VIDEO Ljudska prava Saopštenje Skupština

Protest zbog mizoginije Aleksandra Martinovića

Poslanička grupa Dosta je bilo najoštrije protestuje zbog neprihvatljivog i mizoginičnog ponašanja predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića (SNS). Na današnjoj sednici odbora Martinović je uvredio poslanicu Branku Stamenković rekavši joj “Ja znam da ste vi logoreična žena i da možete da izgovorite mnogo više reči u minuti od mene”, “zato što ste logoreični”, “a i žena ste, nadam se da to nije uvreda za vas”. Martinović je pokazao visok nivo neprihvatljivog seksizma. Ovakvo nipodaštavanje poslanice Dosta je bilo uvredljivo je za sve žene, zabranjeno je zakonom ali je i pokazatelj nedostatka elementarnog vaspitanja. Zahtevamo da se Aleksandar Martinović javno izvini.

Uvredama Aleksandra Martinovića prethodila je kritika Branke Stamenković zbog objedinjavanja 14 tački u jednu tačku dnevnog reda. Odbor je razmatrao predloge broja zaposlenih u kontrolnim, nezavisnim telima i institucijama poput REM-a, Komisije za zaštitu konkurencije, Fiskalnom savetu, Komisiji za hartije od vrednosti, DRI… Zbog objedinjavanja rasprave o broju zaposlenih u 12 nezavisnih tela, svaki član odbora imao je pravo na po svega 10 minuta izlaganja. Da se rasprava vodila o svakom od ovih tela pojedinačno, što ona svakako zaslužuju po svom značaju, svaki poslanik bi imao na raspolaganju 140 minuta.

Poslanica Branka Stamenković ukazala je na to da objedinjavanje važnih tačaka u jednu sprečava kvalitetnu raspravu, ograničava slobodu govora poslanika i onemogućava razmenu mišljenja. Ovaj metod za ućutkivanje poslanika redovno se primenjuje u skupštinskim raspravama i omogućava Vladi da praktično oktroiše zakone. Zbog ovoga imamo praksu usvajanja nekvalitetnih i loših zakona koji utiču na živote velikog broja građana, a Skupština se uvredljivo pretvara u servis vlasti.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nisam mogao vjerovati da ovaj lik zna to reći: “zato što ste logoreični”. Prvi puta je nešto, na videu se čuje, tako promrmljao. Inače malo je falilo pa da bude kao Babićev “Vazuplohov”. Lik je zaista oličenje svekolike propasti Srbije. Imali DNO kraj i izlaz?.

  • Umjesto Vukovog riečnika, mogli bismo dobiti “Babićev, Martinovićev, Rističevićev ili Đuka – molerski” riječnik. Trenutno je njihov parazitski sistm na nama je da nađemo lijek i otmemo im državu i vratimo ljudima. Pozdrav za Srbiju bez polusvijeta, ološa, fukara i šljama…