Autorski tekst Politika

Biljić: Stid me je što sam bio deo RIK-a

Kad divljaci iz Luizijane ushtednu voća, oni odseku stablo i uzberu plodove. Na ovaj način je Monteskje definisao tiraniju. Nešto slično gledamo u proteklih mesec dana u Republičkoj izbornoj komisiji, gde zarad trenutnih političkih interesa, ili bolje rečeno hirova Aleksandra Vučića, većina članova iz vladajuće koalicije demonstrira nadmoć sile nad pravom i volje jednog čoveka nad demokratijom. Što se RIK-a tiče, zadatak je ispunjen. Pravna država više ne postoji.

I to se dalo naslutiti još pre izbornog procesa na osnovu sastava RIK-a. Iako bi ovaj organ morao biti stručno telo koje se stara o regularnosti izbora, činjenica da većinu članova čine predstavnici vladajuće koalicije pretvorila je RIK u čisto političko telo koje na oružje argumenata reaguje argumentom oružja. Svako ozbiljno pitanje pokrenuto od predstavnika opozicije rešavano je na siledžijski način – preglasavanjem.

Tako je bilo kada se utvrđivao broj birača, koji je stotinama hiljada veći od broja punoletnih stanovnika sa pravom glasa. Tako je bilo i kada je doneta odluka da RIK svesno odbije izvršenje presude Ustavnog suda i suprotno Ustavu naruši jedinstvenost pravnog poretka. Tako je bilo i kada je Vlada Republike Srbije, pod vođstvom predsedničkog kandidata Vučića odlučila da bez obrazloženja spreči glasanje građana Velike Hoče tako što će im odrediti biračko mesto stotinak kilometara dalje, putem koji vodi kroz najekstremnija albanska naselja. Tako je bilo i u mnogim drugim slučajevima. Nisu vredeli argumenti opozicije, pozivanje na zdrav razum i ustavna načela, napuštanje sednica i saopštenja o nezakonitosti. Legalitet i legitimitet odluka RIK-a ništa nije značio ni Vučiću ni svim njegovim ljudima u RIK-u. Dovoljno je bilo imati većinu.

A ta većina je, u zavisnosti od trenutne političke potrebe, optirala između poštovanja i nepoštovanja rokova, između primene i neprimene zakona i podzakonskih akata, između prijavljivanja i neprijavljavanja krivičnih dela. Zahvaljujući pre svega taktiziranju i političkoj veštini predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića, sve skandalozne odluke koje je RIK doneo ili nije doneo u javnosti su predstavljane kao legitimne. I to je tako trajalo sve dok Vučić u medijima nije zakazao sednicu RIK-a i obećao odluku određene sadržine, koja je nakon toga i doneta. Tada se RIK razotkrio i u javnosti predstavio onakvim kakav je oduvek i bio – deo mašinerije koja obezbeđuje ne samo pobedu Vučića na izborima već i razračunavanje sa političkim protivnicima.

Svima nama koji smo učestvovali u radu RIK-a ostaće gorak ukus u ustima. Činjenica da smo bili deo kolektivnog tela koje je kršilo Ustav i zakone i koje je potpuno urušilo ionako slabašan izborni sistem, ne može se opravdati time što za to nismo glasali. Kada me jedan od predstavnika SNS-a na sednici pitao da li treba da se stidimo što smo članovi RIK-a odgovorio sam potvrdno. Stid je jedini osećaj koji potvrđuje da smo još uvek pravnici, iako smo u politici.

Vojin Biljić
predstavnik “Dosta je bilo” u RIK-u

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Ovaj kratki izveštaj kolege Biljića samo pokazuje da su studenti u pravu.
  AV je vodeći lažov, manipulator, patološki slučaj (najverovatnije i saučesnik u nizu ubistava novinara) u poznatoj istoriji kod Srba.
  Lep pozdrav iz Bačke.
  Advokat u Novom Sadu.

  • Telo radi onako kako odluči (SNS) većina, ostali se ne pitaju. Ništa ne mogu da urade. A da sve napuste to je tek najgora opcija, moramo da imamo ljude tamo da bar uspemo da sačuvamo šta se sačuvati može.

  • Učestvovanje znači prihvatanje pravila igre.
   Sve ste znali.Dajte šta dalje gdje je stranka?
   Bilo prošlo idemo dalje pustite više analize bar za javnost.Ovakvim stavovima brzo će te nestati sa političke scene.Možete puno naučiti od SDP u Hrvatskoj kako se ponaša i reaguje opozicija.

  • I, evo, sacuvali su…
   Ljiljana je u pravu. Opozicija se morala dogovoriti da bojkotuje izbore dok se ne regulise biracki spisak i sastav RIK-a.

 • Ma šta da je tačno od svega ovog a smatram da je ovaj napis jednog gubitnika tendeciozan, većinska Srbija je glasala i ponovo bi glasala za politiku koja vodi Srbiju ka boljem životu. Ovdje se radi o činjenici da se ekonomski položaj svakog od nas ne može promeniti na boljje za kratko vreme. Treba imati u vidu da su dosadašnje vlade dovele Srbiju na rub ambisa, na potpuni ekonomski haos i beznađe. Sad kad je dolaskom SNS-a nešto napokon krenulo u pozitivnom pravcu treba rušiti ovu vlast da bi na grbaču ovog napaćenog naroda ponovo uzjahali oni koji se bore za vlast samo za rad svojih ličnih i partijskih interesa. Ova vlada je bar nešto učinila što se može videti na niz pozitivnih primera u vođenju kako unutrašnje tako i spoljne politike a zapitajmo se šta su to učinili za Srbiju i njene građane opozicioni kandidati: Saša Janković, Vuk Jeremić, Vojislav Šešelj, Beli i drugi.

  • Svaka čast,ako je nešto urađeno, ali bojim se da nije ništa, osim medijske blokade i manipulacije. Kada su smanjene plate i penzije, nije prošlo ni dva meseca, a već su se čule izjave kako se već vide rezultati. Zar to nije smešno? Zašto i dalje imamo tajne ugovore? Šta se to krije od naroda? Zašto ne znamo šta je potpisano u Briselu? Ako vlada radi tako dobro, zašto nas je zadužila novih 10 milijardi dolara? Gde je vlada uštedela? Šta je sa tim silnim agencijama? Zašto se mediji ne oslobode da se čuje i prava kritika? Ova vlada je u kontuitetu sa prethodnim, nije se promenilo ništa. Samo treba biti otvoren za istinu. Sve što su radili “žuti” ovi danas rade isto samo su u tome malo gori, sa malo više agresivnosti i arogancije. Nama je potreban potpuni zaokret u ekonomskoj politici. “Ludost je raditi isto, a očekivati drugačije rezultate.”

  • Hmmmmm, šta je krenulo na bolje? Da nije obrazovanje, kultura, zdravstvo, vojska, hmmmmm, a ne, porezi su smanjeni a i partijsko zapošljavanje takodje.

  • Spisak Vućićevih ,,dobrih dela,,

   Za 5 godina svoje apsolutističke vladavine Vučić je:

   – Zadužio Srbiju dodatnih 7 milijardi evra.
   – Smanjio plate
   – Smanjio penzije
   – Povećao poreze
   – Povećao PDV
   – Potpuno ukinuo slobodu medija
   – Povećao partisku birokratiju
   – Prekršio Ustav, više puta
   – Kontrolom pravosuđa svakodnevno On i Njegovi krše zakone
   – Pretvorio Srbiju u koloniju jeftine radne snage
   – Uništio privredu Srbije subvencijama ,,stranim investitirima,,
   – Uništio poljoprivredu Srbije uvozom jeftine nezdrave i nekvalitetne hrane.
   – Povećao siromaštvo u Srbiji
   – Oterao iz Srbije više desetina hiljada mladih obrazovanih ljudi.
   – Devastirao zdravstvo
   – Unakazio obrazovanje i kulturu.
   Ma ko da ste, ako imate i malo morala, stidite se zbog podrške kriminalno političkoj bandi gospodara Vučića!!!!

