Ауторски текст Западна Србија Финансије

Ваљево: Мистерија софтвера вредног 10 милиона

На буџетској комисији која је претходила осмој седници Скупштине града Ваљева, као и на самој седници, а везано за други ребаланс буџета Града Ваљева, наша одборница је поставила питање везано за одвајање великог новца за набавку софтвера за праћење Програма пољопривредног земљишта. У питању је било 10 милиона динара. Такође, било је постављено питање да ли је расписан законом обавезан тендер за набавку и да ли се већ зна ко је добављач. На постављена питања нисмо добили одговоре.

У буџету за 2017. годину та ставка није била планирана, па се подразумева да је набавка извршена.

На једанаестој седници Скупштине Града Ваљева наша одборница поново упућује питање у вези са софтвером, само овај пут у склопу тачке дневног реда која се односи на промену правне форме Јавног предузећа „Агроразвој-Ваљевске долине“ у деоничарско друштво чији је оснивач Град Ваљево. Питање се односило на то да ли је набављен софтвер и да ли он сада прелази у оснивачки улог доо „Агроразвоја“. Одговор на то питање даје директор доо „Агроразвој“ Бојан Бошковић:

„Софтвер за праћење Програма пољопривредног земљишта је набавио Град и не може бити власништво предузећа јер га оно није набавило. Предузеће ће вршити попуњавање информација и коришћење софтвера у сврху развоја пољопривреде“.

У овом месецу градоначелник Ваљева у прекомерном трошењу новца из текућих буџетских резерви, између осталог, опредељује још 2 милиона динара за софтвер за праћење пољопривреде.

Сада се намећу питања:

Да ли је софтвер од 10 милиона динара уопште набављен прошле године?

Да ли софтвер кошта 2 милиона која је сада градоначелник одвојио, а оних 10 милиона је добило другу намену?

Да ли је ових 2 милиона додато на оних 10 и софтвер сада кошта 12 милиона?

На ова питања нисмо хтели да сами да доносимо закључке јер су нас њихови претходни већ довели у заблуду, тако да смо питање „да ли је купљен софтвер од 10 милиона прошле године и ко је добављач“ упутили на адресу овлашћеног лица повереника за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Ваљеву.

Очекујемо одговор.

Снежана Спајић
одборница у Скупштини града Ваљева
окружна координаторка за Колубарски округ

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар