Politika Saopštenje

RIK da omogući građanima proveru evidencije glasanja

Pokret Dosta je bilo zatražio je od Republičke izborne komisije da hitno svim građanima omogući proveru da li je neko zloupotrebio njihovo biračko pravo. Posle brojnih informacija o zloupotrebi biračkog prava, indicija da mnogi građani nisu uspeli da iskoriste svoje pravo jer je neko već glasao umesto njih, čak i presude Upravnog suda u Beogradu da je upravo takva zloupotreba izvršena u Leskovcu, na biračkom mestu 75, neophodno je da svi građani dobiju mogućnost da sami provere da li je neko zloupotrebio njihovo pravo ili podatke preminulih rođaka.


DJB zahteva da se građanima omogući uvid u evidenciju glasanja na isti način kao što su putem sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ukucavanjem svog JMBG broja, mogli da provere da li su upisani u birački spisak. Samo na taj način svi koji sumnjaju da je u njihovo ime neko drugi glasao na izborima, mogu doći do relevanante informacije koja je preduslov za korišćenje pravnih sredstava i zaštitu izbornog prava za svakog građanina ponaosob.

Sumnje u regularnost izbora i gubitak poverenja u izborni proces najdirektnije ugrožavaju temelje demokratskog sistema i dovode do sve veće apstinencije glasača. Svaka vlast osvojena glasovima manjine ili zloupotrebama biračkog prava gubi legitimitet. Zato je neophodno otkloniti sve sumnje u to da je predsednik Republike izabran glasovima mrtvih ili brutalnom zloupotrebom biračkog prava, a jedan od najjednostavnijih metoda je mogućnost provere glasanja.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar