Медији Политика Саопштењe

Истраживања јавног мњења су алатке пропаганде

Истраживања јавног мњења која таблоиди пласирају на насловним странама сваки други дан служе да КРЕИРАЈУ јавно мњење а не да га заиста истраже.

Она су пропагандна алатка који треба да убеди грађане у оно што креатори ЖЕЛЕ да људи мисле и садржај у који треба да ПОВЕРУЈУ. Само тако на њих треба и гледати.

Наручиоци и аутори тих “истраживања” тачно знају шта раде. Задатак им је да међу грађанима поправе рејтинг свог кандидата, промовишу прихватљиве а смање рејтинг потенцијално опасним противницима и нанесу им штету. Задатак је и да деморалишу бираче који желе промене и одврате их од изласка на изборе “податком” да неће бити другог круга јер је један “много јак” и побеђује у првом кругу.

Онда се на њих наслањају и телевизије, које – следећи “рејтинге” – одлучују ком кандидату ће дати више простора, па тако је први у штампи најзаступљенији на телевизијама. Тиме је створена сцена која, по замисли “истраживача”, треба да се преслика и на изборни резултат.

Доста је било поднео је приговор РЕМ-у због дискриминације и неравномерног представљања председничких кандидата у магазину Око. Уредништво РТС-а је на основу истраживања (!) поделило кандидате на главне и остале, па је тако шефа најјаче опозиционе организције у Србији сврстало у ове друге без права на једнако представљање са “главнима”. Доста је било разматра и подношење тужбе.

На овакво понашање медија упозорила је мисија ОЕБС и после прошлогодишњих парламентарних избора. У коначном извештају  ОЕБС је закључио да “медији нису пружали превише могућности бирачима да се информишу о учесницима избора и њиховим изборним платформама”. Сугерисали су и да “би требало размотрити регулисање дела извештавања медија о званичницима који су истовремено кандидати на изборним листама како не би били у неправедно стеченом привилегованом положају у поређењу са осталим учесницима избора”. Годину дана касније за председника Србије кандидује се њен актуелни премијер. И ником ништа.

Биро за друштвена истраживања (Бироди), анализирао је заступљеност политичких опција у укупном времену телевизија са националном покривеношћу у предизборној кампањи 2016. године. На списку најзаступљенијих нашло се пет првопласираних политичких опција на прошлогодишњим изборима, са изузетком једне – покрета Доста је било, који је на изборима био 4 по реду, а по заступљености на националним телевизијама тек на 20. месту. Пласман ДЈБ на парламентарним изборима довео је Бироди до закључка да је “највећи степен медијског занемаривања међу изборним листама забележио покрет Доста је било”. Исто се дешава и данас. Ово уједно показује све већи значај друштвених мрежа и могућност изборног изненађења.

Утицај медија је неспоран и огроман. Људи заиста верују у кутију звану РТС. Ако за таблоиде мисле да “мало и претерују” и да то “није баш тако”, државна телевизија је светиња. Отуд огромна одговорност и још већа злоупотреба кад те одговорности нема.

Све кампање и странке раде своја интерна истраживања. Ради их и Доста је било. Она показују другачије трендове од спинованих.

Упркос медијској блокади у којој се ДЈБ налази пуне три године, и томе што Сашу Радуловића игноришу и сврставају у “остале”, тај кандидат из групе “осталих”, гле чуда, има једнаку гледаност на РТС као Александар Вучић и далеко већу од осталих кандидата и успева да наметне главе теме кампање: излазтност и други круг. Оно што му недају да наметне, јер неком не одговара, јесте чињеница да је ПОБЕДА ПРОТИВ ВУЧИЋА оно што грађане Србије мотивише да изађу на ове изборе.

Доста је било наставиће да се према бирачима и јавности понаша одговорно, без лагања. Јер ми нисмо исти. Саша Радуловић није исти као политичари пре и после петог октобра. Са њим на челу државе све ће бити потпуно другачије, и истински боље. Јавни сервис ће радити посао за који га плаћају грађани Србије. РЕМ ће радити посао за који је надлежан. Све институције ће радити свој посао без сметњи. Изађи и гласај! Доста је било!

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Kampanja na terenu koju radi kandidat DJB je efikasnija od bilo kojih narucenih istrazivanja javnog menja.
  Narod je bio zaveden ali to nemoze nigde vecno da traje,pa ni u Srbiji .
  U Vuciceva.Potemkinova sela niko vise neveruje.
  .Dosta je Bilo

 • PORUKA BIRAČIMA:
  Budite hrabri i snažni na narednim izborima. Mi se borimo protiv Vučića, a oni malo hrabriji sa samim sobom i sa Vučićem misleći da će ih posmatrati iza zavjese gdje ste baš sami na izbornom mjestu. Stavite na ispit svoju hrabrost, pamet, budućnost vaše djece i karakter. Ne popustite ničemu, jer zamislite samo koliko bi se trebali tužno osjećati kad Vučić ode, a Vi za to niste glasali. Glasaj protiv Vučića, pa to nije ni neka hrabrost. Razmisli ili ako se bojiš pročitaj i bićeš ponovo hrabar i čeličiš se za budućnost ma koliko stra bio ti što čitaš i širi manje hrabrima link: https://gradjanskarepublika.wordpress.com/2017/02/10/kapilarni-glasovi/

  • Pozdrav Djordje i svim ostalim.
   Ovakvo priznavanje neurednog listica, daleko vise moze zloupotrebiti SNS ako na uredan listic za opozicionog kandidata, se precrta kandidat i zaokruzi SNS kandidat.
   Mozda se SNS vise uzda u prepravku listica opozicije, nego sto se boji neuspeha kapilarnih “sigurnih” glasova.
   Zato se javljam za kontrolora, ali uz zelju da budem pomocnik iskusnijem.
   jedan Zika pozdravlja sve iz sve snage

  • Uvaženi jedan Zika,
   Ovo se ne odnosi na one koji sigurno i sa srcem i ljubavlju glasaju bez straha za opoziciju. Ja znam ljude, mada neće pred kamere, mora glasati zbog djeteta i slično i mora slikati, a nije snalažljiv poten čovjek, strašljiv i misli AV ga gleda dok je iza paravana. Mora slikati rekli mu ako ne bude organizovan “bugarski voz” kaže šta da radim. Ja mu objasnio ovako. Ja sam prije imao ideju da listić napravi nevažećim, ali sam vidio da u zakonu postoji i da se može PREVARITI onaj TIRANIN koji te tjera na prevaru i da to bude važeći listić. Ne samo da tjera na prevaru, već te tjera protiv sebe da misliš. Bože pomozi i spasi nas, ja sam mislio da ovo nema ni u Sjevernoj Koreji.
   To sam našao na ovom linku :https://gradjanskarepublika.wordpress.com/2017/02/10/kapilarni-glasovi/

 • 1) На изборе мора да узађа око 4 100 000 људи, да би се створили услови за други круг. То би била велика излазност, од око 61%, у односу на пренадувани бирачки списак од 6 700 000 лица. Србија, према попису из 2011. има 7 200 000 становника. За шест година, из земље се иселило око 180 000, а морталитет је претекао наталитет за још толико, тако да, у стварности, немамо више од 6 900 000 становника. У стварности, бирача има бар милион мање, него у списку, дакле не више од неких 5 700 000.Дакле, у односу на потенцијално бирачко тело,оних речених 4 100 000 чини 72% излазности, што је на ивици научне фантастике. При том, треба узети у обзир да неки људи не излазе на изборе и да неки (између 5 и 10%) су из приватних разлога спречени да гласају. Дакле, потенцијално бирачко тело можемо слободно да смањимо за још бар 300 000 људи и да излазност, која омогућује други круг, буде 76% потенцијалног бирачког тела то би било незабележено.
  2 ) Ми на сва уста подржавамо комедијаша Белог а он даје овакву изјаву.
  Luka Maksimović: Beli Preletačević će u drugom krugu podržati Vučića
  “Ja neću, ali Beli će ako dođe do drugog kruga podržati Vučića. On je njemu idol. Radi 25 sati dnevno, ne prima platu, živi u garniseri…”
  Па добро господо, ко се овде спрда са судбином Србије?

  • Vilogorski, prestani da troluješ svaku temu. Evo odgovora: 1. DJB se trudi da radi najbolje što može, ako ti se ne sviđa, postoje i druge partije pa učini sebi i nama čast i nađi nekoga ko ti više odgovara. A ako ipak ne nađeš takvog (jer deluješ ko neko ko nikada nije zadovoljan) ti onda lepo osnuj svoju partiju pa radi kako misliš da treba. 2. Beli se zeza ali i tada on čini korist ovom narodu jer će animirati neke ljude da glasaju koji to nikada ne bi učinili da nije njega. Ako ti se on ne sviđa, zaokruži nekog drugog, izbori upravo zato služe da svako izabere ko mu se sviđa. Čak i ako Beli postane predsednik, to je opet mnogo bolje nego Vučić ili Toma, mlad je i sve može da nauči. Njegovi odbornici u Mladenovcu rade veoma ozbiljno iako su došli na te funkcije preko sprdnje, svako ko je normalan, pošten i čestit može da nauči da radi kvalitetno ako želi.

  • Postovani Sale pozdrav Vama, Vilogorskom i svim ostalim.
   Vilogorskog shvatam kao clana DJB-a koji se kao i svi mi bojimo da ce nas DJB pogresiti, i na cudan nacin to pokazuje.
   Posle odlicnog izlaganja u Skupstini, Vilogorski se iskreno odusevi. Egzaltirano cak.
   Kada se zabrine, oko necega “pravi distancu” i “ogradjuje” se o DJB i pita “sta to radite Vi u DJB-u” (kao da nije u DJB, a verovatno jeste).
   Razlicito pokazujemo strahove da ce nas zlotvori izmanipulisati.
   Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike

  • Vilogorski;
   Ove Vaše cifre upravo su slične istraživanjima javnog mijenja u Tabloidima. Tabloidi imaju korist da objave te podatke i mogu ih tako nekako i razumjeti. Vi ovdje na ovom sajtu pišete cifre, a mi gubimo vrijeme čitajući te nazovimo podatke. Ponudite to Blatoidima možda budete na prvoj strani. pod naslovom Tako je zborio – istraživao – Vilogorski. Ja sad ređe čitam Vaše komentare, ali počeo sam čitati ovaj i baci pogled nakon prve rečenice – ma je li to on, kad ono jeste Vilogorski. Prpoznatljivi ste sa komentarima…………

  • Postovani Arpade pozdrav Vama i svim ostalim.
   Ucenjeni mogu ponistiti listic, ali ucenjeni, na birackim mestima, posle glasanja, na isti nacin mogu, daleko vise ponistiti listica opozicije. Tpga se ja bojim.

   Zeleo bih biti kontrolor, ali samo kao par nekom vec iskusnom. Imam jednu osobu u vidu koju poznajem iz vidjenja.
   DJB ima e-mail, pa sitra popodne posle 17-18 posle posla ako bude neki telefon, javljam se. Zemun je u pitanju.
   Iz sve snage pozdrav svima od jednog Zike

  • Koliko znam foto-aparati, mobilni telefoni i ostala sredstva komunikacije su zabranjeni na biračkim mestima. i još jedna stvar, mislim da ne možete samo jednog kandidata da precrtate, a drugog da zaokružite, morate SVE sem jednog da precrtate da bi se listić važio.Jer onda, nedvosmisleno, taj koji nije precrtan je Vaš kandidiat.

  • U beogradskom preduzecu Matijevic, SVI zaposleni su, pod pretnjom otkaza, dobili naredjenje da glasaju za Vucica. Osim toga, u obavezi su da obezbede odredjen broj kapilarnih glasova. Znaci, ne desava se to samo po manjim sredinama vec i u Beogradu.

 • Anketa koju je danas uradio Blic.
  Nije istraživanje, nije ni “istraživanje” ali ukazuje na trend.
  Od oko 2000 anketiranih 77% je reklo da sigurno izlazi na izbore a 8% će takvu eventualnu odluku doneti u poslednjem trenutku.
  Znam da je to anketa Blica. Učestvuju oni koji čitaju Blic (manje oni koji čitaju Informer), zatim oni koji čitaju za brazliku od onih koji to ne rade i na kraju davanje odgovora je bilo elektronski što ipak traži neku osnovnu veštinu baratanja takvim postupcima.
  Znam da je najviše apstinenata i razočaranjih bilo upravo kod onih koji znaju da čitaju, koji se služe kompjuterom i koji pretežno kad čitaju čitaju Blic.
  Zaključak je da ono što radi SR i Beli daje rezultate.

 • Najlepse molim sve glasace DJB da glasaju za Radulovica, i da ukazu okolini koliko je to vazno! Iako je Beli zanimljiv i pozitivan lik, jako je vazno da sto vise glasova dobije Radulovic. Vazno je zato sto u eventualnom drugom krugu ima najvise sanse da pobedi Vucica, u direktnom duelu i zavrsnoj intenzivnoj kampanji, a pre svega zato sto je samo DJB garant temeljnih promena. A ovo ostalo sto nije Beli ili Radulovic je klasicno razvodnjavanje i KONTINUITET MIMIKRIJE!

 • Немам одговор, и сам се преиспитујем…, да ли српском гласачу не пада тешко једноумље, и да ли постоји свест да је добро да један политичар има неспутану власт у држави…, да ли то жели и просечан српски бирач…, не могу да одгонетнем…, али ми се чини да су у односу на изборе 2016 танке могућности за прегруписавање изборних жеља, преференци и пројекција бирaча, и да ће највероватније ВУЧИЋА у други круг послати бирачи СПС који могу да се оглуше опозив Дачића и свој глас повере В.Јеремићу.

 • Ma sve je u redu, ovo su narucena, slobodno kreirana istrazivanja. Tako je bilo i na proslim izborima, samo smo zaboravni. Dovoljno je pogledati brojke i odnose nekih stranaka i shvatiti da ne ti rezultati ne mogu biti takvi. Za pametnog dosta. Jedino su iritantni komentari voditelja po raznim televizijama koji ozbiljno shvataju ove rezultate. Sve ce to leci na mesto.

 • Koja istrazivanja javnog mnjenja?Mi nemamo ni jednu agenciju cija su istrazivanja kredibilna,gade mi se,
  kao i oni koji za pare objave ta istrazivanja kao udarnu vest ili na naslovnoj strani svojih novina.
  Lepo kaze gosp.Radulovic,agencije za kreiranje javnog mnjenja,ne istrazivanje.
  Kladionice nisu merodavne isto.Velikim uplatama mogu nekome da daju na znacaju,a druge da prikazu kao autsajdere.
  Pogledajte samo ko drzi kladionice koje imaju kladjenje na predsednicke kandidate,nema ih mnogo, pogledajte njihove biografije,
  i setite se fioke o kojoj je pricao gospodin Radulovic,imaju je za svakoga.
  Opet ista prica kao na proslim izborima sa DJB-om na RTS-u, ali i na drugim televizijama-seku mu izjave, ili uopste ne objave saopstenje,
  ocigledno je i navijanje Danasa i N1 za odredjene kandidate opozicije,da ih ne imenujem ovde jer necu da pljujem po opoziciji.
  Vidim da predsednicki kandidati opozicije dosta citiraju izjave Sase Radulovica i provlace ih kao svoje,ali nema veze,bitan je cilj,
  a to je pobeda protiv Vucica.Tako da ne gledajte rezultate”istrazivanja”, ne gledajte kvote na kladionicama,nego glasajte za onog
  ko vam se najvise dopada i ko zaista moze da donese neku pozitivnu promenu u drustvu.

 • Molim vas da objavite rezultate pravih istrazivanja, koje sigurno imate. Kako stoje stvari i kakve su realne procene. Ovo sto citam po novinama je stvarno smesno.

 • U vestima na N1 u 19 h,u predizbornoj hronici izvestaji o svim kandidatima sem o SR i Belom,bruka.Uklapa se u procenat koji ova dva kandidata imaju u medijima.Porazno je da gomila mojih prijatelja,poznanika i kolega,inace,demokratskih,sigurnih glasova SR i SJ,glasaju za Belog ne kapirajuci da je to opcija za apstinente i klince kojima je cesto prva opcija bio Seselj,kao zezanje,sprdnja.To su ljudi od 45-60 god.Neozbiljno,ali necu da se peglam oko toga,bar ce izaci.Sta je sa glasacima u KASARNAMA I BOLNICAMA,moze li se to kontrolisati?SPS se cepa i Dacic moze postati predsednik vlade da se to spreci,inace su gotovi,smrc.

 • Ima li DJB neka svoja istraživanja, kao što su bila ona iz januara da je Pokret na oko 15%, kakvo je sada stanje, kakva je procena za ove izbore? Očekuje li se drugi krug? Ništa o tome ne objavljujete…

  • To bih i ja volela da čujem .. takođe mi je sumnjivo to što su prošli put kladionice bile u pravu- po navodima DJB-a ..

 • Agencije sprovode interna istrazivanja ciji se rezultati dostavljaju naruciocu tih istrazivanja. Kao sto verovatno radi DJB rade i ostale stranke. SNS ima tri agencije koje rade istrazivanja maltene na dnevnom nivou kako bi sveli gresku u proceni na sto manju. To sto se nama plasira ono sto je dogovoreno sa kupcem je druga stvar. Cak imamo situaciju da iste agencije rade istrazivanja za vise razlicitih stranki samo sto se mozda ceka malo duze na rezultate jer je SNS okupirao veci deo resursa istih. Raspolozenje u SNS nije bas najsjajnije. Nije bio plan da se ovoliko agresivno ide u kampanju jer su im istrazivanja u toku januara pokazivala odlicne procente, ali je doslo do naglog pada ostalih glasova koji dolaze na one koje nazivaju sigurnim. Prica se da se nervoza bas uvukla u redove SNS i da je pritisak na aktiviste ogroman! Po izbornim jedinicama sravnjuju spiskove sigurnih glasova i ne u bas blagom tonu prete da broj glasova na tim jedinicama ne sme biti ni u ludilu manji nego sto je broj sigurnih glasova. Kao sto se siri po internetu prica da se ponistavaju ucenjeni glasovi tako i aktivisti zivkaju i objasnjavaju da se to ne radi ni u ludilu!
  Marketinski potezi koje vuku na lokalu idu veoma slabo i narod je poceo otvoreno da se buni protiv mnogih stvari koje su prolazile ranije. Vucic sada cupa situaciju posetama po svetu i pricanju jos nerealnijih stvari koje ce da uradi. Spotovi su bili osmisljeni kao vid odlicnog marketinga u visokoj produkciji, ali su ljudi poceli i to da ismevaju i pronalaze doskocice.
  Pojacana je aktivnost u manjim sredinama, narocito seoskim. Sistem koji je imao SPS ranije u tim sredinama, donekle odrzavao DSS i DS kasnije je do kraja preuzeo SNS koji radi ogromne ustupke svojim vodjama po tim sredinama. Primera ima mnogo, a jedan je da se asfaltira zaseok ako svi ljudi glasaju za Vucica. Kontrola je vrlo losa na tim izbornim jedinicama, maltene nepostojeca jer svi koji sede u kontroli se poznaju i manipulacije su veoma ceste, a sada ce biti podignute na najvisi moguci nivo. Ako dobro pogledate glasanje u opstinama koje obuhvataju okolna sela primeticete jasnu razliku u broju glasova (najvecu od SPS) u selima i samom urbanom delu opstina. To nije samo zato sto ljudi stvarno po selima glasaju za vlast vec jer se odredjen broj glasova preradi i izmanipulise.
  Problem je i biracki spisak u kome se nalazi ko zna koliki broj preminulih i ispisanih gradjana. Ta nedoslednost birackog spiska je nesto sto se mora ispraviti sto pre! Ima otprilike 700 hiljada imaginarnih glasova koji su u opticaju i sa kojima se u nekom trenutku moze manipulisati. Svaka kontrola se otezava kada vas zatrpaju ogromnim kolicinama papirologije, a kada sve to dodje u RIK i stavi na gomilu bice i vise nego komplikovano sprovesti pravu kontrolu kako i gde su glasovi ukradeni/namesteni. Opozicija nema kapaciteta jer sem DS cija infrastruktura je ozbiljno naceta niko drugi nema pravu infrastrukturu koja moze ispratiti celokupan tok izbora od pocetka do kraja!
  Predlagao sam da se opozicija dogovori i ima zajednicku bazu rezultata tako da mesta koja nisu pokrivena jednom strankom budu pokrivena drugom. Na taj nacin je moguce sakupiti sve rezultate direktno sa izbornog mesta u toku veceri i uporediti sa konacnim rezultatima koji ce biti plasirani.

