Saopštenje Skupština

Zašto mediji ćute o unižavanju Skupštine

Predsednica Skupštine, predsednik i ministri Vlade ignorišu pravila i duže od 8 meseci ne odgovaraju na pitanja poslanika Dosta je bilo. Ignorisanje poslaničkih pitanja je otvoreno unižavanje Skupštine i šalje veoma lošu poruku da živimo u državi u kojoj se pravila krše, a zakoni ne važe za sve podjednako. To je rušenje osnova demokratije i ne bi bilo moguće da mediji ne tolerišu ovakvo bahato ponašanje vlasti. Kad bi RTS i RTV o tome izveštavali u Dnevniku i kad bi štampa u vlasništvu države, dužna da štiti javni interes, prozivala državne funkcionere na odgovornost, ovakvo ponašanje i vređanje Skupštine ne bi bilo moguće.

Prema Poslovniku i članu 287 obaveza je svih fukcionera da pismeno odgovore na poslanička pitanja koja su im postavljena u roku od 15 dana. Dosta je bilo je predsedniku Vlade postavio 19 pitanja, a predsednici Skupštine 11 i nije dobio nijedan odgovor. Ignorisanje poslanika je otvoreno i direktno kršenje Ustava, zakona i svih pravila. U svim demokratskim zemljama u kojima su mediji slobodni i profesionalni, državni funkcioneri bi morali da odgovaraju i na pitanja novinara o kršenju pravila i ignorisanju poslanika. Pitanja koja su poslanici Dosta je bilo postavljali u Skupštini tiču se interesa svih građana, a njihovo ignorisanje kao i neizveštavanje o tome u direktnoj je suprotnosti sa proklamovanim ciljem da gradimo pravnu i demokratsku državu.

Poslanici Dosta je bilo su danas predložili i smenu predsednice Skupštine Srbije zbog kršenja pravila, blokiranja rada Skupštine tokom predizborne kampanje, diskriminacije poslanika opozicije, vređanja i onemogućavanja slobodnog političkog delovanja u Skupštini. Inicijativu za njenu smenu potpisalo je više od 30 poslanika. I pored toga rasprava o odgovornosti Maje Gojković onemogućena je glasanjem većine. Bez ijedne reči obrazloženja, zahvaljujući prostoj većini kojom se upravlja iz vrha jedne stranke, ovaj predlog je odbačen. Ovakvo ignorisanje poslanika opozicije ne bi bilo moguće da su mediji slobodni i da profesionalno rade u interesu građana i zahtevaju od Maje Gojković da se drži pravila, ali i sopstvenih reči da nema nikoga ko više od nje želi da se razgovara o njenoj smeni i razlozima za smenu.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar