Politika Saopštenje

Poziv građanima da direktno pišu RIK-u

RIK je bez obazloženja, zloupotrebom većine u RIK-u, odbacio zahtev DJB da se svim građanima omogući uvid u evidenciju glasanja. Zato pozivamo građane da u što većem broju lično pošalju svoje zahteve RIK-u da im omogući uvid evidenciju glasanja i proveru da li je neko zloupotrebio njihovo biračko pravo. Pozivamo građane da na ovaj način primoramo RIK da omogući proveru. To je način da dobijemo relevanante informacije o glasanju, razotkrijemo izbornu krađu i zaštitimo izborno pravo za svakog građanina ponaosob.

Pokret Dosta je bilo zatražio je od Republičke izborne komisije da hitno svim građanima omogući elektronsku proveru da li je neko zloupotrebio njihovo biračko pravo, ali je RIK to odbio. Pozivamo građane da pojedinačno od RIK-a zahtevaju informaciju da li su glasali. Poslanička grupa Dosta je bilo podneće i predlog za izmenu zakona kojim će obaveza RIK-a biti da omogući elektronski uvid u evidenciju glasanja svim građanima na isti način kao što su putem sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ukucavanjem svog JMBG broja, mogli da provere da li su upisani u birački spisak.

Sumnjamo da je glavni modalitet izborne krađe Aleksandra Vučića bio upravo glasanje umesto građana koji su bili sprečeni da iskoriste biračko pravo. Imamo dokaze da je u Sjenici i Novom Pazaru zloupotrebljeno glasačko pravo više od 20 građana koji nisu izašli na glasanje jer godinama ne žive u tom gradu, ali je neko glasao umesto njih. Imamo i informacije da su zloupotrebljeni lični podaci građana iz policijskih evidencija izlazaka iz zemlje da bi se pokrali njihovi glasovi.

Pravni tim Dosta je bilo stoji na raspolaganju i svim građanima koji žele da, umesto lično, preko naših advokata od RIK-a zatraže mogućnost uvida u evidenciju glasanja. Možete se elektronskom poštom obratiti advokatima pravnog tima DJB na adresu pravnitim@dostajebilo.rs. Pozivamo i građane koji su iskoristili biračko pravo da pošalju zahtev RIK-u za uvid u evidenciju glasanja da bi broj zahteva bio što masovniji.

Prilog

Zahtev RIK-u koji građani mogu da podnesu: WordPDF

Povezani tekst

RIK da omogući građanima proveru evidencije glasanja

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar