Политика Саопштењe

Позив грађанима да директно пишу РИК-у

РИК је без обазложења, злоупотребом већине у РИК-у, одбацио захтев ДЈБ да се свим грађанима омогући увид у евиденцију гласања. Зато позивамо грађане да у што већем броју лично пошаљу своје захтеве РИК-у да им омогући увид евиденцију гласања и проверу да ли је неко злоупотребио њихово бирачко право. Позивамо грађане да на овај начин приморамо РИК да омогући проверу. То је начин да добијемо релевананте информације о гласању, разоткријемо изборну крађу и заштитимо изборно право за сваког грађанина понаособ.

Покрет Доста је било затражио је од Републичке изборне комисије да хитно свим грађанима омогући електронску проверу да ли је неко злоупотребио њихово бирачко право, али је РИК то одбио. Позивамо грађане да појединачно од РИК-а захтевају информацију да ли су гласали. Посланичка група Доста је било поднеће и предлог за измену закона којим ће обавеза РИК-а бити да омогући електронски увид у евиденцију гласања свим грађанима на исти начин као што су путем сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе укуцавањем свог ЈМБГ броја, могли да провере да ли су уписани у бирачки списак.

Сумњамо да је главни модалитет изборне крађе Александра Вучића био управо гласање уместо грађана који су били спречени да искористе бирачко право. Имамо доказе да је у Сјеници и Новом Пазару злоупотребљено гласачко право више од 20 грађана који нису изашли на гласање јер годинама не живе у том граду, али је неко гласао уместо њих. Имамо и информације да су злоупотребљени лични подаци грађана из полицијских евиденција излазака из земље да би се покрали њихови гласови.

Правни тим Доста је било стоји на располагању и свим грађанима који желе да, уместо лично, преко наших адвоката од РИК-а затраже могућност увида у евиденцију гласања. Можете се електронском поштом обратити адвокатима правног тима ДЈБ на адресу pravnitim@dostajebilo.rs. Позивамо и грађане који су искористили бирачко право да пошаљу захтев РИК-у за увид у евиденцију гласања да би број захтева био што масовнији.

Прилог

Захтев РИК-у који грађани могу да поднесу: WordPDF

Повезани текст

РИК да омогући грађанима проверу евиденције гласања

Доста је било

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар