LOKAL Ауторски текст Западна Србија Финансије

План јавних набавки у Љигу

Први пут ове године љишка општина донела је и на свој сајт ставила план јавних набавки мале вредности и у отвореном поступку. Прецизирани су рокови оглашавања, реализације и оквирне цене. Набавке се односе на градњу и асфалтирање путева, изградњу мостова, азил за псе, информисање, сређивање фасаде зграде општине, просторни план општине, израду пројеката (топлане, водовода, путева, сале), јавну расвету.

Завршена је јавна набавка за изградњу азила за псе, процењена на 2,5 милиона динара, која последњих година изазива посебну пажњу одборника и грађана како због цене, тако и због великог броја паса луталица у Љигу. Посао је додељен фирми из села код Лајковца, редовној “муштерији” општинског буџета.

Јавни конкурс за медијске садржаје недавно је објављен, али са знатно мањим средствима него што је планом јавних набавки предвиђено. Уместо 2,5 милиона, у конкурсу је наведено да су средства за услуге информисања 500.000 динара. Иначе, у буџету за 2017. годину је опредељено три милиона динара.

Општина је већ ушла у посао са фирмом Телемарк из Чачка и уступила јој простор у објекту чија је градња почела још 1999. године (такозвани Културни центар), а који још није приведен намени. Вероватно ће највећи део средстава опредељеног буџетом за информисање, отићи овом произвођачу медијских садржаја, на основу посебно склопљеног уговора.

За путеве је планирано близу 60 милиона динара. Предвиђено је да се асфалтирају путеви у Моравцима, Калањевцима, Пољаницама, Јајчићу, Шутцима, Бранчићу, Велишевцу, Славковици, пут Штавица-Козељ, Липљу, Бау (предвиђена вредност радова око 47 милиона). Радови на некатегорисаним путевима коштаће око 10 милиона динара, а неки путеви ће бити изграђени. Три моста су планирана у селу Кадина Лука ( Грађеник, Сајићи и Живановићи) и један у Штавици, укупне вредности око 35 милиона динара.

Предвиђена су средства за сређивање општинске зграде (два милиона), мада је нејасно који су послови у питању, пошто је фасада зграде урађена прошле године (сем малог дела), по речима председника, средства нису била из буџета. У плану су и два милиона динара за степениште у општини, а биће саниран и кров.

Лед сијалице су ставка у буџету већ неколико година. Од првобитних 70 милиона динара и 30 година за замену сијалица, а у међувремену се није ни започело са тиме, стигло се до 41,5 милиона, односно издвајања по пет милиона годишње до завршетка пројекта.

За сада нема ништа од топловода који би премостио реку, што би омогућило грејање свих стамбених зграда из прошле године реконструисане котларнице. Средстава има само за пројекат, па ће грађани у центру Љига још једну грејну сезону дочекати у диму пуном угљен моноксида. Ни инспекције, ни надлежно министарство као да не могу ништа онима који раде против здравља станара и запослених радника, који у веома тешким условима, готово без вентилације, радно време проводе у старој котларници.

Оно чега нема у плану, јесте индустријска зона, како инвеститори не би и даље заобилазили Љиг. Пре пар година организован је састанак са потенцијалним кинеским инвеститорима, уз обећање са главног места у општини да ће улагањем Кинеза посао добити стотинак људи. Уместо тога, један број радника је ангажован на деоници будућег аутопута. Углавном се ради о најтежим пословима у тунелу у Бранчићу и ван тунела.

Никола Васиљевић
члан покрета Доста је било – Љиг

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Poštovani Nikola, hvala na ovim informacijama, ima tu i lepih, ohrabrujućih vesti… naravno kad se izuzmu one čudne i nejasne. Dobre je da ovakve informacije nekako stižu do građana. Rekao bih da je uslov da budemo svesni i aktivni u tome da prepoznamo svoje interese u radu opštine kao i ono što nije u našem interesu. Uslov je da budemo informisani… ali kako to je veliko pitanje. Na sajtu Ljiga nisam pronašao detaje koji me zanimaju. Da li je moguće saznati nešto više o planovima i intrevencijama, recimo, vezano za puteve… da li je moguće nekome se obratiti i raspitati se… Mene konkretno zanima asfaltiranje puta u Kalanjevcima, da li je za asfaltiranje planirana nedovršena makadamska deonica od nekih 600 metara koja se odvaja levo za Kalanjevce sa pravca Brajkovci – Belanovica… ili su možda planovi i ambiciozniji… posle škole u centru sela odvaja se uski dotrajao put koji vodi levo u zaseok sa nekoliko staračkih kuća i desetak imanja… Prošaran je starim sfaltom, rizlom i zemljom. Nekih 400 metara, po snegu neprohodan a po kiši nebezbedan za vozila i pešake… ima li nade i za takve intervencije… Inače, skustvo koje sam imao sa ljudima u opštini Ljig prilikom završavanje administracije vezano za kupovinu imanja u Kalanjevcima, veoma je pozitivno, ima tu jako finih ljudi… ne znam da li delite to moje mišljenje… svakako biću vam zahvalan na odgovorima.. ili ako me uputite gde bi ih mogao potražiti… dok je još vruće, tj, dok pare ne ponestanu, pozdrav, Nenad.