Државна управа Политика Преносимо

Опозиција: Чланови РИК из СНС, СПС и СРС поступају политички, а не професионално

Опозициони чланови Републичке изборне комисије (РИК) Србије су данас оценили да су неизгласавањем дневног реда којим се траже измене Упутства за спровођење избора за председника Србије, чланови РИК-а из редова Српске напредне странке, Социјалстичке партије Србије и Српске радикалне странке “демонстрирали силу” и показали да “нису приступили професионално него политички”.

На седници одржаној у Беогду су предложене три измене Упутства и то у делу који се односи на спровођење избора на Косову и Метохији и на чланове 90 и 91, због којих је опозиција и раније негодовала. За изгласавање дневног реда, који је предложила опозиција, било је потребно девет чланова и заменика чланова РИК-а, али је за гласало осморо.

“На покушај чланова РИК-а из редова опозиције да аргументовано укажу на недопустивост ове демонстрације силе председник РИК-а је одреаговао тако што им је ускратио право да говоре”, наводи се у саопштењу.

Седница је закључена чим дневни ред није изгласан, а заменик члана у проширеном саставу РИК из редова покрета Доста је било Војин Биљић тражио је реч и само прокоментарисао да је прекршен Устав Србије.

Саопштење које је медијима достављено преко Инфо-службе Покрета Двери, потписали су чланови РИК-а: Војин Биљић, Бојан Бајчета, Марко Пушица, Ивана Петрин, Николина Липовшек, Реља Јоксимовић, Марко Даниловић, Иван Нинић, Ива Ђинђић Ћосић, Огњен Ђурић, Весна Ћирић, Весна Ракић Водинелић, Љиљана Бенаћ Шантић и Драган Радуловић.

У саопштењу се наводи и да је седница заказана “у рекордно кратком року”, 20 минута после завршетка претходне седнице, “иако је председник РИК-а знао да је већина чланова РИК-а из редова опозиције, који су уједно и предлагачи, у том тренутку на службеним путовањима управо за потребе РИК-а”.

Опозиција је тражила да се избори на Косову и Метохији спроведу на исти начин као и другде у Србији, односно да представници предлагача кандидата имају своје представнике у проширеном саставу бирачких одбора и да се резултати гласања утврђују на самом бирачком месту, а не у Рашкој и Врању, а да посебна правила могу да се донесу само у погледу примопредаје изборног материјала.

Опозиција је тражила измену члана 90. и предложила да сваки предлагач председничког кандидата има свог представника у свакој општини приликом уноса резултата записника у програм Републичког завода за статистику, као и да се сви записници о раду бирачких одбора после гласања одмах скенирају и објаве на сајту РИК како би бирачи могли одмах да реагују приговором у случају евентуалних неправилности.

Трећи предлог се односио на измене члана 91. којим је предвиђено овлашћење чланова РИК-а да исправљају грешке у записницима о раду бирачких одбора, што опозиција сматра омогућавањем изборне крађе.

Извор: Бета

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Чланови РИК-а из СНС-а, СПС-а и СРС-а очигледно да максимално покушавају да изиграју правила која одликују демократска друштва. Њима смета што уопште треба да се одржавају избори и смета им што грађани гласају на изборима. Они би да постоји само једна власт – њихова власт и да никакав демократски процес и слобода не могу да их смене и да их склоне са власти. Зато СНС, СПС и СРС крше и Устав Србије и законе и правила демократског уређења и функционисања друштва. Њима је диктатура у крви, односно то је патолошки облик болести која се зове властољубље. Уз ту њихову болест иде и похлепа за новцем и грамзивост као најгори вид користољубља. Такви људи никада не би требало да буду на власти. Њима би највише треба давати друштвено-користан рад као што је чишћење улица, на пример. Због тога гласајмо против Вучића и његових сателита који би само да се огребу о колач који преузима СНС. Они раде против грађана Србије. Зато, напред ДЈБ и гласамо за вас!

  • Strašno koliko je sve u ovoj zemlji trulo. I lažno. Vlast laže i upropaštava, sa ciljem da nikad ništa više ne bude normalno, i da se ni slučajno ne promeni stanje ove propasti. A imamo u zemlji i dobrih stručnjaka, i sveta mladog koji bi hteo i mogao da zemlju iščupa od ovoga zla koji nas je zadesio vladavinom loših evo već gotovo zadnjih 30 godina. Ne bi narod bežao odavde da vidi nadu u bolje sutra. A verujem kada bi došlo do promena na normalu, na izgledno bolje, vratio bi se narod. Rodna gruda je rodna gruda. Ako sada ne uspemo da se istrgnemo iz kandži zla, ne znam kad i kako ćemo, jer ako se izgubi još ovo malo resursa, sve se rasproda i ostanemo bez naše zemlje, stvarno smo gotovi. Bićemo zemlja otpada iz Evropa, raditi na svojoj zemlji za tuđinca kao njegovi najamnici, na ne više našoj zemlji, raditi za sitne pare od kojih ne možemo da preživimo, bićemo robovi. Nismo ne pismeni baš svi, i kada pročitamo analizu stanja realnih i stručnih ljudi kao npr. Komazeca, jasno je da i ne znamo kao narod koliko smo propali. Ne možemo se pouzdati više u vlast koja nas besomučno i dalje uništava, i nije u redu da trpimo njihovu torturu. Nije više vreme da se lažima ubeđuje u suprotno, da vlast valja, vodi nas u bolju budućnost. I u RIK-u su u većini oni zli. Zato napred DJB, sad ili nikad!