 • Juce su mi dolazili na vrata iz SPS ???!!! Kazu da im dam siguran glas??? Ja im kazem ali vi ne ucestvujete na izborima , nemate kandidata !! Kazu imamo – AV ! Ali to nije vas kandidat , on je SNS ! Nema veze mi ga podrzavamo . Vi ga samo podrzavajte , ja cu glasati drugacije ! Ok , hvala dovidjenja . Vazi samo nemojte da me zapisujete u tefter. ok , necemo . cao – cao .

  Iz prethodnog razgovora sa aktivistima SPS kapiram da sve ne ide kako treba , jer su poceli da traze podrsku pod firmpm Dacica a za Vucica. Izgleda da ce SPS da glasa za Jeremica , a ne za AV . Dakle , sve je moguce i samo napred .

  • Tek sad shvatam da mozete biti u pravu. Espeesesovcima je moguce dojadio AV a kako I ne bi, svima je bar malo. Oni nisu navikli da su jezicak na vagi mada im je to najsladje isplativo funkcionerima ali glasaci hoce novog Slobu a Dacic to nije kako vreme prolazi. Jeremic ima tu autoritarnost, tu nacionalnu crtu sa socijalnom empatijom. Ima I koalicioni potencijal sa Ljajicem ili bar sumadijsku sljivu koja ne pada ispod cenzusa. Opet mislim da ce ovi izbori biti izbori iznenadjenja. I naravno kad se zavrse svi ce biti pametni da objasne kako se desilo to sto nisu predvideli da ce se desiti.

