Војводина Политика Правосуђе Саопштењe

Кривична пријава због куповине гласова у Врбасу

Саша Радуловић, председник посланичке групе Доста је било, поднео је кривичну пријаву против НН лица за подмићивање бирача на локалним изборима у Врбасу. Гласови су куповани за СНС и Покрет социјалиста, а бирачи који су на то пристали обележавали су гласачке листиће договореним шифрама како би се знало да су испунили свој део нечасне погодбе. Доказ за то је 13 посто обележених листића од укупног броја гласова које је добила СНС и 10 посто обележених листића од гласова које је добио Покрет социјалиста, o чему је ДЈБ већ упозорио јавност.

На основу доказа које су прибавили чланови општинског одбора ДЈБ у Врбасу, сумњамо да су СНС и ПС куповали гласове бирача од дана расписивања избора 27. фебруара до 23. априла, када су избори одржани. У кривичној пријави се од тужилаштва у Врбасу тражи да преконтролише изборни материјал и утврди тачан број листића обележених шифрама, али и да саслуша председнике свих бирачких одбора и руководиоце СНС и ПС у Врбасу, као и да саслуша бираче који су гласали на бирачком месту 26, Змајево 4, где је пронађен највећи број означених листића. Тужилаштву је уз кривичну пријаву достављена и табела свих коришћених шифри на свим бирачким местима.

Обележавање листића и овако јасни докази о куповини гласова нису виђени никада од одржавања првих вишестраначких парламентарних избора у Републици Србији. За ово криминално дело запрећена је новчана казна или казна затвора до три године. Процесуирање и кажњавање оваквог прекрајања изборне воље грађана императив је ако желимо да имамо демократске изборе.

Основна претпоставка слободних, непосредних и демократских избора јесте тајност гласања, а дужност правне државе јесте да свим грађанима пружи гаранцију да нико не може открити начин на који су гласали, иначе, не можемо говорити о правној држави.

Повезан текст

Гласачки листићи за СНС и ПС у Врбасу обележени шифрама

Прилози

Кривична пријава

vrbas krivicna prijava

Шифре

vrbas sifre biracki spisak

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар