Интервју Политика Преносимо

Радуловић за Бету: Регион приоритет у дипломатским односима

Преносимо вам интервју који је Саша Радуловић, председнички кандидат покрета “Доста је било” дао за новинску агенцију “Бета”.


Кандидат за председника Србије и лидер покрета Доста је било Саша Радуловић изјавио је да би му регион био приоритет у дипломатским односима када би био изабран за председника и да би прво отишао у званичну посету Босни и Херцеговини.

“После тога отишао бих у Хрватску и друге земље у региону. Приоритет треба да буду добри односи у региону и ту треба прво да базирамо своју политику”, рекао је Радуловић у предизборном интервјуу агенцији Бета.

Он је казао да светску политику треба препустити великим силама.

“Србије је мала земља и да мислимо да се ми ту нешто питамо заиста је крајње наивно и само је још једна од манипулација којом се бави садашњи председник Владе (Александар Вучић)”, навео је Радуловић.

Он је оценио да је скорашња Вучићева посета Немачкој, па затим најављена посета Русији чиста злоупотреба позиције председника Владе, где покушава да добије маркетиншку подршку од великих сила.

“А оно што нас историја учи је када добијате ту маркетиншку подршку да иза тога има нешто што морате да платите. На жалост, тај део не знамо, али сазнаћемо након што победим Вучића на овим изборима”, рекао је Радуловић.

Он је навео да је посао председника државе и политичара у Србији да развијају добре односе са целим светом, али да увек треба да имају на уму да у политици као и економији не постоје пријатељства већ искључиво интереси.

“Казати да нека велика сила ради нешто јер је то у интересу Србије крајње је наивно и ми бисмо ту лекцију морали да научимо”, истакао је Радуловић.

Упитан о преговорима Београда и Приштине и колико је његов став у сагласју са оним што ради Влада Србије, он је казао да “ми, уствари, појма немамо шта ради Влада по том питању”.

“Ми немамо појма шта ради Влада. Оно што се потписује под Бриселским споразумима је толико неодређено и широко може да се тумачи, а шта је Вучић обећао мимо тога ми то не знамо”, казао је Радуловић.

Оно чиме ће се, како је навео, бавити као председник Републике је поштовање свих међународних уговора, заштитом интереса грађана Србије и инсистирањем на имовинским правима, не само физичких лица и цркве, него и правних лица.

Као пример заштите правних лица навео је Рударско-металуршког комбината Трепча и подсетио да је написао писмо Европској унији и свим земљама чланицама у коме је навео да се преко Трепче угрожавају заправо акционарска имовинска права.

Он је казао да би као председник инсистирао на суштинској аутономији на Косову, а не на, како је навео “оном удружењу грађана која се зове Заједница српских општина”.

Радуловић је казао да се неспособна партократија и у Београду и у Приштини практично користи дизањем тензија не би ли прикрили да немају никаква решења за проблеме грађана.

Говорећи о сарадњи Србије са НАТО, он је казао да Србија не треба да улази у војне савезе.

Он сматра и да о тако великим државним питања увек треба да се одржи референдум и да се о њима грађани изјасне.

По његовим речима, Србија је мала земља и треба да сарађује са свим земљама и Русијом и САД и ЕУ, али основна ствар је да се добро води политика и ради оно што је у интересу Србије.

Он је казао да би као врховни командант војске радио на томе да се унапреди углед војске и истакао да је то је једина институција система која је мање или више успела да сачува интегритет за све ово време.

“Као врховни комадант гледао бих да се најбољи официри унапређују, да војска буде узор целом друштву онако како је била у не тако давној нашој историји”, казао је Радуловић.

Он је рекао и да ће уколико победи на председничким изборима прво отпустити премијера Србије Александра Вучића са места шефа координатора свих служби безбедности.

Радуловић је казао и да ће када победи на председничким изборима пасти Влада Србије, те да ће бити нови парламетрани избори на којима ће, како је оценио, покрет Доста је било, победити.

Као кључне ствари које ће учинити на почетку председничког мандата он је навео укидање субвенција, укидање партијског запошљавања, враћање плата и пензија, смањивање пореза и доприноса, доношење закона о преклу имовине и уводјење потпуне транспарентности.

“Практично увешћемо ред у држави”, нагласио је Радуловић.

Он је оценио да предстојећи избори нису само председнички, већ избори за промену целокупног система.

“Грађани треба да знају да је ово прилика да се промени све и да Србија коначно продише и постане оно што је увек требала да буде. Она јесте богата земља, али треба да је уредимо тако да има добра систем који ће бити добар за све њене грађане”, истакао је Радуловић.

Како је додао, Србији је потребан систем, а не вођа и ови избори су одлична прилика да се врати држава грађанима.

Извор: Бета