  • Naravno da ce se raspasti. Pobeda Vucicu ne garantuje nista sem problema koji dolaze. Vucic se kandidovao jer je morao, jer su mu sve analize jos od prosle godine pokazale da svaka druga opcija je gubitnicka. Toliko je uzdigao svoj lik i delo da su svi ostali pali u zapecak i nisu po nicemu prepoznatljivi i tesko bi privukli dovoljno glasova koji garantuju pobedu. Sada je u situaciji da se Dacic namece kao premijer, a siguran sam da Dacic nema nameru da izigrava fikusa 24h dnevno. Prosto to se nece deseti! Sa time dolazi nestabilnost koja ce voditi do raspisivanja novih parlamentarnih, a tu je vec svasta moguce! Narocito je moguce jer ljubav izmedju SPS i SNS ce da prezivi nove velike turbulencije u slucaju Vucica predsednika i Dacica premijera (svaka druga opcija vodi do vandrednih parlamentarnih maltene odmah). Vucic ovime pokusava da kupi jos koju godinu na vlasti i da reorganizuje redove, ali pitanje je koliko ce to pomoci. Svi preletaci koji su u SNS sada ce brzo uhlebiti sebe na drugom mestu.
   Nas najveci problem je sto cemo biti u pat poziciji opet. Sa jedne strane imacemo SNS, SPS, SRS. Sa druge strane bice DS, Dveri, DJB, Jeremic verovatno i mozda neka koalicija pride. Sto znaci da imamo situaciju gde nema vecine bez SPS ili naprimer Dveri. To nas stavlja u poziciju da DJB opet nece biti deo vlasti i da vlast koja se bude formirala ce opet sadrzati sve te preletace poput Ljajica, Velje, SPO i slicnih. Prosto vlast je nemoguce formirati dok se ove opcije ne istrose. Meni je Jeremic naprimer opcija koja ce doziveti veliki bum na sledecim parlamentarnim izborima jer je on “niti smrdi niti mirise”, a glasaci vole takve jer onda ne moraju unapred da se odrede prema raznim pitanjima koja jesu od velike bitnosti za nas. Zbog toga naprimer pokojni Zoran Djindjic nikada ne bi bio u vecini medju glasacima. Nemamo mi nista od toga sto ga posle ubistva hvale i potezu svi redom jer je isao ka problemu, a ne od njega jer je ocigledno da takav nacin politickog delovanja ne bi prosao kod vecine glasaca nikada.
   DJB je izgubio na svom rejtingu sigurno nesto zbog ovih izbora sada i nacina na koji se odlucio da deluje, ali do parlamentarnih se da to povratiti bez vecih problema samo uz rad i aktivnosti koje je DJB naprimer prikazao sada u toku kampanje (siguran sam da je zadobio poverenje jednog dela ljudi i da su sada upoznati ko je Sasa i za sta se zalaze DJB). Isticanje jos vise ljudi iz DJB pored samog Sase je pun pogodak, ali je tuga da to isticanje je vidljivo samo na internetu zbog potpune medijske blokade.

 • izgleda da osovina SPS – Jeremic – DS ozbiljno pretenduje da preuzme vlast , ako ne mesto predsednika Srbije , a ono bar mesto premijera. Nije lako AV . Ukoliko i pobedi na predsednickim izborima , morace da ustupi mesto premijera Dacicu , a ako ne ustupi – raspada se SPS i pada vlada !!!

  Ako uzmes , kajaces se. Ako ne uzmes , kajaces se. – Radoje Domanovic

 • Prvo što treba da znate da je prag greške u istraživanjima + – 3%, tj “narodski rečeno 6%. Drugo da je broj ispitanika u najboljem slučaju 2000, i da se ankete uglavnom rade telefonski (pri tome tek svaki 7 ili 8 građanin želi da da odgovor). Treće, da 15-20% ispitanika, još nije odlučilo za koga će da glasa, pa se njihovi glasovi, na kraju, raspodeljuju po kandidatima i to je glavni problem. Evo primera (istaživanje od 9-16.marta) za Vučića 44%, neopredeljenih 18%, mislim da je 1500 anketiranih. Konačan zaključak agencije Vučić 53-54% (matematički dobijen rezultat kada se na 44% doda i projektovan deo neopredeljenih birača, oko 9%(da se ne bavimo decimalama). Ono što niko nikad nije rekao je da agencije STOJE iza prvog broja (u ovom slučaju 44%), a stranke i tabloidi koriste DRUGU vrednost (53-54%). Pravilnije bi bilo da se kaže Vučić 44% i 18% neopredeljenih. Iza kraj 18% nije mali broj.

