Правосуђе Саопштењe

Дупли стандарди Првог основног суда

Посланик Ристичевић је храбар да вређа у Скупштини када га штити Маја Гојковић, али на суду не сме да се појави. Данас је изостао са рочишта по кривичној тужби Саше Радуловића за многобројне незреле, дечије увреде које, без икаквог обзира према истини или достојанству Народне скупштине, сипа са скупштинске говорнице уз велико задовољство и одобравање других посланика СНС-а и председавајућих.

Посланици СНС покушавају да се сакрију иза својих посланичких мандата и члана 103 Устава који каже да посланици немају кривично-правну одговорност за мишљење изнето приликом вршења посланичке функције. Устав у члану 103 не дозвољава посланицима да вређају друге посланике већ је тај члан заштита слободе мишљења. Увреде и лажи не спадају у слободу говора и мишљења. О овоме постоји значајна пракса Европског суда за људска права који каже да је коришћење и сакривање иза заштите слободе мишљења за вређање било кога представља злоупотребу права и не ужива уставну заштиту.

Поред Ристичевића, Саша Радуловић је поднео кривичне тужбе за незреле увреде и против Александра Мартиновића, Верољуба Арсића, Атлагића и других СНС-ових посланика. Све ове тужбе, судије Првог основног суда су одбиле уз образложење да посланици имају имунитет иако се на њега нису формално позвали, док је Виши суд у решењу по жалби казао да је тачно да се нису позвали на имунитет, али да их штити члан 103. Устава. Против ових одлука суда покренули смо уставну жалбу која ће вероватно на крају, имајући у виду да у Уставном суду седе чланови СНС-а, завршити у Стразбуру.

Једини судија који је прихватио да суди против посланика Марјана Ристичевића, суочио се захтевом за његово изузеће. Посланик Ристичевић је тражио да се овај судија изузме јер је уопште прихватио да води поступак, а није му, као Маја Гојковић, дао покриће да вређа.

Први основни суд у Београду није тај исти члан 103 Устава применио и кад је у питању Саша Радуловић. И исправно је што га није применио. Наиме, по тужби искљученог члана ДЈБ са Врачара Бранислава Кланшчека, који готово свакодневно износи неистине против Саше Радуловића, а преносе их Информер и Пинк и лажно се представља као заступник ДЈБ иако, судећи по фотографијама са страначких састанака, припада општинском одбору СНС-а Врачара, води се поступак.

Нема ништа горе у друштву од селективне примене права и правила. Када правила важе за већину грађана, а не важе за привилеговану мањину. Такође је за жаљење не само Маја Гојковић већ и суд даје заштиту незрелом вређању и блаћењу грађана. Ако се питате како је могуће да у Србији доминацију преузима култура ријалитија и зашто Скупштина личи на ријалити, одговор је јасан: председница скупштине, суд који штити овакво понашање и на крају медији који о овоме не извештавају јавност.

Повезани текстови

СНС насиљем покушао да спречи акцију ДЈБ на Врачару

Саша Радуловић за БЕТА: Када се опозиција негде појави са штандом, дође и армија СНС-оваца који дижу галаму

Фотографије демантују Горана Весића

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар