Ауторски текст Политика

Синиша Мали не сме да побегне од кривичне истраге

Изјава Александра Вучића да Синиша Мали ускоро више неће бити градоначелник Београда јер “због кампање која се води против њега” не може да ради у тим условима, а не зато што је Агенција за борбу против корупције тужилаштву послала извештај из кога се види да је Мали прао новац, сакривао имовину, мешетарио преко оф шор фирми или зато што је одговоран за криминал у Савамали за који га је јавно оптужила бивша супруга, очигледан је покушај амнестирања Синише Малог од било какве одговорности, посебно оне кривичне. Вучић је оваквом изјавом поново суспендовао правни поредак у земљи, ражаловао тужилаштво, стао у заштиту криминала и демонстрирао неприхватљиву концентрацију моћи и функција у једном човеку.

Синиша Мали не сме бити склоњен у тишини, без утврђивања одговорности за све што је учинио, а пре свега за суспендовање правне државе у Савамали, зато што Александар Вучић хоће да поправи рејтинг пред београдске изборе. Уместо представљеног “часног” повлачења са функције, захтевамо да тужилаштво престане да клечи пред Вучићем и истражи улогу Синише Малог у свим пословима везаним за “Београд на води”, од отимања највреднијег грађевинског земљишта од Београђана па до бесправног ноћног рушења у Савамали. Недопустиво је да после више од годину дана од рушења објеката у Савамали и јавних протеста грађана и стручне јавности, тужилаштво случај Савамале држи у предистражној фази.

Захтевамо од полиције, тужилаштва и суда да се ослободе притисака власти и да процесуирају све афере, испитају кривична дела и злоупотребе повезане са Синишом Малим. Ослобађање актуелног градоначелника од кривичне одговорности представљаће још једно гажење институција, закона и владавине права. Неприхватљиво је и да медији преносе изјаву Александра Вучића о смени градоначелника који је каобајаги ометен у свом послу па мора да се повуче, као да је у питању нешто најнормалније, а не прикривање криминала, притисак на тужилаштво и демонстрација диктатуре.

 

Дрaгињa Лукин

Дрaгињa Лукин

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Пошто смо задњих 17 година све тврдокорнија комунистичка држава онда и овај потез може сасвим елегантно да се окарактерише као типично комунистичко заташкавање јер није пригодно да људи блиски вођи и његовим рођацима нису смерни и узорни осталој раји.

  • Mi već godinama živimo u jednoj autokratskoj mešavini komunizma i kapitalizma gde se određeni elementi oba od tih sistema uzimaju sa ciljem da se napravi neki hibrid koji je od koristi samo vladajućim garniturama i ljudima oko njih. U kratkim crtama, to se zove banana država. Sam po sebi, ni komunizam ni kapitalizam nisu loša uređenja ako se njima upravlja na ispravan način.

  • Ja bih se gospodo rado menjao da zivim u vremenu komunizma, gde su svi imali iste sanse pa se iz toga naravno radja struka u svim granama. Nasi doktori, inzinjeri, namenska industija, gradjevina (cela planska naselja, a ne krimi investitori) su bili cenjeni u svetu. Sa crvenim pasosem se nismo blamirali po redovima kao danas, a da ne govorimo o kriminalu i o bezbednosti. Zdravo drustvo i prave zivotne vrednosti bez rijalitija i kiča. Cak smo i porez na kič imali, sad bi se para namlatili od Happy tv Pinka. Da ne pricamo o ponosu kada je drzava bila u svetskom politickom vrhu a ne ovi danasnji lopovi najponiznije cekaju ispred vrata nizerazrednih zapadnih sluzbenika. Ili to mozda komunizam poistovecujete sa Vulinom i Dacicem?

 • Аман, људи, комунизам је одавно мртав, оно што ми данас живимо је синопсис филма “Банде Њујорка”.
  И, да, да мало рашчистимо терминологију:
  Марксизам = теорија
  Комунизам = идеологија
  Социјализам = друштвено-економски систем