 • Ono koji nisu slušali naređenja AV bili su tamo i glasali protiv toga. Bar smo imali svedoke i izveštaj da RIK nije ni po jednom pitanju bio jedinstven. Posebno kad su kršeni zakoni i pravila.
  Pre DJB-a u politici o RIK-u smo malo šta čuli. DJB je sve preokrenuo. Uveo je princip da ništa nije svejedno i argumentima, upornim i doslednim radom to i dokazao.
  Šta je sledeće na redu?
  Verovatno ono što kad ga pomenete SNS vođe naprave lice kao da su pili sirće.

 • Odlučnije podržite proteste!
  Na drugoj strani je 5 godina Vučićeve apsolutne vlasti.
  Pa za pet godina,ko živ, ko mrtav.
  Vaši simpatizeri su već na ulici.Potrebni ste nam da realizujete naše zahteve

 • Da li ste do danas podneli krivičnu prijavu za krivično delo neizvršenja sudske odluke protiv svih članova RIK-a koji su glasali suprotno odluci Ustavnog suda, kao i protiv članova biračkih odbora koji su nedozvoljenim vršenjem intervencija u zapisnicima izvršili krivično delo falsifikovanja službene isprave?

 • Neću da nam se ovde ubace nove Čede i Đilasi.Potrebni su nam kvalitetni ljudi
  koji mogu svojim delovanjem da donesu neku istinski pozitivnu promenu u društvu.
  Ja se izvinjavam ako ovaj komentar zvuči DJB botovski,nisam bot, nego tako je

 • I mene je stod što ste bili deo Rik, što ste deo ovakve Skupštine, što ste deo bilo čega što legitimizuje ovu vlast. Znate da sam jedini glas makar na ovom forumu, koji je nakon 1.dana zasedanja Skupštine – pozvao na bojkot iste, do okončanja diktature – sopstvenim urušavanjem koje počinje onog dana kada istinska opozicija zamrzne svoje mandate – i, da ne bi bilo pljuvanja – polovinu svojih skupštinskih primanja – uplati direktno onim fondacijama koje se bore za život i zdravlje nemoćnih i ugroženih – zbog nebrige države i onih koji je vode i pljačkaju. Dosad bi – sve bilo gotovo. Čak bi i medjunarodna zajednica morala da prestane da okreće glavu od te (diktature) činjenice. Ovako, saučestvujete u svemu onome što sprovodi režim. Sad ste se svi malo okitili od ovih izbora, imate za hleb – hajde sad na bojkot.Totalni. I pozovite gradjane na bojkot, od taksista, pa do vrha. Širiće se bojkot vremenom, nema dileme. Istrajati. To je – jedini put. Bojkot – totales.

  • Poštovani Igore, na prvi pogled ste potpuno u pravu. Međutim, bez opozicije legimitet ovim izborima bi dali Šešelj, Čanak i Parović, a to bi i EU i Rusiji bilo dovoljno jer njima i nije bitno da u Srbiji budu čisti izbori već da na vlasti bude njihova marioneta.

 • Boze koliko je ovde gluposti izreceno…kao da je RIK..kriv sto su Radulovic i ostali dobili od 1-5% glasova…zar je moguce toliko”slepilo” ..a instruirani “studenti”..njima nece uskoro biti dobri jer nikakve zahteve..koje svaki dan menjsju nece ostvariti…jer je sve bedno i providno…

  • Niko nije rekao da je RIK kriv što ne neko dobio ovoliko ili onoliko glasova, RIK je samo poluga vlasti koja pomaže u malverzacijama. Na sve moguće načine se trude da glasanje ne učine transparentnijim a sada opstruišu proces kontrole. Nije njihovo da tvrde da li su izbori bili pošteni ili ne, već da na sumnju opozicije izađu u susret tome da se napravi provera.

  • RIK je deo aparata koji nas ubija. Studenti imaju zahteve! Pročitaj pa nam ih onda ovde, tačku po tačku, pobi, inače si GLUPOST.

