Интервју Политика

Саша Радуловић, кандидат Доста је било на председничким изборима

Председнички кандидат Саша Радуловић је у интервјуу за дневни лист Данас дао одговоре на нека често понављана питања у вези са изборима. Овим путем их преносимо: 


Београд – Сваки резултат у којем је дошло до другог круга је добар резултат. Мој циљ је да ја уђем у други круг. Међутим, да ја освојим 30 одсто у првом кругу а Вучић 51, ја сам изгубио. Ако дође до другог круга и неко други уђе у њега, победио сам. Ако ја уђем у други круг готов је – каже у разговору за Данас Саша Радуловић, кандидат Доста је било на председничким изборима, одговарајући на питање који би за њега био одличан резулата на изборима.

Чију онда подршку очекујете у другом кругу?

Очекујем подршку свих. Рекао сам да ћу безрезервно подржати оног ко уђе у други круг. И не само то него и активан рад у кампањи. Јер ови избори заиста нису избори за председника. Они то формално јесу, али ово су избори за промену система. Потребна нам је победа против Вучића да би уопште дошли у позицију да мењамо систем. Без те победе имаћемо још пет година овог истог мрака, вероватно још горег. Људе не мотивише толико да гласају за мене, или Вука Јеремића или Сашу Јанковића, него их мотивише победа против Вучића.

Ако у други круг уђу Јанковић или Јеремић очекујете ли да ће они прихватити вашу подршку?

То уопште није питање прихватања подршке ил не, већ комуникације са бирачима. Мислим да је одбијати подршку и оно што се догодило са Чедом Јовановићем нешто што не би смело да се деси. То није начин да водите кампању. Одлука је појединачних кампања шта ће даље радити. До сада сам чуо да је Јеремић рекао да ће подржати кога год да уђе у други круг. Сашу Јанковића још нисам чио да је то рекао. Мислим да је то лоша порука и да би требало то да уради што пре.

Да ли сте после појаве Белог размишљали да се повучете из трке?

Зашто бих се повлачио. Циљ је анимирати што већи број бирача. Мислим да не само да анимирам велик број бирача неко имам и реалне шансе да уђем у други круг. То ћемо видети на изборима. Што се Белог тиче, не разумем приче о расипању гласова. Чињеница је да неки гласачи ДЈБ неће гласати зе мене него рецимо за Белог. Али је такође чињеница да ће много већи број гласача, поготово млафих, који уопште не би изашли на изборе, изаћи због њега. Ако нам је циљ победа против Вучића, она се постиже повећаном излазношћу. Ако нам излазност буде нешто мало већа од оне у априлу 2016. која је била око 3,8 милона, ако изађе 3,9 милиона грађана имаћемо други круг и Вучић је победив у том другом кругу.

Чини се да водите више парламентарну кампању с обзиром на теме које кандидујете.

Зато што су ово избори за промену система. Ја их видим овако. Ако уђем у други круг, победићу Вучића. Након тога ће се распасти СНС. Ово с Николићем ће доћи до свог краја, имаћемо пад владе, нове парламентарне изборе на којима ће Доста је било победити и моћи ћемо да уведемо ред онако како о њему говоримо. На тај начин сам покушао да разговарам и са друга два кандидата који праве своје политичке опције што је добро. Србији је по нама потребна нова политичка сцена. Петооктобарске странке су прошлост и само сметају у камапањи. Што их је мање у кампањи то ће кандидати моћи да остваре бољи резулатат. Ако ми гласачи дају свој глас ја ћу победити а након тога ћемо победити на парламентарним и онда могу да им кажем да ћемо укинути партијско запошљавање, буразерску економију и корупцију, донети закон о пореклу имовине, вратити отете пензије и плате, довести до смањења пореза и доприноса. Направити ред у држави.

Да ли бисте као председник забрањивали новнарима да долазе на ваше конференције као што сада чините?

