Autorski tekst Politika

Siniša Mali ne sme da pobegne od krivične istrage

Izjava Aleksandra Vučića da Siniša Mali uskoro više neće biti gradonačelnik Beograda jer “zbog kampanje koja se vodi protiv njega” ne može da radi u tim uslovima, a ne zato što je Agencija za borbu protiv korupcije tužilaštvu poslala izveštaj iz koga se vidi da je Mali prao novac, sakrivao imovinu, mešetario preko of šor firmi ili zato što je odgovoran za kriminal u Savamali za koji ga je javno optužila bivša supruga, očigledan je pokušaj amnestiranja Siniše Malog od bilo kakve odgovornosti, posebno one krivične. Vučić je ovakvom izjavom ponovo suspendovao pravni poredak u zemlji, ražalovao tužilaštvo, stao u zaštitu kriminala i demonstrirao neprihvatljivu koncentraciju moći i funkcija u jednom čoveku.

Siniša Mali ne sme biti sklonjen u tišini, bez utvrđivanja odgovornosti za sve što je učinio, a pre svega za suspendovanje pravne države u Savamali, zato što Aleksandar Vučić hoće da popravi rejting pred beogradske izbore. Umesto predstavljenog “časnog” povlačenja sa funkcije, zahtevamo da tužilaštvo prestane da kleči pred Vučićem i istraži ulogu Siniše Malog u svim poslovima vezanim za “Beograd na vodi”, od otimanja najvrednijeg građevinskog zemljišta od Beograđana pa do bespravnog noćnog rušenja u Savamali. Nedopustivo je da posle više od godinu dana od rušenja objekata u Savamali i javnih protesta građana i stručne javnosti, tužilaštvo slučaj Savamale drži u predistražnoj fazi.

Zahtevamo od policije, tužilaštva i suda da se oslobode pritisaka vlasti i da procesuiraju sve afere, ispitaju krivična dela i zloupotrebe povezane sa Sinišom Malim. Oslobađanje aktuelnog gradonačelnika od krivične odgovornosti predstavljaće još jedno gaženje institucija, zakona i vladavine prava. Neprihvatljivo je i da mediji prenose izjavu Aleksandra Vučića o smeni gradonačelnika koji je kaobajagi ometen u svom poslu pa mora da se povuče, kao da je u pitanju nešto najnormalnije, a ne prikrivanje kriminala, pritisak na tužilaštvo i demonstracija diktature.

 

Draginja Lukin

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pošto smo zadnjih 17 godina sve tvrdokornija komunistička država onda i ovaj potez može sasvim elegantno da se okarakteriše kao tipično komunističko zataškavanje jer nije prigodno da ljudi bliski vođi i njegovim rođacima nisu smerni i uzorni ostaloj raji.

    • Mi već godinama živimo u jednoj autokratskoj mešavini komunizma i kapitalizma gde se određeni elementi oba od tih sistema uzimaju sa ciljem da se napravi neki hibrid koji je od koristi samo vladajućim garniturama i ljudima oko njih. U kratkim crtama, to se zove banana država. Sam po sebi, ni komunizam ni kapitalizam nisu loša uređenja ako se njima upravlja na ispravan način.

    • Ja bih se gospodo rado menjao da zivim u vremenu komunizma, gde su svi imali iste sanse pa se iz toga naravno radja struka u svim granama. Nasi doktori, inzinjeri, namenska industija, gradjevina (cela planska naselja, a ne krimi investitori) su bili cenjeni u svetu. Sa crvenim pasosem se nismo blamirali po redovima kao danas, a da ne govorimo o kriminalu i o bezbednosti. Zdravo drustvo i prave zivotne vrednosti bez rijalitija i kiča. Cak smo i porez na kič imali, sad bi se para namlatili od Happy tv Pinka. Da ne pricamo o ponosu kada je drzava bila u svetskom politickom vrhu a ne ovi danasnji lopovi najponiznije cekaju ispred vrata nizerazrednih zapadnih sluzbenika. Ili to mozda komunizam poistovecujete sa Vulinom i Dacicem?

  • Aman, ljudi, komunizam je odavno mrtav, ono što mi danas živimo je sinopsis filma “Bande Njujorka”.
    I, da, da malo raščistimo terminologiju:
    Marksizam = teorija
    Komunizam = ideologija
    Socijalizam = društveno-ekonomski sistem