Politika Saopštenje

Uputstvo za kontrolore u zemlji i dijaspori

Dosta je bilo poziva sve zainteresovane u zemlji i inostranstvu da se prijave za kontrolore na predstojećim predsedničkim izborima. Za sve koji jesu ili će biti deo tima kontrolora DJB, spremili smo brošuru sa preciznim informacijama o tome šta je posao kontrolora na biračkim mestima.

Od dolaska na biračko mesto, rasporeda članova odbora, utvrđivanja identiteta birača, glasanja i prebrojavanja glasova do pisanja zapisnika. Posao kontrolora ključan je na sviim izborima. Izbore ne odlučuju samo oni koji glasaju, izbore odlučuju i oni koji broje glasove!

Bilo da ste u zemlji ili dijaspori, možete se prijaviti za kontrolora na ovom linku.

Prirucnik-za-kontrolore_DJB_2017_WEB(1)

Priručnik možete preuzeti ovde.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Vezano za stav 14 o zabrani upotrebe mobilnih telefona, obzirom da znamo da je to jedan od načina koje koriste da primoraju ljude da slikaju da su glasali za AV, šta se tačno dešava ako neko koristi telefon za slikanje, tačnije kako reagovati ako primetimo upotrebu telefona, koje su i ima li nekakvih posledica za osobu koja krši ovo pravilo.

  I jedna zanimljivost na strani 18 , zapisnik popunjen pod rednim brojem 12.8 , zanimljivi podaci 😉 .

 • kako i kada kontrolori mogu da glasaju na svojim glasačkim mestima, s obzirom da su ceo dan u funkciji kontrolora na određenom glasačkom mestu?

  • TREBA UVEK DA BUDE DVA KONTROLORA.Najvažnije je da bar jedan bude u 6 h,kod brojanja materijala i PRVOG glasačakoji glasa,jer se tek onda kutija pečati.NAJVAŽNIJE je posle zatvaranja glasanja kontrolisati zapisnik,pre potpisa istog i da na kraju bude vidno istaknut sa unutrašnje strane ,a to biračko mesto da bude zaključano.

 • U prirucniku stoji da moze da se glasa sa vozackom dozvolom i da treba obratiti paznju na jmbg sto je nemoguce uraditi jer na vozackim dozvolama nema jmbg. Hocu da kazem da sa plasticnim vozackim dozvolama ne moze da se glasa, i da treba obratiti paznju na identifikaciona dokumenta. Moze da se glasa sa vazecim dokumentima u kojima postoje slika, ime i prezime i jmbg. Uostalom to pise i u pravilniku za sprovodjenje izbora koji bi svi clanovi odbora trebalo da dobiju pre izbora, cak je, ja mislim, i boldovan taj deo. Prosle godine sam bio predsednik na jednom birackom mestu i secam se da sam imao problema zbog toga, jer nisam dozvoljavao ljudima glasanje sa vozackom dozvolom dok su na susednim birackim mestima dozvoljavali glasanje sa vozackim dozvolama.

  • U tački 4. člana 16. Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine koje je RIK doneo 6. marta 2017. godine je zapisano, citiram. »da svoj identitet birač može da dokaže i važećom vozačkom dozvolom na čijem je obrascu naveden jedinstveni matični broj birača.«. Dakle, kristalno je jasno, ako na važećoj vozačkoj dozvoli nije naveden jedinstveni matični broj birača, taj birač može da glasa samo sa važećom ličnom kartom ili važećom putnom ispravom.

 • Kljucna stvar je da sa distance primetite da li je neko uneo vec zaokruzen listic.Dok stoji iza paravana on mora iz dzepa da izvadi zaokruzen listic a prazan da stavi u dzep.Na takve stvari morate da obratite posebnu paznju,naravno da niko ne treba da bulji sta ce glasac da zaokruzi,ali sa 4 metra odstojanja moze se primetiti da li neko papir izvlaci iz dzepa.Ako neko izvadi iz dzepa zaokruzeni listic,treba ga oduzeti a glasacu omoguciti da glasa pa mozda nece zaokruziti Vucica,a onom komu je dao listic,verovatno ce mu reci da je listic oduzet.

  • Uptreba telefona je zabranjena na birackom mestu, dakle samo izadjite iz prostorije i mozete da zovete i pisete poruke.

 • Ja sam se prijavio za kontrolora u inostranstvu, tacnije u Hamburgu ali do danas nikakav odgovor nije stigao. U pocetku su mi napisali da nema kontrolora u inostranstvu ali danas vidim da ste i to promenili.

 • Prema uputstvu RIKa dozvoljeno je glasanje i uz nevazecu licnu kartu, ukoliko glasac donese i potvrdu od MUPa da je podneo zahtev za izdavanje nove.
  Mada je to diskutabilno resenje, s obzirom da MUP uzima staru LK kada se preda zahtev za izdavanje nove, ali…

  • To je bilo za prošle izbore. Sada je RIK usvojio novu odluku gde ne može sa nevažećom ličnom kartom.

  • RIK je 16. marta 2017. godine dao Objašnjenje, da birač može da glasa sa ličnom kartom sa isteklim rokom važenja, ako priloži potvrdu MUP-a o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

 • Na stranici 11: “Upotreba mobilnih telefona je zabranjena na biračkom mestu, ona važi kako za članove biračkog odbora, tako i za birače”
  Na stranici 20: “… svaki kontrolor imati na raspolaganju aplikaciju … Svaki kontrolor će imati predočen broj telefona na koji će se javljati i od kog će dobijati sve informacije.”

  Hoće li onda kontrolori izlaziti sa biračkog mesta kako bi koristili aplikaciju i telefon?

