Политика Саопштењe

РИК крије резултате – 17. дан

Републичка изборна комисија наставља да крије резултате са бирачких места. Скандалозно је да РИК 17 дана одбија да објави како се гласало на свим бирачким местима иако су сви гласачки листићи пребројани, а резултати гласања по бирачким местима су морали бити сукцесивно објављивани онако како је бројање и потписивање записника завршавано. Учесници избора, али и сви грађани Србије имају законско право да им комплетни резултати, по бирачким местима, буду доступни.

Покрет Доста је било захтева да се одмах објаве сви резултати са председничких избора и да РИК престане да прикрива манипулације бирачким материјалом, записницима са бирачких места и злоупотребу гласачког права многих грађана уместо којих су гласали Вучићеви “чувари кутија”.

Да није било крађе, РИК не би имао баш ниједан разлог да крије резултате. Прикривањем резултата са бирачких места РИК онемогућава контролу и анализу резултата. Јер, без ових података које РИК крије не можемо да упоредимо записнике са записницима које поседујемо, као ни са резултатима прошлогодишњих парламентарних избора.

Сумњамо да се на председничким изборима догодила крађа сличних размера као и у априлу 2016. године и да је Вучић, поред куповине гласова, скупљања капиларних гласова уценама и претњама и бугарских возова, одрадио и масовну крађу гласова на свим оним бирачким местима на којима контрола није била могућа. У крађи су учествовале све чланице владајуће коалиције.

ДЈБ ће поднети и предлог за измену закона по коме ће обавеза РИК-а бити објављивање прелиминарних резултата по бирачким местима сукцесивно како пристижу. РИК је то радио све до ових председничких избора.

Повезани текстови

РИК крије резултате избора по бирачким местима

Крађа гласова у Сјеници

Управни суд потврдио сумње о начину крађе

РИК и даље крије резултате избора по бирачким местима – девети дан

РИК да омогући грађанима проверу евиденције гласања

РИК прикрива крађу гласова – десети дан

Представник ДЈБ у РИК- у из протеста напустио седницу

Заслуге за прикривање крађе иду Чанку, Шешељу и Паровићу

Одбацивање захтева ДЈБ је потврда да РИК прикрива крађу гласова

РИК крије резултате по бирачким местима – 11. дан