Intervju Politika

Radulović za Novosti: Pojačan odziv ruši Vučića

Prenosimo vam intervju predsedničkog kandidata Saše Radulovića za današnje izdanje Večernjih novosti.


Koji su, po vama, ključni potezi koje bi morao da povuče novi predsednik?

Da smeni Aleksandra Vučića sa mesta šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, da raspiše nove parlamentarne izbore i da građanima Srbije kaže istinu o tome u kakvom nam je stanju država. To je suština.

Vaša glavna poruka u kampanji jeste da nam je potrebna velika izlaznost zbog promene vlasti. Čini se čak da ste pomireni sa pretpostavkom da nećete ući u drugi krug. Kako nameravate da ubedite građane da glasaju baš za vas, a ne za druge opozicione kandidate?

Ovi izbori su referendum protiv Vučića, ovi izbori su ujedno izbori za promenu sistema jer oni vode u parlamentarne izbore. Moj ulazak u drugi krug bi značio pobedu pobedu Vučića i pobedu DJB na parlamentarnim izborima i uvođenje reda. Međutim, važnije od svega je da građani izađu i glasaju jer je izlaznost bitna, ona vodi u drugi krug i u pobedu.

Koliki procenat glasova očekujete da osvojite?

Koliko god procenata da osvojim, ako Vučić osvoji 50 odsto plus jedan glas, svi su izgubili. Ja sam se kandidovao za predsednika Srbije da podignem izlaznost, a naravno da verujem u to da mogu i da pobedim.

Da li su, po vama, ovo zapravo izbori za vođu opozicije, kako neki tvrde?

Po nama, ovi su izbori ključni izbori za promenu sistema. Srbiji je potreban sistem, a ne vođa. Ovi izbori ne smeju da budu izbori za pranje petokoktobarskih biografija. Izbori su referendum protiv Aleksandra Vučića i njegove katastrofalne politike. Ako Vučić pobedi, Srbiju čeka još najmanje pet godina mraka. Postoje samo dve kurije, jedna je za, a druga protiv njega. Ko god da uđe u drugi krug, a trči trku protiv Vučića imaće našu bezrezervnu podršku.

Ušli ste u neku vrstu tihog rata sa štabom Saše Jankovića, optužujući ih za preuzimanje slogana, ali i vrbovanje vaših ljudi. Da li smatrate da bi to moglo da naškodi vašem osnovnom cilju – ulasku opozicionog kandidata u drugi krug?

Nismo mi ni u kakvom ratu sa kampanjom Saše Jankovića. Mi smo rekli da ta kampanja od početka nije uspela da animira dovoljno birača da do drugog kruga uopšte dođe, čime je ugrožen glavni cilj, pobeda nad Vučićem. On nije uspeo da animira čak ni sve glasače Dosta je bilo. Zato smo se umešali u ove izbore, zato sam se ja kandidovao, da bismo proširili krug kandidata, kad već dve kampanje, Jankovića i Jeremića, nisu htele da se dogovorimo oko jednog zajedničkog koji bi podigao energiju na ovim izborima i sigurno izveo ljude na birališta. Zato podržavamo kandidaturu Ljubiše Preletačevića Belog jer to odlično radi, izvešće mlade apstinente i time dovesti do drugog kruga.

Što se slogana i ideja tiče, imamo ih dovoljno i mogu slobono da ih koriste. Žalosno je što nemaju svoje. A što se vrbovanja ljudi tiče, već smo rekli – svako kome je srce negde drugde a nije u DJB, bolje da ide. Tamo će biti korisniji.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Potpuno se slazem da su Jankovic i Jeremic bili bledi i neubedljivi i da je DJB usao u trku u pravom momentu jer da nije bilo tako ovi izbori me ne bi videli. Pa eto potvrdjujem da je bar jedan glasac probudjen ulaskom DJB u kampanju a to sam bas ja.Medjutim ne mislim da je nebitno ko bi usao u drugi krug jer za Sasu Jankovica ne bih glasala ni da mi plate.Shodno tome ne bi me usrecile koalicije koje bi zajednicki glasale za Vucicevog protivnika. Treba ostati dosledan svojim principima i svom sistemu vrednosti.Nadam se da SR ulazi u drugi krug, sve drugo je izgubljena bitka…

  • Odnos vlast : opozicija u predizbornom periodu se sve više sužava.
    Vlast priznaje da je to sada negde 55 : 45. U 55 su uračunati AV, VŠ i slični.
    Realno je 50 : 50. I to kod onih 45-50% koji su se opredelili da će sigurno glasati za nekog.
    Oni koji se nisu opredelili za koga će glasati su tzv. “izvor nepoznanica”. “Analitičari” taj veliki broj birača jednostavno podele u istom odnosu kao i one koji su se već opredelili.
    To naravno nije tako. Najviše još neopredeljenih zapravo su opozicioni birači. Samo manji broj će se opredeliti za vlast (strah, prinuda a najmanje ubeđenje da su bolji).
    SR, Beli i još poneki rade uspešno na još većoj izlaznosti.
    Što uspeju da je povećaju na broj preko 4.000.000 obezbeđuju drugi krug.
    Izlaznost preko 4.100.000 – 4.200.000 je vrlo izvesna pobeda opozicije.
    Kratka i efektna kampanja omogućuje da birači budu izuzetno zainteresovanj za njene rezultate. Dugotrajna i mlitava kampanja umrtvljuje i tada su rezultati uvek lošiji. AV je izabrao kratku što će mu skratiti vlast.