Новинарима не забрањујем ништа. Јавно смо казали, а потврду тога сте добили и од других организација, Не да(ви)мо Београд је рекао сличну ствар као и Саша Јанковић, па их нисте због тога прозивали, а то је да Информер, Српски телеграф и Студио Б нису медији. Они су пропагандни канали Александра Вучића. Према томе, мени се пропагендни тимови Александра Вучића неће као новинари медијских кућа неће појављивати на конференцијама за медије. Што се тиче стварних новинара, они имају право да поставе свако питање и дођу на сваку конференцију. Погледајте Студио Б они су правили емисије блаћења мене и пуштали их у најударнијем термину. Извините али то није медиј.

Оштро сте реаговали на сусрет Вучића и Меркел сугершући да европски званичници учествују у његовој кампањи. Стварно мислите да се Меркел баш сада намерно и свесно састала са Вучићем?

Сигуран сам да је то тако. Не само она него и Федерика Могернини и многи европски званичници. Ово је главни разлог урушавања кредибилтета ЕУ. Поступци који показују да су погазили прокламоване вредности и принципе и задржавају се на краткотрајним интересима. У Немачкој је Савезни суд 1977. донео одлуку по којој је забрањено за некога ко је на месту премијера да трчи за место председника. То Меркелова јако добро зна и ипак је дозволила такву злоупотребу функције председника владе знајући да то има великог одјека у Србији. Такође Федерика Могерини. Вучић суспендује Скупштину под невероватним изговор да њено заседање за време кампање значи дестабилизацију. И онда се она појави у суспендованој Скупштини на ванредној седници где каже да влада Србије ради добре ствари. Е па неће моћи.

Рекли сте да у политици нема пријатељства већ само интереси. Који је интерс Србије да не уводи санкције Русији?

Економски интерес. Русија је велики трговински партнер. То сам рекао свим партнерима у ЕУ. Очекивати од мале земље која је у тешком финансијском и економском положају да спроводи економску спољну политику ЕУ је потпуно неразумно. И они су овај аргумент разумели. Стратешки циљ Србије није да буде у ЕУ него да постане уређена земља у којој се лепо и радо живи. Треба да важи систем у којем важе једнака правила за све. Државе у којима постоји тај систем су у ЕУ или ван ње, попут Канаде. Ми хоћемо тај систем и ЕУ ће нам у томе помоћи. Али очекивати од бриселске бирократије да нама среди државу упркос нашим политичарума који граде партијску државу то је у крајњој истанци наивно. Да имате политичку вољу ред може да се уведе јако брзо. Ми нећемо да личимо на земље у Источној Европи или земље на Истоку. Такав систем не желим у Србији. Наравно поштујем и волим и руску културу, језик и верске однодсе које имамо. Међутим, када говоримо о уређеној држави, модели уређених држава су на западу. Референдум у Србији треба да буде по свим важним питањима укључујући и улазак у ЕУ, и ако икада буде било питање НАТО-а, и било каквих других ствари.

Да ли је за вас Косово део Србије?

Да. Мој отац је рођен на Косову. Породица је отерана са Косова 1945. Оно је још увек правно део Србије. Имамо Резолуцију УН 1244 која је суспендовала све институције Србије на КиМ. Чак се и крши. Треба нам договорно решење Србије и Косова, без наметања решења, уз помоћ међународне заједнице. Али не могу да се игноришу интереси Србије и цивилизацијске вредности. На пример, отимање Трепче не може јер Трепча је у власништву акционара која су правна лица која имају физичка лица као власнике и онда њима отимате приватну имовину. То не може.

То каже и Вучић?