  • Odlican komentar! Takodje je neverovatno da neki imaju odstupanja i do 50% izmedju dva istrazivanja. Za Belog to razumem jer nije bio u ranijim jednacinama i ima brzopoteznu kampanju, novo lice i sve, ali za ostale mi nije jasno da Jeremic sa 14% pada na malo preko 8% ili da Jankovic sa 16% ide blizu 10%. Sve to u par dana. Kao da smo prespavali neki period u kojem je se desilo nesto iznenadjujuce za ova dva kandidata. Radulovic ne belezi nikakav rast apsolutno od trenutka od kada je objavljena kandidatura do sada iako ima odlicnu kampanju. Seselja su ucrtali na oko 7 do 8% i drze se toga, a ovaj je manje vise nevidljiv i bukvalno ide uz dlaku vlasti?! Steluju oni te ankete onako profi, verovatno koriscenjem baze sa pretpostavkom kakav ce odgovor dobiti pa samim tim sve izgleda jako cisto. U isto vreme sprovode druga istrazivanja koja su internog karaktera, a tu vec rade malo drugacije. Meni je neverovatno da neko konstantno predvidja kako nece biti vece izlaznosti pored Belog koji je aktivirao veliki deo apstinenata i pored Jeremica i Jankovica koji su delimicno nova lica. Cak i da idemo sa pretpostavkom da deo SPS glasaca odluci da odsedi kuci to ipak nije dovoljan broj ljudi da amortizuje izlazak svih ostalih. Ja licno nikada nisam video ovoliku zainteresovanost ljudi oko mene za izbore nego sto sam je video sada. Poslednji put sam takvu volju video kada se Milosevic rusio i kada je izlaznost bila navodno standardna, a imali smo ustvari jos nakaradniji biracki spisak nego sto imamo sada.

  • Da ponovim moj komentar od pre neki dan.
   Ocena osnovnog skupa pomoću uzorka je klasična statistička metoda.
   Radi se na uzorku. Ukoliko je uzorak reprezentativan – dobro odslikava osnovni skup (u slučaju birača to su dobne grupe, pol, socijalni status, ruralno-urbani stanovnici. obrazovanje, pripadnost političkim grupacijama itd) on daje dobre rezultate. Tek tada važe spomenutih +/- 3%.
   U slučaju telefonskih anketa reprezentativnost uzorka se znatno pogoršava ne 3 već 55 a kod brzinskih i do 10%.
   Pošto jedan ispitanik kod uzorka od 1000 predstavlja ustvari 6.700 birača greška od 3% je oko 200.000. za 2000 je 100.000.
   Kod 10% greške to je 670.000 (335.000).
   670.000 je ukupno imala “prava” opozicija na prošloaprilskim izborima.
   Toliko o anketama

 • “To nas stavlja u poziciju da DJB opet nece biti deo vlasti i da vlast koja se bude formirala ce opet sadrzati sve te preletace poput Ljajica, Velje, SPO i slicnih. Prosto vlast je nemoguce formirati dok se ove opcije ne istrose.”

  Dok ne uvedemo vecinski sistem u kojem nema koalicija jer prvoplasirana stranka gotovo uvek samostalno cini vlast i ne okrenemo jedno 5 izbornih ciklusa, drzava i gradjani ce biti taoci partokratije. Ja bih radije jednopartijsku vlast posle svakih izbora narednih 20 godina, nego ovu perverziju od politickog sistema koji ohrabruje korupciju odnosno uskopartijsku trgovinu prko ledja gradjana Srbije. Posle svakih izbora, sve prethodno se rusi i pljuje, “mi znamo bolje”, hajdemo od nule. Srbija ne moze to da priusti. Sve normalne zemlje su svoju snagu (politicku/diplomatsku, ekonomsku, kulturnu, vojnu….) gradile postepeno, na kontinuitetu.