Građevina Saobraćaj Saopštenje

Nezakonit izbor Zorana Babića na čelo Koridora Srbije

Izbor Zorana Babića, visokog funkcionera SNS, za direktora Javnog preduzeća Koridori Srbije u direktnoj je suprotnosti za Zakonom o javnim preduzećima koji propisuje da direktor mora imati najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kojima se bavi javno preduzeće i da ne sme biti partijski funkcioner. Zakon je izigran i time što je javni konkurs, koji je Vlada Srbije raspisala početkom februara, fingiran da bi do poniznosti poslušan partijski kadar bio nagrađen velikom direktorskom platom. Izbor Zorana Babića je šamar javnosti, poruka da u Srbiji ima samo poslova za botove i izrugivanje vladavini zakona.

Kojim je kvalifikacijama i radnim iskustvom Zoran Babić, diplomirani mašinski inženjer koji nema ni dana iskustva u svojoj struci, zaslužio da vodi javno preduzeće koje treba da završi izgradnju Koridora 10? Ako je zaista izabran na javnom konkursu, Vlada mora da objavi spisak kandidata koji su bili lošiji od Babića, u čijoj radnoj biografiji nema ni pomena da se bavio putarskim poslovima ili građevinarstvom. Isto kao i predsednik SNS-a koji ga na ovu poziciju postvlja, Babić ima radno iskustvo iz oblasti partijskog napredovanja, a radna biografija sastavljena je od izmeštanja sa jedne na drugu upravljačku funkciju po javnim preduzećima, opštinskoj upravi i sportskim savezima.

Postavljenje člana Predsedništva SNS-a za direktora Koridora Srbije pokazatelj je arogantnog odnosa SNS-a i njegovog predsednika prema građanima Srbije i njihovoj imovini. Nezakonita i neustavna moć koju je predsednik SNS-a akumulirao, zahvaljujući medijskoj kontroli, meri se upravo ovakvim arogantnim, nezakonitim odlukama kojima pokazuje da se ne plaši suda javnosti jer ga štite mediji, ali ni kontrole zakonitosti svojih postupaka, jer nezavisnih nepartijskih instutucija koje bi sprovele kontrolu nema. Zato su se sva javna preduzeća odavno pretvorila u partijske sinekure koje plaćaju svi građani Srbije, zato su partijski direktori postali sinonim za gubitke koji se pokrivaju iz budžeta i vreća bez dna u kojoj nestaje novac građana.

Partokratija koja se ogleda kroz partijsko zapošljavanje neadekvatno kvalifikovanih, poslušnih i nesposobnih kadrova u javnim preduzećima i celom javnom sektoru je glavni problem Srbije protiv koga se bori Dosta je bilo. Zahtevamo profesionalizaciju javnih preduzeća i celog javnog sektora i zabranu partijskog zapošljavanja. Zapošljavanje mora da se odvija po jasnim i javnim kriterijumima šta znaš, a ne koga znaš, a svaka upravljačka funkcija mora da bude neprestano na proveri rezultata, a ne da partijski direktori, poput dosadašnjeg direktora Koridora Dmitra Đurovića, odlaze bez polaganja odgovornosti za koruptivne i štetne tendere i loše projekte na koje je potrošno stotine miliona evra.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vjerujem da su i novoizabrani i prethodni direktor jako los izbor za ovu poziciju.

    Gdje se mogu pronaci podaci o stetnim tenderima i losim ugovorima koji su potpisivani?
    Moze li neko da navede konkretne primjere?

  • Zašto bi izbor ovog srpskog cirkuzanta bio nezakonit kada se zna da krije veliku nezekonitost poput rušenja u Sava Mahali. Tja konstrukter vazduhoplohova je neoborivi poverenik Vučića. U pitanju su polsovi u delu građevinarsta u kome je uvek krađa bilo na pretek. Ne postoje mehanizmi koji bi sprečili namerite , pare su velike a grabež će biti berićetan. Zamislite da postave nepartiskog direktora kome bi stizala daređenja kako će odobravati naloge za isplatu zbog kojih ga čeka dugogodišnja robija, Ni jedan česti čovek ne bito prihvatio. Izvršilac mora biti čovek besumnjivih poverenja i zaštićen kao retka zver.

  • Bravo za tekst. Ovo su stvari koje treba da budu okosnica borbe DJB. Problem ce vam biti jer cete biti usamljeni na politickoj sceni. Ni jednoj partiji ne odgovara javni konkurs za javne funkcije, jer je poenta postaviti kadar sa puterom na glavi kako bi morao saradjivati u kradji. Naravno svako krade na svom nivou i u razmeri sa funkcijom. Kad bi javni konkurs postavljao prestalo bi isisavanje para a to ni jednoj partiji ne odgovara jer je to glavni cilj ulaska u politiku. DJB samo napred sa ovim programom!