС гласају, што због обилазака СНС активиста по кућама током којих се дају ситни поклони, а само резидуално због евентуалне стварне вере да је Вучић спасилац Србије која је сигурно веома ниска, јер не треба бити много паметан да се види да је опште друштвено посрнуће на врхунцу и да је исељавање становништва из земље у форми економских избеглица које се кући никад неће вратити достигло сразмере масовне сеобе.

Док се грађани исељавају, такође масовно, неки други грађани путују СНС аутобусима. Популарно у шали названи политичким мигрантима, они се селе са места на место, где год да „велики вођа“ има потребу да у овој кампањи буде приказан „највећим вођом“. Тако смо недавно имали на хиљаде лажних Суботичана који су напунили халу спортова. Прави Суботичани су у шали констатовали да окупљена гомила никог осим Пастора у Суботици ни не познаје. Затим је саобраћај био у колапсу у Новом Саду, када је неколико десетина хиљада лажних Новосађана окупирало аутобусима све прилазе граду и потпуно блокирало центар града. Хумору склони новосађани су на то рекли „Ди сте дерани Новосађани, што се возате међуградским аутобусима кроз Нови Сад, забога!?“

Ипак, шалу на страну, ово што се дешава је озбиљна манипулација. За сендвич и сок и мало наде да ће негде добити нешто да раде, или да ће тако сачувати већ стечено радно место, хиљаде  људи пристају да буду део путујућег аутобуског СНС циркуса, јер им ваља бити лојалан да би се нешто добило. А, ту долазимо до још једног аспекта суштине ове преваре. Право питање је колико нас обмана кошта? Колико су Новосађани успели да преброје, а што овом тексту приложене фотографије и видео снимци доказују, у Новом Саду је тог дана било око 600 аутобуса који ту нису требали да се нађу да премијер има стварну подршку локалног новосадског становништва. Пошто је нема, он довлачи људе са свих страна и са посла извлачи раднике јавног сектора како би приказао популарност и моћ којом евидентно не располаже и тако опозиционе гласаче одвратио од изласка на биралиште. Закуп аутобуса по дану кошта 300Евра + 1Евро по пређеном километру. Регистарске таблице аутобуса говоре да је сваки од тих аутобуса просечно прешао 150km да би довео и кући вратио Вучићеве статисте да одиграју још једну превару о вођином сјају. Сваком човеку нека је купљен само један сендвич и сок. Од суме се врти у глави.

(300€ ауто дан + 150€ за пређене километре) x 600аутобуса = 270.000€ на трошак најма аутобуса*

55 људи у аутобусу x 1€ за сендвич и сок x 600 аутобуса = 33.000€ за храну и пиће

Ово је преведено у динаре око 37,6  милиона динара само на статисте у једној представи одиграној у Новом Саду, а био их је читав низ, а највеће тек предстоје. До сада смо стампедо аутобуса гледали у Новом  Саду, Суботици, Чачку, Сремској Митровици, Пожаревцу… О овоме не извештавамо само ми.

Погледајте видео из прошле кампање Телевизије Канал 9

и огроман број видео снимака о овој кампањи који се налазе на интернету.

Познато је да се статисти селе из града у град и то разним поводима. Сада посећују митинге, али од раније знамо да исти људи праве гужву и кад премијер обилази фабрике, пресеца црвене врпце и сл. Скоро свакодневно су од пар стотина до пар хиљада људи ангажовани на овом послу. И то не само сад откад је кампања. Ти људи га прате већ годинама, јер је за сваки повод потребно напавити бар мали спектакл који ће затим бити кроз велике медије представљен као велика подршка локалног становништва која просто експлодира где год да се он појави.  Број аутобуса пуних статиста варира од 5 до 600 по догађају.

Хајде сад да упоредимо новац којим Вучић легално располаже у овој кампањи са новцем који троши. Ако је само део трошкова новосадског митинга (онај део потрошен на селидбу политичких миграната) већ 37,6 милиона, оних 29 милиона колико председнички кандидат из буџета добија за своју кампању је он већ одавно спирио само на аутобусе на једном митингу, а трошковима кампање треба додати и аутобусе на другим митинзима, па и закупе бина, озвучење, штампани материјал, видео монтаже, видео спотове, емитовање видео спотова на телевизијама, билборде, кампању од врата до врата, рад безбројних активиста, телефониста који позивају грађане, рекламу на радио станицама, па у новинама, штампу мајица за активисте, дистрибуцију флајера, гориво, закупе безбројних канцеларија, рад дизајнера и разних промо агенција и сл. Кампања улази у финиш и питање је одакле долазе преостале неопходне паре? Али некако знамо чије су. Можда сте за порез који плаћате хтели да добијете уређену државу без корупције са одговорним јавним службеницима, мањим наметима и једнаким правима и условима запошљавања за све. Уместо тога су неки добили право да стварају а неки могућност да у медијима и на  улицама са чуђењем посматрају фанатично прескупи аутобуски циркус Колорадо који је ту да пошаље лажну поруку о његовој непобедивости.

Светлана Козић
председница посланичке групе
покрета Доста је било у Скупштини АП Војводине

са групом посланика

*Цене закупа аутобуса по ауто дану и километру су преузете са веб сајтова аутопревозничких компанија и то не оних које се баве луксузним превозом, већ сасвим просечним.

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Vucic ovo ne placa. Ovo du “donacije” onih koji poput politickih migranata priželjkuju da zadrze postojece poslove ili se nadaju da budu nagradjeni boljim. Dok mnogi od prisutnih maštaju o toj sigurnoj plati od 250 do 300 eura ovi se ustvari nadaju unosnim monopolskim položajima, povlašćenim kreditima i ko zna čemu. Kao sto čistačica u fabrici ukrade toalet papir, a direktor stan, auto, račun u stranoj banci i letovanje kao kusur. Svako od ovih privrednih drustva koje su ušle u dil sa Vucicem rade to zbog koristi ili straha. Hajde ti kao autoprevoznik nemoj da obezbedis autobuse pa da vidiš kako će se inspekcija nacrtati već sutra. Kao sto taj zaposleni u javnom sektoru razmišlja kako da zadrži posao, a ne da ga zamene prvim koji je voljan da mitinguje. Žargonom rečeno sado-mazo odnos gde dobijaš, ali i gubis. Zacarani krug iz kojeg je teško izaći jer ti sudbina visi o koncu. Ne podržavam ovo, ali u trenutnom nacinu vladanja gde se SNS kadrovi pitaju za sve pa i za čovekovu ličnu egzistenciju veoma je teško suprotstaviti se.

 • Ako Sasa Radulovic udje u drugi krug izbora,neka pita Vucica odakle mu para za izbore iz 2012 godine?Tada je SNS bila opozicija,nisu imali direktore javnih preduzeca da izvlace nocac iz tih preduzeca,Nisu imali direktore domacih banaka da izvuku novac,nisu imali gradonacelnike i predsednike opstina,a potrosili su vise para i od ds i od sps koje su bile vladajuce partije vise godina.Stranka koja je postojala samo 4 godine i to u opoziciji nije mogla da obezbedi toliki novac sem ako nije nekoliko tajkuna finansiralo njihovu kampanju.I tada su ko i sada reklamirali se na televizijama,zakupljvali bilborde,vozali partijsku masineriju autobusima,delili sndvice,sokove,dnevnice itd.I nek ga pita sta je sa izbornom kradjom iz 2012,sta je sa glasackim listicima koje su zavrsili u mupu?

  • Kako ko je finansirao kampanju sns-a 2012?
   Pa tajkuni. Milan Beko, Stanko Subotić Cane , Braća Karić..itd Kasnije i svi ostali tajkuni su platili reket od Kostića do Miškovića. Za sve ostale izbore. Koji su bili i koji će biti.

 • Analiza je tačna.
  Na mestu gde je organizovan miting može se okupiti oko 20.000 a maksimalno 25.000 ljudi.
  Iz pomenute analize proizilazi da je podršku AV u Novom Sadu, slično kao u Subotici, dalo više “ljudi iz autobusa” nego Novosađana )a ima ih preko 300.000).
  Slušam komentare na pijacama, u autobusu, po stanicama, kafićima. Za 10 nijansi su glasniji, otvoreniji i kritički tonirani prema AV. Autobuse su svi primetili (nemoguće ih sakriti a i mobilni telefoni su čudo) pa 50% komentara se podsmešljivo na njih osvrće.
  Korak po korak ruši se mit o nepobedivosti a to znači da treba nastaviti sa kampanjom za izlaznost.
  Ako neko vidi neku sličnost sa 2000 i ulogom ZĐ u kampanji Koštunice neka zna da je u pravu.

 • Da li će neko već jednom objaviti da inspekcije u Srbiji, koje koriste službene “krntije” za nadzore, od 01.04..2017.nemaju gorivo za nadzore jer svo gorivoviz budžeta ide upravo u predizborne autobuse i šepurenje limuzinama podanika! Ej, Srbijo, odoh i ja sa troje dece odavde, čim pre !

 • Ovo je sve pripremna faza za finale koje će dostići svoj vrhunac na dan izbora! Uveliko se radi na formiranju kompozicija “Bugarskog voza”, čime će se zaokružiti “briljantan uspeh” svemogućeg, sveznajućeg dijamanta, miljenika penzionera “u čija stečena prava niko ne sme da dira!”, kako reče nekoć on, i ODRŽA LAŽNO OBEĆANJE! To nam je poodavno obećao i “dosledan je” tog obećanja! Već treću godinu ne vadi ruku iz mog penzionerskog džepa, sram ga i stid bilo! Imali on imalo časti, ili mu je obraz odavno postao đon? Spominju neki u komentarima Miloševića, kako ga je ovaj nadmašio, i slično! More on je bio mala maca za njega! Zbog toga kolege penzioneri glasajte opet za njega, da njemu i njegovom putujućem karavanu bude još bolje, i kako bi nastavio da se i “dalje brine za svoje poštovane” penzionere! Ko zna, možda sledi još jedno povećanje penzija od CELIH 1,5% , gde će nam onda biti kraj?