– То је чуо од нас. Пре тога то није говорио. Када то кажем званичницима из ЕУ они то разумеју. Не разумеју кад би дошао са причом моја фамилија је на Косову, срце Србије је на Косову. Агрумент имовинскх права сви разумеју. И још су битни слобода кретања, мањинска права, право на аутономију мањинских заједница на Косову, децентрализација. Имамо заблуду да Русуја подржава наше интерсе на Косову. То није тачно. Русија као велика сила, као и свака друга, заступа своје интересе. Па кад Путин каже да је Запад лицемеран, што је истина, што на различитим местима има различите аршине. Па каже на Косову има један аршин а на Криму други. Треба нам један аршин. Сви они који мисле да Русија заступа српске интересе, а не руске, треба да се запитају на који аршин мисли Путин.


АФ

До промена оловком

Ако буде било крађе на изборима који су ваши кораци. Борићете се институционално или ваниституционално позивом на протесте?

– И једно и друго. Правни тим је спреман. Гледамо да имамо кооперацију са другим тимовима да се спречи крађа. Сигуран сам да ће је бити, јер нека крађа се дешава ван бирачког места. Припремају се бугарски возови, људи се плаше. Позив грађанима на протесте је крајња инстанца. Промена у Србији треба да се деси оловком на бирачком месту. Што више људи изађе то је могућност да дође до крађе мања, јер онда морају више да украду. То је кључна порука.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Danas je Ipsos dao nove prognoze. Sada je po njima AV 50% ili nešto više.
  Naravno rade po uzorku od 1000 do 1500 ispitanika. Rade to telefonom. Da bi anketa koliko toliko bila pouzdana mora da uzorak odražava strukturu osnovnog skupa, u ovom slučaju birača (ima ih po biračkim spiskovima 6.700.000).
  E sad kad promaše samo za 1 pri uzorku od 1000 to je ustvari promašaj od 6.700 a pri 1500 promašaj je 4.500.
  U ovakvim anketama kada se rade na brzinu proračunati promašaj je oko 5-10%.
  Ako je 10% to je oko 670.000 birača. To je više nego što je opozicija dobila na prošloaprilskim izborima.
  Toliko o Ipsosu i 50%.

 • komentar II
  Ipsos je proračunao da će izlaznost biti 3.900.000.
  SR kaže da je 3.900.000 drugi krug.
  To je dobro.
  Da bi bilo vrlo dobro treba nam 4.000.000.
  Za odlično 4.100.000.
  Sa SR uz pomoć Belog radimo na odličnom.

 • “Očekujem podršku svih (kandidata)”. Neće ti biti potrebna, ukoliko obratiš pažnju na 600.000 nepokrivenih glasova. Čitav jedan korpus glasača nije dotakla – nijedna “kampanja”. Suludo, zar ne?

  • Molim vas, kazite o cemu se radi, ja sam samo simpatizer, ali me zanima, cesto vidim vas komentar. Radulovic stalno ponavlja da kada je pozar, treba prvo on da se ugasi, a ne resavaju drugi problemi, inace izgore kuca. I da se izgradi temelj za sve ostalo, da bi moglo dalje da se uredjuje.

  • То би могли бити млади, особе са инвалидитетом или геј популација. С обзиром на то да не жели да се изјасни, рекао бих да се ради о овом последњем. Ако сам у праву, можда не би било лоше да господин Игор то потврди и да да неки предлог. Мада, ја мислим да би оно за шта се господин Радуловић залаже омогућило свим грађанима Србије да живе пристојно и достојанствено, без обзира на то којој групацији или популацији припадају.

  • Dobro Igore,kako to misliš da obrati pažnju?
   Jel treba da im spremi koncert da bi ih izanimirao?

  • Problem je nedostatka vremena I stedstsva da se dodje do glasaca. Sad nije trenutak da kritikujemo kako se nije dovoljno radilo I pocelo na vreme. Cak I Beli koji je u naletu ima ogranicen domet jer velik broj glasaca nije na netu. Radulovic je odlicno zauzeo stavove. Pobeda protiv Vucica, podrska svakom ko animira ljude da izadju na izbore. Bice ovo izbori puni iznenadjenja.

