Војводина Медији Саопштењe

Рума: Где одлазе милиони за медије?

На конкурсу за суфинасирање медијских пројеката из буџета Општине Рума за 2017. годину, комисија коју је именовало општинско веће доделила је медијима средства у износу од 23 милиона динара. У решењу које можете видети ОВДЕ, наведена су само имена медија и сума коју су добили из општинског буџета. Оно што не можемо да видимо је за које пројекте су одобрена средства и ко су били чланови комисије која је одлучивала о додели новца. По закону би ови подаци требало да буду објављени на општинској интернет презентацији.

Гледајући списак медија којима су одобрена средства, већ на први поглед можемо видети неке које добро познајемо, као што су Радио Срем који је добио 1,8 милиона динара, али и неке за које први пут чујемо као што су Сирмиум медиа и Сирмиум продукција. Управо су ове две медијске продукције добиле највише новца, Сирмиум медиа 5 985 000 динара, Сирмиум продукција 4 015 000 динара, што у збиру даје случајно или не, тачно 10 милиона динара од укупних 23 милиона. Такође је упадљиво да Сремска телевизија није ни учествовала на конкурсу.

Без информација о пројектима који се суфинансирају и састава саме комисије која додељује средства, тешко је објаснити нелогичности у одлуци. Међутим, како се ова ситуација понавља од 2015. године, да бисмо разумели о чему се заправо ради, може нам помоћи текст Центра за истраживачко новинарство Србије  Милиони из медијских конкурса за повезане фирме, пројектно финансирање медија спада у државну помоћ, чији је трогодишњи лимит за свако предузеће 23 милиона динара. Будући да је Сремска телевизија тај лимит достигла још у 2015. години, према наводима ЦИНС-а оснивају се независне продукције формално у власништву директорки и сарадница фирми власника Сремске телевизије, за програме који би били реализовани ресурсима Сремске ТВ. На пример, пре две године у Сремској Митровици 4 милиона динара добила је продукција која је основана 2 дана након расписивања конкурса. Добијени новац продукције користе за изнајмљивање камера и опреме и емитовање програма, управо на Сремској телевизији. Ово би на конкретном примеру у Руми значило да ће скоро сав новац који су на конкурсу добиле Сирмиум продукција и Сирмиум медиа у износу од 10 милиона динара завршити у Сремској телевизији, иако та телевизија није ни учествовала на конкурсу. Такође, чланови комисија за доделу средстава су прошлих година углавном били из Асоцијације електронских медија Војводине која нема права да предлаже чланове, јер је реч о привредном друштву, а не медијској асоцијацији. Реч “асоцијација” једино има у свом називу, а формално то није.

Због наведених радњи и непотпуних информација у вези са овим конкурсом, наш одборник Борис Шикић је на последњем заседању Скупштине Општине Рума поставио неколико одборничких питања. Питања су гласила: ко је чинио комисију која је додељивала средства за суфинансирање медијских пројеката из буџета Општине Рума за 2017. годину? На предлог којих медијских асоцијација су чланови комисије именовани ? За које пројекте су медији добили новац и који су били критеријуми за одређивање висине износа и тога ко ће добити средства?

Уколико добијемо одговоре на ова питања, доставићемо их јавности на увид. Покрет “Доста је било” ће наставити да се залаже за принцип потпуне транспарентности у јавној управи. За сваки динар државног новца мора да се зна где је потрошен, за које намене и по ком критеријуму је додељен. Медији су у модерном друштву четврта грана власти, која служи као коректив државне власти. Уколико се новац пореских обвезника даје медијима који пишу искључиво афирмативно и некритички у односу на власт, доћи ћемо до тога да ће опстати они који иду линијом мањег отпора, а право новинарство ће се временом скоро потпуно угасити.

Покрет “Доста је било”
општински одбор – Рума

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар