Политика Саопштењe

РИК да омогући грађанима проверу евиденције гласања

Покрет Доста је било затражио је од Републичке изборне комисије да хитно свим грађанима омогући проверу да ли је неко злоупотребио њихово бирачко право. После бројних информација о злоупотреби бирачког права, индиција да многи грађани нису успели да искористе своје право јер је неко већ гласао уместо њих, чак и пресуде Управног суда у Београду да је управо таква злоупотреба извршена у Лесковцу, на бирачком месту 75, неопходно је да сви грађани добију могућност да сами провере да ли је неко злоупотребио њихово право или податке преминулих рођака.


ДЈБ захтева да се грађанима омогући увид у евиденцију гласања на исти начин као што су путем сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе укуцавањем свог ЈМБГ броја, могли да провере да ли су уписани у бирачки списак. Само на тај начин сви који сумњају да је у њихово име неко други гласао на изборима, могу доћи до релевананте информације која је предуслов за коришћење правних средстава и заштиту изборног права за сваког грађанина понаособ.

Сумње у регуларност избора и губитак поверења у изборни процес најдиректније угрожавају темеље демократског система и доводе до све веће апстиненције гласача. Свака власт освојена гласовима мањине или злоупотребама бирачког права губи легитимитет. Зато је неопходно отклонити све сумње у то да је председник Републике изабран гласовима мртвих или бруталном злоупотребом бирачког права, а један од најједноставнијих метода је могућност провере гласања.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар