Јужна Србија Образовање

Отворено писмо министру просвете Младену Шарчевићу поводом избора директора ПУ Пчелица Ниш

Поштовани господине министре, како се ситуација у ПУ Пчелица Ниш у вези са избором новог директора пролонгира, а УО не поштује рокове ни закон о основама система образовања и васпитања принуђени смо да Вам се обратимо овим путем.

10.3. 2017. одбили сте решење УО Пчелица да Зорана Јонића именујете за директора ове установе по трећи пут. Узимајући у обзир документацију која Вам је достављена, а у складу са чланом 60, став 10 Закона о основама система образовања и васпитања.

Зоран Јонић и даље обавља функцију директора, а радницима и медијима је стављено до знања да ће на том месту бити до краја мандата, тачније до 28.05.2017., као и да ће се поново кандидовати. Ваше писмо г. Јонић и чланови УО тумаче као одбијање сагласности да г. Јонић може обављати функцију директора у новом мандату, али да га оно не обавезује да напусти ову функцију пре краја мандата.

Узимајући у обзир чл.60. ст.10. према коме сте одбили да г. Јонића поново именујете за директора, није ли УО морао истог да разреши дужности и да постави ВД директора до избора новог директора?

Дужност нам је да Вас обавестимо да дешавања око именовања директора утичу на рад установе, да се врши притисак на запослене да дају подршку г. Јонићу како би наставио да обавља функцију директора. У овим делатностима г. Јонић има подршку УО. А, реч је о УО који је једногласно подржао Јонићев реизбор на конкурсу расписаном јануара месеца.

Према закону о основама система образовања и васпитања чл.53. ст.1, чл.60. ст.1.,чл.59.ст.1. и ст.16., чл.57. ставови 1.,5.,6. и 9. јасно је да УО бира директора, има увид и контролише финансијско пословање, усваја званичне акте установе и има увид и утицај на одлуке које доноси директор установе. дакле има утицај на функционисање установе.

Градском одбору за именовање поднели смо иницијативу да разреши дужности чланове овог одбора који долазе из органа локалне самоуправе (Ивица Јајац, Миљана Ковачевић и Лидија Коцић), али се на последњој седници није расправљало о овом питању.

Молимо Вас да што пре реагујете и разрешите дужности УО, који даје легитимитет човеку који је угрозио углед и несметано функционисање ПУ Пчелица у Нишу и именујете ВД директора до расписивања конкурса и избора новог директора.

Молимо Вас да нас обавестите о Вашој одлуци.

С поштовањем одборничка група Доста је било-Ниш
У Нишу
Дана 22.03.2017.

Слика: Printscreen YouTube/NiskaTelevizija

Ознаке