Politika Policija Pravosuđe Saopštenje

Godišnjica Savamale – totalna razgradnja krivično-pravnog sistema

Pre godinu dana u Hercegovačkoj ulici u Beogradu suspendovani su pravna država, pravni poredak i monopol sile koji ima svaka država. Država Srbija je za vreme te akcije na tom delu svoje teritorije prestala da postoji.

Deo gradske vlasti uz pomoć policije i javnih preduzeća, uz direktnu podršku predsednika Vlade, naredio je noćnu akciju u kojoj je privatna imovina rušena uz pomoć bagera firme angažovane na najvećim građevinskim projektima u gradu, a maskirani ljudi u fantomkama, za koje ima podataka da su pripadnici narko mafije, hapsili su i vezivali građane koji su se tu zatekli, kao i čuvara koji je nekoliko dana kasnije preminuo. Ni godinu dana nakon ovakvog kriminala počinioci nisu poznati javnosti, nije podignuta nijedna krivična prijava i niko nije kažnjen za ovako strašan kriminalni čin.

Suspendovanje pravne države koje se dogodilo te noći u Savamali nastavilo se sve do danas jer su moćni pojedinci, počev od predsednika vlade, sprečili tužilaštvo i policiju da rade svoj posao. Slučaj Savamale postao je simbol i dokaz totalne razgradnje krivično-pravnog sistema u državi. Činjenica da niko nije odgovarao, da čak nije podignuta nijedna krivična prijava dokaz je da u Srbiji ne postoji nezavisan pravosudni sistem. Dodatno zabrinjava činjenica da je zbog slučaja Savamala jedino kažnjen jedan nedeljnik koji je na odgovornost pozvao ministra policije, novinari koji su argumentovano Nebojšu iz Beograda proglasili za “glavnog fantoma iz Savamale”.

Odgovornost za suspendovanje pravne države u Savamali ne može da bude utvrđena ukoliko fantomi budu nastavili da vladaju gradom i državom. Sve dok su tužilaštvo i sud pod vlašću fantoma iz vrha državne vlasti slučaj Savamale neće biti rasvetljen. Bez vladavine prava i nezavisnih institucija ne postoji ni država. Nama je cela država kidnapovana. Pokret Dosta je bilo zahteva od tužilaštva da pokaže profesionalnost i hrabrost i oslobodi se političkih pritisaka iz vrha vlasti. Uspostavljanje pravne države i vraćanje države građanima mora da počne od rešavanja Savamale.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dobar tekst.Bitno je da podrzimo borbu za pravnu drzavu i da i clanovi i simpatizeri DJB-a budu na danasnjem protestu.
    Vidimo se, pozdrav svima

  • Apsolutno podržavam rad vašeg pokreta i glasam za vas od kako ste se pojavili. Sve što ste do sada pričali, toga se i držite i to mi je važno. Najviše mi se dopada što furate svoj fazon ”ne trebaju nam ni ovi ni stari, nego novi”, konkretno, ne bih voleo da morate u koaliciju sa DS. Oni su jedva malko bolji od SNS lopova. Ako smem da dam jednu preporuku, to je vezano za tviter nalog DJB. Pošto vas pratim i na tviteru, konstantno mi stižu obaveštenja o vašim porukama. Naime, pre neki dan, na godišnjicu rušenja u Savamali, svi pričaju o tom događaju a vi o glasanju za set zakona o zdravstvu. Slažem se potpuno da je da je taj set zakona verovatno važniji od Savamale ali propustili ste događaj. Bili ste u senci onih koji su ispratili dešavanja. Neko zlonameran bi rekao da vas to ne zanima ali i vi i ja znamo da nije tako. Ne morate objaviti moj komentar ali ga makar pročitajte i analizirajte. Ne zaboravite da mi sa strane imamo sasvim drugačiju sliku o radu vašeg pokreta nego vi sami. Puno sreće i do pobede!