Autorski tekst Vojvodina

Živeli smo u prašumi, a nismo to ni znali

Izveštaji o realizaciji javnih komunalnih preduzeća u Novom Sadu oduvek su bili naduvani i nabildovani, pa ih ja zovem “izveštaji na steroidima”. Svaki put pisci tih malih naučnih radova prepuste se mašti i naravno, preteraju u opisu obima ostvarenih radova određenih preduzeća. Na svakoj sednici gradske skupštine pokret DJB ukazivao je na te namerno iskarikirane i naduvane izveštaje, ali vladajuća klika nastavlja po starom.

Najnoviji primer je JKP “Gradsko zelenilo” i njihov naučno-fantastični izveštaj o ostvarenim radovima i utrošenim sredstvima u 2016. godini. Ovaj put su oboreni i neki svetski rekordi u dužini žive ograde! Na primer, obaveštavaju nas da je ošišano 131.750 metara žive ograde ili da je pokošeno milion i četiristo kvadratnih metara korova (ne trave, nego korova). Zatim, ubeđuju nas da su tretirali hemijskim sredstvima 272 hektara šume u Novom Sadu, koja naravno ne postoji, barem ne da je mi građani vidimo.

O šiblju koje je okopano u naša tri gradska parka suvišno je trošiti reči. Prema izveštaju “Gradskog zelenila” ispada da su parkovi zapravo šibljaci, jer kažu da tamo ima tri hektara šiblja. Užas jedan, ne znam kako se uopšte krećemo po tim parkovima! Pročitavši ove brojeve i sam izveštaj moramo se zapitati kako nismo primetili tu prašumu u kojoj smo živeli, a od koje nas je vajno “Gradsko zelenilo” spasilo svojim pregalačkim radom.

Kada treba objasniti kako su utrošena sredstva za usluge iz delatnosti, ukupne vrednosti 330 miliona dinara, izmišlja se do iznemoglosti i besmisla. Izvestioci ovih preduzeća (čitaj: vlast) sve vreme barataju nekim imaginarnim ciframa. Preuveličavanjem obima urađenog posla na održavanju zelenila “Gradsko zelenilo” pokušava da opravda velike troškove koje ima. Ne možemo da prihvatimo tezu da je Novi Sad džungla sa hektarima zelenila koji se održavaju i smatramo da za rasipnički odnos prema gradskom novcu neko treba da odgovara pred Skupštinom Grada Novog Sada. Pokret Dosta je bilo iznova ukazuje na nepravilnosti i nenamensko trošenje sredstava građana. I dalje se ništa ne menja – mi ukažemo. oni nas preglasaju, a građani žive sve lošije i u sve gorim uslovima. Vreme je da kažemo DOSTA JE BILO!

Odbornik Dosta je bilo
u Skupštini Grada Novog Sada
Lazar Runjanin

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Prodjite ulicom Profesora Grcica, pokusajte sa Evropskog Bulevara da se ukljucite u Primorsku… Pa to su bre sve korovcine, na svaku raskrsnicu treba staviti znak STOP jer su od tog silnog siblja krajnje ne pregledne. Klisa je cela u rastinju, mnoga decija igralista su nedostupna od siblja. Secam se vremena kada je Klisa bila redovno kosena i odrzavana, ali onda je dosao SNS i sve zapustio…

  • “smatramo da za rasipnički odnos prema gradskom novcu neko treba da odgovara pred Skupštinom Grada Novog Sada”

    Ma daaaaaaj… Za to treba da se odgovara pred sudijom!