 • Jedan od razloga simpatisanja DJB sa moje strane je upravo to sto je DJB jako oprezan kada su u pitanju medjunarodni odnosi. Ja nemam nista protiv saradnje, udruzivanja i jacajna odnosa, ali mi se zeludac prevrne kada vidim da imamo jos jednog “garanta mira” u Srbiji. Svako ko se seca pocetka 90ih se seca i titule koju su nadenuli Slobodanu Milosevicu u to vreme. Skoro pa identicno sada tretiraju Vucica. Merkel i Putin su ugostili Vucica neposredno pred izbore i to nije nesto sto je Vucic mogao da naruci to je bila njihova jasna poruka ko treba da ostane na vlasti po svaku cenu. Velike sile maltene nisu reagovale na sve ono sto se desavalo. Ako u Rusiji imamo situaciju da nema potpune demokratije takvu situaciju ipak nemamo u Nemackoj. Da li bi u Nemackoj bilo moguce uraditi sve ovo sto je radio Vucic? Naravno da ne! Pa prvi je mogao da reaguje ambasador Nemacke jer je ovde i neposredno gleda sta se sve radilo u toku kampanje. Ipak izabrali su da se prave ludi! Upravo ovo nepostovanje RIKa kao institucije i prakticna zloupotreba vecine od samog pocetka to pokazuje. RIK je aparat u rukama jednog coveka i njemu bliskih ljudi. Ako je verovati informacijama koje dolaze iz SNS bila je spremna zalba Upravnom sudu i u slucaju Belog, ali su zeleli da opipaju puls naroda pre toga, da vide kolike posledice bi bile da se Belom ne dozvoli izlazak na izbore. Procenili su da ipak puste kandidaturu. Cela prica je trebala da ide preko onog advokata Miroja koji je i podneo prvobitnu zalbu RIKu. SNS se u toj situaciji povukao i pustio SRS da se kolje u njihovo ime sa opozicijom i da brani neodbranjivo. RIK je poznat po zlu odavno, ali smo se nekako opustili tamo od 2000ih jer je ipak posao radjen veoma dobro. Dolaskom SNS na vlast pocelo se sa preuredjivanjem RIKa na model devedesetih. Najveci problem danasnje vlasti je taj sto svi imaju mobilne, kamere su svuda i sve se lako zabelezi i objavi na nekonvencionalnim medijima ili internetu. Prakticno je veoma tesko sakriti stvari koje radis. DJB i dobar deo opozicije je radio dobar posao u RIKu, probali su da izguraju ono sto je po pravilu i trebalo izgurati, ali kada imate vladajucu koaliciju podrzanu od SRS svaki vas predlog i zalba prosto pada u vodu. Drago mi je sto se SRS razgolitio i sto je narod uvideo o kome se radi i sta je njihova uloga. Njihov slobodni pad krece uz pad SPS koji su izdali svoj pravac (koliko god on los bio i zamagljen) nakon 27 godina. SPS nije slomljen 5. oktobra, ali im je veliki vodja sada udario ekser na kovceg.

  • Opet kasnite. I nesto cekate. Formirajte Pokret sindikalno radnickog nezadovoljstva poput Solidarnosti u Poljskoj.
   To Srbiji fali, a o tome g. Radulovic cesto govori, doticuci se ekonomskih tema. I promenite boju, nepodnosljivo
   asocirA NA MARGINALNI I POKOJNI GRADJANSKI SAVEZ, neuklonjive vlasnice prava na drzavnu savest G. VESNE PESIC, kao i njenog UDOMLJENIKA, lidera 5. oktobra, koristoljubivog GORANA SVILANOVICA sa Kosova.

  • A u ovom transparentnom “stidu”, odrekoliste se I odbaciste li “iju smrdi” lukrativnih apanaza I ostalih “iju,iju fuj” prinadleznosti koje Vam obezbedjuje i isplacuje ova vlast na celu sa AV, za Vas “stid”

 • Čitam jutros nove “usaglašene” zahteve studenata, protestanata… Kako mi je žao što u ovoj zemlji nema upotrebe moždanog tkiva… Sve se rastoči, raspline, sve propliva, i samo ovaj lik uspeva da zajebava sve redom, a sve to opet – zahvaljujući opštoj infantilnosti koja je tako, tako, tako dominantna u Srbiji… Tužan sam. Nadam se da će (nadam se i osvežena) politika učiniti nešto i povodom protesta, ali i uporedo sa njima. http://rs.n1info.com/a241205/Vesti/Vesti/Protest-protiv-diktature-osmi-dan.html

 • Esencijalna misao cenjenog Jova Bakića,
  Ima li u nas dovoljno kvalitetnih ljudi koji će se prvo međusobno povezivati zarad rešavanja konkretnih problema u mestu njihovog života i rada, a onda i sa sebi sličnima širom Srbije, da bi svi zajedno gradili jedan širi pokret koji bi iz temelja menjao shvatanje politike?Bakić ovim pitanjem upućuje na suštinski problem i daje predlog kako, početi iz sopstvenog okruženja i rešavati konkretne probleme.
  Početi iz baze.
  Dijagnoza i terapija prepisani, dok se terapija primeni pacijent će da lipune. .

 • Nisam član ni jedne stranke da se razumemo odmah. Ali ako je ovaj sve ove otreso na izborima i to debelo debelo,šta sad hoće? Žale se na ovo na ono pa to je sve bilo i pre izbora ,što su onda išli na izbore?Nije mi jasno da toliko žive u zabludi ili se prave ludi, pa svako je znao da će ih u ovom trenutku Vučko otresti.Žale se na javne servise nisam nešto primetio velike razlike pa na RTS- je Bujke koji sigurno nije naklonjen Vučku a o privatnim TV stanicama baš me briga ako imaju račun neka po ceo dan drže i Obradovića iz Dveri. Samo sve što više neko na TV pušta ovu i ovakvu opoziciju oni će biti sve sa nižim rejtingom jer nemaju šta da kažu.Ove izbore su oni vodili kao i kampanju protiv Vučka a ne da dobiju mesto predsednika, e tako se nemogu dobiti izbori valjda je svakom jasno sem ovim političarima. Posle ovakvog njihovog debakla trebalo bi da su i malo moralni da podnesu ostavke i da dođu neki novi da vade njihove fleke.Pored ovakvih vođa opozicije oni ni za sto godina neće doći na vlast.

 • Ide Vaskrs, od utorka novi protesti. AV nije preterano uzbudjen u vezi sa protestima. Ima podrsku i Zapada i Rusije. Celog sveta. Njih nije briga sto mi vec zivotarimo a ne zivimo. Moramo sami da se izborimo za promene. Studentski zahtevi su dobri, ali mi se ne svidja ogradjivanje od opozicije. Kakva je, takva je, bolje nemamo. Bicu optimistican i reci cu da minimum 30% ljudi koji sad protestuju nije glasalo. Mislili su u fazonu, sta cu sad da se smaram, ovaj sigurno pada, nismo valjda toliko ludi i glupi. Ali jesmo. Neophodno je da ljudi koji protestuju protiv ovog rezima prihvate DJB, DS, SDS, Dveri. Jer su svi protiv AV. Najmanje sto nam treba sada je ogradjivanje i nesloga izmedju opozicije. Najvaznije je skinuti AV i promeniti sistem. A za to su potrebne sve opozicione snage, bilo da su levog ili desnog centra. Potrebne su i sindikalne organizacije, radnici propalih preduzeca. Neophodno je da i zdravstvo i skolstvo podrzi proteste. Samo tako ce se stvoriti kriticna masa koja ce biti dovoljna da srusi Vucica. Bez ove navedene podrske, protesti ce se smanjivati do prestanka istih a mladi ljudi koji jos uvek u sebi nose optimizam ce potonuti u apatiju kao i vecinska Srbija. A to ne zelimo, zar ne?