VIDEO Саопштењe Скупштина Финансије

Колико нас коштају државне гаранције јавним предузећима

Скупштина Републике Србије данас расправља о амандманима на законе по којима држава треба да да гаранције на два кредита која јавна предузећа ЕПС и ЕМС треба да узму од Немачке развојне банке у износу од 45 и 15 милиона евра. Само у прва три месеца ове године, држава Србија је на име сличних активираних гаранција које је држава давала у прошлости платила 67 милиона евра.

Министар финансија и министар енергетике нас убеђују да ће овај пут бити другачије. За то не нуде ниједан доказ. За кредите које ЕПС и ЕМС треба да узму и за које Влада тражи да држава да гаранцију, нису доставили ни уговор о кредиту, ни план пројекта, ни рокове, ни ко ће реализовати пројекте – да ли домаћа привреда или ће опет стране компаније скидати кајмак и ангажовати наше подизвођаче за мрвице. Влада није дала апсолутно ништа. Само своју реч.

Држава Србија већ дуже од 10 година шаком и капом даје гаранције на кредите јавним предузећима која воде њихови неспособни партијски кадрови са купљеним дипломама. Биланс ових гаранција је да на крају јавна предузећа не могу да врате те кредите и држава мора да их плати тако што они који су дали кредит активирају државну гаранцију. У прошлој години држава је на име плаћања активираних гаранција јавним предузећима платила 39 милијарди динара, односно око 310 милиона евра. То је два пута више него што држава годишње отима пензионерима правдајући се да спашава државу од банкрота. За ову годину, исти министар финансија је у буџету предвидео 40 милијарди динара за активиране гаранције у овој години. То је још 310 милиона евра.

Очигледно је да грађани, пензионери и привреда плаћају огромну цену партократије. Дефицит није смањен увођењем реда у државу, већ отимањем плата и пензија, повећањем цене струје, повећањем свих пореза, парафискалних намета, акциза.

Партократија, партијско запошљавање, неспособни корумпирани партијски кадрови, њихове субвенције, корупција и буразерска економија на годишњем нивоу коштају Србију преко 2 милијарде евра. Партократија је централни проблем Србије. ДЈБ је једина политичка опција која има најозбиљнију намеру да демонтира овај накарадан паразитски систем. ДЈБ је у најдубљем смислу антисистемска, антиестаблишмент странка. ДЈБ заиста хоће промену целокупног система и од тог циља неће одустати. ДЈБ не интересује да сјаше Курта и да узјаше Мурта. Србија има много проблема, од правосуђа, до здравства, културе и образовања, али ако не демонтирамо партократију, ниједан други проблем се неће решити.

Погледајте и конференцију за медије Саше Радуловића и његово обраћање у Скупштини.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Gruba racunica, Srbija danas ima oko 800.000 osnovaca i srednjoskolaca.

    Po mojoj laickoj racunici, ovaj iznos koji se daje za aktivirane garancije je dovoljan da sesvakom uceniku obezbede knjige+sveske+olovke+autobuska karta+uzina(sendvic sa sunkom). Da pojasnum, nije svakom uceniku potrebna autobuska karta npr. u manjm gradovima nije potrebna ni osnovcima ni srednjoskolcima ili u selima nije potrebna osnovcima. Takodje, mladje generacije mogu da naslede knjige od starijih.

    Ocu da kazem, ako je vec takva situacija kod nas (visoka nezaposlenost, male plate, nedovoljno produktivana preduzeca, nedostatak kvalifikovanih radnika…) morali bi da izvrsimo reforme a roditelji bi dobili indirektnu pomoc od drzave.

    Al sto bi rek’o Radulovic -para ima al ne moze i (1) partokratija, subvencije strancima i (2) smanjenje poreza i doprinosa, socijalna zastita, besplatno skolstvo, besplatno zdravstvo… Al najvise me boli kad ga i dalje prave ludim kad kaze da je partokratija nas najveci neprijatelj.

    • Strasno sta se radi. Pripreme dokumentacije i projekata nema tako da se pitam sta ce sa tim parama. Ista situacija je bila i sa 205 miliona eura za Toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda. Neki majstori isti sprasili kao i sa desetak miliona za sanaciju toplovodne mreze po Beogradu. U sektoru ENERGETIKE ima mnogo lopovluka a javna preduzeca se koriste kao paravan za zaduzivanje. DOSTA JE BILO LOPOVLUKA.

    • BRAVO Sasa bilo je direktno u centar. Energetika je sva u lopovluku, od EMS, EPS, ODS pa do lokalnih Energetskih uprava po gradovima. stima se na sve strane i otima bukvalno od naroda. Energetski bilans nema niti Srbija niti bilo koji grad a o Beogradu da se i ne govori. Tokovima energije se jednostavno niko struno nije bavio dugo pa je ovo normalna posledica do momenta kada nas zadesi ENERGETSKA KRIZA za koju godinu, a onda ce uslediti RESTRIKCIJE. Ljudi energetika je stub jednog drustba a u Srniji je sve lopovluk.

  • Stice se utisak da se radi o smisljenoj nameri prezaduzivanja EPS-a da bi sutradan on bio preuzet upravo od strane tih ili nekih drugih kreditora. Vama svaka cast na ukazivanju na to kako se danas upravlja Srbijom. Tako radi ozbiljna opozicija.