Источна Србија Образовање Саопштењe Финансије

Школство у интересу деце

Блокиране школе

Годинама уназад основно и средње образовање у Зајечару било је запостављено, а пажњу на овај проблем скренули су сами просветни радници који су током школске 2015/16. године организовали неколико протеста. Кулминирало је 24. марта ове године када је потпуно обустављен рад школа јер су у том тренутку дуговања износила око 200 милиона динара, а школе су биле у блокади дуже од 600 дана. Појединим школама био је искључен интернет, остале су без папира за штампање, креда и најелементарнијих услова за рад. Није било новца ни за одржавање основне хигијене у школским просторијама. Неке школе су посетили судски извршитељи који су пописали имовину, што је незабележено у историји школства. Крајем маја укупан дуг школа према ЕПС снабдевању износио је 17.768.591 динар.

Какав је однос града према потребама основних и средњих школа види се у завршном рачуну буџета за 2015. годину где су основне школе добиле само 7 посто новца од планираног, а средње свега  2  и по одсто.  Локална самоуправа очекивала је помоћ од државе у износу од 400 милиона динара, али почетком маја из републичке буџетске резерве стигло је “свега” 100 милиона динара. Више од половине овог новца отишло је на рачуне школа. То је било довољно да се само на неколико дана одблокирају, а онда су на наплату пристизала и друга, годинама гомилана потраживања и школе су се поново нашле у сличној ситуацији.

Ефикасан рад јавних предузећа

Дуговања Града

Подаци из 2016. године о  дуговању града према појединим установама износе 1,75 милијарди динара: Градска управа – 137 милиона динара, индиректни корисници буџета – 423 милиона, дуг за основне школе – 142 милиона, за средње школе – 50 милиона динара, за неисплаћене зараде радника – 29 милиона, за неиплаћене накнаде породиљама, студентима – 34 милиона, Фабрици Каблова – 74 милиона, добављачима – 400 милиона, Дирекцији за робне резерве – 138 милиона, вртићима -57 милиона, ЈП Гитаријада – 15 милиона, Дирекцији за изградњу – 210 милиона, месним заједницама – 24 милиона…).

Градски одбор покрета
Доста је било – Зајечар

Ознаке
Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар