Интервју Политика

Радуловић за Новости: Појачан одзив руши Вучића

Преносимо вам интервју председничког кандидата Саше Радуловића за данашње издање Вечерњих новости.


Који су, по вама, кључни потези које би морао да повуче нови председник?

Да смени Александра Вучића са места шефа Бироа за координацију служби безбедности, да распише нове парламентарне изборе и да грађанима Србије каже истину о томе у каквом нам је стању држава. То је суштина.

Ваша главна порука у кампањи јесте да нам је потребна велика излазност због промене власти. Чини се чак да сте помирени са претпоставком да нећете ући у други круг. Како намеравате да убедите грађане да гласају баш за вас, а не за друге опозиционе кандидате?

Ови избори су референдум против Вучића, ови избори су уједно избори за промену система јер они воде у парламентарне изборе. Мој улазак у други круг би значио победу победу Вучића и победу ДЈБ на парламентарним изборима и увођење реда. Међутим, важније од свега је да грађани изађу и гласају јер је излазност битна, она води у други круг и у победу.

Колики проценат гласова очекујете да освојите?

Колико год процената да освојим, ако Вучић освоји 50 одсто плус један глас, сви су изгубили. Ја сам се кандидовао за председника Србије да подигнем излазност, а наравно да верујем у то да могу и да победим.

Да ли су, по вама, ово заправо избори за вођу опозиције, како неки тврде?

По нама, ови су избори кључни избори за промену система. Србији је потребан систем, а не вођа. Ови избори не смеју да буду избори за прање петококтобарских биографија. Избори су референдум против Александра Вучића и његове катастрофалне политике. Ако Вучић победи, Србију чека још најмање пет година мрака. Постоје само две курије, једна је за, а друга против њега. Ко год да уђе у други круг, а трчи трку против Вучића имаће нашу безрезервну подршку.

Ушли сте у неку врсту тихог рата са штабом Саше Јанковића, оптужујући их за преузимање слогана, али и врбовање ваших људи. Да ли сматрате да би то могло да нашкоди вашем основном циљу – уласку опозиционог кандидата у други круг?

Нисмо ми ни у каквом рату са кампањом Саше Јанковића. Ми смо рекли да та кампања од почетка није успела да анимира довољно бирача да до другог круга уопште дође, чиме је угрожен главни циљ, победа над Вучићем. Он није успео да анимира чак ни све гласаче Доста је било. Зато смо се умешали у ове изборе, зато сам се ја кандидовао, да бисмо проширили круг кандидата, кад већ две кампање, Јанковића и Јеремића, нису хтеле да се договоримо око једног заједничког који би подигао енергију на овим изборима и сигурно извео људе на биралишта. Зато подржавамо кандидатуру Љубише Прелетачевића Белог јер то одлично ради, извешће младе апстиненте и тиме довести до другог круга.

Што се слогана и идеја тиче, имамо их довољно и могу слобоно да их користе. Жалосно је што немају своје. А што се врбовања људи тиче, већ смо рекли – свако коме је срце негде другде а није у ДЈБ, боље да иде. Тамо ће бити кориснији.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Potpuno se slazem da su Jankovic i Jeremic bili bledi i neubedljivi i da je DJB usao u trku u pravom momentu jer da nije bilo tako ovi izbori me ne bi videli. Pa eto potvrdjujem da je bar jedan glasac probudjen ulaskom DJB u kampanju a to sam bas ja.Medjutim ne mislim da je nebitno ko bi usao u drugi krug jer za Sasu Jankovica ne bih glasala ni da mi plate.Shodno tome ne bi me usrecile koalicije koje bi zajednicki glasale za Vucicevog protivnika. Treba ostati dosledan svojim principima i svom sistemu vrednosti.Nadam se da SR ulazi u drugi krug, sve drugo je izgubljena bitka…

 • Odnos vlast : opozicija u predizbornom periodu se sve više sužava.
  Vlast priznaje da je to sada negde 55 : 45. U 55 su uračunati AV, VŠ i slični.
  Realno je 50 : 50. I to kod onih 45-50% koji su se opredelili da će sigurno glasati za nekog.
  Oni koji se nisu opredelili za koga će glasati su tzv. “izvor nepoznanica”. “Analitičari” taj veliki broj birača jednostavno podele u istom odnosu kao i one koji su se već opredelili.
  To naravno nije tako. Najviše još neopredeljenih zapravo su opozicioni birači. Samo manji broj će se opredeliti za vlast (strah, prinuda a najmanje ubeđenje da su bolji).
  SR, Beli i još poneki rade uspešno na još većoj izlaznosti.
  Što uspeju da je povećaju na broj preko 4.000.000 obezbeđuju drugi krug.
  Izlaznost preko 4.100.000 – 4.200.000 je vrlo izvesna pobeda opozicije.
  Kratka i efektna kampanja omogućuje da birači budu izuzetno zainteresovanj za njene rezultate. Dugotrajna i mlitava kampanja umrtvljuje i tada su rezultati uvek lošiji. AV je izabrao kratku što će mu skratiti vlast.