  • Postovani Igore
   Zanima me o kojih 600.000 glasaca govorite.
   Kako bi ste vi pokjrili te glasove I kojom kampanjom.?
   Hvala unapred na odgovoru
   T-Rex

 • Дала сам коментар на “ДАНАСУ”-у данас, апропо овог интервјуа, разуме се, афирмативан у односу на господина Радуловића, и могу да кажем да је то први од мноштва сличних коментара, који ми је објављен. Може бити да је томе допринела посета Саше реченом листу.
  Елем, оно што је приметно, а што ме је згрозило и револтирало, јесте количина ботовских коментара, који су изругивали кандидата ДЈБ-а. Приметно је да су се ботови притајили и да слабије коментаришу, вероватно јер свакодневно путују принудно по Србији силним аутобусима, али када је Саша посреди, сјате се као лешинари на стрвину.
  Одурно, јадно и трагикомично.
  Овце, које блеје за чобанином, чекајући да им удели по који сендвичић и сокић.

  • Pogledajte na yt poslednje emisije Zorana Kesica i Ivana Ivanovica koje gleda i dosta mladih. Popljuvase, ismejase,a napravise i ludim Radulovica , jer smatra da je pobeda ako uopste dodje do drugog kruga, bez obzira usao on u njega sa Vucicem, Jankovic ,Jeremic, Preletacevic, jer tada Vucic gubi. To su 2 elitna DS bota. Onda imamo i clanove DS sa drzavnim poslom koji po fejsbuku i portalima takodje pljuju Radulovica, za to, jel, koriste lazi onog Vucica kog nazivaju patoloskim lazovom. Ja ne znam koji su botovi gori, ali ovi DS su mnogo opasniji za buducnost zemlje.

 • Samo Radulovica se istinski plase, jer posle eventualne pobede DJB i Radulovica, nista vise nece u buducnosti biti isto! Sustina svega je to da ce za luspeze i olose, za bitange, krimose, lopove, prevarante svih vrsta, sve u zivotu postati – uzbrdo, a za obicne postene ljude, dobre ljude, vredne, radne, i one obrazovane, pametne – sve postati nizbrdo! Sada je obrnuto, sada su najpozeljniji oni najgori, i zato deca, a i stariji, beze iz zemlje u pravom EGZODUSU!
  Pamet u glavu na izborima!
  Sasa Radulovic je PRAVI NARODNI KANDIDAT!

 • Mi zivimo zivot unapred ali ga razumemo unazad. Sa ovog stanovista bila je greska zato sto DJB odmah nije izasao sa svojim kandidatom a potom da insistira na dogovoru. Iz tog razloga mnogi simpatizeri i clanovi na DJB manje vise DJB ne gledaju isti ocima. To su vec izneverni ljudi i ne dozvoljavaju da ponovo budu prevareni. Stvorila se atmosfera kao da sve stranke moraju da se odluce izmenju Vuka i Sase. Simpatizeri DJB cekajuci odluku pokreta se su se vec odlucili i odluku pokreta su shvatili kao neku vrstu zavaravanja. Kako vreme prolazi shavataju zasto je bolje 3 i vise kandidata nego 2. Sasa je zaista imao odlicno predstavljanje na RTS-u i o tome ljudi pricaju.Naravno da je Sasa Radulovic sebe izgradio jos davno, kroz svoju profesionalnu karijeru, ali i kroz politicki angazman, ali narod valja stalno podsecati posto smo skloni zaboravljanju. Prisustvovao sam na skupu u Krusevcu kada mu je jedna gospodja prisla i kazala “da je gledala njegovo obracanje na RTS2 i da je odusevljena” gledajuci klipove iz drugih gradova reakcije su iste. Ljudi veruju RTS ali nemaju priliku da cuju prave ljude.