  • U tački 2. člana 29. Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine koje je RIK doneo 6. marta 2017. godine je zapisano, citiram: » Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera«. Dalje, a u tački 4. istog člana piše da se povreda ove zabrane smatra narušavanjem reda na biračkom mestu. Inače napred navedena Pravila o radu biračkih odbora imaju samo 17 stranica, tako da mi nije poznato gde ste Vi pročitali informaciju za koju kažete da se nalazi na stranici broj 20.

 • Svi ovde govore o “kontrolorima” kojih u stvare nema. Postoje samo članovi Biračnog odbora u stalnom i proširenom sastavu sa jednakim pravima i obavezama tj. isti moraju jednako raditi poslove člana Biračkog odbora. Pojam “kontrolori” je uveden u žargonu da bi omalovažio ulogu članova Biračkog odbora u proširenom sastavu. To nisu ni “čuvari kutija” kako ih neki zovu. Apelujem na njihovom punom angažovanju u radu Biračkih odbora jer će na taj način imati bolji uvid u rad ostalih. Čudi me da jedan tako ozbiljan učesnik u izbornim procesima upotrebljava nezvanične izraze.

  • Ne preteruj. Kontrolori su odomaćen izraz u narodu i svi znaju o čemu se radi. Termin “članovi biračkog odbora” je duži i nije svima poznat. Kontrolori nemaju nikakve veze sa omalovažavanjem, ne znam odakle ti to.

 • Pozdrav svima
  Na strani 17 (numerisano na dnu strana 15)
  12.7. BROJ VAZECIH LISTICA 164
  sledece strana 18 (numerisano na dnu 16) stoji rezultat
  1. Alejsandar Vucic 101
  2. Sasa Radulovic 30
  3. Sasa Jankovic 26
  Zbir ova 3 kandidata je 157. Gde su ostali vazeci? Da li se i oni negde evidentiraju?
  Pozdrav svima od jednog Zike

  • U pitanju je greška onoga ko je popunjavao predmetni Zapisnik o radu biračkog odbora. Naime, u tački 2. člana 40. Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine koje je RIK doneo 6. marta 2017. godine je zapisano, citiram: »Broj važećih glasačkih listića (rubrika 12.7) mora da bude jednak zbiru broja glasova koje su dobili svi kandidati za predsednika Republike (rubrika 12.8).« Očigledno je da je do greške u popunjavanju Zapisnika o radu biračkog odbora došlo jer birački odbor nije izvršio kontrolu utvrđenih rezultata glasanja kako to zahtevaju članovi 35. do 40. napred navedenih Pravila o radu biračkih odbora.

  • Broj glasalih i broj listića u kutiji ne moraju da budu istovetni, mogu glasači da ne ubace listić u glasačku kutiju, odnosno da ga iznesu. Važno je da u kutiji ne bude više listića nego glasača koji su glasali. Ukoliko se u kutiji pojavi jedan listić viška ponavljaju se izbori na to tom mestu.

 • Poštovani, lepo je što Saša i Saša imaju u zbiru više od 50% glasova Aleksandra Vučića, ali Vučić je dobio više od 50% izašlih glasača, prema tome on je preCednik. Molim vas ispravite to i dajte mu 81 glas, ne prizivajte maler. Pozdrav!

  • Kakav komentar 🙂 Dajte sendvic za ovog davora ili parce pice. Vidimo da tw je Vucko poslao 🙂 nacena je kletva 🙂 KO ZAOKRUZI 6 za VUCICA da im unucici idu unazad 😀 I tv da crkne 😀
   Stranka DJB je jedina stranka koja ima intelektualnih sposobnosti i dovoljno zdravog razuma da vodi drzavu ka prosperitetu.
   AVE BELI I DJB

 • Da li ste pokušali da obezbedite kontrolu štampanja glasačkih listića? Da li su oni numerisani, kao novčanice i da li će biti zapisnički evidentirani i distribuirani? Bez toga, džaba dalja kontrola, sns može da naštampa koliko hoće i da ih podeli kome hoće pre izbora.

 • Bilo je zvaničnih predloga DJB da se zapisnici fotografišu i da se objavljuju radi dodatne provere u slučaju kasnijih prepravki i krađe. RIK to nije prihvatio ali ne vidim razlog da to se to ne sprovede u delo uz pomoć kontrolora

 • Zelim da dodam da godinama stizu pozivi za vojnu vezbu i glasCki listici za dve osobe koje nikada nisu bili drzavljani Srbije a ni Jugoslavije.
  Moj rodjeni brat je ozenjen nemicom.Dobili su dva sina,rodjena u Nemackoj.Imaju samo Nemacko drzavljanstvo.Nikada nisu ziveli na prostorima Balkanskih drzava.
  Nije mi jasno kako su se oni nasli u sistemu ove drzave,vec godinama.
  Smatram da podhitno neko treba da proveri spiskove u svim opstinama.

 • Pitanje za DJB ? Izborni materijal mora na biračkom mestu da bude dan ranije.Ko treba da bude prisutan kod prijema i obezbeđivanja materijala do otvaranja B.M. u 6 h.Kod Prijema OBAVEZNO ,preds.B.O i ko još od predstavnika kandidata ???

  • Predsednik i zamenik BO donose materijal dan radnije. Tada nema potrebe niko osim njih da bude prisutan jer oni samo ostavljaju materijal neotvoren. Kad se otvori biračko mesto, onda se materijal otvara u prisustvu svih ostalih članova i proverava da li je sve stiglo.

 • Zanima me da li je dozvoljeno fotografisanje glasackog listica (to je evidentan dokaz da taj glasac mora nekom da dokazuje svoj glas) i kako kontrolor moze u tome da ga spreci?