VIDEO Људска права Саопштењe Скупштина

Протест због мизогиније Александра Мартиновића

Посланичка група Доста је било најоштрије протестује због неприхватљивог и мизогиничног понашања председника Административног одбора Александра Мартиновића (СНС). На данашњој седници одбора Мартиновић је увредио посланицу Бранку Стаменковић рекавши јој “Ја знам да сте ви логореична жена и да можете да изговорите много више речи у минути од мене”, “зато што сте логореични”, “а и жена сте, надам се да то није увреда за вас”. Мартиновић је показао висок ниво неприхватљивог сексизма. Овакво ниподаштавање посланице Доста је било увредљиво је за све жене, забрањено је законом али је и показатељ недостатка елементарног васпитања. Захтевамо да се Александар Мартиновић јавно извини.

Увредама Александра Мартиновића претходила је критика Бранке Стаменковић због обједињавања 14 тачки у једну тачку дневног реда. Одбор је разматрао предлоге броја запослених у контролним, независним телима и институцијама попут РЕМ-а, Комисије за заштиту конкуренције, Фискалном савету, Комисији за хартије од вредности, ДРИ… Због обједињавања расправе о броју запослених у 12 независних тела, сваки члан одбора имао је право на по свега 10 минута излагања. Да се расправа водила о сваком од ових тела појединачно, што она свакако заслужују по свом значају, сваки посланик би имао на располагању 140 минута.

Посланица Бранка Стаменковић указала је на то да обједињавање важних тачака у једну спречава квалитетну расправу, ограничава слободу говора посланика и онемогућава размену мишљења. Овај метод за ућуткивање посланика редовно се примењује у скупштинским расправама и омогућава Влади да практично октроише законе. Због овога имамо праксу усвајања неквалитетних и лоших закона који утичу на животе великог броја грађана, а Скупштина се увредљиво претвара у сервис власти.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nisam mogao vjerovati da ovaj lik zna to reći: “zato što ste logoreični”. Prvi puta je nešto, na videu se čuje, tako promrmljao. Inače malo je falilo pa da bude kao Babićev “Vazuplohov”. Lik je zaista oličenje svekolike propasti Srbije. Imali DNO kraj i izlaz?.

  • Umjesto Vukovog riečnika, mogli bismo dobiti “Babićev, Martinovićev, Rističevićev ili Đuka – molerski” riječnik. Trenutno je njihov parazitski sistm na nama je da nađemo lijek i otmemo im državu i vratimo ljudima. Pozdrav za Srbiju bez polusvijeta, ološa, fukara i šljama…