  • Dragi Nenade, DJB se odlučio za pristup kakav je na početku imao i niko se nije zanosio da će sigurno da uspe jer nije ni zavisilo od DJB. Život je put prihvatanja rizika i to je i ovde bio slučaj. Takav pristup je svejedno bio par exellence primer politički odgovornog ponašanja. Možemo da pričamo da li je rizik dobro procenjen. Vi biste verovatno rekli da nije, što je legitimno. Zasmetalo mi je međutim što ste takav potez nazvali – prevarom i izneveravanjem ljudi. Prevara je reći jedno a uraditi drugo. Ne verujem da se ijedan simpatizer i član DJB osetio prevarenim zato što nije bilo prevare. Jeste međutim bilo bacanje prašine u oči ostrašćenih simpatizera SJ što je možda malo zbunilo ljude. Ali jasna i logična argumentacija DJB je od starta bila pred očima svima koji su želeli da analiziraju bilo čiji potez. Svi potezi su bili dosledni i načelni a i transparentno predočavanje prihvatanja rizika je takođe bilo školski primer odgovornog povlačenja javnih poteza.

  • Igore, niste me razumeli. Ja nisam rekao da je to prevara vec da su pojedini simpatizeri i clanovi DJB-a odugovlacenje oko izjasnjavanja shvatili kao zavaravanje, a ja licno podrzavam da DJB kao najaca opoziciona stranka ima svog kandidata. U ostalim stvarima se slazem sa vama. DJB je najavljivao da ima strategiju i da tacno znaju sta ce raditi na kraju su uradili ono sto im je preostalo. Pod tom strategijom sam razumeo da cela opozicija medjusobno razgovara i da tacno znaju sta ce raditi. Mislio sam da je strategija da se ide u dve kolone jer sa jedinim kandidatom svo blacenje Vucic ce usmeriti ka tom kandidatu i jos reci “evo udruzuju se” (jer njemu je odavno sve dozvoljeno bez snosenja bilo kakvih politickih posledica pa i u situaciji u kojoj se vlast udruzuje, odnostno Vucic ih ucenjuje). Nisam bio u pravu. Sto ne znaci da moram da budem razocaran u DJB kao oni koji su se odavno opredelili izmedju Vuka i Sase pa su odluku DJB-a docekali na noz. Zaista sam verovao da postoji strategija i da ce se se opozicione stranke nje pridrzavati, medjutim, ispostavilo se da je DS odmah istrcao da bi zastitio svoje interese. Ne podrzavam ujedinjavanje ali u ovom trenutku to je bilo jedino resenje, jer gore od Vucica ne moze. Prvo on mora da padne da bi smo uopste dosli u situciju da promenim stvari.

 • Ono što mi se dodatno dopada u Sašinoj priči, a do sada nije toliko apostrofirano, su njegovi stavovi o EU, Kosovu, Rusiji i slično. Zaista njegov način razmišljanja na ove teme je po meni pravi, a posebno što to izlaže na jednostavan, razumljiv način. Pored već poznatih stavova o ekonomiji ovo je pravo osveženje i zaista me ne čudi što ga u ovoj našoj političkoj žabokrečini toliko potkradaju i preuzimaju njegove stavove i prikazuju kao svoje.
  Pozdrav

 • Mozda je gospoding Radulovic u trku usao iznudjeno, i mozda je cilj samo izlaznost, ali kada bi svi glasaci DJB-a glasali za njega, on bi bez problema usao u drugi krug i na kraju pobedio!

 • Da, i Radulović, kao i svi ostali kandidati – nijednom rečenicom nije dotakao “GRUPU” ljudi pogodjenih istim PROBLEMOM u Srbiji, a čija zajednička brojka prelazi cifru od – 600.000 NEPOMENUTIH, NEDODIRNUTIH, potencijalnih glasača. Omlatili su svi slamu o penzionerima, javnim radnicima, prosvetarima, vojsci, policiji, zdravstvu. A ove – NAJBROJNIJE – još NIKO NIJE POMENUO. Sujeta je moćna stvar. Najjača na svetu, toliko, da čak i izrazito pametnog – može da načiniti potpunim bolidom, da ne kažem nešto narodskije. A ovo – svi čitaju. Pa i vlast, opozicija, slučajni prolaznici, zer ne… A ne obraćam se njima. Čita i onaj kome se obraćam, al trenutno je zaokupljen – turiranjem svog f1 motora. Tako mi izgleda.

  • Ne znam koju to grupu ti pominješ, jer koliko ja razumem Radulović ne štiti ni jednu grupu ljudi posebno, već se bori za normalnu Srbiju gde bi sve grupe bile zaštićene !

  • Evo sada cemo svi da tazmisljamo koja je to “GRUPA”. Da nisu invalidi ? Bila ja emisija “Nas je 10%”. Ako jos neko ima neku zagonetku neka je napise, da nam ne bude dosadno.

 • Mislim da je vreme da se svi zapitamo sta posle smene sadasnje vlasti???
  Bolje je danas razmisljati o tome, nego da nam se desi situacija kao posle pada Milosevica, kad je na vlast utrcala nekontolisana banda,i za kratko vreme urusila potpuno svaku pomisao o nomalnom razvoju drustva.
  Mislim da je vreme da svako preuzme odgovornost na sebe u odlukama koje su ispred nas, jer od te odluke umnogome zavisi razvoj dogadjaja posle smene rezima.
  Ovaj rezim se sam urusava svojom bahatoscu i nesposobnoscu, ali mnogo vaznije za sve nas je pitanje, ko su ljudi koji su u stanju da uspostave normalan sistem u ovoj zemlji?
  Moramo otvoreno reci ko je ovde stvarno opozicija, i ko iz te opozicije ima kredibilitet da uspostavi odrzivi sistem.
  Nazalost, cini mi se da jedna grupa gradjana iz cistog populizma zaigrala na pogresne karte i odvukla neophodnu energiju na pogresnu stranu.
  Duboko verujem da su proslogodisnji glasaci DJB svesni ovih manipulacija.
  Uspelo se samo iz razloga dobro usmerene energije, zajednitva i zelje da uspe misija pokreta.
  Evidentno taj uspeh glasaca DJB, neko zeli da u najmanju ruku ospori.
  Pitanje je zasto???

  • Kao i u svakim organizacijama, neki ljudi odlaze, neki dolaze. To nije ništa neobično. Sve ostalo što navodi su uglavnom pogrešna i zlonamerna tumačenja. Autor tog teksta je naš bivši član koji je davno izbačen iz DJB i evo ni do danas nema pametnija posla nego da se bavi nama. Pred svake izbore on vaskrsne i priključuje se blaćenju pokreta iako on sa istim već duže vreme nema nikakve veze.

  • Ti koji napustaju DJB sigurno im nije mesto u DJB jer ne podrzavaju principe koje proklamuje DJB i bolje je da se pokret očisti od takvih pre nego što dodje na vlast.

  • Hvala na informaciji. Izgleda da cemo morati sacekati da vreme pokaze ko je ko I sta se se dogadja. Republicki poslanici nisu birani na “ime I prezime”, stoga po meni ako ne vrate mandate stranci koja ih je stavila na listu, gube verodostojnost. Zato I jesam da se glasa za ime I prezime I da bude preferencijalni sistem glasanja.

  • Dosta je bilo, a da li možemo onda da čujemo šta se zapravo dogodilo na Vračaru. Za mene je ovo uznemirujuća vest, iako ništa ne verujem Klanščeku, ali bilo bi lepo čuti šta je zapravo istina. Hoćete li izdati neko saopštenje s tim u vezi? Hoćete li reagovati na članak u Politici?

  • Ana, o toj temi je pisano više puta na sajtu. Pogledajte ovaj, ovaj i ovaj tekst. To je za nas završena priča i ne vraćamo se dalje na nju.

  • Ja te tekstove na koje ste me upitili znam napamet, ali, koliko shvatam, ovo je nešto novo, ili on rabi onu staru priču začinjenu sada sa Kljajićem?