Autorski tekst Istočna Srbija

Zloupotreba nevinih: Napuštene životinje Zaječara

Nakon smene vlasti u Zaječaru, pod čijim je okriljem grad isplatio za period od tri godine ( od 2013-2015. prim.aut. ), 34 miliona dinara na ime odštete za ujede nanete od strane napuštenih pasa, nova vlast je, bez ikakvog plana u martu 2014. godine otvorila Prihvatilište za pse u selu Prlita,u koji je ulošila 9.300.000,00 dinara.

Pošto se ovom problem nije pristupilo ozbiljno i sa iskrenim namerama ,samo otvaranje prihvatilišta nije rešilo veliki problem koji je  Zaječar imao tada kao i sada sa brojnom populacijom napuštenih životinja.

Zaječar nije doneo “Program mera za humano smanjenje brojnosti populacije napuštenih pasa”, koji bi objektivno sagledao trenutno stanje, predložio rešenja, predvideo sve potrebne mere,korake, dinamiku njihove realizacije, finansijski okvir.

Nepostojanje ovakvog  programa, onemogućilo je da se primeni CNR metoda :uhvati-steriliši-pusti koju je preporučila Svetska organizacija za zdravlje zivotinja (OIE).

Psi su mogli biti vraćani na lokaciju samo ako bi postojalo lice koje bi na lokaciji brinulo o njima. Tako se zaječarsko prihvatilište pretvorilo u azil za trajni smeštaj pasa.

Šta se dešavalo iza kapija ovog objekta, kako sa psima tako i sa sredstvima koja su obezbeđivana za njihovo zbrinjavanje, trenutno je obavijeno velom tajne i mirisom korupcije i zloupotrebe.

Od marta 2014 do marta 2017. prihvatilište je zbrinulo samo 126 pasa. Na dan 22.03.2017.tamo ih je bilo 102.Začuđujuće mali broj pasa sa jedne strane i poprilični  iznosi javnih nabavki  sredstava obezbeđenih putem javnih nabavki veterinarskih usluga i hrane sa druge je ono što navodi da se postavi pitanje: šta se ovde dešava?

Zaječarske ulice i dalje su  prepune  napuštenih, bezdomnih životinja koje nisu krive što su tu gde jesu, i koje svoju prisutnost na ulici često plaćaju i životom.

Rešenje,  koje će zaštititi  interese i i životinja  i građana Zaječara, postoji.

Rešenje mogu sprovesti u delo samo ljudi sa iskrenim  namerama,posvećeni i visokomoralni, jer, kako je praksa pokazala, od nemoćnih se najlakše krade. Psi, nažalost,  ne govore i ne mogu da kažu da li su hranjeni granulama od 200 ili od 50 dinara, da li su primili jednu ili tri doze vakcine, da li su se smrzli u limenoj prikolici, jer su u nju zatvoreni u petak popodne, a otvoreni u ponedeljak ujutru ili su uginuli od opšte slabosti organizma.

Mnogo je vremena, sredstava i energije izgubljeno u proteklim godinama u kojima je vlast napuštene životinje koristila samo kao paravan za razne zloupotrebe, kroz koje su pojedinci stekli protivpravnu dobit. Naš stručni tim ima rešenje za ovaj problem i spreman je da ga primeni za dobrobit svih.

Dosta je bilo zloupotrebe sredstava namenjenih zbrinjavanju napuštenih životinja.

Mirjana Raščanin
Dosta je bilo, Zaječar

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Organizacije civilnog društva, među kojima su i brojna udruženja za zaštitu životinja, ovim putem žele da informišu javnost da je problem napuštenih pasa i mačaka moguće rešiti, i to na human način, te da godinama unazad predlažu republičkim organima i lokalnim samoupravama modele održivog rešenja ovog problema.

  Obzirom da postoje specifičnosti različitih sredina u Republici Srbiji i da je nemoguće pristupiti rešavanju problema uniformno, predloženo je donošenje Nacionalne strategije za rešavanje problema napuštenih kućnih ljubimaca.

  Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, tj. Uprava za veterinu su više puta na javnim i stručnim skupovima isticali da će se raditi Nacionalna strategija. Međutim, kada su organizacije civilnog društva zatražile da aktivno učestvuju u donošenju Nacionalne strategije, jer je njihovo učešće od nemerljivog značaja, prevashodno zbog poznavanja različitih problema i situacija na terenu, dobile su odgovor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede da donošenje nacionalne strategije nije uopšte u planu.

  Uprava za veterinu namerno dezinformiše javnost da želi da radi na rešavanju problema napuštenih pasa i mačaka, dok konkretno ne preduzima bilo kakve korake!
  Ni jedan korak na otklanjanju uzroka pojave napuštenih zivotinja nije učinjen , a posledice se pokušavaju sanirati aljkavo i diletantski , što za rezultat ima bespotrebno stradanje životinja.

  Stoga naša je obaveza da pre svega edukujemo javnost da se organizacije za zaštitu životinja zalažu da se problem napuštenih životinja reši, da pasa i mačaka ne bude na ulicama, da svi imaju svoje domove, da se uvede red u ovoj oblasti, a glavna opstrukcija su upravo državni organi.
  U zadnje vreme se pojavila informacija da državni organi žele da svoj nerad i odsustvo bilo kakve volje i želje da se reši problem pokriju izmenama zakona kojim bi se omogućilo ubijanje napuštenih pasa i mačaka.

  Ubijanje neće rešiti problem, već će samo legalizovati nelegalne radnje Uprave za veterinu i lokalnih zoohigijenskih službi. A pasa će i dalje biti na ulicama, jer ubijanjem životinja neće biti zaustavljeno kontinuirano masovno napuštanje pasa i mačaka od strane nesavesnih vlasnika.

  1.Udruženje ZOO PLANET NIŠ
  2. Društvo za zaštitu životinja-Prizorgo-Bačka Topola predsednik udruženja Tamaš Koša
  3. Udruženje Pomoć životinja Help Animals Beograd, Sestara Janković 12 Shelter”Jessica” Zlata Korjenic
  4. Aleksandra Dudić Solidarno za životinje i prirodu, Beograd, nevladina organizacija
  5. Udruženje za zaštitu životinja Lina, Čoka, zastupnik Jelena Ljuboja
  6. Udruženje Zoi, Svetlana Kovačević
  7. Link plus, Beograd, zastupnica Nataša Vukmirović
  8. Udruženje za zaštitu prava životinja”BAK” Srbobran,Nadalj zastupnij Svetlana Đorđin
  9. Društvo za zaštitu životinja i prirode Ekolibrijum, Pančevo
  10. Udruženje za prava i zaštitu životinja ORPAK Kruševac
  11. Udruženje Feniks Beograd
  12. Udruženje ALFA Beograd zastupnik Jovana Mitrović
  13. Udruženje za zaštitu životinja “Prijatelj”, 14210 Ub, zastupnik Suzana Gojković
  14. Udruženje ljubitelja životinja “Magare”, Zrenjanin zastupnik:Predrag Klać
  15. Udruženje za zaštitu životinja i prirode Najbolji prijatelj, Vranje Rosa Drmonjić, zastupnica
  16. NVO *ETIKA* Loznica Zastupnik Radenka Živanović
  17. Centar za mešance Beograd, zastupnik Stanko Božinović
  18. Udruženje za zaštitu životinja “BOBI” iz Gornjeg Milanovca
  19. Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS.
  20. Udruženje građana Kanis Sr.Mitrovica, Adrijana Nedeljković i Jasminka Vuca zastupnici
  21. Udruženje za zaštitu životinja Jupiter Ruma, zakonski zastupnik Smiljana Kolundžić
  22. Goran Samardžić Humano društvo Obrevovca
  23. Društvo za zaštitu životinja “Mladenovac” Milan Stojanović sekretar”

 • Nikad vise nije bilo napustenih zivotinja na ulicama kao sada pre ovih izbora.Jasno kao dan da se to radi smisljeno.Uz sve to se navode milionske sume koje se placaju od naseg novca,poreza,samo se pitam kome.Pored ostalih govori se i o Psecoj mafiji u Srbiji.Bojim se da ce mnogi od nas tako zavrsiti kao te jadne zivotinje.Zato ne oklevajte svi na izbore.Dosta je bilo!!!

 • Samo i jedino ELIMINACIJA NEODGOVORNIH držalaca kućnih ljubimaca Programom koji se po članu 54. Zak o DŽ ima zvati: Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa , i izgradnjom prihvatilišta na svojoj teritoriji koje mora postojati i biti usklađeno s propisima od 2012.,svaka opština može i mora putem svoje zoohigijenske službe koju je dužna oformiti još od 2005. po čl 46.ZoVet, rešiti problem daljeg izbacivanja novih pasa i mačaka. NIKAKAV CNR ne dolazi u obzir, to je takođe izbacivanje životinja koje su neposredno upućene na ljude i niko, nigde i ni pod kakvim izgovorom ne sme da ih izbacuje na ulice jer je to ZLOSTAVLJANJE i zabranjeno je članom 7. Zak o DŽ kao i ubijanje , i nije tačno da nekI međunarodni organ preporučuje CNR , akamoli OIE .

 • Humano rešenje ulične populacije beskućnih pasa i mačaka postoji i nije komplikovano. Iskomplikovali su ga oni, koji nikada i nisu želeli da ga reše, več da te jadne beskućne pse i mačke koriste za lični profit i mahinacije svih mogućih vrsta, a pre svega, korišćenje budžeta u svrhu sticanja lične dobiti. Koalicija za život No kill Coalition se ovim bavi od samog nastanka. Istraživali smo primere različitih opština već duže vremena. Sasvim je jasno da treba rešavati uzroke, a ne posledice, što se namerno ne radi. Ovo je samo deo celog sistema koji je osnova. https://koalicijazazivot.org/2016/01/31/kako-humano-smanjiti-populaciju-beskucnih-pasa-i-macaka/