Autorski tekst Ekonomija Istočna Srbija

Da li je pronalaženje posla u Zaječaru “Sizifov posao”?

Podstaknuti činjenicom da se danas u Zaječaru organizuje Sajam zapošljavanja u hotelu “Srbija TIS”, i da će na sajmu svoje potrebe za zapošljavanjem iskazati 22 poslodavca koji će ponuditi oko 130 radnih mesta za obrazovne profile: trgovci, kuvari, konobari, prodavci, administrativni radnici, radnici u proizvodnji (svih obrazovnih profila III i IV stepen), elektroinženjeri, šivači, nekvalifikovani radnici… ne možemo a da ne podsetimo kakav trend naš grad u proteklim godinama beleži kada je broj nezaposlenih lica na evidenciji Nacionalne službe u pitanju.

Naime, prosečan broj lica na evidenciji Filijale Zaječar Nacionalne službe za zapošljavanje u 2016. godini na području Zaječarskog okruga iznosio je 13.418 lica.

Što se tiče nezaposlenih Zaječaraca, njih je u decembru mesecu na birou rada bilo negde oko 6.800.

Iako statistički podaci pokazuju da je broj nezaposlenih lica na teritoriji Zaječara manji iz godine u godinu , retko ko će se složiti da je u Zaječaru danas lako naći posao.

Upoređujući podatke sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Zaječaru je u odnosu na 2015-tu godinu 2016-te zabeležen pad broja nezaposlenih za 524 lica ili 3,8 procenata. Takođe, u odnosu na 2014. broj nezaposlenih smanjen za 776 lica ili 5,5 procenata, a u odnosu na 2013. godinu za čak 1338 lica ili 9 procenata.

Međutim, podatak koji zabrinjava je taj da od ukupnog broja nezaposlenih lica na evidenciji Filijale, najviše je onih sa visokom stručnom spremom, diplomiranih menadžera, ekonomista, pravnika, profesora fizičke kulture, kao doktora medicine.

I upravo se u ovoj kategoriji, broj nezaposlenih lica drastično povećava, čak za oko 60 odsto u odnosu na period od pre pet do šest godina, kako u gradu tako i u okrugu.

Uporedjujući podatke iz 2016. godine sa podacima iz 2010, na teritoriji Zaječarskog okruga bilo je svega 17 nezaposlenih doktora, a svega 8 u Zaječaru.

U decembru 2016. godine broj doktora medicine na evidenciji je iznosio 57 lica na teritoriji Zaječarskog okruga, dok je taj broj 2010. godine iznosio 17 lica. To je višestruko povećanje. Što se tiče Zaječara takođe je zabeleženo drastično povećanje doktora medicine na evidenciji. Primera radi, u decembru 2010. godine taj broj je iznosio svega 8 lica, dok je u 2016. godini taj broj iznosio čak 30.

Ono što je izvesno jeste da doktora ima, ali na birou rada, dok je Zdravstveni centar u Zaječaru i dalje ima problem sa manjkom radne snage (ako je bar sudeći po pisanju medija).

MLADI SE BRŽE ZAPOŠLJAVAJU OD STARIJIH

Podaci govore da u proseku mladi mnogo manje čekaju na zaposlenje od starijih lica, onih preko 30 ili 40 godina starosti. Broj dugoročno nezaposlenih lica (lica koja čekaju na zaposlenje duže od jedne godine) u oktobru 2015. godine je iznosio 1.729 lica odnosno 54,2 odsto, dok broj kratkoročno nezaposlenih lica (koja čekaju na zaposlenje do jedne godine) iznosi 1.464 lica ili 45,8 odsto.

Dakle, ako uzmemo u obzir da sa fakultetom ili nekom višom školom u Zaječaru teško možete naći posao…ali i da se tek polovina lica sa srednjom i nižom stručnom spremom mogu uopšte zaposliti u gradu…ne treba ni da čudi podatak da u Zaječaru više od 70 odsto stanovništva nema završenu srednju školu, niti se trudi da se obrazuje i usavrši u intelektualnom smislu.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku Filijale u Zaječaru pokazuju da na nivou Zaječarskog okruga trenutno imamo 23,3 posto onih koji nemaju završenu osnovnu školu. Što se tiče populacije koja nema srednje i više obrazovanje u ovom delu takvih je 47,8 procenata prema popisu iz 2011. Godine.

Zaključak iz svega gore navedenog više je nego jasan:

Džaba gradu novi mostovi, ulice i skverovi….kada ljudi njima sve manje prolaze…jer bez para i posla, većini nije ni do šetnje, a ni do druženja.

Katarina Čivljak Golubović
članica lokalnog odbora “Dosta je bilo”, Zaječar

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar