Politika Saopštenje

RIK krije rezultate – 17. dan

Republička izborna komisija nastavlja da krije rezultate sa biračkih mesta. Skandalozno je da RIK 17 dana odbija da objavi kako se glasalo na svim biračkim mestima iako su svi glasački listići prebrojani, a rezultati glasanja po biračkim mestima su morali biti sukcesivno objavljivani onako kako je brojanje i potpisivanje zapisnika završavano. Učesnici izbora, ali i svi građani Srbije imaju zakonsko pravo da im kompletni rezultati, po biračkim mestima, budu dostupni.

Pokret Dosta je bilo zahteva da se odmah objave svi rezultati sa predsedničkih izbora i da RIK prestane da prikriva manipulacije biračkim materijalom, zapisnicima sa biračkih mesta i zloupotrebu glasačkog prava mnogih građana umesto kojih su glasali Vučićevi “čuvari kutija”.

Da nije bilo krađe, RIK ne bi imao baš nijedan razlog da krije rezultate. Prikrivanjem rezultata sa biračkih mesta RIK onemogućava kontrolu i analizu rezultata. Jer, bez ovih podataka koje RIK krije ne možemo da uporedimo zapisnike sa zapisnicima koje posedujemo, kao ni sa rezultatima prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Sumnjamo da se na predsedničkim izborima dogodila krađa sličnih razmera kao i u aprilu 2016. godine i da je Vučić, pored kupovine glasova, skupljanja kapilarnih glasova ucenama i pretnjama i bugarskih vozova, odradio i masovnu krađu glasova na svim onim biračkim mestima na kojima kontrola nije bila moguća. U krađi su učestvovale sve članice vladajuće koalicije.

DJB će podneti i predlog za izmenu zakona po kome će obaveza RIK-a biti objavljivanje preliminarnih rezultata po biračkim mestima sukcesivno kako pristižu. RIK je to radio sve do ovih predsedničkih izbora.

Povezani tekstovi

RIK krije rezultate izbora po biračkim mestima

Krađa glasova u Sjenici

Upravni sud potvrdio sumnje o načinu krađe

RIK i dalje krije rezultate izbora po biračkim mestima – deveti dan

RIK da omogući građanima proveru evidencije glasanja

RIK prikriva krađu glasova – deseti dan

Predstavnik DJB u RIK- u iz protesta napustio sednicu

Zasluge za prikrivanje krađe idu Čanku, Šešelju i Paroviću

Odbacivanje zahteva DJB je potvrda da RIK prikriva krađu glasova

RIK krije rezultate po biračkim mestima – 11. dan

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar